Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Mu Cang Chai

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 8

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Als het om schitterende rijstvelden gaat, kent bij iedereen Ubud in Indonesië of de rijstterrassen van Banaue in de Filipijnen en uiteraard Sapa in Vietnam. Gek genoeg hebben maar weinig mensen het prachtige landschap en de adembenemende rijstterrassen van Mu Cang Chai op hun to-do lijst staan.

De mooiste rijstvelden in Vietnam

Het stadje ligt in het noordoostelijke deel van Vietnam op slechts 150 kilometer van Sapa. De regio staat bekend om de indrukwekkende rijstterrassen. Het grote voordeel is dat het een stuk rustiger is dan Sapa.

Naast het feit dat de rijstterrassen hier van adembenemende schoonheid zijn, kun je hier ook nog heel goed wandelen tussen de bergen, lokale dorpen bezoeken, scootertochten maken en meerdaagse homestays boeken.

Ties: “Als je de drukte van Sapa wil vermijden en misschien wel mooiere rijstterrassen wil zien, is dit is een van de mooiste en leukste regio’s van Vietnam”.

Yen Bai

De mooiste rijstterrassen van Mu Cang Chai

Rijstvelden zijn niet zeldzaam in Zuidoost-Azië. Of je nu in Thailand, Cambodja, Laos, Myanmar of Indonesië bent, je komt overal rijstvelden tegen. In Mu Cang Chai staan echter geen rijstvelden, maar rijstterrassen. Een unieke en indrukwekkende manier om rijst te verbouwen.

Wij hebben de beste viewpoints op een rij gezet (en andere leuke dingen om te doen).

#1 La Pan Tan

De bekendste rijstterrassen in de omgeving zijn die van La Pan Tan. Deze terrassen liggen op zo’n 30 kilometer van het stadje Mu Cang Chai en iedereen die hier heen komt, wil deze terrassen zien.

Dat is ook niet gek. De rijstterrassen zijn erg indrukwekkend. Daarnaast zijn ze, ondanks dat het dé highlight in de regio is, nog niet zo heel druk. Zeker niet als je dat vergelijkt met Sapa. Je vindt hier, op het viewpoint na, wat kleinschalige accommodaties en een handvol restaurantjes.

De locals hebben deze ingenieuze manier om rijst te groeien en oogsten gecreëerd. Normaal wordt rijst verbouwd op plateaus. Om te voorkomen dat hun rijst te weinig water zou krijgen bouwde de locals terrassen. Hierdoor kon het water niet meer van de berg lopen. Het resultaat is verbluffend!

#2 Mam Xoi

Mam Xoi, of Mam Xoi Hill, ligt zo’n 5 kilometer van La Pan Tan en is iets minder groot, maar nog steeds erg mooi. Het voordeel is dat dit viewpoint wat meer naast de weg ligt. La Pan Tan ligt wat verder van de bewoonde wereld.

Je kunt hier ook mooie wandelingen maken. Verder vind je hier weinig tot geen accommodatie of restaurants.

Yen Bai Mam Xoi

#3 Ruong Bac Thang

Ruong Bac Thang ligt iets verder langs de weg richting Mu Cang Chai. Net als La Pan Tan zijn de terrassen hier van ongekende schoonheid. Zeker als je in het juiste seizoen (september en oktober) komt. Ook hier kun je mooie wandelingen maken of gewoon van de rijstterrassen genieten.

#4 Sang Nhu Viewpoint (Horseshoe)

Het dichtst bij Mu Cang Chai ligt Sang Nhu, een van de mooiste rijstterrassen in de regio. Het staat bekend als Horseshoe. Dit is een must-see als je hier bent. De reden dat ze het Horseshoe noemen is, omdat de velden in een U-vorm liggen.

Je kunt hier zelfs heen lopen als je in Mu Cang Chai overnacht.

Sang NhuSang Nhu

#5 Che Cu Nha

Che Cu Nha Village is een nauwelijks een village te noemen. Het is een lokaal dorpje, maar het ligt op de bergen en het uitzicht vanaf hier is  schitterend.

Het ligt zo’n 20 kilometer van Mu Cang Chai en de weg er naar toe is heel erg steil dus let op als je met je eigen scooter gaat. Dit is niet voor onervaren rijders. Je kunt ook een scootertaxi huren richting de top.

Het uitzicht vanaf hier is magisch mooi.

#6 Khau Pha Pass

De laatste stop die je moet zien is de Khau Pha Pass. Iedereen kent de Hai Van Pass en de Ha Giang Loop, maar de Khau Pha Pass doet zeker niet onder voor deze routes. Het is een van de mooiste (en tevens gevaarlijkste) bergpassen van het land.

Het ligt bij Tu Le Town en niet te missen als je de Highway 32 blijft volgen.

Mu Cang ChaiOnderweg

#7 Bezoek de H’mong dorpen rondom Mu Cang Chai

Niet alleen de schitterende rijstterrassen in zijn bijzonder. Ook de locals die hier leven, bestaande uit voornamelijk H’mong, maken je reis naar deze regio uniek. Het zijn hard werkende, bescheiden en vriendelijke mensen.

Het zijn deze gastvrije locals die een bezoek aan Mu Cang Chai net dat beetje extra geven.

2 tot 3 dagen

Als je alles wil zien heb je hier zeker 2 tot 3 dagen nodig. De eerste dag kun je de schoonheid van de Khau Pha bergpas ontdekken en de indrukwekkende Lim Mong vallei bezoeken. De La Pan Tan rijstterrassen zijn spectaculair, mooier dan Sapa!

Mu Cang Chai ligt vlakbij Sapa, maar bijna iedereen vindt de rijstterrassen van Mu Cang Chai mooier.

Mu Cang Chai

Het oogstseizoen

De ontzagwekkende rijstterrassen hebben er voor gezorgd dat er jaarlijks veel toeristen en fotografen deze sublieme schoonheid met eigen ogen willen aanschouwen. Het maakt niet veel uit wanneer je hier bent, er is altijd wel iets in deze regio waarvoor je je camera moet pakken.

Als je de mooiste foto’s wil maken is het aan te raden om Mu Cang Chai te bezoeken tijdens het oogsten van de rijst rond september en oktober. In deze periode staan er rijen met rijst zo ver het oog kan zien.

Het is werkelijk een magisch mooi uitzicht!

Mu Cang Chai

Hoe kom je er

De afstand tussen Hanoi en Mu Cang Chai is zo’n 280 kilometer, maar de weg is heel erg slecht dus reken op minimaal een dag om er te komen. Je kunt ook een eigen taxi of minivan huren.

Met de bus

Er rijden verschillende busmaatschappijen tussen Hanoi en deze regio. Ze vertrekken de hele dag door. Het makkelijkste is om bij je accommodatie of een touroperator te vragen naar busprijzen en vertrektijden.

Met de trein

Helaas rijden er geen treinen naar dit dorpje Je kunt wel met de trein van Hanoi naar Yen Bai. Vanaf daar neem je de bus naar Mu Cang Chai. De treinen vertrekken meestal ’s avonds (19:40, 20:35, 21:10 uur, 21:50 uur) en komen ’s ochtends in Yen Bai aan.

TIP ♥ – reserveer hier alvast je tickets online
Mu Cang Chai

Overnachten in Mu Cang Chai

Hoewel Mu Cang Chai steeds bekender wordt en er ook steeds meer mensen naar toe komen, is het qua accommodatie nog lang niet te vergelijken met bijvoorbeeld Sapa of Ha Giang.

De accommodatie die je hier vindt, is vooral basic, hoewel er wel steeds meer goede hotels worden gebouwd. Op de kaart hierboven geven we al aan wat de belangrijkste accommodaties in de regio zijn.

Goed om te weten is dat deze ook via Booking.com te boeken zijn. Er is wel meer accommodatie te vinden, maar deze zijn niet te reserveren.

Ties: “De regio staat bekend als Mu Cang Chai. Dit is ook het grootste dorpje, maar je vindt veel accommodatie langs de Highway 32”.

De beste accommodaties zijn:

  • Ecolodge Mu Cang Chai
  • Hello Mu Cang Chai Homestay
  • Lapantan Paradise

TIP ♥ – dit zijn volgens ons de beste accommodaties in Mu Cang Chai

Locatie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!