Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Backpacken Vietnam

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Backpacken Vietnam; het staat ongetwijfeld bij veel mensen op hun ‘to-do’ lijstje. Backpacken in Vietnam is een goede manier om het land te verkennen. Prachtige kustplaatsen, sfeervolle steden, bergachtige gebieden vol mooie valleien, jungles waar je een mooie trekkingen kunt maken, schitterend cultureel erfgoed wat je kan bezichtigen en een bevolking die ontzettend gastvrij is. Dit alles maakt het backpacken in Vietnam een onvergetelijke ervaring.

Backpacken in Vietnam

Backpacken in Vietnam is een ongekend avontuur. Vietnam is al jaren een van de populairste backpackbestemmingen. Echt ongerept kunnen we het daarom ook niet meer noemen. Dat is ook helemaal niet erg, want Vietnam is en blijft een geweldig land.

Knusse steden, indrukwekkende rijstvelden, groene valleien, wereldwonderen en een bijzonder leven op en rond het water. Vietnam weet iedere reiziger te boeien.

Daarnaast is het niet duur, makkelijk te bereizen en vind je zélfs in Vietnam nog ongerepte, bijzondere bestemming. Zolang je het avontuur maar aan durft te gaan.

Het ontstaan van Reis-Expert

Wij maakten ooit onze eerste reis verre reis door Azië. We waren gefascineerd door de andere cultuur, het eten, de mensen, de natuur, de chaos… er ging een wereld voor ons open. Het waren toffe ervaringen. We moesten stoppen met onze brommers, omdat het donker werd.

Het enige ‘hotel’ had wel kamers, maar begreep absoluut niet dat we er wilde slapen. Niemand sprak een woord Engels. En toch hebben we vrienden gemaakt, gelachen, heerlijk gegeten en zijn we de plek nooit meer vergeten.

Dat is het ware Vietnam. Een wereld die we wilden delen.  Onze backpackreis door Vietnam was eigenlijk het begin van Azië-Expert.nl.

backpacken Vietnam

Wat kost backpacken in Vietnam

In principe kun je voor €30-€35 per dag prima reizen. Dan hebben we het over een overnachting in hostels (privé kamer), eten buiten de deur in normale restaurants, een bezienswaardigheid bezoeken en wat boodschappen.

Feit blijft dat iedereen natuurlijk anders reist. Daarnaast heeft iedereen een ander beeld bij backpacken, want laten we eerlijk zijn: écht backpacken bestaat niet meer.

Op andere websites lezen we budgetten van €15 tot €20 per dag. Dat is echt niet meer van deze tijd. Ook het leven in Vietnam wordt duurder. Kosten voor accommodatie, eten en drinken en vervoer is de laatste jaren duurder geworden.

Reken op €30-€35 per dag

Wij raden altijd aan om wat cash mee te nemen. Amerikaanse Dollars zijn makkelijk te verkrijgen op luchthavens en je kunt er mee betalen in Vietnam.

TIP ♥ – je kunt op onze Budget Vietnam pagina hier meer over lezen.

Handige backpack routes door Vietnam

Vietnam is een groot land. Het is vergelijkbaar met Finland. Het is dan ook geen land waar je zomaar even doorheen reist. Enige planning van wat je wil zien of doen is wel handig.

Qua routes door Vietnam heb je de keuze om te beginnen in het noorden (Hanoi) of het zuiden (Ho Chi Minh). Je kunt zelfs in het midden beginnen (Hoi An) en naar het noorden og zuiden reizen.

Noord Vietnam is mooier

Wij krijgen veel vragen over wat nu de beste route is als je gaat backpacken door Vietnam. Dat is lastig te zeggen, omdat niet iedereen hetzelfde wil zien.

Persoonlijk vind ik het noorden de mooiste regio van Vietnam. In het zuiden heb je de Mekong Delta, maar dat zou je over kunnen slaan. Wij zijn zelf van Zuid naar Noord gereden. Safe the best for last zeg maar 🙂

Daarnaast ligt het natuurlijk aan de tijd die je hebt. Als je 6 maanden in Azië hebt, kun je heel Vietnam meepakken. Ga je een maand backpacken in Vietnam zul je hier en daar keuzes moeten maken.

TIP ♥ – in onze reisgids hebben we mooie routes verwerkt.

Hoelang heb je nodig

Als je alles in Vietnam wil zien heb je minimaal twee maanden nodig. De vraag is of je alles wil zien. Als je voor de belangrijkste highlights gaat, kun je in 4 weken een hoop zien. Wij hebben zelf zo’n 8 weken in Vietnam gezeten en nog lang niet alles gezien.

Als je het meeste wil zien reken dan op 4 tot 6 weken.

Ba Be Lake

Ba Be Lake

Dong Van

Dong Van 

Combineer je reis met andere landen

Als je gaat backpacken in Vietnam kun je je reis makkelijk combineren met omliggende landen. Heel veel backpackers bezoeken ook niet alleen Vietnam, maar combineren hun reis met andere landen.

De beste opties zijn:

Het ligt natuurlijk aan de tijd die je hebt en je budget. Vooral Cambodja en Laos zijn goed te combineren het Vietnam.

In het noorden van Vietnam heb je veel opties om de grens met Laos over te steken. Tussen Vietnam en Laos heb je 7 grensovergangen.

TIP ♥ – meer daarover vertellen we je hier.

In het zuiden kun je makkelijk naar Cambodja reizen. Populaire grensovergangen van Vietnam naar Cambodja zijn:

 • Moc Bai,
 • Ving Xuong
 • Tinh Bien
 • Xa Xia
 • O Yadao
Ben Tre

Ben Tre

Wat zijn de beste plekken om te overnachten

Hier doel ik niet zozeer op de beste accommodaties om te overnachten, maar de steden/plekken die je kunt gebruiken als basis. Als je van plan bent om te gaan backpacken in Vietnam is het goed om die plekken van tevoren in kaart te hebben.

Natuurlijk zijn Hanoi an Ho Chi Minh goede opties, maar vanuit daar kun je niet het hele land zien.

Om het wat makkelijker te maken heb ik een lijstje opgesteld met steden/plekken van zuid naar noord Vietnam, waar je de beste accommodaties vindt.

 • Ho Chi Minh
 • Mui Ne
 • Dalat
 • Nha Trang
 • Quy Nhon
 • Hoi An
 • Hue
 • Ninh Binh
 • Hanoi
 • Sapa
 • Ha Giang

Reserveren of niet

Een vraag die we veel krijgen is of je accommodatie van tevoren moet reserveren. Wat ons betreft is reserveren niet nodig, aangezien er op de bovenstaande plekken accommodatie genoeg is.

Reserveren beperkt je opties om je reis aan te passen wanneer nodig. Als je niet reserveert, kun je alle kanten op. Je kunt ergens blijven als je het naar je zin hebt en je kunt direct doorreizen als een plek tegen valt.

Ik reserveer vaak alleen de eerste nacht. Dan weet je dat je ergens kunt overnachten, maar zit je nergens langer aan vast.

TIP ♥ – check hier de accommodaties in Vietnam

Ninh Binh

Ninh Binh is een prachtige regio om te verkennen

De beste tijd om te backpacken

Aangezien Vietnam 1.600 kilometer lang is heeft het veel verschillende klimaatzones. Gelukkig is het in Vietnam met 20 tot 35℃ is altijd lekker weer.

De beste reistijd voor Vietnam zijn de maanden november tot en met april

Over het algemeen kun je de beste reistijd van Vietnam onder verdelen in drie seizoenen. Het hoogseizoen, het tussenseizoen en het laagseizoen.

Hoogseizoen = juli en augustus

De maanden juli en augustus vormen het hoogseizoen. Niet zozeer vanwege het goede weer, maar vooral vanwege de prijzen. Die gaan met 50% omhoog aan de kust en het is raadzaam om van te voren te boeken.

In heel Vietnam, behalve het noorden, is het warm maar er kunnen wel flinke buien vallen.

Tussenseizoen = december tot en met maart

Het is het tussenseizoen, maar deze maanden zijn misschien wel de beste maanden om in Vietnam te reizen. De temperatuur is aangenaam en er valt een stuk minder regen dan in de zomermaanden. In het noorden kan het behoorlijk koud worden. In het zuiden strak blauwe lucht en veel zon.

Laagseizoen = april tot juli – september tot januari

Als je door het hele land reist en dus niet alleen het zuiden of noorden wil zien is het laagseizoen geen gekke optie. Hoewel het in het noorden en centrale gedeelte van Vietnam flink kan stormen in november zijn de prijzen wel extra laag!

In die maanden is er de minste kans op een regenbui, maar eigenlijk is het klimaat van Vietnam het hele jaar door geschikt om te reizen.

TIP ♥ – meer info vind je op de pagina beste reistijd Vietnam.

Reisgids Vietnam

Ga jij binnenkort naar Vietnam? Dan kunnen wij je helpen. Samen met andere reizigers hebben wij onze eigen Reisgids voor Vietnam gemaakt. In de reisgids hebben we alle kennis over Vietnam gebundeld inclusief handige tips, tricks en uitgebreide routes. Hiermee wordt jouw reis een groot succes.

Hoe reis je van A naar B

Als je gaat backpacken in Vietnam is het goed om te weten hoe je van A naar B reist. Gelukkig is het vervoer in Vietnam heel goed geregeld. Je kunt, ondanks grootte het land, heel goed en efficiënt rondreizen

De makkelijkste manier om in Vietnam te reizen is met de bus.

Reizen met de bus

De bus rijdt door heel Vietnam. De lokale bussen kun je beter overslaan, aangezien die erg traag en zijn en de routes nergens duidelijk worden weergegeven. Een betere optie is om de toeristen bussen te nemen. De zogenaamde VIP bussen.

Deze vertrekken vanuit de busstations in grote steden. Bustickets kun je makkelijk aanschaffen bij accommodaties of bij het busstation.

Minivans

Met bepaalde groepsreizen of tours kun je ook kiezen voor een minivan. Dit is een zeer snelle manier van vervoer in Vietnam. De prijs is hier afhankelijk van de afstand die je aflegt en de reisorganisatie waarbij je het boekt.

Open busticket Vietnam

Als je meer op de bonnefooi wil reizen en gewoon een bus wil pakken als je daar behoefte aan hebt, is een open busticket in Vietnam meer voor jou. Uiteindelijk is deze laatste optie dan ook goedkoper dan het aanschaffen van diverse losse tickets.

TIP ♥ – wij vertellen hier meer over het Open Busticket in Vietnam

Reizen met de trein

Vietnam heeft een zeer uitgebreid en goed treinnetwerk lopen van Ho Chi Minh (het zuiden) tot en met Loa Cai, het station voor een bezoek aan Sapa in het Noorden van Vietnam. Zoals vele landen heeft ook Vietnam de optie nachttrein en dagtreinen met allebei hun voordelen.

Het is zelfs goed mogelijk om je brommer (of misschien wel fiets) mee te nemen in de trein.

Er zijn meerdere klassen. Je kunt meestal reizen uit hard seat, soft seat, hard sleeper en soft sleeper. En dan met of zonder airco. Hard seat, de goedkoopste klassen, is vaak overval met locals.

TIP ♥ – bekijk hier meer over het vervoer in Vietnam

De trein is een leuk alternatief voor de bussen 

Tips voor vliegtickets

Als je gaat backpacken in Vietnam is het wel makkelijk om een vliegticket te hebben. Tot een paar jaar geleden waren vliegtickets richting Vietnam behoorlijk prijzig. Dat is de laatste jaren gelukkig goedkoper geworden.

De goedkoopste tickets boek je meestal een paar maanden voordat je vertrekt. Er zijn tegenwoordig veel websites op het internet om zelf een vliegticket Vietnam te boeken. Hanoi en Ho Chi Minh zijn de meeste gekozen bestemmingen.

Beide wereldsteden hebben internationale luchthavens. Vanaf hier heb je ook goede verbindingen met de rest van (Zuidoost) Azië. Er zijn enkele kleine trucjes die je kan toepassen voor een goedkoop ticket naar Vietnam.

Je kunt ook eerst naar Bangkok vliegen om vanaf daar een goedkoper ticket richting Vietnam te boeken. Op de pagina vliegtickets Vietnam delen we handige tips om tickets te boeken.

TIP ♥ – een retourtje Hanoi boek je al voor €453!

Backpacken in Vietnam

De Hai Van Pass

De mooiste highlights van Vietnam

Vietnam is een land waar je eigenlijk alles wel kan vinden. Van prachtige stranden op tropische eilanden tot diepe jungles en enorme steden. Wat je ook zoekt op jouw backpack reis; Vietnam heeft het!

De mensen zijn energiek, vriendelijke en open. Er is zo veel te zien en doen dat je hier makkelijk een paar weken kunt blijven. Het is één van de meest fascinerende bestemmingen van Zuid Oost Azië.

Niet voor niets trekken er ieder jaar meer en meer toeristen naar Vietnam.

Tussen de steden Ho Chi Minh en Hanoi, onze favoriete stad in Azië, ligt ontzettend veel moois op je te wachten.  Het binnenland staat vol met groene bossen met watervallen. Denk aan de rijstvelden van Sapa of Mai Chau. In het zuiden heb je de indrukwekkende Mekong Delta.

En ohja.. dan is er nog de 3.260 kilometer aan kustlijn. En hadden we Halong Bay al genoemd?

TIP ♥ – wil je alle highlights van Vietnam op een rijtje? Check dan onze pagina highlights Vietnam?

Sapa

Sapa staat voor natuur en cultuur. Dit authentieke berg dorpje is uitgegroeid als trekpleister door de schitterende natuur, de heerlijke koele temperaturen en de aardige bevolking. Je kunt er prachtige wandelingen maken of gewoon met de scooter door de bergen crossen.

Hoi An

De meest sfeervolle stad in Vietnam. Dat is hoe je Hoi An het beste kan omschrijven. Hoi An was een belangrijke havenstad in Vietnam en dat is terug te zien in de prachtige bouwwerken. Sinds het op de Wereldergoedlijst van UNESCO staat zijn auto’s en vrachtwagens in de binnenstad verboden. Het is hierdoor heerlijk rustig!

Halong Bay

Halong Bay is anders dan alles wat je misschien al gezien hebt in Azië (of de rest van de wereld). Dit prachtig stuk natuur is een feest voor het oog. Met een Tour vaar je door het prachtige landschap wat je de rest van je leven bij zal blijven!

Hanoi

Het oude en nieuwe Vietnam in één. Dat is waar wij aan dachten de eerste keer dat wij in Hanoi waren. Bangkok mag dan gezien worden als dé hoofdstad van Azië, ook Hanoi is aardig op weg! Maar in tegenstelling tot de hoofdstad van Thailand is de hoofdstad van Vietnam een architectonisch kunststukje.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!