Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beijing

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 20 september, 2023

Beijing, of Peking, is de hoofdstad van China sinds de Mongoolse Yuan-dynastie en daarmee één van de oudste steden van China. De stad telt bijna 20 miljoen inwoners en staat daarmee qua inwoners achter Shanghai als grootste stad van China. De stad Beijing is er één van contrasten; moderne winkelcentra wisselen elkaar af met eeuwenoude tempels. Alle bouwstijlen kom je hier tegen. Van oude traditionele steegjes tot enorme ondergrondse schuilkelders. Het is een stad die nooit verveeld!

De kans is groot dat je in Beijing komt als je in China reist. Het is dan leuk om het een en ander te weten over deze stad. Daarom leren we je op deze pagina het volgende over deze schitterende stad;

Onze ervaring in Beijing

Hoewel de stad de laatste jaren is uitgegroeid tot een mega stad waar moderne winkelcentra en overvolle straten het uitzicht bepalen, vind je hier nog steeds meer cultureel erfgoed dan in veel andere steden van China. Wij vonden het in ieder geval leuker dan menig andere website doet vermoeden.

TIP ♥ – pas op voor Engels sprekende studenten die je mee willen nemen naar traditionele theehuisjes. Dit zijn vaak oplichters.

In tegenstelling tot steden als Shanghai of Hong Kong is Beijing een stad waar de locals wel tijd nemen voor hun sociale leven. Het was de eerste stad in Azië die wij bezochten en dat was wel even een cultuurschok, maar als je over die schok heen bent merk je dat het eigenlijk een te gekke stad is!

Eten

Het zal niemand verbazen dat je in een stad als Beijing heerlijk kunt eten. Er zijn duizenden restaurantjes, van sjiek tot low-budget, waar je heerlijk kunt eten.

Maar het meest bijzondere is het street food. Op straat maken ze de meest aparte gerechten klaar.

Beijing

Beijing in de avonduren

Waarom Peking/Beijing?

Steden als Amsterdam of Parijs zijn dorpjes vergeleken met deze metropool. Maar hoewel Beijing een enorme stad is en je letterlijk kan verdwalen hangt er vooral in het centrum een gezellige sfeer. Je moet even zoeken en soms wat geduld hebben, maar voor degene die dat kunnen opbrengen herbergt Beijing ontelbaar veel karakteristieke bezienswaardigheden.

Ondanks de miljoenen inwoners heeft Beijing een bepaalde charme. De marktjes, eetstalletjes, barretjes en restaurantjes, winkeltjes en bezienswaardigheden geven de stad meer dan alleen wolkenkrabbers, smog en 19 miljoen mensen!

TIP ♥ – als je langer in Beijing blijft en veel tempels wilt bezoeken, schaf dan de Beijing Museum Pass aan. Je betaald 120 Yuan en krijgt gratis toegang (of flinke korting) voor 65 tempels, musea en andere toeristische attracties.

De naam Beijing

China, en andere landen in Azië, barst van tradities. Zo ook met de namen van steden. eD naamgeving ‘hoofdstad’ moet bijvoorbeeld in het woord voorkomen. Beijing betekend letterlijk ‘Noordelijke Hoofdstad’.

Běi’ betekend noorden; ‘jīng’ betekend grote stad. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Nanjing dat ‘Zuidelijke Hoofdstad’ betekend. Mocht Beijing geen hoofdstad zijn zou de naam dus Peking zijn.

Er zijn in de loop der jaren veel verschillende namen geweest voor Beijing. Zo stond het tussen 1911 en 1949 bekend als Beiping of “Noordelijke Vrede”. Toen de regering de hoofdstad verplaatste naar Nanking werd de naam Beijping weer veranderd.

De ingang van de Verboden Stad

7 bezienswaardigheden

Deze gigantische stad kent enorm veel bezienswaardigheden. Je kan makkelijk twee weken in de stad verblijven en elke dag bezienswaardigheden in Beijing bezoeken. Het is bijna niet te doen om alle tempels, pagodes, kerken, marktjes, parken en gebouwen op te noemen.

Daarom hebben wij de mooiste, leukste en bekendste bezienswaardigheden Beijing op een rij gezet.

1. Bezoek het Summer Palace

Deze voormalige speelplaats van de keizers ligt ongeveer 15 kilometer buiten Beijing en is een prachtig, typisch Chinees park. Het Summer Palace (Zomerpaleis) word ook wel Yiheyuan of Qingyi Garden genoemd.

Je kan er zonder moeite een dag doorbrengen rond tempels, tuinen, paviljoens, meren, bruggen, torens en paden.

TIP ♥ – Meer info vind je op onze pagina Summer Palace

2. Ontdek de Verboden Stad

De bekendste highlight van Beijing is de Verboden Stad, of Forbidden City. De Verboden Stad is gebouwd tussen 1406 en 1420 gevolgd door de Tempel van de Hemel. In China wordt de Verboden Stad ook wel aangeduid als Gugong (Keizerlijk Paleis) of Zijin Cheng, vroeger heette het Zi Jin Cheng.

TIP ♥ – Meer info vind je op onze pagina Verboden StadHet zomer paleis

Uitzicht vanaf het Summer Palace

Beijing

De Verboden Stad, Beijing

De grachten rondom de Verboden Stad

3. Loop over het Plein v/d Hemelse Vrede

Het Plein van de Hemelse Vrede wordt ook wel het Tiananmen-plein genoemd. Het is samen met de Verboden Stad, Chinese Muur en Tempel van de Hemel één van de bekendste trekpleisters in of rondom Beijing.

Op het Plein van de Hemelse Vrede vindt je onder meer de Tiananmen-toren, Mao’s Mausoleum, het Monument van de Volkshelden en de Grote Hal van het Volk.

TIP ♥ – Meer info vind je op onze pagina Plein v/d Hemelse Vrede

4. Ga naar de Tempel van de Hemel

De Tempel van de Hemel (Temple of Heaven) word gezien als één van de mooiste tempels van China. Het is tevens één van de grootste. Het maakt samen met de Tempel van de Zon, de Tempel van de Maan en de Tempel van de Aarde deel uit van de vier belangrijkste tempels van Beijing.

De Tempel van de Hemel is echter de bekendste. Je kunt hier makkelijk een dag rondlopen.

TIP ♥ – Meer info vind je op onze pagina Tempel van de Hemel

Plein van de Hemelse Vrede

Tempel van de Hemel

5. Verken de grotten in Zhoukoudian

Dit dorpje ligt niet direct in Beijing maar 50 kilometer verder. Het is bekend omdat hier in 1921 in een grottenstelsel de Peking Man werd gevonden. Dit is een mensachtig soort die zo’n 500.000 tot 700.000 jaar geleden geleefd heeft.

Daarnaast zijn er resten gevonden van een gigantisme hyena (Pachycrocuta). Het is dus een belangrijke archeologische plek! Mocht je geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de mens is dit zeker een aanrader.

TIP ♥ – je betaald 30 yuan entree en 30 yuan voor het museum. Bus 917 vanaf Tianqiao Busstation brengt je naar Zhoukoucun Lukou. Daar stap je over op Bus 38 naar Yuanren Yizhi (Peking Man Site in Zhoukoudian).

6. Shoppen in Wangfujing Street

Als je de tempels en hoge gebouwen wel gezien hebt kan je kiezen om eens te kijken in de beste winkelstraat en markten van Peking. Wangfujing Street is wel één van de drukste straten dus bereid je hier goed op voor!

De sfeer is de afgelopen jaren veranderd van grauw naar een ontspannen winkelstraat waar allerlei warenhuizen te vinden zijn. Wij raden aan de (avond) markten te bezoeken, je vindt hier veel bijzondere lokale producten.

7. Relaxen in Beihai Park

Beihai Park is één van de mooiste, oudste en best bewaarde parken in China. De naam Beihai staat voor ‘Northern Sea’ en het is sinds 1925 open voor publiek. Dit park is een heerlijke ‘get-away’ voor de drukte in en rondom Beijing.

Als het weer goed is kan je hier prima een middag doorbrengen. Je vindt er schitterende tuinen, Chinezen die Tai Chi oefenen, dansende en zingende mensen etc. De omgeving is prachtig met heuvels en het meren.

TIP ♥ – entree is gratisHet zomer Paleis te Peking

Beijing

 

Beste reistijd Beijing

Beijing kan het hele jaar door bezocht worden. Om een specifiek moment aan te wijzen zouden we voor de herfst (van september tot november) kunnen kiezen. Dit vanwege de aangename temperaturen. In de zomer kan het er bijzonder warm worden.

Deze stad heeft, net als iedere andere stad in Azië, zo af en toe last van een regenbui. Maar over het algemeen genomen is het hele jaar door prima te bezoeken, ook omdat er het hele jaar door vele festivals gehouden worden. Dit zijn uitgelezen mogelijkheden om met de bewoners en hun cultuur in contact te komen.

Beste reistijd Beijing

Locatie Beijing

Locatie Beijing

Meer lezen over China?

1 reactie

  1. Metrocazar

    Peking is een geweldig mooie stad, met zeer veel bezienswaardigheden.
    Vaak wordt deze stad bezocht als onderdeel van een rondreis door China. De stad heeft echter zoveel te bieden, dat 1 week Peking zeker aan te raden is (eventueel gecombineerd met een paar dagen Shanghai of een weekje HongKong).
    De meeste bezienswaardigheden zijn eenvoudig (en voor weinig geld) met de metro te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU