Backpacken in Azië

Backpacken in Azië is een geweldig avontuur vol vrijheid. Je planning kan je zelf maken waardoor je niet vast zit aan een schema van een georganiseerde tour. In Azië heb je keuze uit genoeg landen. Of je nu de feesten van Thailand zoekt, de stranden en eilanden van Indonesië, de cultuur in Nepal of de tempels in Cambodja. Backpacken is een goede manier om alles te bezoeken, een manier die vooral bij jongeren populair is. Backpacken in Azië is daarnaast door de gunstige prijzen voor veel mensen haalbaar.

Backpacken in Azië. Iedereen heeft er wel eens in zijn omgeving van gehoord! Backpacken is een populaire en bovendien prachtige manier om het continent te verkennen. Omdat Azië goedkoper is dan Europa, het weer is er bijna altijd goed, je hebt er schitterende cultuur en natuur en de mensen zijn ontzettend vriendelijk!

10 tips voor backpacken in Azië

Backpacken in Azië is de laatste jaren heel erg populair geworden. Daar zijn een aantal redenen voor (die je hieronder leest). Het continent heeft ook ontzettend veel te bieden. Van prachtige stranden tot eeuwenoude tempels en van vriendelijke locals tot heerlijk eten.

Als je gaat backpacken door Azië boek je vaak niets van tevoren. Maar dat betekent niet dat je niets hoeft te plannen of uit hoeft te zoeken. Op deze pagina geven we je wat tips voor het backpacken in Azië.

 1. Redenen om te backpacken in Azië
 2. De beste plek om je reis te beginnen
 3. Wat kost backpacken in Azië
 4. Wat kost een vliegticket naar Azië
 5. De beste landen om te backpacken
 6. Heb je een visum nodig?
 7. Beste periode om te backpacken
 8. Is Azië veilig?
 9. Reis buiten de gebaande paden
 10. Voorbereiding backpacken in Azië

Redenen om te gaan backpacken in Azië

Iedereen heeft een ander doel met backpacken. De één is op zoek naar de mooiste stranden, de ander juist naar cultuur en sommige willen juist actieve dingen wil doen; elke backpackreis is anders. Maar je kan van één ding uit gaan; de belangrijkste reden voor mensen om te gaan backpacken in Azië is de vrijheid die ze ervaren.

De vrijheid

De vrijheid die je ervaart tijdens het backpacken in Azië is ongekend! Je hebt geen druk van je werk, geen verplichtingen naar je vrienden of familie. Elke dag kun je doen wat je wilt en elke dag is een nieuw avontuur. Of je nu alleen gaat, met vrienden of je partner. Het is een onvergetelijk avontuur.

De cultuur

In Azië vind je misschien wel de meeste en mooiste tempels ter wereld. Sommige zijn heel erg bekend zoals de Angkor Wat of de tempels in Bagan. Maar je hebt ook minder bekende tempels die het bezoeken zeker waard zijn. En naast de tempels vind je in Azië ook tradities en rituelen die al eeuwen stand houden.

De natuur

Het zal niemand verbazen dat Azië een prachtige natuur heeft. Elke natuurliefhebber komt hier aan zijn trekken want er is hier werkelijk van alles. De vulkanen in Indonesië, de stranden in de Malediven, de eilanden van de Filipijnen, de rijstvelden in Vietnam of de nationale parken in Thailand. In Azië vind je het!

Makkelijk reizen

Reizen in Azië is supermakkelijk. Je kunt een ticket Bangkok boeken en vanaf daar je reis verder plannen. Reizen in de landen zelf is spotgoedkoop. Een busticket of treinticket kost vaak niet meer dan een paar euro. Je reist ook makkelijk tussen de landen. Zo kun je meerdere landen bezoeken.

Veelzijdigheid

De veelzijdigheid van Azië en de vriendelijke bevolking is een belangrijke factor om voor Azië te kiezen. Daarnaast ontmoet je met het backpacken vaak een hoop mensen. Dat in combinatie met de mooie natuur, de indrukwekkende cultuur en de lage prijzen maken Azië een veelzijdige bestemming.

Goedkoop

Reizen in Azië is behoorlijk goedkoop. Met een budget van €1000 per maand kun je slapen, eten, vervoer regelen, highlights bezoeken en nog eens een keer iets geks doen. Je reist dus met een klein(er) budget en dat is als backpacker wel zo handig. Er zijn landen waar je met €25 per dag rond kan komen.

Tabanan
Je vindt mooie rijstvelden in Azië

De beste plek om je backpackreis te beginnen

De beste plek om je backpackreis in Azië te beginnen is natuurlijk afhankelijk van de landen die je wilt bezoeken. Er zijn nogal wat landen waar je kunt beginnen. Als je gaat backpacken in Zuidoost-Azië zijn Thailand of Maleisië de beste plekken om te beginnen. Niet zozeer omdat dit de mooiste landen zijn, maar omdat de vliegtickets naar Kuala Lumpur (Maleisië) en Bangkok (Thailand) het goedkoopst zijn.

Daarnaast kun je vanuit deze landen makkelijk andere landen in Zuidoost-Azië bezoeken. Als je gaat backpacken in West-Azië is China een goed beginpunt. Vanuit dit land kun je makkelijk naar Nepal of India reizen. Landen als Japan, de Filipijnen, Indonesië of Zuid-Korea zijn perfecte backpackbestemmingen, maar omdat ze zo afgelegen liggen, niet zo handig als beginpunt. In deze landen kun je je reis wel afsluiten.

Waar je ook begint, zorg ervoor dat je een globale planning hebt. Dat maakt het combineren van je reis makkelijker.

Dit zijn goede landen om je reis te beginnen:

 • Thailand (Zuidoost-Azië)
 • Maleisië (Zuidoost-Azië)
 • India (Zuidwest-Azië)
 • Iran (Zuidwest-Azië)
 • China (Oost-Azië)
Wat Arun
Wat Arun tijdens zonsondergang

Wat kost backpacken in Azië?

Hoewel Azië natuurlijk goedkoper is dan reizen in Europa zul je toch wat euro’s paraat moeten hebben voor een je reis. Kijk ook goed naar welk land past in je budget. Sommige landen zijn een stuk duurder dan andere! Als je dat weet, weet je wat je budget moet zijn.

Je budget is uiteraard afhankelijk van wat je wensen zijn en hoe jouw leefpatroon is. Slaap je in hostels met meerdere mensen op een kamer of liever in een eigen kamer? Eet je bij de bekende eetstalletjes langs de weg of in restaurants? Allemaal dingen die van invloed zijn op je budget.

Het is dan ook moeilijk te voorspellen wat je budget zal zijn, maar hou rekening met ongeveer €25 tot €30 per dag. Hierdoor kom je op ongeveer €800 tot €1.000 per maand. Het kan natuurlijk ook goedkoper dan jij heel basic reist en natuurlijk ook duurder dan je voor meer luxe kiest.

Zorg er ook voor dat je een reserve hebt waar je makkelijk bij kan voor de gebruikelijke noodgevallen. Een goed streven is om naast je ‘normale’ budget nog eens 30% tot 40% extra te plannen  voor noodgevallen.

TIP € – Reken op zo’n €25 tot €30 per dag. Hierdoor kom je op ongeveer €800 tot €1.000 per maand.

Creditcard

Neem een creditcard mee! Het maakt het online boeken van tickets of ho(s)tels makkelijker en je bent dan ook nog eens automatisch verzekerd. Daarnaast kan je overal met een creditcard terecht, iets wat niet altijd geldt voor je pinpas.

Als je er voor kiest om geen creditcard mee te nemen zorg er dan wel voor dat je pinpas buiten Europa werkt. Banken zetten dit automatisch uit. Je kunt dit vaak snel en eenvoudig online regelen. Bekijk daarnaast ook altijd of je pinpas gebruikt kan worden in Azië en pas dit zo nodig aan! Kijk ook even wat de extra kosten zijn voor het pinnen in Azië.

Ayutthaya
Boeddha bij de Wat Phra Mahathat in Ayutthaya

Wat kost een vliegticket naar Azië

Een vliegticket is meestal het beginpunt van je reis naar Azië.  Er zijn veel mogelijkheden en websites op het internet om zelf een vliegticket Azië te boeken. Als je alleen gaat backpacken in Azië is een enkeltje naar Bangkok de beste optie.

Bangkok noemen ze ook wel de ’toegangspoort voor Zuidoost-Azië’, het heeft de beste en snelste verbindingen met de rest van (Zuidoost) Azië. Mocht je al een redelijke planning in je hoofd hebben zitten is een open ticket ook een optie.

Met een open ticket kan je vaak een aantal vluchten boeken in een ruim tijdsbestel (bijv. een jaar). Je kan echter je data aanpassen als je dit (ruim) van tevoren aangeeft. Hierdoor heb je de zekerheid van een ticket, maar niet de vastigheid dat je op een vooraf bepaalde datum terug moet.

Bij het boeken van je vliegticket naar Azië kan je eens kijken bij onze reistips over het boeken van je ticket.

TIP ♥ check HIER onze tips om goedkope vliegtickets te boeken

vliegtuig Gunung Agung Bali Indonesie
Uitzicht op Gunung Agung in Indonesië

De beste landen om te backpacken in Azië

Er zijn nogal wat landen waar je kunt backpacken. Zeker Zuidoost-Azië is razendpopulair. De keuze voor het land dat je wil bezoeken, is afhankelijk van wat je precies zoekt tijdens je backpackreis.  Er zijn eindeloos veel mogelijkheden en eigenlijk heeft elk land zo zijn eigen charme.

Om de keuze iets makkelijker te maken, hebben we een lijstje gemaakt met de beste backpacklanden in Azië en wat je hier precies vindt. Doe er je voordeel mee!

Zuidoost-Azië

Land Voordelen Nadelen
Cambodja Mooie natuur, lage prijzen, makkelijk reizen, veel backpackers Geen
Filipijnen Beste stranden in Zuidoost-Azië. Perfect voor strandvakantie Weinig culturele bezienswaardigheden
Indonesië Veelzijdig, prachtige natuur, veel backpackers, voordelig Groot (je kunt niet alles zien in 1 reis)
Laos Laid-back, sfeervol, indrukwekkende cultuur, makkelijk reizen Geen strand
Maleisië Veelzijdig, cultuur en natuur prima te combineren Minder authentiek
Myanmar Authentieke bestemming, prachtige cultuur Duurder dan andere bestemmingen
Thailand Perfecte bestemming voor 1e backpackreis, voordelig, cultuur en natuur Druk tijdens hoogseizoen
Vietnam Perfecte bestemming voor backpackers, voordelig, cultuur, natuur, stranden Druk tijdens hoogseizoen

Zuidwest-Azië

Land Voordelen Nadelen
India Veel cultuur, mooie stranden, veelzijdig, voordelig Druk en chaotisch
Iran Authentiek, ongerept, nieuwsgierige locals, indrukwekkende cultuur Duurder dan andere bestemmingen
Jordanië Relatief dicht bij, veel cultuur, prachtige bezienswaardigheden Duurder dan andere bestemmingen
Malediven Mooiste stranden van Azië, makkelijk reizen Weinig culturele bezienswaardigheden
Nepal Prachtige natuur, perfect voor outdoor-liefhebbers, veel cultuur, voordelig Geen stranden
Sri Lanka Veel backpackers, voordelig, cultuur, natuur, stranden, makkelijk reizen Geen

Oost-Azië

Land Voordelen Nadelen
China Veelzijdig, prachtige natuur, indrukwekkende cultuur, makkelijk reizen Groot, druk (tijdens hoogseizoen)
Japan Authentiek, indrukwekkende cultuur, mooie natuur, mooie stranden Duurder dan andere bestemmingen
Taiwan Veelzijdig, ongerept, mooie bezienswaardigheden Geen ‘strand’ bestemming
Zuid-Korea Hippe steden, prachtige natuur Duurder dan andere bestemmingen
Backpacken in Aziê
Je kunt prima backpacken in de Malediven

Heb je een visum nodig?

Of je wel of geen visum nodig hebt, verschilt per land. Het ene land hanteert strengere regels wat betreft een visum dan andere landen. In sommige landen, zoals de Filipijnen, heb je geen visum nodig terwijl landen als China weer heel erg streng zijn wat betreft een visum.

Check daarom altijd of je een visum nodig hebt want zonder geldig visum word je zonder pardon in het eerste vliegtuig naar huis gezet! Op onze landenpagina’s vind je uitgebreide informatie wat betreft een visum.

visum backpacken in Azie
*bij sommige landen krijg je een gratis visum voor bijvoorbeeld 30, 60 of 90 dagen. Als je langer blijft, heb je wel een visum nodig!

Wat is de beste tijd om te backpacken?

De beste reistijd om in Azië te reizen is niet zo makkelijk te bepalen omdat dat per land verschillend is. Je kunt er van uit gaan dat de temperatuur altijd goed is met een gemiddelde van rond de 28 graden.

Voor de meeste landen zijn onze wintermaanden (november tot en met maart) de beste maanden zijn om te reizen.

In de zomermaanden regent het meer, maar ook dit is afhankelijk van het land dat je bezoekt. Zo is Indonesië een perfecte bestemming voor onze zomermaanden, maar is het ook weer afhankelijk vanwaar je reist (voor Bali geldt weer een andere periode). Landen als China, Japan en Zuid-Korea lopen ongeveer gelijk met onze zomer qua beste reistijd.

TIP ♥ – wil je alles weten over de beste periode om te reizen? Check dan ons blog “Beste reistijd voor Azië

beste reistijd azie

Is backpacken in Azië veilig?

Een van de meestgestelde vragen over backpacken in Azië heeft betrekking op de veiligheid. Zeker als je voor het eerst gaat backpacken, is dat iets waar je graag meer over wilt weten. Gelukkig is de veiligheid in Azië geen issue. Azië is een veilige backpackbestemmingen zolang je logisch nadenkt.

In al die jaren dat wij in Azië reizen, hebben we ons nog nooit onveilig gevoeld. Zelfs steden als Beijing, Jakarta of Bangkok zijn veilig. De enige stad waar we ons wat minder prettig voelde was Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen.

Veiligheid is een relatief begrip. Wat betekent veiligheid voor jou? Ik voelde me op het busstation in Delhi veilig, maar ik geloof graag dat er mensen zijn die dat anders hebben ervaren.

In Europa zijn er mensen die slechte ervaringen hebben in Polen, maar is het daarom onveilig? Er zullen dus ook mensen zijn die zeggen dat India onveilig is, is dat dan zo?

Laat je niet gek maken

Ik weet nog dat ik voor het eerst naar Azië ging. Op internet las ik over berovingen, scams, corrupte politie en nog een aantal dingen. Het is begrijpelijk dat dit geschreven wordt, want het komt voor. Ook wij moeten onze lezers hierover informeren. Toch wil ik benadrukken dat je je niet gek moet laten maken door alle info op internet.

Vergeet niet dat je altijd de negatieve verhalen leest. Vraag aan 10 reizigers hoe hun tijd in Azië was en ik weet zeker dat 9 zullen zeggen dat het de tijd van hun leven was.

Praat met locals en andere reizigers

Niemand heeft alle kennis in huis. Ook wij niet. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen van onze tips uit gaat, maar ook van andere reizigers. Informatie van locals nog beter. Niemand weet meer over de veiligheid in Azië dan de locals zelf.

Wat wij bijvoorbeeld doen is bij het personeel van de accommodatie vragen over de veiligheid in het gebied. Zij hebben vaak de beste tips en info.

Logisch nadenken

Het beste is om logisch na te denken. Als je om 3:00 dronken door Manilla loopt zwaaiend met de nieuwste smartphone is dat vragen om problemen. Dit zou je in Amsterdam ook niet doen. Dat geldt voor meer dingen tijdens je backpackreis. Een aantal tips:

 • Reis je met twee of meer personen? Verdeel dan je cash en pinpassen over meerdere tassen;
 • Laat je waardevolle spullen achter in een kluisje in je ho(s)tel. Dit wordt in sommige plekken vaak aangeraden door medewerkers of locals;
 • Ga niet alleen op pad in de nacht. Neem liever een taxi;
 • Neem een klein hangslot mee. Niet alleen voor in je ho(s)tel of je tas, maar ook voor onderweg is het handig;
 • Houd je spullen goed in de gaten in bussen. Stop geen waardevolle spullen in je koffer of backpack. Die gaan in het ruim of op het dak en kun je niet in de gaten houden. Stop waardevolle spullen in je day-pack;
 • Laat je waardevolle spullen niet zichtbaar in je kamer liggen. Ook al zit de deur op slot;
 • Mocht je beroofd worden geef je spullen dan gewoon af. Probeer niet te onderhandelen en ga zeker het gevecht niet aan.
Siargao Island
Zie jij jezelf al chillen op Siargao Island (Filipijnen)

Reis buiten de gebaande paden

Azië heeft ontelbaar veel bezienswaardigheden. Veel van die bezienswaardigheden heb je waarschijnlijk al voorbij zien komen op blogs of Social Media. Helaas zijn het vaak de bekende bezienswaardigheden die de lijstjes halen. Logisch, want dat zijn vaak ook de mooiste plekken. Maar hoe mooi Angkor Wat, Palawan of Hoi An ook zijn, er zijn zo veel meer plekken te ontdekken die nog niet zo toeristisch zijn.

Probeer je te verdiepen in plekken die nog niet zo bekend zijn. Vaak zijn deze plekken veel rustiger dan de bekende plekken. Ieder land heeft van die onbekende bestemmingen. Die plekken zijn niet ongerept, maar wel rustiger dan de drukke varianten.

Een voorbeeld van plekken die je kunt bezoeken in plaats van de bekende bezienswaardigheden:

Sumba
Ties op Sumba

Voorbereiding backpacken Azië

Voordat je überhaupt weg gaat, is het goed om je af te vragen waarom je wilt backpacken in Azië en wat je uit je reis wil halen. Als je dat weet kijk dan eens op de kaart of speur op internet welke plekken voldoen aan jouw wensen.

Azië is een geweldig continent, maar kent een hoop verschillen tussen bepaalde landen.

Ben je een type dat alles van tevoren uitstippelt of ga je liever op de bonnefooi? Dat is een belangrijke afweging bij het backpacken Azië. Niet ieder land in Azië is namelijk geschikt voor ongeplande reizen.

Zo zul je in China wat meer moeten bedenken wat je wil zien dan bijvoorbeeld Thailand. Je zult daarom goed moeten kijken naar welke landen je wilt bezoeken en wat je daarbij nodig hebt. Maak een lijstje van de landen die je wil zien en probeer de volgende vragen te beantwoorden;

 • Heb je een visum nodig voor het land dat je bezoekt? Of kun je een visum aanvragen bij de grens? Een zogeheten Visum Upon Arrival. Voor sommige landen moet je het visum al vanuit Nederland regelen. Meer informatie vind je op de visumpagina per land.
 • Wat kost een reis door zo’n land?
 • Waar moet ik rekening mee houden qua cultuur of eten
 • Hoe is het weer en wat is de beste reistijd?

Check onze tips

Natuurlijk is de grootste uitdaging en motivatie om op de bonnefooi richting Azië te gaan. Maar een kleine voorbereiding kan geen kwaad. Je hoeft niet vast te leggen wanneer je waarheen wilt, maar check van tevoren bijv. inentingen, visums of de beste reistijd van een land.

Al deze punten staan bij ieder land op onze website aangegeven dus kijk daar gerust eens rond. Je kunt ook onze reistips bekijken voor meer informatie.

Sai Yok

Benodigdheden Backpacken Azië

Als je op gaat backpacken in Azië heb je uiteraard de juiste benodigdheden nodig. Dit kan van alles zijn; van een backpack tot een goede reisgids voor Azië en van een moneybelt tot een EHBO-kitje.

Hoewel alles te koop is kan een dure aankoop meteen een grote aanslag zijn op je budget, denk daarom goed na over wat je wel en niet mee wilt nemen tijdens het backpacken in Azië. Wij hebben hieronder een lijstje gemaakt met artikelen waarvan wij denken dat ze niet mogen ontbreken tijdens je reis;

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen die voor deze lijst in aanmerking kunnen komen. Wat ons betreft zijn dit echter de belangrijkste.

  Meer lezen over Backpacken in Azië?

89 gedachten over “Backpacken in Azië”

 1. Hoi,

  Mijn vriend en ik willen 6-8 weken onbetaald verlof nemen.
  Als we uitgaan van 8 weken wat is haalbaar?

  Landen die we graag willen zien:
  Thailand | Vietnam | Cambodja | Laos (alleen gibbon experience).
  Voor 8 weken willen we €3500,- sparen incl vliegtickets (te doen)? Prive kamers in hostels zijn goed.

  Mijn vriend heeft zelf al Thailand en een deel van Vietnam + Laos gezien, ik nog niet dus vandaar dat we deze reis willen maken.
  Hoelang zou je overal ongeveer doorbrengen?

  Wij dachten aan 3 weken Vietnam | 3/4 dagen Laos | 2 weken Cambodja en 2 weken Thailand.
  Eventueel zouden we ook Laos kunnen overslaan en dit later mee te pakken als we ooit weer naar Thailand gaan.

  1. Hi Fleur,

   ik zou in jullie geval Laos overslaan. 3/4 dagen heeft weinig toegevoegde waarde (naar mijn mening). Besteed die dagen extra in Thailand, want daar kun je gerust 4 weken verblijven. Dus maak daar 2,5 week van.
   Qua budget is het misschien wat aan de lage kant. Maar dat hangt af van wat de tickets gaan kosten. Ik denk dat je wel 1500 euro per persoon nodig hebt voor 1 maand daar. Want je zult willen reizen, slapen, eten, dingen doen. En ook daar is het leven wat duurder geworden. Maar dat zou te doen moeten zijn.

   Happy travels,
   Sjoerd

 2. Hey, Ik ben net afgestudeerd aan HBO CMD (User experience designer) en wil heel graag een reis maken voordat ik aan het werk ga. De wereld zien, inspiratie opdoen en genieten van de wonderen van de wereld!

  Nu ben ik nooit zelf buiten Europa geweest en nooit wezen backpacken. Wel heb ik een half jaar in Spanje op mij zelf gewoond.

  Ik wil heel graag dingen zien en doen, alleen lijkt het mij een beetje eng & saai om alleen te gaan en het backpacken is ook redelijk spannend gezien ik niet precies weet hoe zoiets verloopt.

  Ik ben een creatief persoon en daarom lijkt het mij voornamelijk leuk om prachtige wonderen te zien als versch. landschappen, tempels en te leren over andere culturen. En natuurlijk leuke dingen doen!

  Ik dacht zelf aan Japan gezien ik erg benieuwd ben naar de open cultuur, de creativiteit en natuurlijk de prachtige landschappen en oude wonderen als tempels. En, misschien is er zelf nog een tempel met oude vechtkunsten waar je een korte cursus kan volgen. En de bloesem… lijkt mij echt prachtig.

  Nu hoor en zie ik dat veel backpackers een reis door Azië doen, maar ik hoor weinig over Japan. Enig idee wat voor reis nou echt het geld waard is als je bijv. 3 maanden ofzo ervooruit pakt? Ik denk zelf wel ruim voldoende geld opzij te kunnen leggen, tenzij het echt krankzinnig duur wordt.

  Is een reis door Japan het waard of zou je eerder iets anders doen?

  En wat is een goede manier om bijvoorbeeld een reismaatje(s) te vinden? (Of als single kan het ook geen kwaad om miss een leuke meid tegen te komen!)

  Ik wil in ieder geval veel dingen zien, gezelligheid en met andere reizigers leuke dingen doen! Als ik bijv. naar Japan zou gaan dan wil ik 1000% als Disney en pretpark fan, samen met andere gezellige mensen de pretparken bezoeken!

  Het is een lang stuk tekst en veel vragen, maar ja het is voor mij echt nog een spannende zoektocht naar een gave reis 🙂

 3. Hi!
  Een vriendin en ik zijn van plan om begin volgend jaar een reis door azie te maken. We willen graag 3/4 maanden reizen en willen graag Nepal, thailand en indonesie bezoeken. We vroegen ons af hoe realistisch dit is? Of kunnen we beter een andere route kiezen?

 4. Hey!

  Ik wil in september voor 6 maanden lang gaan reizen van Indonesië via singapore/maleisië via thailand, vietnam, cambodja, laos naar Hong kong en nog daar een groepsreis te doen door China. En eventueel als ik nog geld over heb naar Japan door te vliegen. Denk je dat dit mogelijk kan zijn
  In een tijdsbestek van 6 maanden?

  1. Hoi Jeffrey,

   ik tel 8 landen. Met Japan erbij zelfs 9. Dat is iets te veel van het goede. Voor landen als Indonesië, Japan, Vietnam, China en Maleisië moet je al minimaal een maand rekenen om een beetje het land te verkennen. Ik zou me richten Zuidoost-Azië en wellicht China en HK van je lijst af te halen. Japan zou ik sowieso laten schieten als je maar 6 maanden hebt. Het is lastig, maar je kunt beter iets minder lande goed bezoeken dan dat je door elk land moet haasten om alles te zien.

   Groeten,
   Ties

 5. Hai!

  Mijn vriend en ik willen van oktober t/m midden januari (3,5 maanden) gaan reizen in Z/O Azië. We vinden het alleen erg lastig om keuzes te maken qua landen. Wat we nu op ons lijstje hebben staan is het volgende: Thailand, Myanmar, Vietnam, Singapore en Indonesië. We willen onze reis graag afsluiten op Bali en omliggende eilandjes in Indonesië (in Indonesië willen we dan ook ongeveer maar 2 weken verblijven). Singapore trekt ons het minst dus we zijn bereid om dat weg te laten, al zijn we ons ervan bewust dat een verblijf van 4 dagen in Singapore prima is. Zijn dit teveel landen in een tijd van 3,5e maand? Ik hoor graag jullie tips! Alvast bedankt.

  Groetjes,
  Mandy

 6. Hai!

  Ik ben van plan 3 maanden te gaan reizen (midden mei t/m begin augustus) in Zuid Oost Azië. Dit is de eerste keer dat ik echt alleen ga backpacken. Ik zit al een tijdje na te denken over de route en of ik Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam moet doen of het bij 3 landen moet houden en dan dus waarschijnlijk alleen Thailand, Cambodja en Laos. Wat vind jij? Ik wil in principe wel eventueel op sommige plekken langer kunnen blijven en niet op een heel hoog tempo door hoeven reizen.

  Ook twijfel ik of ik gewoon alleen m’n heen en terugvlucht moet boeken, of dat ik echt al een route moet uitstippelen en een multi-stop ticket moet boeken, bijvoorbeeld een vlucht van Hanoi naar Bangkok. Ik ben bang dat ik mezelf hiermee iets te veel vastleg.

  Ik hoor graag van je!

  Groetjes,
  Eva

  1. Hoi Eva,

   je kunt Cambodja en Laos in theorie in één maand doen. Het zijn kleine landen waar je vrij makkelijk van A naar B reist. Voor Thailand en Vietnam zou ik voor beide landen minimaal 1 maand uittrekken. Dan zou je aan 3 maanden genoeg hebben.

   Ik raad je aan om een retour ticket te kopen (heen en terugvlucht). Je hoeft geen route uit te stippelen, maar gewoon een retourtje Bangkok kopen. Een retourtje Bangkok is de goedkoopste optie die je vindt richting Zuidoost-Azië. Een Multi-stop ticket is veel duurder en zeker geen aanrader omdat je via AirAsia makkelijk losse tickets kunt boeken (vaak zelf een dag van tevoren). Dus gewoon je heen- en terugvlucht boeken (via Bangkok) en de rest lekker in Azië bepalen 🙂 Er rijden ook genoeg internationale bussen. En stel dat je in Vietnam eindigt en vanaf Bangkok naar Nederland vliegt… een ticket van Hanoi naar Bangkok kost nog geen €30 🙂

   Groeten,
   Ties

 7. Hey,

  Ik ben van plan om in juli/ augustus voor onbepaalde tijd naar zuid oost azie te vertrekken. Mijn eerste gedachte was om in Thailand te beginnen en aansluitend laos en vietnam te pakken en zo door naar onder te reizen. Alleen nu zie ik dat ik dan telkens net in het verkeerde seizoen zit. Is dit echt een probleem? raad je het af? En zijn er buiten het seizoen ook geboeg backpackers?

  Groetjes milou

  1. Hoi Milou,

   veel reizigers zijn heel sceptisch over het regenseizoen, maar het feit blijft dat het weer nooit te voorspellen is. Het regenseizoen houdt meestal in dat je een uur per dag (meest ’s ochtends of eind van de middag) een flinke bui hebt. Daartussen is het gewoon droog en prachtig weer.

   Wij zijn een aantal jaar geleden in dezelfde tijd in laos en Cambodja geweest en hadden prachtig weer. Probleem is dat je niet weet óf het gaat regenen. Op dit moment is het in de Filipijnen heel erg slecht, maar is het wel hoogseizoen.
   Qua backpackers hoef je je geen zorgen te maken 🙂 Die zijn er altijd!

   Groeten,
   Ties

 8. Hallo,

  Wat een fijne site met veel informatie hebben jullie! Ondanks alle info heb ik toch nog een vraag.

  Volgend jaar willen mijn vriendin en ik beginnen aan een wereldreis voor nog onbepaalde tijd. Het idee is om ongeveer 1,5 jaar te reizen en te beginnen met een half jaar zuid-oost Azië. Het plan was oorspronkelijk om in September te vertrekken met de volgende route:
  Maleisië (3 weken)
  Indonesië: Java, Bali, Lombok (7 weken)
  Thailand (4 weken)
  Myanmar (1 week)
  Cambodja (3 weken)
  + 3 weken vrijwilligerswerk in Cambodja
  Vietnam: Zuid naar Noord (5 weken)

  Nu zijn we in de luxepositie beland dat we eerder weg kunnen en in mei al zouden kunnen vertrekken. Dit is natuurlijk super, maar het lijkt alsof we dan qua weer erg in het verkeerde seizoen zitten. (Vooral voor Thailand, Cambodja en Vietnam) We hebben geen moeite met een keer een regenbui, maar zou het wel zonde vinden als we alleen maar regen hebben. Ook zouden we het erg jammer vinden als we activiteiten niet kunnen doen in verband met het weer.

  Wat is jouw mening hierover? Denk je dat deze periode aan te raden is en zo ja kan dat met deze route of kan dit beter anders? Ik hoor het graag!

  Groeten, Thom

 9. Goedemiddag, bijna avond.

  Mij vriend en ik willen graag van 8 september t/m eind september naar Vietnam. Dit is niet de “beste” tijd. Raden jullie het af om deze tijd te gaan?
  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Daphne

 10. Hallo Sjoerd en Ties,

  In het najaar wil ik voor het eerst gaan backpacken in Azië voor ongeveer 6 weken (alleen). Als ik kijk naar het schema met de beste reistijden ivm het regenseizoen kan ik in september nog het beste naar Maleisië en in oktober naar Indonesië.

  Ik was eigenlijk van plan om dus eerst door Maleisië te reizen, dan naar Borneo te vliegen omdat ik heb gehoord dat de natuur prachtig is en er mooie dieren te zien zijn zoals orang-oetans. Vervolgens zou ik het liefst doorreizen naar beneden naar Bali en Lombok. Hiervoor heb ik alleen nog geen goede reismogelijkheid gevonden. Is dit te doen of hebben jullie nog andere tips voor routes die ideaal zijn voor in de periode september-oktober? Ik zou graag natuur, cultuur en een grote stad willen combineren in een reis, maar heb niet echt een super groot budget.

  Alvast bedankt!

  Groetjes, Willemijn

  1. Hoi Willemijn,

   Wij hebben niet speciaal routes die voor bepaalde periodes bedoelt zijn. Het is altijd lastig met het weer, zeker omdat het de laatste jaren neit meer zo voorspelbaar is als dat het altijd is geweest. Ons advies is dan ook om gewoon je plan te houden zoals je het voor je hebt. Je kan onderweg via weer apps het weer goed in de gaten houden en je plannen aanpassen.

   Reisgroeten,
   Sjoerd

 11. Hoi Sjoerd en Ties,

  Tussen eind september en begin november (de exacte data weet ik nog niet) wil ik graag drie of vier weken reizen door Zuid-Vietnam en Cambodja. Echter is het dan precies regenseizoen in deze landen. Ik hoor verschillende verhalen van mensen. Sommigen raden het me af, omdat bepaalde wegen een modderpoel worden en dus onbegaanbaar zijn. Anderen zeggen dat de regen niet erg is, doordat het elke dag op hetzelfde tijdstip kort en hevig is en je er verder eigenlijk geen last van hebt. Door deze verschillende geluiden vind ik het lastig kiezen. Wat raden jullie mij aan? Is het beter om in maart te gaan? En in het najaar naar Indonesië bijvoorbeeld, omdat er daar minder regenseizoen is in de betreffende maanden?

  Alvast bedankt!
  Marit

  1. Hoi Marit,

   Helaas valt er op jouw vraag niet echt meer een eenduidig antwoord op te geven. Waar je vroeger bijna je klok gelijk kon zetten op het regenseizoen is dat tegenwoordig drastisch aan het veranderen. Het regenseizoen was inderdaad altijd 1 buitje per dag, vaak aan het eind van de middag. Dit was prima te doen tijdens het reizen. Zelf ben ik ook regelmatig in het “regenseizoen” op pad gegaan omdat dit in de kosten best veel scheelt.

   Helaas vindt er door de opwarming van de aarde een verandering in het weer plaats. Je heb misschien zelf ook gezien dat er in Vietnam en Thailand zelfs overstromingen waren. Een jaar of 2 geleden had ik gezegd, ga gewoon tijdens het regenseizoen. Dit is geen probleem.
   Nu durf ik dit niet zo zeker meer te zeggen. Je zou dus inderdaad naar bijvoorbeeld Sulawesi en Bali kunnen gaan om in Maart naar Vietnam en Cambodja te gaan.

   Alvast heel veel reisplezier.

   Groeten,
   Sjoerd

 12. Hallo,

  Eind Oktober/begin november gaan wij met 5 meiden voor 3 weken backpacken door Thailand; hierbij zoeken wij naar een mix van natuur, klein beetje cultuur en strand/ontspanning(aan einde van vakantie).
  Uiteraard al veel gelezen in boeken, op internet etc. Maar we zien door de bomen het bos niet meer.
  Hebben jullie tips voor ons? Iets wat we absoluut niet mogen missen?
  Ook gezien weersomstandigheden/klimaat?

  Groetjes Eline

  1. Hoi Eline,

   Dank voor je bericht. Super leuk dat jullie naar Thailand gaan.
   Er is zoveel te doen in Thailand, ik begrijp dat jullie door de bomen het bos niet mee zien. Deze kunnen jullie goed op weg helpen. We hebben 2 routes voor 2 weken en 1 route voor 4 weken. Zo kan je misschien verschillende plekken die je wil zien aan elkaar koppelen. Daarnaast kan je ook onze reisgids kopen. We hebben onze reisgidsen bewust zo compact mogelijk gehouden zodat je niet overladen wordt met teveel informatie. In de reisgids Thailand vind je ook onze routes.

   Alvast heel veel reisplezier.

   Happy Travels,
   Sjoerd

  1. Hoi Kees,

   Volgens mij wel. Ik heb het niet zelf ondervonden maar ben in Indonesië meerdere keren gay koppels tegen gekomen. Deze ondervonden tijdens hun travels nooit problemen.
   Uiteraard kan het voorkomen maar dat kan overal, ook in Nederland.

   groeten,
   Sjoerd

 13. Brent Hendriksen

  Hallo,

  Volgend jaar neem ik een tussenjaar tussen mijn bachelor en master en ga ik 6-7 maanden reizen door ZuidOost Azie. Ik studeer biologie en zou het liefst zoveel mogelijk natuur en mooie stranden willen zien. Dit is mijn eerste keer backpacken en ik heb ongeveer een reisschema gemaakt per land:

  Oktober: Aankomen in Bankok, eerst bankok verkennen, daarna reizen naar het noorden
  November: Vanuit het noorden van Thailand door Laos
  December: Vietnam
  Januari: Via Cambodja (via Bankok?) naar de Thaise eilanden
  Februari: Thaise eilanden en filipijnen
  Maart: filipijnen en Indonesie
  April: Indonesie

  Ik heb het geprobeerd af te stemmen met de beste reistijden om naar die landen te gaan. Zou dit een goed reisschema zijn? Nu ben ik ook aan het zoeken naar vrijwilligerswerk met dieren in Indonesië. Als dit lukt wordt mijn reisschema iets anders:

  Oktober: Aankomen in Bankok, beetje verkennen en dan doorreizen naar Indonesie voor vrijwilligerswerk
  November: Vrijwilligerswerk en daarna zelf door Indonesie reizen
  December: Terug naar Thailand en het noorden van Thailand verkennen
  Januari: Laos en Vietnam
  Februari: Vietnam en Cambodja
  Maart: Thaise eilanden en de Filipijnen
  April: Filipijnen

  Zou dit ook een goed reisschema zijn? Nu lees ik vaak dat 1000 euro per maand een goede richtlijn is om in ZOA te reizen, klopt dit ongeveer? Ik zal vooral in hostels willen slapen en ben niet iemand die luxe nodig heeft.
  Alvast bedankt,

  Groetjes,

  Brent

  1. Hoi Brent,

   Super mooie reis heb je voor de boeg man, stiekem worden wij van dit soort vragen altijd wel beetje jaloers 🙂

   Je schema is op zich prima ingedeeld denk ik. Ik zou wel voor schema 1 gaan als ik mocht kiezen, al snap ik dat je met het vrijwilligerswerk niet altijd een keuze hebt.
   Het is ook wel zo dat de beste reistijden erg aan het veranderen zijn. Door de klimaatveranderingen veranderd het weerbeeld wereldwijd en dus ook, misschien nog wel erger, in Azië.
   Waar je vroeger je klok op gelijk kon stellen wat betreft het regenseizoen is dat tegenwoordig, helaas, erg aan het veranderen. En het voordeel is dat als je niet teveel vast legt je altijd je schema onderweg kunt aanpassen aan de omstandigheden.

   Je budget zit redelijk in de buurt. Misschien is het wel verstandig om met iets meer rekening te houden (waar mogelijk) zodat je wat meer mogelijkheden hebt om excursies of andere dingen te doen. Zeker meerdaagse excursies de natuur in zijn “duur”. Maar in principe kan je met 1000 euro per maand in deze landen redelijk rondkomen.

   Alvast super veel plezier en als je nog vragen hebt horen we dat graag.

   Groeten,
   Sjoerd

 14. Hi!
  Eind mei ga ik samen met een vriendin voor het eerst 8 weken reizen door Azie. We landen in Bangkok en reizen na 2/3 dagen door naar CHaing Mai & Pai. Vanuit daar willen wij het liefst vanuit Laos (slow boat mekong) door naar het noorden van Vietnam, om vervolgens in het zuiden van Vietnam te eindigen. De laatste weken willen wij vanuit Zuid Thailand weer terug reizen naar Bangkok. Onze vraag is of is dit haalbaar? Of kunnen wij misschien beter Laos overslaan?
  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Lisan

  1. Hoi Lisan,

   in 8 weken moet dat wel kunnen. Om van Noord naar Zuid Vietnam te reizen zou ik minimaal 4 weken aanraden. Dan heb je nog 4 weken voor Thailand en Laos, als je een klein overzichtje maakt met wat je wel en niet wil zien moet dat zeker haalbaar zijn 🙂

   Veel plezier alvast!

   Groeten,
   Ties

 15. Hallo

  Ik ga in december voor het eerst backpacken.in ZOA. Ik wil er ongeveer 2 maanden blijven. Welke landen kan ik in deze 2 maanden zien? Het belangrijkste voor mij is strand en natuur en een beetje cultuur. Omdat ik vliegangst heb wil ik het liefst alles overland doen. Landen als thailand vietman en Cambodja lijken me leuk. Maar ik wil heel misschien ook naar de filipijnen. Dit zal met vliegtuig moeten neem ik aan? Wat is een leuke route?

  1. Hoi Jessica,

   Ik denk dat je inderdaad het beste Thailand, Cambodja en Vietnam zou kunnen aandoen. Ik denk dat je aan deze 3 landen ook wel genoeg hebt voor 2 maanden. Naar de Filipijnen zul je echt moeten vliegen. Daarnaast zou ik het niet aanraden om in 2 maanden 4 landen te willen. Hoewel de Filipijnen wel echt een ontzettend mooie bestemming zijn..

   Groeten,
   Sjoerd

 16. Hi!
  Mijn vriend en ik willen graag in september naar Azië. Spijtig genoeg hebben we maar 2.5 weken hiervoor, door dat mijn vriend niet langer verlof kan nemen van zijn werk. Wat raden jullie aan om te bezoeken op zo’n korte tijd? We zijn al naar Vietnam, Thailand, Laos en Cambodja geweest. We zijn helemaal into natuur en cultuur. Alvast bedankt!

  Groetjes
  Lara

  1. Hoi Lara,

   Als je slechts 2,5 week heb zou ik Sri Lanka adviseren. In 2,5 week kun je de belangrijkste bezienswaardigheden van het land zien en het heeft indrukwekkende cultuur (mooie tempels en tradities) en een schitterende natuur, zeker in het binnenland.

   Fijne reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 17. Hoi Sjoerd en Ties,

  Samen met mijn vriendin wil ik de laatste week van april naar Azië afreizen om daar vervolgens 4 maanden te blijven. We willen waarschijnlijk naar Thailand, Cambodja, Laos, Vietnam en Sri Lanka. Eventueel willen we Maleisië nog mee pakken.
  Denk je dat dit te doen is in vier maanden? Ik twijfel alleen een beetje met het regenseizoen. Zijn er landen die we beter in deze periode kunnen over slaan? Of weet je toevallig welke route (o.a.) met betrekking tot het weer het beste is?

  Mocht je nog tips hebben dan maak je ons daar heel blij mee! Dit is voor ons de eerste keer dat we naar Azië gaan 🙂

  Groetjes Matthijs

  1. Hoi Matthijs,

   jullie hebben een mooie reis voor de boeg! Ik denk dat je qua planning redelijk goed zit. Cambodja en Laos kun je in 1 maand doen, Vietnam zou ik 1 maand voor rekenen. Thailand kun je ook een maand blijven, maar 3 weken is ook voldoende. Sri Lanka is 2 tot 3 weken meer dan genoeg. Je zou Maleisië er bij kunnen pakken, maar dan zou ik of Borneo doen of het schiereiland.

   Het ligt uiteraard een beetje aan je eigen reisstijl. Sommige reizen snel door landen heen terwijl ik zelf altijd wat rustiger aan doe. Soms kom je op plekken waar je zomaar ineens een paar dagen blijft hangen zonder dat je dat plant 🙂 Ik zou daarom ter plekke kijken of Maleisië in je schema past. Je zit er zo vanuit Thailand of Vietnam (tickets zijn niet duur). Dus je hoeft het niet perse nu te plannen.

   Qua reistijd kan ik je weinig zekerheden geven. Je zit niet in het hoogseizoen. In de meeste landen die je bezoekt zijn dit de heetste landen. Het weer valt echter nooit te voorspellen. In Thailand heeft het in december en januari ook hard geregend terwijl dit het hoogseizoen moet zijn. Ik zou je daar niet te veel op richten. Het hoogseizoen is november tot en met februari/maart. Vietnam zou ik als laatste doen omdat juli en augustus hier de beste maanden zijn.

   Fijne reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 18. Hallo!

  Ik wil in de maanden juni juli augustus door Azie gaan reizen, ik denk richting Thailand en Cambodja. Maar ik zag dat het dan regenseizoen is.. Is het heel erg om juist dan te gaan reizen? En hebben jullie nog tips wat ik dan kan bezoeken/of er nog andere alternatieven zijn qua landen die ik kan bezoeken? Ik wil graag een mix van cultuur, natuur en feesten.

  Groetjes!

  1. Hoi Nini,

   de maanden waarin je wil gaan is in veel landen het regenseizoen. Dit hoeft overigens niks te betekenen. In Thailand regent het op dit moment al de hele maand terwijl dit het hoogseizoen zou moeten zijn. Indonesië heeft in de maanden juni, juli en augustus minder regen. Dit is qua natuur en cultuur een van de mooiste landen in Zuidoost-Azië. Op Bali kun je daarnaast leuke feestjes hebben. Vietnam is ook te doen in deze maanden. Voor de rest van de landen zit je echt in het regenseizoen.

   Groeten,
   Ties

 19. Hallo!
  Ik wil graag 7 weken rondreizen in Azië. Ik zit zelf al een half jaar in Yogyakarta ivm studie, waardoor ik vanuit daar gedurende het half jaar Indonesië wil bekijken. Ik zou graag in die 7 weken dan Thailand, Cambodja of Laos bekijken. Ik ben er nog niet helemaal uit wat het gaat worden. Daarom is mijn vraag welk land of plaats ik het beste heen kan gaan vanuit Yogyakarta om te beginnen? Welke plaats is het dichtst bij om heen te vliegen vanuit Yogyakarta?

  1. Hoi Michelle,

   Thailand, en dan doelen we op Bangkok, is altijd het goedkoopste om naar toe te vliegen. Waar je ook vandaan vliegt. Cambodja en Laos gaan minder mensen heen waardoor de tickets duurder zijn. Vanaf Yogyakarta zijn er ook geen directe vluchten naar Thailand, Cambodja of Laos dus zul je bijna altijd een tussenstop hebben. Bangkok is in ieder geval de goedkoopste bestemming, en vanuit die stad kun je redelijk eenvoudig doorreizen naar Cambodja.

   Groeten,
   Ties

 20. Hallo,

  Ik wil graag 3,5/4 weken rondreizen in Azië. Aangezien jullie zoveel ervaring hebben heb ik wat tips nodig, haha. Ik ben nog nooit op reis geweest dus dit wordt mijn eerste keer. Om alleen te gaan vind ik sowieso best spannend. Waar moet ik heen als ik het vliegtuig uitstap, hoe werkt het alleen reizen? enz. Een georganiseerde reis wil ik zeker niet want ik wil mijn eigen invulling geven. Omdat ik ongeveer maar weken heb ik wil ik mijn tijd goed benutten. Wat raden jullie mij aan? Welk land etc?

  Groetjes

  1. Beste Manon,

   dat ligt er aan wat je zoekt tijdens je reis? Wil je tempels zien? Mooie natuur? Gezellige feestjes? Elk land is anders. Als je 3 tot 4 weken heb zou ik maximaal 2 landen bezoeken. Landen als Vietnam, Indonesië, Myanmar, Filipijnen en Maleisië heb je al 4 weken nodig om te zien. Cambodja en Laos zou je kunnen combineren, evenals Thailand en Vietnam, hoewel je dan wel dingen over zal moeten slaan.
   Ik zou dus eerst beslissen welke landen je wil zien, en vooral wat je wil zien. Daarna kun je kijken naar hoe je je reis gaat aanpakken 🙂

   Groeten,
   Ties

 21. Hi ,

  Komend jaar wil ik graag een reis voor 3 a 4 maanden door Azie gaan maken. De bedoeling is dat ik begin April ga, het is eventueel mogelijk ook eind maart te gaan.
  Daarbij wil ik graag de volgende landen bezoeken: Myanmar, Zuid thailand ( noord heb ik al gezien), vietnam loas en eventueel als er nog tijd is maleisie.
  Nu is echter het probleem dat ik heel graag met een ballon de lucht in wil in Myanmar in Bagan. Nu is het geval dat rond begin april dit seizoen afloopt.
  Wat zouden jullie mij als ideale route aanraden?

  Ik zit namelijk ook heel erg met de juiste seizoenen te kijken.

  1. Hoi Danielle,

   De ballonvlucht in Bagan wordt tot maximaal 10 april georganiseerd. De meeste vliegen tot en met maart. Als je dit per se wil mee maken zul je dus als eerste naar Myanmar moeten gaan om de ballonvlucht te maken. Je moet dit echter wel ver van te voren reserveren want het zit heel erg snel vol (soms maanden van tevoren al).
   Vanaf Myanmar zou je door kunnen reizen naar ZUid Thailand, daar zou je dan rond april zijn. Dat is aan het eind van het hoogseizoen dus dat zou geen probleem moeten zijn. Het ‘probleem’ is de maanden april t/m juni het laagseizoen is in Laos. Daar kan je dus niet omheen. Dat betekent veel regen. Het hoogseizoen in Vietnam begint rond juli dus die zou ik als laatste aan doen. Laos kan dus wat regenachtig zijn. Hoewel wij er in augustus waren en toen stralend mooi weer hadden 🙂 het zegt dus niet alles.

   Goede reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 22. Hoi Sjoerd en Ties,

  In juli vertrek ik voor 2 á 3 maanden naar Azië. Echter twijfel ik enorm over de landen die ik wil bezoeken. Het is mijn eerste backpack reis en ik hoor zoveel goede verhalen. Het zijn natuurlijk ook zoveel mooie landen.

  Wat raden jullie als beginnend backpacker aan? Mijn voorkeur gaat wel echt naar landen met heel veel natuur en mooie streken. In totaal zou ik graag 3 landen willen bezoeken maar heb erg veel moeite met het maken van mijn keuze.

  Uiteraard speelt geld een rol, maar ik denk dat ik met een budget van € 1100.- per maand wel al wat kan, toch?

  Ik hoop dat jullie me kunnen helpen! 🙂

  Alvast bedankt,

  Groet Henk

  1. Hoi Henk,

   dat is een mooi vooruitzicht voor het nieuwe jaar!

   Er is inderdaad een hoop te kiezen. Als je kijk naar je wensen – natuur en mooie streken – zou ik in ieder geval Indonesië aanrader. En dan met name de eilanden Sulawesi en Sumatra. Indonesië is geschikt voor beginnende reizigers en heeft een prachtige natuur. Verder zou je Maleisië kunnen bezoeken. Een makkelijk land om door te reizen, hoewel ik het persoonlijk niet het leukste land vind 🙂 Laos is qua natuur veel mooier, dit zou je kunnen combineren met Vietnam.
   Daarnaast was ik zelf heel erg onder de indruk van Myanmar, maar dat is qua reizen best een uitdagend land 🙂 en daarnaast is de Filipijnen heel erg mooi! Maar daar voor zou je wel moeten investeren in een vliegticket omdat het niet echt in de buurt ligt.

   Met een budget van €1100 per maand moet je makkelijk kunnen reizen! Veel meer zul je niet uitgeven.

   Ik hoop dat je zo een beetje geholpen bent!

   Groeten,
   Ties

 23. Hoi Sjoerd en Ties,
  Een leuke website vol waardevolle informatie hebben jullie!
  Ik vertrek op 1 februari voor 3maanden deze keer alleen als vrouw zijnde backpackend door Zuidoost- Azië. Ben absoluut een Asia lover! Thailand, Cambodja, Maleisië en Bali reeds gedaan.
  Nu zou ik graag voor ongeveer 3weken naar Myanmar (Yangon) willen vliegen om eveneens vanuit Yangong naar Ho Chi Min City te vliegen om ongeveer 5weken te vertoeven in Vietnam. Vanuit Hanoi wil ik een een vlucht naar Tokyo boeken (met tussenstop in Seoul voor 3nachten) en ongeveer 2 of 3weken in Japan doorbrengen om zeker de Sakura mee te maken. Vlucht terug vanuit Kyoto naar huis. Dit alles wou ik al vastleggen opdat die kosten toch al achter de rug zouden zijn (ongeveer 1500 €) Is dit een scherpe prijs volgens jullie? Zijn de verblijftijden per land schappelijk en de volgorde van reizen of dien ik het anders aan te pakken?
  Ik twijfel wel nog over het feit of ik al dan niet Japan zou aandoen, omdat het daar iets duurder is/zou zijn dan de rest van Azië. En zou mijn dagelijks budget van 40€ ook niet willen overschrijden gedurende die 3maanden. Wat zijn jullie bevindingen hieromtrent? De JR pass en alle vluchten die ik heb opgesomd uiteraard niet meegerekend in dit bedrag.
  Groetjes,
  Oya

  1. Hoi Oya,

   Dank voor je bericht. Gave reis heb je zo in gedachten.
   Ik denk dat de prijs voor het vliegen vrij pittig is. Je hebt de tijd dus ik zou persoonlijk vliegen op Bangkok (retourtje max €600) en vanuit Bkk naar Myanmar reizen. Daarna kan je alle vluchten gewoon online bij Airasia boeken of via Skyscanner. Als je dan vanuit Tokyo of Kyoto weer naar Bangkok vliegt kom ik even snel uitgerekend op €1200. Je betaald dus ruim 300 euro extra voor directe vluchten. Het is dan even de vraag of jij dit het geld waard vindt. Dat is voor iedereen een persoonlijk iets.

   De tijden in die je per land aangeeft zijn goed ingedeeld. Je kunt zo prima de landen verkennen. Alleen weet ik niet of je met €40 euro rond gaat komen in Myanmar en Japan. Deze landen zijn in vergelijking met Vietnam wat duurder. Vooral het overnachten is in deze landen wat duurder. Het kan wel maar dan moet je wel goed opletten en zuinig leven.

   Ik hoop je zo een beetje geholpen te hebben. Mocht je vragen hebben hoor ik dat natuurlijk graag.

   met vriendelijke groet,
   Sjoerd

 24. Hoi Sophie,

  Super gaaf dat je op reis gaat. Sowieso zou ik 4 maanden pakken als je de mogelijkheid hebt. Hoe langer, hoe beter, toch? 🙂
  Wel kan je Laos, Vietnam en Cambodja in 3 maanden redelijk goed zien. Ga je ook Thailand er bij doen zou ik zeker aanraden om 4 maanden te doen.

  De Malediven zijn echt een droombestemming. Prachtige eilanden. En het is inderdaad de ideale afsluiter. Het vliegen naar de Malediven en het vervoer zelf is er wel wat duurder/lastiger (er gaat vaak maar 1 boot naar een bepaald eiland en als je die mist kost je dat tijd of geld). Ik zou het zeker aanraden. Vliegen is vaak vanuit grote steden het goedkoopst. Ik denk dan aan Bangkok, Ho Chi Minh of Hanoi. Je kunt met Air Asia vaak goedkoop vliegen. Afhankelijk van de stad waar vandaan je vliegt kan je ook nog een lokale vliegmaatschappij checken voor een goedkoop ticket.

  Ik zou zeker voor de eerste 2 of misschien wel 3 nachten een hostel in Bangkok vastleggen. Dit is wel zo makkelijk voor als je aankomt en moe bent. Dan hoef je niet op zoek. Een hostel is vaak het gezelligst omdat je hier snel(ler) andere mensen ontmoet. Je zou kunnen denken aan het Here Hostel maar er zijn echt ontzettend veel leuke hostels te vinden nabij Koh San rd.

  Ik zou je zeker niet druk maken over je Engels. De gemiddelde Nederlander spreekt bijzonder goed Engels als je dat vergelijkt met Duitsers, Fransen of wat dan ook. Vaak denken mensen dat ze geen Engels spreken totdat ze geen andere keus meer hebben. Dan pak je het ineens heel snel op ;).

  Tenslotte kan ik je nog naar ons Routeboek doorverwijzen voor mooie routes. Hierin staan verschillende routes door Thailand, Vietnam, Laos en Vietnam. Daarnaast vind je er ook een aantal gecombineerde routes.

  Alvast heel erg veel reisplezier en als je vagen hebt horen we dat graag.

  Groeten,
  Sjoerd

 25. Hallo Sjoers en Ties!

  Wat een mooie en handige site is dit! Ik heb hier al veel informatie gelezen en ik ben alleen maar enthousiaster geworden over mijn plannen!
  Het duurt nog even, maar begin januari wil ik (alleen) op reis gaan. Super spannend, ik ben nog nooit alleen op reis geweest en ben ook nog nooit wezen backpacken.
  Ik wil graag starten in Bangkok. Vanuit daar wil ik verder reizen naar Cambodja, Vietnam en Loas. In eerste instantie dacht ik aan 3 maanden, maar als ik dit zo allemaal lees is 4 maanden misschien makkelijker?
  Ook zag ik de Maldiven voorbij komen op deze site. Het lijkt mij heerlijk om mijn backpack avontuur hier af te sluiten (1,5 week) Is dat iets? En vanuit waar kan ik dan het beste naar de Maldiven vliegen?
  Wat is überhaupt de beste route voor deze landen? Bangkok – … – …

  Ik lees dat ik niet teveel moet vast leggen van te voren. Is het wel handig om alvast een slaapplek voor de eerste nacht(en) te regelen? Zo ja, waar kan ik dat het beste doen?

  Tenslotte; mijn Engels is niet zo geweldig. Ik kan het best goed verstaan en kan mijzelf wel redelijk redden wanneer het moet, maar maak mij hier toch wel een beetje zorgen om. Raden jullie een taalcursus aan, of komt dit wel goed?

  Alvast bedankt voor jullie reactie!
  Groetjes Sophie

 26. Hallo sjoerd, ik wil in januarie beginnen met backpacken in indonesie, en ik zie in het schema dat het regenseizoen is. Heeft dat veel effect op je reis?

  1. Hoi Karel,
   Dit kan wel invloed hebben op je reis. Afhankelijk van waar in Indonesië je wil gaan reizen en hoe lang natuurlijk. Ik denk verder niet dat je erg veel hoeft te laten of dat je er veel hinder van zult ondervinden! Het is meer dat je wat vaker regen zal zien.

   Groeten,
   Sjoerd

 27. Hoi!

  Ik wil in september voor het eerst alleen gaan backpacken en ik wil ongeveer 3/4 maanden wegblijven.
  Voor zo ver ik het nu kan bepalen zou ik in ieder geval graag naar Indonesië, Thailand, Laos en Cambodja willen. Wat adviseren jullie qua route? Is dit goed te doen? In welke volgorde zouden jullie deze route adviseren en hoelang zouden jullie overal ongeveer blijven? En zijn er nog landen die jullie aanraden of juist afraden?
  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  Groeten, Michelle

  1. Hoi Michelle,

   De landen die je aangeeft zijn zeker goed te doen in een tijdspanne van 3 á 4 maanden.
   Je route, de volgende en hoe lang je waar wil blijven zijn afhankelijk van een aantal factoren. He is voor iedereen natuurlijk anders omdat iedereen eigen wensen heeft. Zelf zou ik Indonesië als eerste doen (i.v.m. het regenseizoen), daarna doorreizen (vliegen) naar Thailand en dan naar Laos en Cambodja. Ik zou zeker een maand voor Indonesië uittrekken en misschien wel langer. Vier weken voor Thailand en voor zowel Laos als Cambodja kan je twee weken aanhouden.

   Mocht je overigens nog mooie routes zoeken voor deze landen hebben wij het perfecte Routeboek voor je. Check deze pagina voor meer informatie over ons Routeboek. Hier staan bijna 30 routes in.
   Voor Indonesië hebben we een aparte Reisgids gemaakt. Hierin vind je de 4 routes uit het Routeboek + alle informatie die je voor je vertrekt moet weten. Wanneer boek je het goedkoopste ticket, welke verzekering heb ik nodig, enz.

   En als ik een land kan aanraden zouden dat Vietnam en Myanmar zijn :). Beiden liggen in de buurt van Thailand en zijn erg mooi. De periode waarin je wil reizen is voor beide landen prima. Het zou wel betekenen dat je dan Laos of Cambodja moet laten schieten denk ik zelf.

   Groeten,
   Sjoerd

 28. Hi!

  Ik heb wederom een vraag, ik ben een beetje een controle freak die nu voor het eerst wil gaan”backpacken” ;). Waar kan ik het beste treintickets halen voor de nachttrein van Ninh Binh naar Hue? Er zijn zoooo veel sites, wel of niet betrouwbaar? En is het handig om deze van te voren te boeken voor half juli?

 29. Hi!

  Bedankt voor het snelle antwoord!
  Nu toch maar besloten om de meeste tijd in Vietnam te spenderen. We willen dan nog wel naar Bangkok. Is er rondom Bangkok veel te doen? Lees overal dat 3 dagen Bangkok genoeg is qua stad zelf. Maar is Bangkok goed als uitvalsbasis om wat meer van Thailand te zien er rondom heen?

  Groet Lisette.

  1. Hoi Lisette,

   Bangkok noemen ze ook wel de toegangspoort van Zuidoost-Azië dus er is geen betere stad om Thailand te verkennen. In Bangkok zelf kan je al makkelijk drie dagen blijven zonder je te vervelen en rondom Bangkok is meer dan genoeg te doen.

   Groeten,
   Ties

 30. Hi!
  Ik wil samen met mijn vriend 5 tot 6 weken richting Azië, van eind juni tot begin augustus ergens (niet de beste reistijd maar die tijd hebben we nu eenmaal). Ons plan is Vietnam van Hanoi naar Ho chi minh te reizen, dan evt vlucht naar Siem Reap Cambodja om de Angkor Wat te bezoeken, vanuit daar naar Bangkok en dan misschien naar het zuiden richting Kuala lumpur om vanuit daar weer naar Nederland te gaan. Lees op internet dat de grensovergang bij Poipet niet de makkelijkste is om vanuit Cambodja naar Thailand te gaan? (gezien ons tijdsbestek)

  maar als ik bovenstaande antwoorden lees is dit misschien iets te ambitieus in 5-6 weken tijd.
  Wat raden jullie ons aan? We willen sowieso naar Vietnam, maar dachten als we daar toch in de buurt zijn kunnen we ook wat andere landen bezoeken.

  1. Hoi Lisette,

   Gaaf dat jullie zo lang gaan reizen. Je plan klinkt inderdaad een tikkeltje ambitieus. Afhankelijk van wat je in Thailand en Maleisië wil doen/zien. Ik zou voor Vietnam wel minimaal 3 weken aanhouden, anders zit je meer in de bus dan dat je van het land geniet 😉
   Je kunt Cambodja daarna makkelijk bezoeken en ook Bangkok en omgeving. Je moet uiteraard wel keuzes maken in de plekken die je wil zien.
   De grensovergang zou ik me niet al te druk over maken. Je kunt vanuit Siem Reap iedere dag wel een minivan boeken die je naar Bangkok brengt. Vliegen kan ook tegenwoordig. Maleisië zou ik niet doen tenzij je echt alleen Bangkok doet en daarna Kuala Lumpur. Maar dan wel met het vliegtuig.

   Veel reisplezier alvast 😉

   Groeten,
   Sjoerd

 31. Hello!

  Op dit moment woon/werk ik 4maanden in de Filipijnen (Angeles, Pampanga mocht je bekent zin) vanaf 9 juli ga ik met mijn vriendin reizen door ZOA. We willen onze reis beginnen in Kuala Lumpur om even onze westerse batterij op te laden (en omdat het een spot goedkope vlucht is vanuit Manila) Vanuit daar willen we vliegen naar Vietnam ( zodat we makkelijk een LOA kunnen regelen ) Vietnam willen we zo rond de 2 a 3 weken doen om vervolgens naar Thailand te vliegen. Dit allemaal in ongeveer 2maanden, 1 september vliegen we terug naar het koude Amsterdam vanuit Manila.

  Heb je nog tips wat we zeker niet moeten missen of misschien alternatieven? Hoorde bijv. dat Birma/Myanmar ook heel mooi is (alleen weer wat lastiger qua visa?).

  We zijn echt opzoek naar ontspanning/cultuur aangezien dat, dat hier in Pampanga niet echt te vinden is. Dus alle tips/aanbevelingen etc. zijn van harte welkom :)!

  Groeten,

  Geoffrey

  1. Hoi Geoffrey,

   Zo te horen heb je een mooie reis voor de boeg :). Ik zou Myanmar niet aanraden in die periode vanwege het regenseizoen. Daarnaast heb je aan een kleine 2 maanden genoeg tijd voor 3 landen maar ik zou er niet nog een land bij pakken. Je kunt eigenlijk alles lezen over de highlights van de landen op onze highlight pagina’s. Je kunt zelfs op cultuur filteren. Zie highlights Maleisië (Kota Bharu en Georgetown zou ik aanraden), highlights Vietnam (Ben Tre, My Son Sanctuary en het noorden zoals Sapa) en highlights Thailand (Ayutthaya (UNESCO) en Chiang Mai).

   Ik hoop dat je hier kunt vinden wat je zoekt.

   Groeten,
   Sjoerd

 32. Hallo,
  Volgend jaar januari wil ik een half jaar met onbetaald verlof. Ik wil in dat half jaar eerst 3 maanden door Azië backpacken en daarna door naar Australië.
  Met reizen heb ik ervaring maar ik heb nooit eerder gebackpackt. Ik ben nu aan het uitzoeken welke landen ik wil mee pakken. Natuur en cultuur spreekt me erg aan maar ook een feestje en strand op zijn tijd is natuurlijk niet verkeerd.
  Ik wil natuurlijk beginnen in Thailand en ook Myanmar lijkt me erg mooi! In één van je eerste reacties schrijf je dat Myanmar voor een eerste backpackreis misschien iets ’te’ is. Hoe bedoel je dat? En waarom is dat zo?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Groet, Lydia

  1. Hallo Lydia,

   wat een mooi plan om 3 maanden door Azië te reizen! 🙂
   Wat we bedoelen is dat Myanmar een stuk minder ontwikkeld is dan bijvoorbeeld Thailand. Dat wil zeggen dat je in Thailand zonder problemen overal een bus, boot, minivan of vliegtuig kan boeken naar bijna elke plek. Daarnaast is het land goed ingesteld op toeristen. Straten zijn schoon, steden zijn redelijk modern etc.

   In Myanmar is dat niet het geval. Zeker grote steden zijn echt even wennen. Het is er best druk, chaotisch en niet bepaald schoon. Daarnaast moet je je reis in Myanmar goed voorbereiden omdat er niet overal bussen rijden. Hoewel daar snel verandering in komt. Zo is het verstandig om in het hoogseizoen je accommodatie te reserveren in plekken als Bagan of Inle Lake omdat het snel vol zit. Dat is in Thailand eigenlijk nergens nodig. Reizen in Myanmar vergt dus iets meer inspanning en planning dan andere landen. Iets dat het reizen voor mij wel heel erg leuk maakt maar voor iemand die nooit op reis is geweest misschien wat overweldigend.
   Myanmar is overigens wel een prachtig land met ongekend vriendelijke mensen en natuurlijk een indrukwekkende cultuur.

   Ik hoop dat dit je een beetje verder helpt. En mocht je meer informatie over Myanmar willen hoor ik dat graag.

   Groeten,
   Ties

 33. Hoi!
  Ik wil deze zomer van half augustus tot half september gaan backpacken in zuidoost-Azië. Ik heb hier 4 tot maximaal 6 weken de tijd voor. Dit is de eerste keer dat ik dit ga doen en lees eigenlijk dat Thailand heel erg geschikt is voor beginnende backpackers, omdat de mensen erg vriendelijk zijn en er over het algemeen ook wel redelijk Engels gesproken wordt. Nu hoor ik ook verschillende goede verhalen over Vietnam, dus ben ik aan het twijfelen wat ik nu moet doen. Mijn ouders zouden ook nog een keer als gezin een rondreis door Thailand willen doen en daardoor neig ik nu zelf wat meer naar Vietnam. Ik vind het allemaal best wel spannend. Wat denken jij dat de beste keuze is voor iemand zonder enige backpack-ervaring en met beperkte tijd?

  Groeten Karlijn

  1. Hoi Karlijn,

   Ik denk dat zowel Thailand als Vietnam prima landen zijn om als eerste keer een mooie backpack reis te maken. Ook in Vietnam zijn de mensen erg aardig en spreken ze in de grote plaatsen goed engels. Het vervoer tussen de grotere plekken is prima geregeld en in 4 tot 6 weken kan je veel van dit prachtige land bekijken. Als je 6 weken gaat zou je zelf kunnen overwegen om beide landen te doen. Desnoods om je laatste week even bij te komen op één van de prachtige eilanden ;). Zelf zou ik aanraden om 1 land te doen want dan kun je echt goed je tijd nemen om alles te zien. Als ik hoor dat je misschien ooit nog eens met je ouders naar Thailand gaat zou ik zeker Vietnam aanraden.

   Groeten,
   Sjoerd

 34. Hallo!
  In juni ga ik zeer waarschijnlijk een maand vrijwilligerswerk doen in Nepal. Hierna zou ik nog graag 3/4 weken in Zuidoost-Azië gaan reizen. Ik zat te denken om eventueel via noord Thailand (Chiang Mai) door Laos naar Noord Vietnam (Hanoi) te reizen. Denk je dat dit een realistisch en goed idee is binnen 3 weken, of zou je het aanraden om bijv. alleen in Thailand te reizen?
  Alvast bedankt!

  Groeten, Inge

  1. Hoi Inge,

   Ik denk dat Thailand, Laos en Vietnam een beetje te ambitieus is. Alles is mogelijk natuurlijk maar dan zit je meer in de bus/trein of boot dan dat je van je reis geniet. Ik zou daarom aanraden om het bij noord Thailand en Laos te houden. Dit is goed te doen in 3/4 weken. Al zal je ook dan nog keuzes moeten maken omdat je niet alles kunt zien denk ik.

   Heel veel reisplezier alvast. Mocht je nog andere vragen hebben hoor ik dat natuurlijk graag.

   Groeten,
   Sjoerd

 35. Bedankt voor je antwoord! Toen we op reis naar Thailand gingen hadden we ook te maken met het regenseizoen dus we hebben een beetje ervaring :). We hebben besloten, mede dankzij jouw antwoord, dat we naar Vietnam gaan.
  De kinderen zijn alleen een beetje bang dat het teveel rijden gaat worden, hoe zijn jullie ervaringen daarmee (met de afstanden in Vietnam)?

  1. hahah ja het is ook geen probleem om te reizen in het regenseizoen. Maar het is wel goed om in de gaten te houden. Als je van noord naar zuid (of andersom) gaat reizen zal je wat vaker in de bus/trein moeten dan in Laos inderdaad. Maar ik moet zeggen dat het prima te doen is. Zelf heb ik de afstand op de brommer afgelegd in 6 weken dus ik kan niet uit eigen ervaring spreken. Maar van wat ik om mij heen hoor zou het goed te doen meoten zijn. Je kunt er ook af en toe voor kiezen om de nachtbus te nemen. En de bussen zijn tegenwoordig al zo ‘luxe’ dat ze soms van wifi zijn voorzien 😉

 36. Hoi Sjoerd / Ties,

  Ik wil met mijn gezin (in totaal met z’n vijven) naar Azië backpacken. We zijn al 3x eerder in Azië geweest.
  In verband met schoolvakantie kunnen we maar 3 weken missen. We twijfelen over Laos en Vietnam, het liefst willen we naar Vietnam, maar is Vietnam te doen in 3 weken (we hoeven niet alles te zien, maar we zo veel als mogelijk)?

  Groetjes,
  Niels

  1. Hoi Niels,

   Super gaaf dat jullie met zijn allen op reis gaan in Azië. Vietnam is wel te doen in 3 weken. Je zal inderdaad niet alles zien maar dat is ook niet altijd nodig. Persoonlijk denk ik dat je Laos heel goed kunt zien in 3 weken en Vietnam gewoon goed. Je zal wel keuzes moeten maken wat je wil gaan zien. Hou er wel rekening mee dat in onze vakantie het in zowel Laos als Vietnam regenseizoen is.

   Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Mochten we je nog met iets anders kunnen helpen horen we dat graag.

   Groeten,
   Sjoerd

 37. Hoi Sjoerd / Ties,

  Mijn vriendin en ik zijn van plan deze zomer (eind juli t/m begin september) voor 5 a 6 weken te gaan backpacken. Ik ga namelijk per half september in Taipei studeren, dus vonden we het een goede mogelijkheid om daarvoor meer van Azië te gaan bekijken. Nu vroegen wij ons af wat je in 5/6 weken kunt zien, en welke landen het in deze periode best te reizen zijn (ivm regenseizoen of andere omstandigheden?).

  Eerst zaten we te denken aan Thailand/Cambodja/Laos/Vietnam maar Indonesië lijkt ons ook een goede optie. Hoeveel landen raad jij aan in 5/6 weken te gaan bekijken?

  We horen graag van jullie!

  Groetjes,
  Simon

  1. Hoi Simon,

   Super leuk dat jullie gaan backpacken in Azië. Als je alleen naar het regenseizoen kijkt kan je beter voor Indonesië en bijvoorbeeld Maleisië kiezen. Zelf heb ik vorig jaar 6 weken in Indonesië gereisd en toen hadden we nog lang niet alles gezien.
   Ik zou sowieso niet aanraden om 3 of 4 landen te doen in die 5 a 6 weken. Voor landen als Thailand, Vietnam, Maleisië of Indonesië heb je minimaal 3 weken nodig als je het land een beetje wil zien. Laos en Cambodja kan je in 2 weken doen maar ook dan zie je alleen de grote toeristische trekpleisters. Ik zou dus aanraden om maximaal voor 2 landen te kiezen. Je kunt, naar onze mening, beter 2 landen goed zien, dan 4 landen een klein beetje.

   mocht je nog andere vragen hebben hoor ik dat natuurlijk graag.

   Groeten,
   Sjoerd

 38. Hoi Ties,

  Ik wil in mei 4 maanden alleen gaan reizen naar Thailand, Maleisië, Vietnam en Indonesië. Het is mijn eerste keer, heb je nog tips voor de mooiste plekjes en de beste manier om deze reis te maken qua tijd en visums regelen etc. Ik heb al een goedkoop enkeltje gevonden naar Bangkok om mee te beginnen.

  Thanks alvast!

  Groetjes,
  Mandy

  1. Hoi Mandy,

   Zo te zien heb je een hele mooi reis voor de boeg. 4 maanden voor deze landen is prima te doen denken wij. Het reizen tussen deze landen is ook goed te doen. Je kunt via bijvoorbeeld airasia.com of tiket.com of andere lokale vliegmaatschappijen makkelijk tussen deze landen vliegen. Je kunt er ook voor kiezen om de bus of trein te pakken (afhankelijk van de route die je neemt) maar dat kost wat meer tijd.

   Een visum heb je alleen nodig voor Vietnam. Voor de overige landen krijg je een visum aan de grens. Een visum voor Vietnam kan je makkelijk online (en dus onderweg) aanvragen. Meer informatie vind je op deze pagina.

   Mooie plekken zijn er genoeg in deze landen. Waar hou je zelf van? Wil je graag natuur zien, cultuur of misschien wel zoveel mogelijk strand/eiland? Alles is mogelijk met deze landen. In het noorden van Vietnam Sapa en Halong bay aanraders. Hoi An is super leuk om te zien en je kunt er goed shoppen. In Thailand zou ik in Pai en Chiang Mai aanraden. Maar ook Krabi in het zuiden is leuk (het centrum en bijvoorbeeld Railay beach). In Maleisië zijn Melaka en het Taman Negara nationaal park leuk om te bezoeken. Voor Indonesië zou ik willen aanraden om ook naar Sulawesi te gaan. Prachtig eiland, super lieve mensen en iets minder hectisch qua toerisme. En mocht je even weg willen van alles kan je naar de Togean eilanden. Geen internet, geen stroom, geen telefoon, niks :)! Heerlijk vond ik dat zelf.

   Ik kan nog wel even doorgaan met plekken maar ik denk dat het goed is om eerst te bepalen waar je heen wil, hoe lang en wat je wil gaan zien.

   Mochten we je nog verder kunnen helpen hoor ik dat natuurlijk graag.

   Met vriendelijke groet,
   Sjoerd Lagraauw

 39. Hee Ties,

  Bedankt voor het snelle antwoord, hier kan ik wel wat mee!

  Ik had nog wat vragen, wellicht kan je me daar ook mee helpen? Zoals ik hierboven lees is een open ticket of twee enkeltjes over het algemeen duurder dan een retour. Wat kost het, wanneer je uiteindelijk toch beslist om langer te blijven, om je terugreis om te boeken naar een andere datum? Is dit een goedkopere optie dan een open ticket/twee enkeltjes?

  Wat adviseer je omtrent een verzekering? Doorlopende reis-, een backpack- of een periodeverzekering? En wat moet er allemaal in het pakket zitten?

  Alvast dank!

  Groeten Jasper

  1. Hoi Jasper,

   graag gedaan!

   Het is vaak zo dat 2 losse tickets duurder zijn dan een retourtje. Luchtvaartmaatschappijen moeten anders het lege stoeltje zien te vullen voor de terugweg. Het hoeft overigens niet altijd zo te zijn. Ik heb net 2 losse tickets geboekt en dat was goedkoper dan een retourtje maar dat is veel zoeken en vergelijken 😉
   Wat het kost om later terug te vliegen durf ik niet te zeggen. Dat is helemaal afhankelijk van wanneer je vliegt en hoe ver van te voren je boekt. Maar ga er maar van uit dat dat duurder is.

   Een open ticket heeft als voordeel dat je vertrektijden aan kan passen (hiervoor zou ik eens bij WTC kijken). Overigens moesten wij bij betalen om onze vlucht te veranderen dus dat viel wel even tegen 🙂 Als je echt niet weet wanneer je terug gaat zou je 2 losse tickets kunnen kopen. Dan betaal je meer maar heb je wel meer flexibiliteit. Helaas kan ik niet inschatten wat dat kost op het moment dat je vertrekt.

   Qua reisverzekeringen heb je heel veel opties. Ik ben zelf een voorstander van een doorlopende reisverzekering. Maar dit komt ook omdat ik veel reis en niet langer dan 180 dagen. Een doorlopende reisverzekering is namelijk vaak voor 60, 90 of 180 dagen geldig. Voor jou precies genoeg denk ik.

   Met een backpack-reisverzekering, of een globetrotter reisverzekering, ben je voor 1, 2 of zelf 3 jaar verzekerd in het buitenland. Een een globetrotter reisverzekering biedt ook de mogelijkheid om ziektekosten in het buitenland te verzekeren. Dit kan wel eens handig zijn als je bijvoorbeeld je zorgverzekering in Nederland stop zet.
   Waar je in ieder geval op moet letten is;
   – dekking bij medische kosten
   – ongevallendekking (je zal ongetwijfeld brommers gaan huren en je weet maar nooit)
   – check dekking voor Wereld en niet op Europa
   – check het aantal dagen dat je reisverzekering loopt
   – ik weet niet of je laptops, telefoons etc meeneemt? Maar check ook op dekking van diefstal/schade

   Ik hoop dat je er zo uit komt!

   Groeten,
   Ties

 40. Hee Ties,

  Ik ben van plan in oktober te gaan backpacken in Z-O Azie. Gezien mijn budget zal ik ongeveer 3 maanden kunnen. Ik wil graag naar Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam. Is dit mogelijk in 3 maanden?

  Wat is in jouw ogen het handigste qua visumaanvragen? Alle landen van tevoren al aanvragen in Nederland? Of alleen Thailand doen(ik vlieg op Bangkok) en de rest daar regelen? Ik weet niet precies hoelang ik overal wil blijven namelijk, en wil dat ook pas daar ter plekke bepalen.

  Met oud & nieuw zal ik hoogstwaarschijnlijk nog in Azië zitten. Waar is het fantastisch om dit te vieren, tips toevallig?

  Alvast dank voor de moeite en zie je reactie graag tegemoet!

  M.v.g.,

  Jasper

  1. Hoi Jasper,

   mooie reis heb je voor de boeg!
   In principe moet het mogelijk zijn om deze route in 3 maanden af te leggen. Thailand en Vietnam kan je beide een maand over doen. Dan heb je nog een maand over voor Cambodja en Laos wat voldoende zou moeten zijn. Je kan Thailand ook in 3 weken doen en een week extra in Cambodja en Laos blijven. Vietnam heb je minimaal een maand voor nodig.

   Qua visumaanvragen raad ik je aan om het ter plekke te regelen. Zeker als je nog niet weet wat je plannen zijn. Voor Thailand heb je overigens geen visum nodig. Je krijgt op het vliegveld een visum voor 30 dagen. Deze is nog eens met 15 dagen te verlengen. Dat moet voldoende zijn lijkt me. Als je over land de grens van Thailand over gaat krijg je een visum voor 15 dagen.
   Vanuit Bangkok kan je heel makkelijk een visum voor Cambodja aanvragen. Voor Laos kan je een visum bij de grens krijgen voor $35, hetzelfde geldt als je Laos op het vliegveld binnenkomt. Een visum voor Vietnam kan je makkelijk online (en dus tijdens je reis) aanvragen. Meer informatie daar over vind je hier.

   Oud en Nieuw kan je overal vieren. Je zou kunnen kiezen voor één van de stranden/eiland van Thailand, daar is altijd wel een feestje aan de gang. En als je in een stad wil vieren zou ik kiezen voor Bangkok of Hanoi. Naar mijn mening 2 van de leukste steden in Zuidoost Azië 🙂

   Fijne reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 41. Hoi Pim,

  Gaaf dat je gaat reizen. Weet je al welke landen je gaat bezoeken?
  Wat betreft je vliegtickets. Dat is lastig. Een retourtje is over het algemeen goedkoper. Toevallig heb ik zelf net 2 losse tickets geboekt van Amsterdam naar Hong Kong en Kuala Lumpur naar Amsterdam die net zo duur was als een retourtje. Maar over het algemeen is een retourtje Bangkok het goedkoopst. Zeker als je de prijzen een tijdje in de gaten houdt.

  Maar aangezien je niet weet wanneer je terug komt kan je geen retourtje boeken. Je zou wel eens bij WTC kunnen informeren voor een open ticket. Dit is waarschijnlijk duurder omdat je ‘slechts’ 2 bestemmingen aan doet maar je kan wel tussentijds de vertrekdata aanpassen. Als je vanuit Azië een enkeltje terug naar Nederland boekt zal dat waarschijnlijk maar een paar dagen/weken van te voren zijn. Dan betaal je waarschijnlijk wel meer.

  Hou er overigens wel rekening mee dat je voor sommige landen een ‘exit ticket’ moet kunnen laten zien voordat je een visum krijgt. Je moet dus kunnen laten zien dat je het land weer verlaat. Dit kan je redelijk eenvoudig oplossen door bijvoorbeeld met AirAsia een ticket te boeken.

  Ik hoop dat je er zo uit komt!
  Groeten,

  Ties

 42. Hallo Ties,

  Binnenkort ben ik van plan om te gaan reizen in Azie.
  Qua planning is het al redelijk duidelijk wat de mogelijkheden zijn.
  Echter weet ik niet voor hoelang ik ga reizen. Dit kan verschillen tussen 3 en 6 maanden. Wat is dan het slimste om te doen met betrekking tot het vliegen? Een enkeltje heen boeken en vanuit daar een keer een enkeltje terug boeken?

  Met vriendelijke groet,

  Pim

 43. Hoi Inge,

  gaaf dat je gaat backpacken door Azië!

  Wat betreft je vraag. Ik denk dat het makkelijker is om in Thailand te starten. Vliegtickets (retourtje) Bangkok is namelijk goedkoper dan een ticket Indonesië of Kuala Lumpur. En vanuit Bangkok kan je makkelijk naar beneden reizen richting Maleisië (Butterworth). Dit kan met de trein of bus. Je kan natuurlijk ook in één keer naar Maleisië vliegen. Dit is duurder maar wel sneller

  Ik zou de trein of bus aanraden. Je hebt 3 maanden dus dat zou voldoende moeten zijn om met bussen of trein te reizen. Dit is goedkoper en je ziet meer van het land dan met een vliegtuig. Je zal dan wel naar Indonesië moeten vliegen. Maar vluchten tussen Kuala Lumpur en Jakarta kosten in die periode vaak niet meer dan €20-€30.

  3 tot 3,5 maand voor deze landen moet genoeg zijn. Als je 2-3 weken vrijwilligerswerk gaat doen dan hou je nog ruim 3 maanden over. Het ligt er aan wat je wil zien maar in Thailand zou je aan 3 weken genoeg moeten hebben. Maleisië zou je dan 4 weken kunnen doen en Indonesië 5 weken. Dan zou ik naast Java & Bali ook eens kijken naar bijvoorbeeld Sumatra of Sulawesi!

  Ik hoop dat je er zo uit komt 🙂

  Groeten,
  Ties

 44. Hallo Ties,

  In oktober ga ik voor het eerst, alleen, backpacken. Het liefst wil ik naar Thailand, Maleisië en Indonesië (Java, Bali). In Indonesië zou ik heel graag nog 2 of 3 wkn vrijwilligers werk doen op een school. Ook in Nederland werk ik als leerkracht op een basisschool.
  Even een paar vragen:
  Is het slimmer om in Indonesië te starten of in Thailand?
  Moet ik tussen deze landen een tussenvlucht boeken of kan het ook per nachttrein?
  Oh ja ik wil zo’n 3 a 3,5 maand gaan reizen.

  Bedankt alvast,
  Inge

 45. Hoi Kay,

  Jullie hebben een mooie reis voor de boeg!

  Wat betreft je de tijd en de landen die je wil zien is dat een beetje persoonsgebonden. De één vind bijvoorbeeld Vietnam leuker dan de ander en zal er dus langer blijven. 4 maanden voor Thailand, Cambodja, Vietnam, Laos is in principe voldoende. Dan zou ik het zelf zo indelen;
  Vietnam: 5 weken
  Thailand: 4 weken
  Cambodja: 3 weken
  Laos: 3 weken

  Dan heb je nog een weekje over. Die week heb je zeker nodig aangezien je ongetwijfeld hier en daar een dag of 2 uitloopt 🙂

  Je zou er Maleisië er aan toe kunnen voegen. Dan zou ik een week minder doen in Vietnam, Laos en Cambodja (Vietnam 4 weken, Laos 2 weken, Cambodja 2 weken). 2 weken voor één land is niet heel lang maar in Cambodja en Laos zou je de mooiste highligts moeten kunnen zien. Dan hou je 3 weken over voor Maleisië wat voldoende moet zijn.

  Wat betreft de highligts zou ik je aanraden om onze highlights pagina’s eens te bekijken. Dat wordt een beetje veel om op te noemen 😉 Maar in Vietnam zou ik Hanoi, Halong Bay, Sapa, Hoi An, Phong Nha-Ke Bang, Mekong Delta, Ho Chi Minh en één van de eilanden zeker aanrader. In Thailand het noorden en de eilanden aan de oostkust. Cambodja uiteraard de Angkor tempels (Siem Reap), Phnom Penh, Sihanoukville. In Laos de bekende plekken in het noorden en de 4.000 Islands in het zuiden. Nogmaals, check even de highligts pagina’s. Daar staat nog veel meer 🙂

  En ik raad je onze Reisgids aan. Deze staat vol met gedetailleerde routes door heel Azië. In deze routes bezoek je ook de moeite highlights.

  Van te voren boeken is zeker niet nodig. Dat is ten eerste niet te doen en ten tweede is het ter plekke heel erg makkelijk te regelen in je hotel. Daarnaast kan je nog afdingen als je het ter plekke regelt.

  Heel veel plezier met jullie reis!

  Groeten,
  Ties

 46. Goedemiddag,

  Ik en mijn vriendin zijn van plan om in september/november te gaan backpacken voor 4 maanden in Zuid-Oost Azië. Voor mijn vriendin is het de eerste keer, ikzelf heb het al 1 keer gedaan in Australië. Nu is onze vraag wat haalbaar is in 4 maanden? Thailand, Cambodja, Vietnam, Laos alleen? Of kun je dan ook bijv. Malaisie toevoegen? Het is de bedoeling dat we veel zien maar ook dat we tijd hebben om te chillen gedurende de reis. En wat zijn nu de echte highlights die we moeten zien? En is het verstandig alles alvast te boeken of kunnen we ook last-minute elke keer hotel en tripjes regelen? Als jullie nog andere tips hebben, horen we die ook graag. Alvast bedankt.

  Groetjes Kay

 47. Hee allemaal,

  Allereerst complimenten voor de site. Het ziet er mooi en overzichtelijk uit en het geeft ons zeer veel nuttige informatie.
  In juli willen mijn zus en ik een maand gaan backpacken door Azië.
  Op dit moment hebben we het idee om te beginnen in Thailand en dan door te reizen naar Indonesië.
  We gaan nu beginnen met alles uit te zoeken en te plannen.
  Hebben jullie nog tips hoe we dit het beste aan kunnen pakken?

  Groetjes,
  Salina en Isabel

  1. Hoi Isabel en Salina,

   Super cool dat jullie in juli een maandje met zijn tweeën weg gaan. Thailand en Indonesië zijn leuke landen om een mooie reis te maken.
   Om te beginnen zou ik gaan kijken naar wat je allemaal wil gaan zien/ doen. Als je dat eenmaal hebt staan kun je gaan passen en meten in je schema.
   Verder zou ik niet teveel vooruit plannen/boeken. Kans is groot dat het uiteindelijk anders loopt dan dat je had gedacht ;). Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het in Indonesië tegen die tijd hoogseizoen is. Dat kan betekenen dat kleine eilanden sneller vol zitten. Wij wilde afgelopen zomer ook naar Gili Gede maar dat is niet gelukt omdat alle accommodatie vol zat.

   Wat je zou kunnen doen is kijken naar onze reisgids. Deze is zowel digitaal en als hardcopy te verkrijgen. Hierin staan zowel voor Thailand als Indonesië meerdere routes beschreven. Daarnaast zit er het eBook voorbereiding bij. De naam zegt het natuurlijk al, dit boek bereid je voor op je vertrek.

   Groeten,
   Sjoerd

 48. Thailand is altijd een veilige keuze om mee te beginnen. Bovendien heb je naar Bangkok de meeste goedkope vluchten. Eventueel zou je het kunnen combineren met een stukje Cambodja om de tempels van Angkor te zien.

 49. Hoi, ik wil misschien in de zomervakantie met een vriendin voor 2,5 a 3 weken naar Azië om te backpacken.
  Wat is haalbaar qua landen om te zien? Wat zou een leuke route zijn voor deze tijdsperiode.
  Als jullie tips hebben hoor ik dat graag!

  1. Hoi Marjolein,

   Ik denk dat het verstandig is om 1 maximaal 2 landen uit te kiezen die je graag wil zien.
   Persoonlijk zou ik voor 1 land kiezen omdat je beter één land goed kunt bekijken dan twee landen een beetje.
   Hebben jullie al een idee van wat je wil gaan zien? Misschien zou je onze Reisgids eens moeten bekijken. Hierin staan voor elk land (of gecombineerde landen) verschillende routes uitgewerkt. We kunnen je eventueel een voorbeeldroute toesturen?

   Mocht je nog meer vragen hebben kan je ons ook mailen op contact@azie-expert.nl.

   Groeten,
   Sjoerd

 50. Hoi Peter,

  Dank voor je complimenten! Het heeft wat voeten in de aarde gehad om de website helemaal opnieuw te maken maar we zijn wel zeer tevreden met het resultaat.
  Alles goed verder in Hua Hin?

  Groeten uit het koude Den Haag 😉

 51. Hi Sjoerd en Ties,

  Mooi geworden die nieuwe website, lekker snel ook! Ook prima resultaten zoekmachine resultaten zie ik. Design van de landingspagina’s ziet er ook fris en helder uit.

  Dat is een compliment waard!

  Groetjes vanuit Hua Hin – Thailand!

 52. Hoi Walter. Wat gaaf dat je gaat backpacken in Azië! Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen 😉 Er zijn natuurlijk genoeg landen in Azië die je kan bezoeken. De backpackers die voor het eerst naar Azië gaan kiezen met name voor Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam. Met name Thailand is erg geschikt voor beginnend backpackers. En de andere landen sluiten mooi aan op de route (en zijn tevens makkelijk te bereiken).
  Je kan uiteraard ook kiezen voor landen als Indonesië en Maleisië, die zijn goed te combineren. Myanmar of India zijn wellicht nog iets ’te’ voor een beginnend backpacker! In 3 maanden zouden wij je Thailand, Cambodja en Laos adviseren. Dan heb je mooi de tijd voor alles en hoef je niet te haasten.

  Veel plezier!

  Groeten,
  Ties

 53. Hoi, ik ga begin volgend jaar voor 3 maanden backpacken in Azië. Ik ben nog nooit in Azië geweest en het wordt mijn eerste backpack reis. Zijn er landen die ik volgens jullie moet zien? En hoeveel landen kan ik ongeveer zien in 3 maanden? ik wil namelijk niet te snel rondreizen.
  Bedankt!

  Groeten,
  Walter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven