Backpack kopen

Een groot deel van de reizigers die de wijde wereld in trekken, zullen dat met een backpack doen. En een goede backpack is ontzettend belangrijk. Ga jij een backpack kopen? Lees dan deze pagina door met handige tips want een verkeerder backpack kan vervelende gevolgen hebben op reis.

Wij hebben uren gezocht op internet en ons goed laten voorlichten voordat we onze backpack kochten. En dat is niet voor niets geweest want na 6 jaar backpacken zijn ze nog in prima staat! Om jou die urenlange zoektocht te besparen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

7x tips voor backpack kopen

Ga jij voor het eerst backpacken of wil je een goede backpack kopen? Dan hebben wij wat handige tips op een rij gezet waar je aan moet denken als je een backpack gaat kopen.

#1 Welke maat heb je nodig?

Ga je een backpack kopen? Let dan goed op de maat. Welke maat je ook nodig hebt, koop in ieder geval niet een te grote backpack! Het probleem met backpacks, koffers of tassen is namelijk dat je ze altijd vol propt. Des te groter je backpack, des te meer je meeneemt.. Een backpack is daarom ook niet afhankelijk van hoe groot je bent (een fout die nog wel eens gemaakt wordt). Het ligt er aan wat je gaat doen op reis.

Backpack kopen

TIP ♥ – de maten van een backpack worden aangeduid in liters. Over het algemeen is 65 liter meer dan genoeg, 80 liter is gekkenwerk en minder dan 20 wordt wat krap.

Afhankelijk van de duur van je reis gooi je onderweg spullen weg of koop je ze onderweg (aangezien in bijvoorbeeld Azië alles veel goedkoper is). Wij nemen alleen het broodnodige mee voor de eerste 2 a 3 dagen plus wat kleding. De rest kopen we onderweg. Vertrek dus nooit met een overvolle backpack!

#2 Pas je backpack!

Dit gaat online wat lastig. Wat je kan doen is naar een outdoor winkel gaan, je goed laten informeren, verschillende modellen passen en dan hetzelfde model voor minder online kopen! Als je in een winkel bent laat de backpack dan stellen en probeer de backpack altijd. En niet leeg, stop altijd wat dingen in de backpack zodat je kan voelen hoe het zit als de backpack gevuld is.

TIP ♥ – je draagt je backpack op je heupen en niet op je schouders  dus valt de backpack lekker op je heupen? Klemt de backpack niet op je schouders? Zijn de straps stevig?

Je zal de backpack veel dragen dus het is belangrijk dat het lekker zit. Houd er rekening mee dat je een backpack kan stellen.. koop dus niet een backpack naar de lengte van je lichaam maar naar de lengte van je torso!

#3 Is de backpack waterdicht

Ga je een backpack kopen? Let dan op of deze een beetje waterafstotend is. 100% waterdicht is niet nodig maar koop in ieder geval een backpack die waterafstotend is. Bij de meeste backpacks zit een regenhoes die de heftigste regen wel tegen houd.

Een tas die semi-waterdicht is houdt de meeste regen tegen. Er is niks zo vervelend dan door Vietnam reizen op de brommer en je tas verregent. Het is wel zo fijn dat je kleren niet doorweekt zijn als je je regenhoes vergeet of je tas ligt op het dak van een bus.

TIP ♥ – wij nemen altijd een drybag mee op reis voor onze telefoons, camera’s etc.

#4 Bestaat de backpack meerdere compartimenten

Een goede backpack heeft meerdere vakken of compartimenten. Met meerdere vakken kan je je spullen opdelen in kleinere vakken waardoor je er makkelijker bij kan. Zo kan je je onderbroeken en sokken makkelijk scheiden door ze in kleinere zijvakken te stoppen. Hierdoor hoef je niet heel je tas uit te graven op zoek naar een schoon paar sokken.

backpackers op reis

#5 Is de backpack enigszins veilig?

Er zijn weinig backpacks te koop waar je je rits echt op slot kan doen, maar de meeste hebben wel twee ritsen die je aan elkaar kunt vast maken. Wij zijn niet echt bang dat iemand onze backpack open haalt om onze vieze kleding te stelen je zal niet de eerste en zeker niet de laatste zijn. Zeker op het vliegveld is het wel een veilig idee als je tas gewoon dicht zit.

TIP ♥ – een backpack kun je nooit helemaal afsluiten, maar een flightbag of een slotje kan eventuele dieven op afstand houden

#6 Heeft de backpack gestoffeerde steunpunten

Je backpack zal het meest op je heupen rusten. Daarnaast ook op je schouders. Het is daarom wel lekker als je een backpack hebt waar deze delen zachte kussentjes hebben. Dit maakt het dragen van je backpack iets comfortabeler. Zeker als je loopt met je backpack en deze dus op je lichaam steunt en schuurt, is een beetje extra comfort wel lekker.

TIP ♥ – om gelijk één fabeltje tegen te gaan; je loopt niet de hele dag met je backpack op je rug! Je backpack gebruik je meer tussen de verschillende accommodatie door. Daarna ligt het op je kamer en gebruik je een kleinere tas.

#7 Let op het frame

Bijna alle backpacks die je vandaag de dag koopt hebben een ingebouwd frame. Een goed frame in je backpack is belangrijk omdat het steun bied aan je rug. Je hebt ook backpacks waar het frame aan de buitenkant zit maar die moet je niet hebben. Koop een backpack met het frame aan de binnenkant.

Dit ziet er niet alleen beter uit, het zorgt er ook voor dat het langer mee gaat. Zorg er ook voor dat het frame goed bij je lichaam past. Ook al loop je niet hele dagen met je backpack, het is wel fijn als ja backpack goed zit.

Online backpack kopen

Je kan op veel plekken een backpack kopen. Zowel online als in de winkel. Het voordeel van internet is dat je vaak goedkoper uit bent. Het nadeel is dat je niet kan passen en geen advies krijgt over het afstellen etc. (daarom zijn wij er gelukkig 😉 ). In de winkel zijn tassen vaak wat duurder maar heb je wel de mogelijkheid tot passen. Vaak is het online kopen van een backpack een stuk goedkoper dan in een ‘echte’ winkel en je hebt in elke webshop de mogelijkheid om producten te ruilen!

  Meer lezen over Backpack kopen?

18 gedachten over “Backpack kopen”

 1. Hoi! Mijn vriend en ik willen volgend jaar 6 maanden door zuid oost Azië, Australië en Hawaii trekken en we zitten te denken aan een 40L backpack, omdat deze met handbagage mee kan. Ik lees hier alleen in de reacties dat mensen veel grotere backpacks voor minder tijd gebruiken. Is 40L mogelijk voor een half jaar?

  Groetjes

  1. Hi Beau,

   dat hangt helemaal af van wat je allemaal mee wil nemen ;). Wat mij betreft is het prima te doen en reist het lekker praktisch.
   Maar als mensen 3 paar schoenen, 6 broeken, 10 t-shirts en 3 zwembroeken mee willen nemen wordt het krap 😉

   Happy travels,
   Sjoerd

 2. Hoi Azië experts. Bedankt voor de mooie site vol handige informatie. Ik ben met mijn vriendin een reis van 3 weken Vietnam in Juli aan het voorbereiden. Het is zo dat ik nog geen backpack heb, wel koffertjes. Ik vroeg me af of het aan te raden is om toch backpacks te kopen, of dat het ook goed te doen is met rolkoffertjes (of een grote koffer) en natuurlijk een goede waterdichte daypack. We gaan namelijk maar naar een beperkt aantal locaties: we dachten aan Hanoi – Sapa – Ba Be – Ninh Binh – Hoi An- Halong Bay. We zijn van plan rustig de tijd te nemen en dus niet te veel locaties te doen. Hebben jullie nog tips voor de volgorde hiervan en denken jullie dat we echt iets onweerstaanbaars gaan missen als we ons tot deze plaatsen beperken? Bedankt, Groet, Bram

 3. Hoi Reisexpert,

  Ik ga van 1 juni tot 19 juli naar Vietnam, Laos en Thailand. Ik reis in een redelijk hoog tempo, hoeveel liter adviseren jullie? Zelf twijfel ik tussen 50 of 60 kg. Alvast bedankt voor jullie reactie.

  Groeten,
  Stijn

  1. Hi Stijn,

   Dat is een beetje afhankelijk van hoeveel je mee wil nemen. Persoonlijk zou ik voor een 50 liter gaan.
   Wij reizen tegenwoordig zelfs met een 40 liter. Hoe kleiner je rugzak hoe minder nutteloze dingen je meeneemt 🙂 En het voordeel van onze 40 liter is dat ze zelfs als handbagage mee kunnen aan boord.
   Nooit bagage kwijt, nooit wachten bij de bagage band. Maar het is voor iedereen anders. Als jij graag een paar extra schoenen mee neemt, veel souvenirs wil kopen of wat meer kleren mee wil nemen dan zou ik toch wel voor de 60 liter gaan.

   Groeten,
   Sjoerd

  2. Ik reis al heel lang met 10kg maximaal, gewicht daarboven is teveel. Uitzonderingen zijn te maken in schoeisel (strand en hoge bergen) en warme kleding (1 warme trui extra). Meestal heb ik rond 8kg bij me. Mijn partner (=vrouw en heeft meestal ca. 2 kg meer mee. Als je in een hoog tempo reist is en je hebt weinig bij je dan is het reizen ook ontspannen.

 4. hoi Reis Experts,
  Thanks voor alle tips voor het kopen van een backpack, ze waren erg behulpzaam.
  Toch schrok ik van 1 van de tips die op deze site wordt aangegeven. Jullie sporen mensen aan om naar winkels te gaan om daar gebruik te maken van de service die ze verlenen, om even te kunnen passen en te voelen en gebruik te maken van de tips van het personeel. Top! helemaal mee eens. Maar ik snap niet dat daarna als tip wordt gegeven om de tas vervolgens online voor goedkoper te kopen. Wil je later nog de service van zulke winkels gebruiken? Dan is dit niet de manier. Daarnaast is het gewoon ronduit onbeleefd en verspil je andere mensen hun tijd en geld.

  1. Hoi Puck,

   Dank voor je reactie. Goed om te horen dat je veel van onze gratis website gebruik hebt kunnen maken.
   Ons advies om mensen naar de winkel te sturen is een bewuste. Eenmaal in de winkel schaffen mensen toch vaak een tas aan na goed advies van het personeel. De tip daarna is voor de echte koopjesjagers en backpackers met een klein budget.
   Ook online koop je de backpack vaak nog in dezelfde winkels, zelfs als je via bol.com besteld. Wij zijn daarom van mening dat we niemand op deze manier te kort doen.

   Groeten,
   Sjoerd

 5. Hallo.
  In april ga ik samen met mijn vriend voor 3,5 week naar Japan. Het idee is om ongeveer een week in Tokio te blijven en dan voor 2,5 week rondreizen. We zijn nu op zoek naar de juiste backpacks voor Japan. Daarbij vraag ik mij af of de grootte van de backpack afhangt van man/vrouw? Zelf zie ik tassen voor 50-60 liter waarvan ik denk dat dit voldoende moet zijn, maar is dat ook voldoende voor mijn vriend? Of zou het handig zijn als mijn vriend een iets grotere neemt dan ik?
  Groet, Odile

  1. Hoi Odile,

   De grote van een backpack verschilt (meestal) per man en vrouw inderdaad. Uiteraard staat het iedereen vrij om een grote backpack te nemen maar het kan als vrouw zijnde zeker geen kwaad om goed te kijken naar je backpack.
   50 a 60 liter zou voldoende moeten zijn, zeker voor 3,5 week. Je vriend kan kiezen voor een grotere waardoor je eventueel nog wat extra’s kan meenemen terug naar Europa :).

   PS hebben jullie al een Japan Rail pass? Je kan hem ook bij ons bestellen, check onze pagina over de Japan Rail Pass.

   Groeten,
   Sjoerd

 6. Hallo, ik was zojuist aan het rondspeuren voor een backpack en zag twee modellen van Nomad waar mn oog op viel. Eentje van 55 l en de andere van 70l alleen nu is de vraag welke zal me beter schikken. Mijn planning is om 2 maanden te werken in thailand om vervolgens 2 maanden te reizen. Het is vakantiewerk in Phi Phi wat ik ga doen. Heb ik veel of weinig bagage nodig?

  Groet,

  Erik

  1. Hoi Erik,

   Dat is een helemaal afhankelijk van jezelf. Ik ken backpackers die met een daypack 3 maanden op reis gaan. Er zijn er ook die met een 90L 3 weken op pad gaan.
   Je kan onze checklist even nakijken wat je zelf denkt nodig te hebben. Ik vermoed dat je met een 55L wel genoeg moet hebben. Je hebt geen slaapzaak nodig en als je niet 3 paar schoenen mee wil nemen dan zou 55L wel moeten passen.

   ALvast veel plezier.
   Groeten,
   Sjoerd

 7. Hallo! Begin maart ga ik drie weken naar Thailand en heb een goede backpack gekocht die lekker zit. Ik zit echter wel met een paar vraagjes. Is 50 liter voldoende? Het lijkt wat klein. Ik zou eigenlijk even goed moeten passen wat ik allemaal meeneem, maar wat kleding betreft heb ik geen idee wat eigenlijk raadzaam is. Hoeveel korte broeken (zijn deze eigenlijk wel acceptabel in Thailand?) en lange broeken zijn voldoende om mee te nemen voor drie weken? Aangezien ik georganiseerd ga heb ik eigenlijk geen tijd om tussendoor kleding te laten wassen. Er moet dus best wat mee, maar ik wil mezelf ook niet onnodig belasten. Ooit ga ik langer de tijd nemen om rond te trekken en dan kan ik kiezen om bijvoorbeeld iets te laten wassen. Welk gewicht raden jullie aan om mee te nemen?

  Daarnaast ga ik een driedaagse trekking doen. Dan blijft de backpack uiteraard op het hotel. Wat voor inhoud als daypack raden jullie aan? Ik dacht zelf aan een extra setje kleding mee en ruimte voor water/klamboe/matje. De daypack is ook voor handbagage, dus de handbagage moet ook tijdelijk in de backpack kunnen.

  Graag hoor ik van jullie.

  Met vriendelijke groet,

  Martijn

  1. Hoi Martijn,

   50 liter is meer dan genoeg hoor 🙂 Wij nemen zelf nooit meer dan 10 kilo mee, we zitten eigenlijk altijd rond de 7, 8 kilo. Dus met 50 liter kun je meer dan genoeg mee nemen!
   Korte broeken zijn prima in Thailand. Bij tempels moet je je knieën en schouders bedekken. Dus als je een korte broek hebt die voorbij je knie komt kun je die gebruiken bij tempels. Hier vind je een inpaklijst voor Azië.

   Ik zou je aanrader niet te veel mee te nemen. Een groot misverstand is dat mensen altijd veel mee willen nemen, maar hoe meer je mee neemt hoe meer je moet tillen. Zeker voor 3 weken heb je niet zo veel nodig. En alles is in Thailand te koop.Mocht je iets dus echt nodig hebben kun je het altijd nog kopen.

   Een daypack zou ik een kleine meenemen. Ik heb een Deuter 28. Daar kan precies genoeg in. Meestal krijg je een klamboe en matje bij de tour dus die zou ik voor 1 tour niet meenemen. Dat is allemaal extra gewicht 🙂

   Fijne reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 8. Super handig! Ik denk dat ik er wel uit ben wat voor Backpack ik ga kopen. De vraag is nu alleen nog hoe groot moet hij worden 🙂 Ik denk dat je in Azië niet zoveel nodig hebt, toch?

  1. Meestal niet nee Sofia. Warme kleding en slaapzakken die vaak veel ruimte innemen heb je niet of nauwelijks nodig in Azië (een beetje afhankelijk van waar je heen gaat). Dus vaak kan je met een kleinere backpack prima uit de voeten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven