Andaman Eilanden

Bij India denk je wellicht aan tempels, lekker eten, veel mensen en theeplantages. Maar wist je dat een paar van de mooiste eilanden van Zuidoost-Azië in India liggen? De Andaman eilanden, met een adembenemend mooie kustlijn, weelderig bossen, fantastische duikmogelijkheden en picture perfect stranden zijn namelijk dé strandlocatie van India.

Andaman eilanden: strandparadijs in India

Bij een bezoek aan de Andaman eilanden waan je je niet meteen in India, maar eerder aan het strand van Thailand of Indonesië. Dat is ook niet zo gek want de eilanden liggen dichter bij Thailand dan bij India. Met het kristalheldere water omringd door mangrovebossen, de hagelwitte zandstranden en schitterende zonsondergangen is dit DE plek om aan het strand te relaxen.

De Andaman eilanden bestaan in totaal uit 572 eilanden, waarvan er slechts een tiental open zijn  voor toeristen. Het eiland Havelock is verreweg het meest populair vanwege de prachtige stranden en indrukwekkende onderwaterwereld.

TIP ♥ – officieel horen de Nicobar eilanden ook bij de Andaman eilanden, maar deze zijn strikt verboden voor toeristen.

Andaman eilanden

De stranden van de Andaman eilanden

De mooiste eilanden

Zoals gezegd bestaat deze archipel uit meer dan 570 eilanden die allemaal zijn bedekt met tropisch, zeldzame vogelsoorten, prachtige stranden en ongerepte koraalriffen. Helaas kun je niet alle eilanden bezoeken. Dit zijn de bekendste.

Port Blair

Port Blair is meer een stad dan een eiland, maar toch noemen we het. Dit is namelijk de hoofdstad van de Andaman eilanden (en Nicobar). Het is geen plek waar je lang hoeft te blijven, want het is er vooral heel druk.

De belangrijkste luchthaven van de Andaman eilanden bevindt zich in Port Blair (Vir Savarkar Airport) en daarom dient deze plek eigenlijk alleen als toegangspoort tot andere eilanden van Andaman en Nicobar.

TIP ♥ – je vliegt altijd op Port Blair. Vluchten kun je het beste zoeken op Skyscanner.

 • Enkeltje Delhi naar Port Blair  vanaf €75
 • Enkeltje Bangkok (+ tussenstop) naar Port Blair  vanaf €140

Havelock

Havelock is het bekendste en populairste eiland van de Andaman eilanden. Het ligt op 57 kilometer van Port Blair, de hoofdstad. Dit eiland staat vooral bekend om zijn rust, de duikmogelijkheden en prachtige stranden met kristalhelder water.

Havelock Island biedt een van de beste stranden van Azië, beroemd om zijn zwemmende olifanten (echt waar!) en kleurrijke koraalrif. Als je het hebt over de mooiste eilanden van Zuidoost-Azië staat Havelock zeker in de Top 10.

En in tegenstelling tot eilanden als Koh Phangan of Bali is het hier nog niet zo toeristisch. Je bent afgesloten van de drukte van de rest van India zonder internet of commerciële strandattracties. Om over een nachtleven nog maar te zwijgen.

De mooiste stranden

Verderop op deze pagina vertellen we over de mooiste stranden, maar we willen de stranden op Havelock toch even benoemen. Populaire stranden op het eiland zijn Elephant Beach, Radhanagar Beach en Kala Patthar Beach.

TIP ♥ – Havelock is een van de weinige eilanden (samen met Neil Island) waar toerisme enigszins is ontwikkeld in de zin van accommodatie, activiteiten en vervoer.

Hoe kom je op Havelock

Vanaf Port Blair is het alleen mogelijk om per boot naar Havelock Island te reizen. Je kunt de ferry nemen, die een paar keer per dag vaart. Deze kost €10 en doet er 2,5 uur over en vertrekt om 9:00 uur en 16:30 uur. Als sneller wil reizen neem dan de Catamaran Ferry. Die doet er 1.5 uur over.

Andaman eilanden
Andaman eilanden
Andaman eilanden

Elephant Beach op Havelock

Neil Island

Samen met Havelock is het kleine Neil Island het enige bewoonde eiland van Ritchie’s Archipel. Het ligt vlak bij Havelock en wint steeds meer aan populariteit. Hoewel de stranden niet zo indrukwekkend zijn als de bekendere Havelock, heeft het rustige Neil wel een eigen unieke charme.

Als je op zoek bent naar een relaxte tijd op een eiland waar je lekker kunt luieren, een biertje kunt drinken en alleen het geluid van wuivenden palmbomen en golven kunt horen, dan is Neil Island de beste plek om te komen.

Het eiland ligt op 40 kilometer afstand van Port Blair. Het tempo van het leven is hier zoals het hoort op een eiland; laid-back.

Omdat het zo klein is kun je makkelijk over het eland fietsen en de pittoreske dorpjes verkennen. Neil Island kun je in twee of drie uur verkennen.

De mooiste stranden

De rustige stranden van Neil Island worden beschouwd als een de beste in India. De bekendste zijn Sitapur, Lakshmanpur, Bharatpur en het strand van Ramnagar. Bij al deze stranden kun je zwemmen, snorkelen en duiken.

TIP ♥ – je kunt hier doorzichtige kajaks huren!

Hoe kom je op Neil Island

Vanaf Port Blair is het alleen mogelijk om per boot naar Neil Island te reizen. Je kunt de ferry nemen, die een paar keer per dag vaart. Deze kost €10 en doet er ruim 1,5 uur over en vertrekt om 14:45 uur.

Van Havelock naar Neil Island

Met de boot kun je van Havelock naar Neil Island reizen. De ferry is de beste optie om dit te doen. Ferries in Andaman kunnen worden onderverdeeld in twee typen:

 • Ferries van de overheid
 • Eigen ferries

teks

Het online boeken is alleen mogelijk voor privé-veerboten. Kaartjes voor veerboten van de overheid kunnen in de haven worden gekocht, twee dagen voor de reis. Boten varen zo’n 4 tot 6x per dag en tickets kosten tussen de €13 en €30 (afhankelijk van de boot en klasse).

Andaman eilanden

Cinque Island

Clinque Island is omgeven door het helderste water rondom de Andaman eilanden. Je kunt hier, met goed weer, zo’n 25 meter onder water kijken. Clinque Island is een onbewoond eiland en bestaat uit twee delen noord en zuid, gescheiden door een zandbank.

Het eiland herbergt het Mahatma Gandhi Marine National Park, met koraalriffen, zeewier, zeesterren, zoutwaterkrokodillen, schildpadden, schelpen, vissen en zelfs slangen.

De belangrijkste reden om hier te komen is vanwege de fantastische duik- en en snorkelenmogelijkheden. Helaas ligt er, zoals je wel vaker ziet in Azië, ook veel dood koraal op het strand door bouw van ‘huisjes’ met uitzicht op het strand.

TIP ♥ – je kan hier overnachten, maar daar moet je toestemming voor krijgen en dat krijg je niet zo makkelijk.

Hoe kom je er?

Cinque is alleen bereikbaar met privé boten of met een tour. Er varen geen ferries.

Dagtours

Op Cinque Island zijn alleen dagtours toegestaan. Tenzij je op een van de dagtrips bent die door touroperators worden georganiseerd, moet je vooraf toestemming hebben van de Chief Wildlife Warden en een vergunning voor het Mahatma Gandhi Marine National Park kopen.

Ross Island

Een van de meest bezochte eilanden in de buurt van Port Blair is het onbewoonde Ross Island. Ross Island was vroeger het hoofdkwartier van de Britse kolonie in Andaman en Nicobar. Daar is vandaag de dag weinig meer van te zien op de ruïnes van een kerk en een klein museum na. Omdat het zo dicht bij Port Blair ligt komen er veel toeristen.

Hoewel het kleine eilandje vooral bekend staat om de ruïnes vind je hier ook mooie stranden. Er zijn een aantal kleine winkels met water en snacks.

TIP ♥ – je kunt hier NIET overnachten

Hoe kom je er?

Ferries varen elk uur van en naar Port Blair. Dit kost je niet meer dan €1 p.p. (90 Rs).

Andaman eilanden

De ruïnes van Ross Island

Little Andaman

Als je buiten de gebaande paden wil reizen moet je zeker eens naar Little Andaman gaan. Het eiland heet Little Andaman, maar met 734 km² is het niet zo heel klein. Het ligt ten zuiden van de andere Andaman eilanden.

Het feit dat het zo afgelegen ligt heeft zowel voor- als nadelen. Je hebt hier stranden, regenwouden en watervallen. De natuur hier is echt ontzettend indrukwekkend, maar je komt er ook niet zo maar.

Je kunt hier surfen, snorkelen, duiken, vissen, of gewoon lekker chillen op een van de hagelwitten stranden. Helaas is er de laatste jaren veel negativiteit rondom Little Andaman vanwege de grote hoeveelheid plastic dat hier aanspoelt.

TIP ♥ – er zijn eenvoudige en betaalbare accommodatie waar je kunt overnachten

Hoe kom je er?

Helaas is er niet veel info te vinden over hoe je hier komt. Sinds er in 2014 een ferry is gezonken is de frequentie teruggedraaid. Tijden en dagen lijken per dag en zelfs per uur te veranderen, waarschijnlijk aan de hand van de weersomstandigheden.

E varen wel boten van Port Blair naar Hut Bay op Little Andaman, maar tijden zijn niet echt duidelijk. De reis duurt ongeveer 6 tot 8 uur. Ticketprijzen variëren van €1 tot €5, afhankelijk van de klasse.

Long Island

Long Island is een redelijk afgelegen eiland en bijzonder genoeg is het niet zo heel lang. Het ligt net buiten de kust van Middle Andaman en de laatste jaren komen er steeds meer reizigers.

Long Island heeft een aantal schitterende stranden in Marg Bay en Lalaji Bay. Beide zijn het gemakkelijkst te benaderen door een vissersbootje te huren,

Het is een klein eiland met slechts één dorp. Als je rust zoekt en wil relaxen op indrukwekkende stranden is dit the place to be. Je kan er zelfs overnachten! Dit is echt een van de meest laid-back eilanden van de Andamen eilanden. Blue Planet organiseert hier duiklessen en andere activiteiten.

TIP ♥ – er is een door de overheid geleid ‘pension’ en Blue Planet heeft een aantal eco-hutten en zelfs een camping. Prijzen beginnen vanaf 200 Rs. Zie hun website voor meer info.

Hoe kom je er?

Er varen boten van Port Blair naar Long Island, maar niet vaak. Er gaat er een om 6.15 uur op maandag, woensdag en zaterdag via Neil Island en Havelock. Deze boten gaan terug naar Port Blair om 7.15 uur op dinsdag, donderdag en zondag.

Daarnaast is er op vrijdag een fast boat vanaf Port Blair om 6.30 uur. Die komt om 10.30 uur aan. De fast boat gaat terug naar Port Blair om 14.00 uur.

De bus

Je kunt ook naar Rangat met de bus. Neem de bus om 6.45 uur vanuit Port Blair om de 15.30 uur Yeratta naar Long Island te halen. De bus doet er 6 uur over, dus  plan je reis goed.

Andaman eilanden

Het strand op Long Island

North Sentinel - Gevaarlijkste eiland ter wereld

Je hebt misschien wel eens gehoord van North Sentinel. Dit is een van de Andaman eilanden, maar geen eiland dat je kunt bezoeken. Niet omdat het niet mooi is, maar omdat de inheemse stammen die er al 60.000 jaar wonen niemand toelaten.

Er zijn heel wat pagina’s gewijd op internet aan deze afstammelingen van de eerste oorspronkelijke gemeenschap van Afrika die geen contact hebben met de buitenwereld. Sterker nog, ze beschermen hun eiland met geweld. De stam zou nog zo’n 300 inwoners tellen en leven erg primitief.

Update maart 2018

Het is de vraag of dit zo blijft. Door de toenemende interesses in omliggende eilanden zijn er uiteraard ook al plannen met North Sentinel.

Overnachten op de Andaman eilanden

Zoals gezegd zijn er maar een paar eilanden waar je kunt slapen. We raden aan om je overnachting te reserveren, ongeacht waar je wil slapen. De eilanden worden steeds populairder. Niet alleen onder reizigers, maar ook onder locals.

Havelock en Neil Island

De meeste reizigers kiezen voor Havelock aangezien je hier de meeste accommodatie hebt en dit eiland nog enigszins is ingericht op toerisme. Daarnaast wordt ook Neil Island steeds populairder. Op beide eilanden vind je accommodatie varierend van low-budget hostels van €30 per nacht tot de meest luxe resorts van meer dan €100 per nacht.

TIP ♥ – check de prijzen op Booking.com

Overige eilanden

Van de hierboven beschreven eilanden kun je alleen niet overnachten op Clinque Island en Ross Island. De andere eilanden hebben accommodatie, maar zijn behoorlijk lastig te bereiken waardoor eigenlijk iedereen voor Havelock en Neil Island kiest.

Je kunt ook overnachten in Port Blair, maar dit is een grijze stad en niet de reden dan je naar de Andaman eilanden komt.

Hoe kom je er?

Hoewel de Andaman eilanden meer dan 2.500 kilometer van Delhi vandaag liggen zijn ze redelijk makkelijk te bereiken. Er zijn regelmatig vluchten naar Port Blair van steden als Delhi, Chennai, Hyderabad en Bangalore.

Vanaf daar zul je een boot moeten nemen naar de overige eilanden of met de bus het hoofdeiland Adamanan verkennen.

Ticketkosten

Kosten voor tickets verschillen per maand en seizoen. Reken op ongeveer €150 tot €200 voor een retourtje Delhi. Hoewel de Andaman eilanden dichter bij Myanmar en Indonesië liggen zijn er GEEN internationale vluchten beschikbaar. je zult altijd via India moeten vliegen.

Wil je de prijzen en beschikbaarheid voor ferries tussen de eilanden checken? Dat kan online. Bekijk daarvoor deze website.

Andaman eilanden

Beste reistijd Andaman eilanden

De Andaman eilanden en Nicobar Island zijn het hele jaar door warm, maar sommige maanden hebben wat meer regen dan andere maanden. De beste maanden om Andaman en Nicobar Island te bezoeken zijn van november tot en met mei. Dan heb je de beste kans op goed weer.

Regenseizoen ➜ juli t/m september

In juli en augustus is het druk omdat er dan veel landen vakantie vieren, maar dit is niet de beste tijd om naar de Andaman eilanden te komen. Het regent dan namelijk een stuk meer dan in de andere maanden. Dit leidt tot heftige golven (en dus minder ferries) en minder activiteiten als duiken en snorkelen.

Locatie Andaman eilanden

3 gedachten over “Andaman Eilanden”

 1. john Fernandes

  Thanks for such a great article.This motivates me to do scuba diving again and again.I have done scuba diving with Gomantak scuba.Only PADI dive centre in malvan,maharashtra.It was great experience with them.

 2. Wat een leuk artikel over de Andaman eilanden! Veel informatie. Is het ook mogelijk om van het ene naar het andere eiland te reizen? B.v. van Havelock naar Neil Island?

  1. Hoi Marlies,

   dank je wel! Hopelijk heb je er wat aan. Er varen ferries tussen de eilanden. Van Havelock naar Neil Island zo’n 4 tot 6x per dag. Ik heb de informatie gelijk bijgewerkt op onze pagina. Je kunt het hier lezen.
   Veel reisplezier!

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven