Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Voorbereiding

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 9

Bijgewerkt op 2 augustus, 2022

Iedere reis begint met een voorbereiding.  En hoewel de meeste mensen de voorbereiding nog al eens onderschatten, is de voorbereiding toch een belangrijk onderdeel. Je wil namelijk niet zonder de juiste reisverzekeringen, inentingen of backpack op pad als je voor een half jaar gaat backpacken door Azië.

Of je wil niet in de verkeerde periode een lang bezoeken. Als je een maand gaat naar Frankrijk gaat, dan weet iedereen wel wat de beste reistijd van Frankrijk is. Maar weet je dat zo uit je hoofd ook van Peru, Nepal of Gambia? Het is daarom altijd verstandig om je reis of vakantie goed voor te bereiden.

Hieronder hebben we per continent wat tips opgesteld die je kunnen helpen bij een goede voorbereiding van je reis.

Voorbereiding voor een reis door Azië

Azië is anders dan Europa. Dat mag duidelijk zijn. Je hebt daarom ook een andere voorbereiding op je vakantie in Thailand nodig dan wanneer je op vakantie gaat naar pak hem beet Frankrijk. Wat heb jij nodig en wat moet je weten als voorbereiding op jouw reis of vakantie naar Azië? Er zijn een aantal belangrijke punten zoals inentingen en visa maar ook een wereldstekker of het geven van tips zijn punten waar je over na moet denken.

Wat neem je mee als voorbereiding Azië?

Wat neem je wel en wat neem je niet mee? Dit is een beetje afhankelijk vanwaar je naar toe gaat en wat je precies wil gaan doen. Ga jij 3 weken aan het strand vertoeven in Zuid-Thailand dan hoef je eigenlijk alleen maar badkleding, een strandhanddoek, wat korte broeken en een aantal T-shirts mee te nemen!

Wil je trekkings gaan lopen of bergen gaan beklimmen is het handig om goede loopschoenen mee te nemen en, in het geval van de bergen, goed thermo ondergoed. Zo heeft elk land maar ook elke reis andere benodigdheden.
Het is aan te raden om niet teveel mee te nemen.

Iedereen kan er over meepraten. Een koffer vol met kleding en uiteindelijk gebruik je maar de helft van de spullen. Kijk dus goed naar wat je echt nodig hebt. De volgende items zijn, wat ons betreft, absoluut nodig op een reis door Azië.

Mocht je toch teveel bagage hebben en dit per se mee willen nemen raden we je aan gebruik te maken van het Wordwide Bagage Services (WBS) in vertrek hal 3 van Schiphol. Hier kun je een extra tas of doos laten inchecken bij je vlucht maar wel veel goedkoper.

Tip; Ga voorbereid op weg!

Routeboek Stapel

Ga jij binnenkort (voor het eerst) richting Azië? Dan is onze Azië Expert Reisgids absoluut een must have voor jou.

In onze reisgids vind je meer dan 23 zeer uitgebreide routes verdeeld over bijna alle landen in Azië. En als BONUS krijg je 7 GRATIS eGuides om jou te helpen bij je voorbereiding, vol met tips en handige reisinformatie.

Lees meer op de Azië Expert Reisgids pagina.

Inentingen in Azie

Voor zowel de vakantiegangers als de mensen die langere tijd op reis gaan naar Azië is het aan te raden, en in sommige gevallen zelfs verplicht, om inentingen te halen voor dat je vertrekt. Er zijn in bepaalde gebieden en/of landen een aantal infectieziekte die vaak voorkomen en waarvoor je jezelf echt moet laten inenten om problemen te voorkomen.

Om dat het per land anders is, is het lastig om een algemeen advies te geven. Kijk daarom per land wat ons advies is over de inentingen. Je vind het onder reisinformatie.

TAO Experience

Reisverzekering Azië

Misschien niet direct iets waar je in je voorbereiding Azië aan wil denken, maar wel iets wat belangrijk is om te hebben. Een reisverzekering heb je echt nodig. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je wilt niet achteraf voor een hoop extra kosten moeten betalen.

Zorg dus dat je goed verzekerd op reis gaat. Kijk op onze pagina reisverzekering voor meer informatie.

Visum

Voor sommige landen in Azië heb je een visum nodig. Voor landen als Thailand en laos geldt dat je deze krijgt/koopt op het vliegveld of bij de grensovergang. Maar er zijn ook landen waar je hem van te voren moet hebben aangevraagd, denk aan landen als Myanmar, China of Vietnam.

Voorbereiding van je reis door Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is anders dan ieder ander continent. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je op reis gaat. Natuurlijk is een reis naar pak hem beet Colombia anders dan naar de camping in Frankrijk. Je zult andere spullen nodig hebben, andere voorbereidingen moeten treffen en je wat meer moeten inlezen in het land.

Waar moet je aan denken?

Maar waar moet je precies op letten als je naar Zuid-Amerika gaat? Hoe groot moet je budget zijn? Wat is de beste reistijd? Is het wel veilig? Kun je overal pinnen? Heb je een visum nodig? Er zijn nogal wat vragen waar je wellicht nog geen antwoord op hebt. Die vragen willen we graag beantwoorden zodat jij zonder problemen op reis kunt.

Plannen?

Wel of niet plannen? Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. De een houdt namelijk van vrijheid, terwijl de ander liever alles vast legt.
Wij boeken meestal alleen ons ticket, en de eerste overnachting zodat we na aankomst niet hoeven te zoeken naar accommodatie. De rest laten we op ons af komen. En dat werkt prima 🙂

rondreis Brazilië

Het budget

Hoe groot je budget Zuid-Amerika moet zijn is afhankelijk van jouw manier van reizen. Waar de een genoegen neemt met een low-budget hostel en street food slaapt de ander liever in een resort en eet alleen in de beste restaurants. Je kunt er van uit gaan dat je minimaal €30 per dag per persoon kwijt bent als je low-budget reist. En dan bedoelen we dat je slaapt in hostels, eet in budget restaurants en zo goedkoop mogelijk reist.

TIP ♥ reken op minimaal €30 per dag. €40 per persoon per dag is iets realistischer.

Realistischer is om zo’n €40 tot €50 per dag per persoon aan te houden. Dan heb je net iets meer ruimte om af en toe gekke dingen te doen. En bij reizen moet je af en toe gekke dingen doen 🙂 Landen als Brazilië en Argentinië zijn overigens het duurst.

De beste reistijd

De beste reistijd van Zuid-Amerika is natuurlijk afhankelijk van het land dat je bezoekt. De zomer en winter liggen in Zuid-Amerika iets anders dan in Europa. Zo zijn de meeste landen het beste te bezoeken rond november tot en met februari/maart. Dit geldt voor Colombia, Chili, Brazilië, Venezuela en Argentinië. Het is natuurlijk wel afhankelijk van wat jij de beste reistijd vindt. Als je liever warm weer hebt en iets meer regen zijn andere maanden misschien weer beter. Check daarom de beste reistijd pagina per land.

Angel Falls

Checken wat de beste reistijd is kan handig zijn als je de Angel Falls bezoekt. Zo weet je wanneer de watervallen op z’n grootst zijn.

Hoe zit het met de veiligheid

Zuid-Amerika wordt nog wel eens als onveilig bestempeld. Maar is dat wel terecht? Niet helemaal vinden wij. Natuurlijk hoor je verhalen van mensen die beroofd zijn tijdens hun reis, maar het zijn vaak ook de negatieve verhalen die blijven hangen. Het gaat veel vaker goed dan fout. Er zijn zeker regio’s of steden waar je moet opletten. Sterker nog, in Venezuela is het op dit moment alles behalve veilig door de economische crisis en voedseltekorten.

Het overgrote deel van Zuid-Amerika is veilig. Natuurlijk moet je niet ‘s nachts in grote steden of afgelegen gebieden met je iPhone 7 of spiegelreflex camera te koop lopen, maar dat zou je in Nederland ook niet doen. Zolang je je gezonde verstand gebruikt is Zuid-Amerika volkomen veilig.

Spaans of Engels?

Er wordt nog wel eens gezegd dat je in Zuid-Amerika een beetje Spaans moet spreken om te kunnen reizen. Dat klopt ook wel. Waar ze in Azië behoorlijk goed Engels spreken is dat in Zuid-Amerika niet het geval. In grote steden, op vliegvelden of bij touroperators spreken ze over het algemeen wel Engels, maar als je in de afgelegen gebieden komt, valt het soms wat tegen.

Gelukkig kom je met lichaamstaal een heel eind. Toch is het handig om een paar woorden Spaans te spreken. Overigens hebben ze overal andere accenten dus is het al vrij lastig om je verstaanbaar te maken. Ook al spreek je goed Engels.

TIP ♥ – een zogenaamd Point-It boekje kan een uitkomst zijn. Dit verkopen ze in de meeste reiswinkels of in de app stores.

Bamba Experience

Als je Spaans niet zo goed is wordt zelfstandig rondreizen misschien wat lastig. De juiste bus pakken is dan een flinke uitdaging. Als je toch graag zelf wil reizen kun je gebruik maken van Bamba Experience. Een super handige site waar je busreizen over de hele wereld kunt boeken.

Markt in Ecuador met verse groente

Vaak spreken de locals weinig tot geen Engels

Heb je een visum nodig?

Een van de eerste dingen die je doet is checken of je voor het land van bestemming een visum nodig hebt. Wat dat betreft ben je voor Zuid-Amerika snel klaar. Ongeacht welk land bezoekt, je hebt geen visum nodig. In alle landen die op deze website staat genoemd mag ja namelijk 90 dagen of langer blijven zonder visum.

Doe altijd wel even onderzoek naar wat je op orde moet hebben. Zo moet je bijvoorbeeld bij de meeste landen een paspoort hebben dat 6 maanden geldig is en een uitreisticket kunnen overhandigen.

Inentingen in Zuid Amerika

Voor zowel de backpackers als de vakantie gangers is het aan te raden om de juiste inentingen te halen voor vertrek. Omdat het per land anders is of kan zijn is het verstandig om dit per land te checken voor je vertrekt. Je kunt meer informatie lezen bij de landen informatie zelf. Gelukkig hoef je voor de meeste Zuid-Amerikaanse geen verplichte inentingen te halen, maar controleer het voor de zekerheid altijd even. Let op, inentingen dien je een aantal weken voor vertrek te regelen.

Lake Pehoe

Het schitterende Torres del Paine in Chili

Wat neem je mee?

Dat is voor iedereen anders. Wat wel zeker is, is dat je andere dingen in pakt dan een reis naar pak en beet Azië. Het kan hier, zelfs in de zomer, behoorlijk fris worden. Een extra lange broek, een dik vest of een trui zijn daarom geen overbodige luxe. Daarnaast zal een paar wandelschoenen bijna in ieders tas zitten aangezien je hier prachtige wandelingen kunt maken.

TIP ♥ – voor een compleet overzicht check je onze pagina Paklijst

Hoe zit het met vervoer?

Het vervoer in Zuid-Amerika is over het algemeen goed geregeld. De wegen worden steeds beter. Verschillende overheden investeren in nieuwe wegen, vliegvelden en in sommige gevallen treinen. De bus is veruit de populairste optie om van A naar B te komen. In grotere landen, of degene die meerdere landen bezoeken, leggen meer routes af met het vliegtuig. Ook hier komen steeds meer betrouwbare luchtvaartmaatschappijen bij.

Houd er wel rekening mee dat de wegen in sommige landen nog steeds niet al te best zijn. Zeker in afgelegen gebieden rij je op onverharde wegen en langs ravijnen. Het is niet voor niets dat het overgrote deel van de gevaarlijkste wegen ter wereld in Zuid-Amerika liggen.

BUS

TIP – check voor je een busticket boekt altijd de bus. Sommige zijn in erbarmelijke staat en ongelukken komen hier helaas nog wel eens voor.

Backpacken in Chili

Niet alleen de bus en het vliegtuig zijn populair, ook de boot is een belangrijk vervoersmiddel in Zuid-Amerika.

Reisverzekering Zuid Amerika

Het is niet het populairste onderwerp, zeker niet in je voorbereiding. Want een reisverzekering afsluiten doe je eigenlijk alleen omdat er dingen fout kunnen gaan. Toch is een reisverzekering noodzakelijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je wilt achteraf niet voor extra kosten moeten betalen. Zorg er daarom voor dat je goed verzekerd op pad gaat. Kijk op onze reisverzekering Zuid-Amerika pagina voor meer informatie over goede verzekeringen.

Voorbereiding voor een reis door Midden-Amerika

Een reis door Midden-Amerika is anders dan ieder ander continent. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je op reis gaat. Natuurlijk is een reis naar pak hem beet Costa Rica anders dan naar de camping in Italië. Je zult andere spullen nodig hebben, andere voorbereidingen moeten treffen en je wat meer moeten inlezen in het land.

Waar moet je aan denken?

Maar waar moet je precies op letten als je naar Midden-Amerika gaat? Hoe groot moet je budget zijn? Wat is de beste reistijd? Is het wel veilig? Kun je overal pinnen? Heb je een visum nodig? Er zijn nogal wat vragen waar je wellicht nog geen antwoord op hebt. Die vragen willen we graag beantwoorden zodat jij zonder problemen op reis kunt.

Plannen?

Wel of niet plannen? Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. De een houdt namelijk van vrijheid, terwijl de ander liever alles vast legt.
Wij boeken meestal alleen ons ticket, en de eerste overnachting zodat we na aankomst niet hoeven te zoeken naar accommodatie. De rest laten we op ons af komen. En dat werkt prima 🙂

Zapata

Het budget

Hoe groot je budget Midden-Amerika moet zijn is afhankelijk van jouw manier van reizen. Waar de een genoegen neemt met een low-budget hostel en street food slaapt de ander liever in een resort en eet alleen in de beste restaurants. Je kunt er van uit gaan dat je minimaal €30 per dag per persoon kwijt bent als je low-budget reist. En dan bedoelen we dat je slaapt in hostels, eet in budget restaurants en zo goedkoop mogelijk reist.

TIP ♥ – reken op minimaal €30 per dag. €40 per persoon per dag is iets realistischer.

Realistischer is om zo’n €40 tot €50 per dag per persoon aan te houden. Dan heb je net iets meer ruimte om af en toe gekke dingen te doen. En bij reizen moet je af en toe gekke dingen doen 🙂 Landen als Cuba en Costa Rica zijn overigens het duurst.

De beste reistijd

De beste reistijd van Midden Amerika is natuurlijk afhankelijk van het land dat je bezoekt. De zomer en winter liggen in Midden Amerika iets anders dan in Europa. Zo zijn de meeste landen het beste te bezoeken rond november tot en met maart/april. Het is natuurlijk wel afhankelijk van wat jij de beste reistijd vindt. Als je liever warm weer hebt en iets meer regen zijn andere maanden misschien weer beter. Check daarom de beste reistijd pagina per land.

Semuc Champey

Checken wat de beste reistijd is kan handig zijn als je de Semuc Champey bezoekt. Zo weet je wanneer de natuur op z’n mooist is.

Hoe zit het met de veiligheid

Midden-Amerika wordt nog wel eens als onveilig bestempeld. Maar is dat wel terecht? Niet helemaal vinden wij. Natuurlijk hoor je verhalen van mensen die beroofd zijn tijdens hun reis, maar het zijn ook de negatieve verhalen die blijven hangen. Het gaat veel vaker goed dan fout. Er zijn zeker regio’s of steden waar je moet opletten. Voor landen als El Salvador is het af te raden om er naar toe te reizen.

Het overgrote deel van Midden-Amerika is veilig. Natuurlijk moet je niet ‘s nachts in grote steden of afgelegen gebieden met je iPhone 7 of spiegelreflex camera te koop lopen, maar dat zou je in Nederland ook niet doen. Zolang je je gezonde verstand gebruikt is Midden-Amerika volkomen veilig.

Spaans of Engels?

Er wordt nog wel eens gezegd dat je in Midden-Amerika een beetje Spaans moet spreken om te kunnen reizen. Dat klopt ook wel. Waar ze in Azië behoorlijk goed Engels spreken is dat in Midden-Amerika niet het geval. In grote steden, op vliegvelden of bij touroperators spreken ze over het algemeen wel Engels, maar als je in de afgelegen gebieden komt, valt het soms wat tegen.

Gelukkig kom je met lichaamstaal een heel eind. Toch is het handig om een paar woorden Spaans te spreken. Overigens hebben ze overal andere accenten dus is het al vrij lastig om je verstaanbaar te maken. Ook al spreek je goed Spaans. Een app kan daar uitstekend bij helpen.

TIP ♥ een zogenaamd Point-It boekje kan een uitkomst zijn. Dit verkopen ze in de meeste reiswinkels

Bamba Experience

Als je Spaans niet zo goed is wordt zelfstandig rondreizen misschien wat lastig. De juiste bus pakken is dan een flinke uitdaging. Als je toch graag zelf wil reizen kun je gebruik maken van Bamba Experience. Een super handige site waar je busreizen over de hele wereld kunt boeken.

Backpacken in Cuba

Vaak zijn de locals ontzettend behulpzaam ondanks dat ze weinig tot geen Engels spreken

Heb je een visum nodig?

Een van de eerste dingen die je doet, is nakijken of je voor het land van bestemming een visum nodig hebt. Wat dat betreft, ben je voor Midden-Amerika snel klaar. Alleen voor Cuba heb je een visum nodig. In alle overige landen die op deze website staat genoemd mag ja namelijk 30 dagen of langer blijven zonder visum. Je hoeft dus vooraf niets te regelen. Wel kunnen ze op het vliegveld of bij de grens vragen naar een uitreisticket.

Doe altijd wel even onderzoek naar wat je op orde moet hebben. Zo moet je bijvoorbeeld bij de meeste landen een paspoort hebben dat 6 maanden geldig is en een uitreisticket kunnen overhandigen.

Inentingen in Midden-Amerika

Voor zowel de backpackers als de vakantiegangers is het aan te raden om de juiste inentingen te halen voor vertrek. Omdat het per land anders is of kan zijn is het verstandig om dit per land te checken voor je vertrekt. Je kunt meer informatie lezen bij de landen informatie zelf. Gelukkig hoef je voor de meeste Midden-Amerikaanse landen geen verplichte inentingen te halen, maar controleer het voor de zekerheid altijd even. Let op, inentingen dien je een aantal weken voor vertrek te regelen.

Zika Virus

Hou er rekening mee dat in sommige landen het zikavirus voor komt! Het virus wordt verspreid door de gelekoortsmug. Het zikavirus is e gevaarlijk voor zwangere vrouwen!Ben je zwanger (of wil je zwanger worden)? Check dan eerst met je huisarts of het wel veilig is om naar Midden-Amerika af te reizen. Het kan namelijk grote gevolgen hebben voor de zwangerschap. Meer informatie over het zikavirus vind je op de websites van het RIVM.

Xunantunich

Het schitterende Xunantunich in Belize

Wat neem je mee?

Dat is voor iedereen anders. Wat wel zeker is, is dat je andere dingen in pakt dan een reis naar pak en beet Oceanië. Het kan hier behoorlijk warm worden. Een extra lange broek, een dik vest of een trui zijn daarom overbodige. Daarnaast zal een paar wandelschoenen bijna in ieders tas zitten omdat je hier prachtige wandelingen kunt maken.

TIP ♥ voor een compleet overzicht bekijk je onze pagina Paklijst Midden-Amerika

Hoe zit het met vervoer?

Het vervoer in Midden-Amerika is over het algemeen redelijk tot goed geregeld. De wegen worden steeds beter. Verschillende overheden investeren in nieuwe wegen, vliegvelden en in sommige gevallen treinen. De bus is veruit de populairste optie om van A naar B te komen. In grotere landen, of degene die meerdere landen bezoeken, leggen meer routes af met het vliegtuig. Ook hier komen steeds meer betrouwbare luchtvaartmaatschappijen bij.

Houd er wel rekening mee dat de wegen in sommige landen nog steeds niet al te best zijn. Zeker in afgelegen gebieden rij je op onverharde wegen en langs ravijnen. Het is niet voor niets dat het overgrote deel van de gevaarlijkste wegen ter wereld in Midden-Amerika liggen.

TIP ♥ check voor je een busticket boekt altijd de bus. Sommige zijn in erbarmelijke staat en ongelukken komen hier helaas nog wel eens voor.

LAN

Een van de bekendste budget airlines in Midden-Amerika is LAN. Dit is een soort Ryan Air van Midden-Amerika. Ze hebben vaak voordelige vliegtickets van en naar veel landen.

Het is raadzaam om in het hoogseizoen en tijdens of vlak voor nationale feestdagen vluchten te reserveren omdat ze snel vol zitten.

Vervoer Nicaragua

De bus is een belangrijk vervoersmiddel in Midden-Amerika.

Reisverzekering Midden-Amerika

Het is niet het populairste onderwerp, zeker niet in je voorbereiding. Want een reisverzekering afsluiten doe je eigenlijk alleen omdat er zaken fout kunnen gaan. Toch is een reisverzekering noodzakelijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je wilt achteraf niet voor extra kosten moeten betalen. Zorg er daarom voor dat je goed verzekerd op pad gaat. Kijk op onze reisverzekering Midden-Amerika pagina voor meer informatie over goede verzekeringen.

TIP ♥ meer info over dit onderwerp vind je op de pagina Reisverzekeringen.

Meer lezen over Voorbereiding?

9 comments

 1. Marcel

  Beste mensen,

  Wij zijn van plan om in Oktober 3 weken naar Indonesie te gaan. Nu hebben wij een aantal dingen op ons lijstje staan wat ons prachtig lijken, maar zoals altijd denken wij dat er keuzes gemaakt moeten worden. Op ons lijstje staan;

  1. Sulawesi, Togian Islands.
  2. Pulau Weh
  3. Bali (Changgu, Uluwatu, Ubud, Nusa Lembongang)
  4. Gili air
  5. Kuta lombok
  6. Flores

  Flores twijfelen we nog over. Nu is mijn vraag eigenlijk of dit allemaal te doen is in 3 weken en zo niet wat raden jullie aan qua reisroute?

  Ik kijk uit naar jullie reactie, ben zeer benieuwd ;).

  Groetjes,

  Marcel

 2. Annemarie

  Hoi!
  In juli gaan wij met onze twee kinderen (dan 5 en 7) op huwelijksreis naar Thailand. We gaan ongeveer drie weken, waarvan we in ieder geval Bangkok, een eiland en wat cultuur willen zien. Hebben jullie tips die ook voor kinderen goed te doen zijn?
  Welk eiland bijvoorbeeld is ook leuk voor de kinderen, welke stranden, activiteiten etc.
  Ik hoor het graag!

  1. Ties

   Hoi Annemarie,

   Thailand is over het algemeen geschikt voor kinderen omdat het al redelijk toeristisch is. Als ik dan toch een eiland zou mogen aanrader zou ik naar Koh Lanta gaan. Dat is een eiland dat bekend staat als prima plek voor gezinnen. Daarnaast zou je naar Ayutthaya of Sukhothai kunnen gaan. We zijn in beide geweest en we hebben hier meer reizigers met kinderen gezien 🙂

   Veel reisplezier!

   Groeten,
   Ties

 3. Wim

  Hallo,
  Mijn vriendin en ik zouden deze zomer graag naar Maleisië gaan voor een 2 tal weken en dan het land een beetje rond te trekken. Iemand tips wat zeker te bezoeken en wat zeker links te laten liggen?
  En welke manier van transport daar het makkelijkst/best te gebruiken?
  Groetjes

  1. Ties

   Hoi Wim,

   wat je wel en niet moet bezoeken is een beetje aan jezelf 🙂 Wat ik je zeker aanraad zijn Taman Negara, Cameron Highlands en Georgetown. Als je nog aan het strans wil verblijven kun je naar de Perhentians reizen.
   Qua vervoer wordt in Maleisie bijna alles met de bus en minivan gedaan.

   Veel reisplezier!

   Groeten,
   Ties

 4. Yasmine

  Goedemiddag!

  De eerste week van maart wil ik naar de Filipijnen tot max 10 april. Ik ben 22 jaar en wil alleen hierheen. Heb jullie een advies welk deel ik het beste heen kan gaan qua veiligheid?

  1. Ties

   Hoi Yasmine,

   de Filipijnen is prima te doen alleen. De enige plek waar je op moet letten is Manilla, daar adviseren we óf om zo snel mogelijk door te reizen of te reizen samen met iemand. Verder kun je plekken als Palawan, Cebu, Siquijor, Bohol, Boracay, Siargao etc. prima bezoeken.

   Veel reisplezier!

   Groeten,
   Ties

 5. Sarah

  Hallo,
  Ik ben Sarah en ben 16 jaar oud, dit jaar rond ik als het goed is mijn vwo af. Daarna zou ik graag een tussenjaar nemen en in mn eentje door azië reizen, afgelopen zomer ben ik met mijn ouders een maand naar Sulawesie geweest. Verder ben ik nog nooit buiten Europa geweest en nog nooit alleen op vakantie.
  Is dit een beetje reeël of kan ik beter verder blijven dromen?
  Groetjes Sarah

  1. Sjoerd Post author

   Hoi Sarah,

   Het is voor ons lastig in te schatten of het reëel is. Maar dromen zou ik altijd blijven doen 😉
   Ik ken je niet persoonlijk en kan ook moeilijk inschatten of het reëel is, zeker ook qua kosten. Wat is precies je plan, elke landen zou je bijvoorbeeld willen bezoeken? 16/17 jaar is erg jong maar ik ken ook mensen die op hun 18e voor een jaar naar Australië vertrokken. Je ontmoet zeker genoeg mensen en als het niet bevalt kan je altijd terug naar huis. Verder kunnen de mensen in je nabije omgeving beter inschatten of je er aan toe bent om een jaar lang weg te gaan. Of dit nu naar Azië, Australië of Amerika is maakt denk ik niet zoveel uit.

   Reisgroet,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU