Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vang Vieng

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 22 juli, 2020

Vang Vieng, the most improbable party town on the planet. Zo werd Vang Vieng omschreven door verschillende reissites. Jaren lang stond Vang Vieng bekend als dé partytown van Zuidoost-Azië, vooral bekend vanwege het tuben op de Nam Song rivier. Maar die tijd is voorbij. In 2012 sloot de overheid de meeste ‘tubing’ activiteiten en illegale bars langs het water te sluiten. Het kan nog wel maar in mindere mate dan in het verleden.

Vang Vieng is meer dan tuben

In de hoogtij dagen van het tuben in Vang Vieng ging er meer dan 400 mensen per dag op een rubberen band de rivier af. Meestal in dronken toestand. Het was natuurlijk wachten op ongelukken, die helaas ook gebeurde. Een aantal dodelijke zelfs.

Onder enige internationale druk heeft de overheid daarom besloten om alle illegale praktijken langs het water (en dat waren er nogal wat) te verbieden. Zo is Van Vieng hard op weg een nieuwe identiteit te ontwikkelen.

De bewoners zien geen dronken, kotsende backpackers meer, maar reizigers die op zoek zijn naar een prachtige omgeving.

Reis-Expert in Vang Vieng

Wij zijn meerdere keren in Vang Vieng geweest. In de tijd dat het tuben nog hét spektakel was en in de tijd daarna. Misschien worden wij ook ouder, maar wat zijn wij blij dat het tuben hier niet meer zo is als jaren geleden.

Vandaag de dag is het een plek waar nog steeds heel veel reizigers komen. Ongerept is het ook al lang niet meer, maar het is gelukkig niet meer zo erg als dat het ooit was.

TIP ♥ – het tuben in Vang Vieng is sinds 2012 een stuk beperkter. Het kan nog wel, maar niet zoals ‘vroeger’.

Vang Vieng

Vang ViengJe hebt hier schitterende landschappen

Sprookjesachtige omgeving

Vang Vieng ligt in een prachtig gebied en iedereen die hier komt, zal overvallen worden door de schoonheid van de omgeving. Het ligt in een gebied waar torenhoge kalkstenen pieken, schitterende bergen, honderden grotten, lagunes en bossen het zicht domineren.

Reizigers komen hier niet meer voor het tuben, maar voor een outdoor paradijs, waar adrenaline niet meer komt door dronken in een band te liggen maar door verschillende activiteiten in de natuur.

Kajakken in de Nam Song rivier, Karst gebergte beklimmen, grotten bezoeken, fietsen en wandelen is wat Vang Vieng te bieden heeft aan reizigers.

TIP ♥ – de beste manier om deze stad te ontdekken is door een fiets te huren

Verandering in toeristen

Voor het eerst sinds jaren trekt het niet alleen backpackers en dronken toeristen, maar ook gezinnen en ‘oudere’ reizigers. Voor de natuur en cultuur is het een goede ontwikkeling, de locals zijn echter wat banger.

Waar Vang Vieng in de hoogtij dagen makkelijk 150.000 bezoekers per jaar trok en elke hostel of hotel bomvol zat staan veel guesthouses nu leeg.

Tham Pa Fa

Vang ViengHet leven is lekker relaxt

Minder tubing

Het dorpje Vang Vieng schoot als een komeet omhoog toen hier het ‘tuben’ werd uitgevonden. Het tuben is simpelweg met een tractorband stroomafwaarts de Nam Song rivier afgaan. Hierbij werden er zoveel mogelijk barretjes bezocht waarbij uiteraard het nodige vermaak en alcohol aan te pas kwam.

Vóór het tuben, rond 2006, was Vang Vieng een klein dorp met stoffige zandweggetjes omringd door een prachtige natuur.

Zeker de laatste jaren is het toerisme hier geëxplodeerd en kwamen steeds meer toeristen hier voor het tuben wat volgens velen een ‘once in a lifetime experience’ is. Die tijd is echter niet meer.

Dodelijke ongevallen

Er vonden dodelijke ongevallen plaats. Alleen in 2011 overleden hier 22 toeristen, omdat ze dronken in de rivier sprongen. In 2012 overleden er nog eens twee Australische toeristen.

Eén maakte een salto in het water en lande met zijn hoofd op een rots, de ander verdronk. Beide in beschonken toestand.

Het was daarom ook niet verwonderlijk dat de Laotiaanse regering in september 2012 (onder druk?) de party scene heeft afgeschaft.

Jarenlang werden locals geteisterd door harde muziek tot 5:00 ’s morgens en respectloze kotsende toeristen in hun straten. Dat is nu minder, maar blijf altijd respectvol naar de bewoners van Vang Vieng.

Tuben kan nog steeds

Je kunt nog steeds tuben, maar wel op een verantwoorde manier en zonder alcohol. Leegstaande pubs, betonnen plateaus en verlaten touwslingers herinneren aan de party town die Vang Vieng ooit was. De natuur, cultuur en de ‘nieuwe’ activiteiten laten je zien hoe Vang Vieng vandaag is.

Vang ViengVang Vieng is niet meer het dronken backpackers paradise

Vang Vieng vandaag de dag

Locals waren in het begin blij met de komst van toeristen. In de drukste jaren waren er 3 keer zo veel toeristen dan locals. Maar de stemming sloeg al snel om. Veel van de locals in Vang Vieng leven bij de rivier.

De Nam Song speelde vroeger een centrale rol in het leven hier.

Het was een plek om te baden, om kleren te wassen, om te spelen en te vissen.

Zoals in veel delen van Azië zijn locals ook hier overwegend boeddhistisch en die geloven in karma. De vele doden in de Nam Song rivier zorgen voor slechte karma van de rivier waardoor de locals liever weg blijven.

Er komen vandaag de dag veel minder toeristen en de toeristen die er komen zijn op zoek naar rust en natuurlijk schoon.

Blue Lagoon Cave

Bruggetje bouwen

6x leuk dingen om te doen in Vang Vieng

In de omgeving van dit prachtige dorpje is genoeg te doen. Bijna iedereen die hier komt, blijft uiteindelijk langer dan gepland, omdat het zo’n fijne plek is. Niet alleen omdat de sfeer zo laid-back is, maar juist ook vanwege de vele mogelijkheden om dingen te doen en te zien.

Hieronder een aantal activiteiten die je hier kunt doen.

#1 Verantwoord tuben

Hoewel het tuben niet meer zo groot is als het ooit was, is het nog wel mogelijk. Het is een stuk meer ontspannen dan vroeger, maar nog steeds een leuke bezigheid. Met je tractorband drijf je de rivier af in een schitterende omgeving.

Kosten 55.000 kip  voor de huur van de tube en 60.000 kip borg.

#2 Een vlucht in een luchtballon

Wil je echt iets spectaculairs doen? Boek dan een toch in een luchtballon en verken Vang Vieng vanaf de lucht. Het is een unieke ervaring en ongelooflijk mooi. Je zweeft in een luchtballon hoog boven de deze schitterende plek, een magische ervaring.

Het bedrijf Balloons Over Vang Vieng (BOVV) organiseert al vele jaren vluchten. Het mooiste is dat het hier ook te betalen is!

Kosten – $80 per persoon via Wonderful Tours

Luchtballon

#3 Lekker actief; rotsklimmen

De kalkstenen bergen in Laos zijn niet alleen perfect voor de vorming van schitterende grotten (later meer hier over), maar de vele rotsen zijn ook ideaal zijn voor rotsklimmen.

Wil je rotsklimmen? Ga dan naar Adam’s Climbing School, DE plek om een trip te boeken. De school wordt gerund door Adam, die goed geïnformeerd en getraind is.

Kosten – een cursus voor een halve (9:30-13:00) = €20; een hele dag (9:30-17:00 kost €30; een drie-daagse cursus kost €40.

#4 Verken de Blue Lagoon Cave

De Blue Lagoon is een geweldige plek om af te koelen. Het water heeft een mooie blauwe kleur en is lekker verfrissend. De klim is niet erg moeilijk en duurt ongeveer 15 minuten. Eenmaal daar kun niet alleen genieten van het koele water maar ook van de grot.

Zaklampen zijn te huur voor een paar duizend kip (wel zo handig in het donker).

Kosten – toelating tot de lagune en de grot kost 10.000 kip. Er is ook een tolbrug richting de Blue Lagoon (5.000 kip)

Vang Vieng

#5 Ga mountainbiken of kajakken

In de omgeving kun je goed kajakken en fietsen. Als je niet zo van water houdt, is het huren van een fiets een goede optie om de omgeving te verkennen. Een fiets huur je al voor een paar duizend kip. Ga je liever kajakken? Dat kan ook.

Vang Vieng ligt namelijk aan de Nam Song River. Tijdens het droge seizoen is de rivier is relatief rustig en kun je langs de prachtige natuur om je heen varen. In het regenseizoen stroomt de rivier een stuk sneller met een paar stroomversnellingen langs de weg.

Kosten – reken op zo’n €15 voor het kajakken, het kan goedkoper als je goed onderhandelt.

Fietsen in Vang Vieng

#6 Bezoek een van de grotten

In de omgeving van Vang Vieng liggen een aantal bekende grotten die je kunt bezoeken. De grootste is de Tham Chang grot. Deze ligt op het terrein van een resort waardoor je entree moet betalen voor het resort en voor de grot (15.000 Kip).

De grot ligt op ongeveer een half uurtje lopen van het centrum over de Namg Song river en langs een paar mooie rijstvelden. Andere bekende grotten zijn de Tham Pha Puak, de Tham Phou Kham en Tad Kaeng Yui grot.

Kosten – verschillend per grot

Vang Vieng

Hoe kom je er?

Vang Vieng is al jaren een populaire plek in Laos. Het is dan ook vrij makkelijk om er te komen. De meeste mensen komen naar deze stad via of van Luang Prabang en Vientiane.

Luang Prabang

Vanuit Luang Prabang gaan er dagelijks bussen en minivans. Een VIP bus kost tussen dew 110.00 en 130.000 kip en doet er 6 tot 8 uur over. Je kunt ook met een soort pick-up truck. Dat kost 30.000 kip en die vertrekken elk 20 minuten.

Vientiane

Vanuit Vientiane gaan er ook elke dag bussen. Reken op bedragen tussen de 40.000 en 80.000 kip, afhankelijk van de bus en klasse die je neemt. De bus doet er ongeveer 5 uur over.

Overnachten in Vang Vieng

Vang Vieng is de laatste jaren enorm veranderd. Vroeger waren het hier vooral backpackers die er kwamen en vond je veel low-budget accommodatie. Vandaag de dag komen er minder reizigers, maar is de accommodatie veel gevarieerder.

Vandaag de dag kun je accommodatie vinden voor €3 per nacht (echt waar) tot €100+ per nacht. Het is maar net wat je er voor uit wil geven.

De meeste accommodatie vind je aan de rechterkant van het water (links van de hoofdweg 13).

Slaap aan het water

Wij kunnen niet in je portemonnee kijken en weten je voorkeur niet, maar als je voor accommodatie kiest, check dan vooral de accommodatie aan het water. Het is super leuk om met een biertje je ‘dek’ te zitten en het lokale leven letterlijk voorbij te zien varen op de rivier.

Goede accommodatie:

 

Vang-ViengOns uitzicht 🙂

Beste reistijd

De beste tijd om Vang Vieng te bezoeken is tijdens het droge seizoen van november tot en met maart. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen iets koeler. Maart tot en met mei is het warme seizoen en de temperatuur kan oplopen tot 40°C of hoger.

Het regenseizoen loopt van mei tot en met oktober en de regen kan reizen in de omgeving lastiger maken.

Vang Vieng

Locatie

Meer lezen over Laos?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU