Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Jakarta

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 september, 2020

Veel toeristen die Indonesië bezoeken slaan Jakarta liever over. Voor velen is de stad veel te druk en te massaal. Er is echter heel veel moois te zien in de stad, als je weet waar je moet zoeken. Het is geen Bangkok of Hanoi maar Jakarta heeft zeker de charme, zeker het oude gedeelte van de stad! Wij hebben voor jou de grootste trekpleisters van de stad op een rijtje gezet.

Jakarta: hate it or love it

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië en telt meer dan 8 miljoen inwoners. Deze stad weet niet iedereen te boeien. Als je het vergelijkt met steden als Hanoi of Bangkok valt Jakarta ook een beetje in het niet, zeker als je de bezienswaardigheden vergelijkt.

Dat betekent natuurlijk niet dat het allemaal negatief is.

Deze stad is een van ‘s werelds grootste metropolen. Het leven in deze dynamische stad gaat 24/7 door en op elke hoek van de straat lijkt er wel wat te gebeuren. Zeker het oud deel (Kota) weet reizigers wel degelijk te boeien. Als je bereid bent te zoeken, is Jakarta een hele interessante stad.

TIP ♥ voor €419 p.p vlieg je al naar Jakarta! Check CheapTickets voor de goedkoopste tickets!

Jakarta

9x doen in Jakarta

Er is in Jakarta enorm veel te zien en te beleven. Er zijn vele bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard zijn. Daarnaast is de bevolking over het algemeen zeer vriendelijk. Ook kun je voor weinig geld genieten van de heerlijke Indonesische keuken. Wij hebben de leukste activiteiten op een rij gezet.

1. Verken Jakarta China Town

Zoals bijna elke grote stad heeft ook Jakarta een China Town. Jakarta’s Chinatown, of ‘Glodok’ zoals het door de lokale bevolking wordt genoemd, is een belangrijke plek in de hoofdstad. Het is de enige plek in Jakarta waar je traditionele Chinese gerechten kunt eten, of kunt shoppen voor Chinese dingen.

Er is van alles te koop. Van goedkope elektronica tot eten en kleding. Daarnaast vind je hier veel mooie  Chinese tempels. Dit deel van de stad wordt vaak opgenomen in tours naar de oude binnenstad, waar je kunt genieten van een leuke wandeling door het oude deel van de stad.

TIP ♥ – probeer de Walking Tour te boeken. Super leuk!

2. Ontdek het oude stadsdeel – Kota

Kota is een klein deel van Jakarta dat ook wel Oud Batavia wordt genoemd. Het is het oudste deel van de stad en stamt uit de tijd van de Nederlandse overheersing van de stad. Veel gebouwen uit deze periode worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.

Zo zijn er drie musea gevestigd in drie verschillende koloniale gebouwen. Deze musea zijn vaak gratis en zeker een bezoek waard.

Dat Kota het oudste deel van Jakarta is, is goed te zien. Veel gebouwen staan er in uiterst slechte staat bij. Dit is echter ook juist weer de charme van Kota. Alles is ongeordend en overal gebeurd wel iets. Je kijkt werkelijk je ogen uit in dit deel van de stad.

Jakarta

3. Bewonder de Istiqlal moskee

In Jakarta staat een van de grootste moskeeën van de wereld. De Istiqlal moskee biedt namelijk plaats aan 120.000 mensen. Er zijn maar twee andere moskeeën op de wereld waar meer mensen tegelijk kunnen samenkomen.

Het enorme gebouw werd in 1978 voltooid na een bouwperiode van bijna 18 jaar.

Istiqlal staat voor onafhankelijkheid. De moskee werd dan ook gebouwd nadat Indonesië onafhankelijk van Nederland werd verklaard. Als toerist ben je meer dan welkom om de moskee te bezoeken. Ga echter wel gepast gekleed en laat je schoenen achter bij de ingang.

4. Ga naar Sunda Kelapa

Sunda Kelapa is de oude haven van Jakarta en ligt aan de rivier Ciliwung. De haven was in de 16e eeuw zeer belangrijk voor de Portugezen. Er zijn in de haven nog steeds overblijfselen te vinden van het oude Fort Batavia.

Sunda Kelapa is niet alleen erg mooi maar heeft ook een praktisch nut. Er vertrekken vanuit hier namelijk dagelijks boten naar andere eilanden van Indonesië. Vaak liggen in de haven traditionele boten, schoeners genoemd.

Jakarta

5. Ga naar het Puppet Museum

Het Puppet Museum, of Museum Wayang, is hét poppenmuseum van Indonesië. Wayang (poppenspelen) is heel erg belangrijk binnen de cultuur van de Indonesië. In Jakarta, en de rest van Java, kun je veel voorstelling volgen.  Het Puppet Museum ligt in een voormalige kerk, gebouwd door de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC).

Vandaag de dag vind je een enorme collectie poppen, maskers en alles dat betrekking heeft tot de podiumkunsten uit Indonesië.

TIP ♥ – entree is 5.000 IDR p.p. en het museum is van dinsdag tot zondag geopend van 8:00 uur tot 17:00 uur.

6. Maak een uitstapje naar de Thousand Islands

De Thousand Islands, of Pulau Seribu, is een relatief onbekende eilandengroep in de buurt van Jakarta. Het is de perfecte get-away voor reizigers die net iets te lang in Jakarta zijn. Het zijn zeker niet de mooiste eilanden, maar als je tijd over hebt in de buurt van Jakarta zijn de Thousand Islands zeker een aanrader.

Het makkelijkste is om de ferry te nemen van Marina Ancol. Dit duurt zo’n half uur tot twee uur, afhankelijk van welk eiland je kiest. Bij Marina Ancol kan je ook het beste je tickets kopen.

TIP ♥ – meer over deze eilanden lees je op de pagina Thousand Islands

Thousand Islands

7. Shoppen op de Pasar Baru

Pasar Baru is een markt en een van de weinige straten die voetgangersvriendelijk is. Je vindt hier veel locals die van alles verkopen. Van kleding tot eten en horloges. Er zijn veel vintage-modeartikelen waar je hippe kleding kunt kopoen voor bijzonder lage prijzen.

Je vindt hier ook de beste lokale gerechten. Zeker een bezoek waard!

8. Ga naar het strand

In Jakarta verwacht je geen stranden, toch zijn ze we wel. Je kunt naar het strand bij Ancol. Hier vind je een soort strandpretpark (Dufan) waar veel locals komen. Stel je geen strand voor met wit zand en helder water. Dat vind je hier niet. Het is meer een soort waterpark zoals je die in Kuta ook hebt.

Het strand is ook niet heel schoon, maar het kan een optie zijn als je na een bezoek aan Dufan wilt genieten van de zonsondergang terwijl je in een cafétje zit.

9. Ga naar het National Monument

In het centrum van Jakarta ligt het Medan Merdeka, oftewel het Vrijheidsplein. Dit plein is al honderden jaren oud en wordt omringd door overheidsgebouwen. De grote trekpleister van het Merdeka plein is echter het Nationaal Monument, ook wel de Monas genoemd.

Het Monas National Monument is een toren van meer dan 130 meter hoog.

Het werd gebouwd in opdracht van Soekarno en in 1975 voltooid. De top van het Nationaal Monument bestaat uit een bronzen vlam die is bedekt met maar liefst 25 kilo goud.

TIP – voor 15.000 IDR kun je naar boven met de lift. Dit biedt een schitterend uitzicht over de stad.

Jakarta

Overnachten in Jakarta

Jakarta is een gigantische stad en het kan best lastig zijn om de leukste plek te vinden om te overnachten. In de stad vind je ontzettend veel hotels, hostels, guesthouses en zelfs resorts. Dat heeft niet alleen te maken met het toerisme, maar juist met het feit dat hier veel georganiseerd wordt.

Jalan Jaksa is the place to be

Als je op zoek bent naar andere reizigers en niet al te duur wil overnachten (budget), kun je het beste overachten in of rond Jalan Jaksa. Dit vind je bij het Lapangan Merdeka plein in het centrum van de star.

Dit deel van de stad is vrij makkelijk te bereiken. Daarnaast vind je hier de beste opties qua accommodatie, heb je meer kans om andere reizigers te ontmoeten en je vindt er ook veel sfeervolle restaurants en gezellige bars.

TIP ♥ – bij Booking.com vind je een overzicht met alle accommodatie in Jalan Jaksa

Locatie Jakarta

Meer lezen over Indonesië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU