Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vang Vieng

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Vang Vieng is een van de bekendste en meest sfeervolle steden van Zuidoost-Azië. Bekend vanwege het tuben en de wilde feestjes, maar ook vanwege de prachtige ongerepte natuur en toffe activiteiten. Het tuben is deels aan banden gelegd, maar Vang Vieng is zo veel meer dan dat. Het is een geweldige plek om helemaal tot rust te komen. Een plek om elke avond met een biertje, liggend in je hangmat de zon onder te zien gaan lans de overs van de Nam Song rivier. Boek een bungalow aan de rivier en je wilt hier nooit meer weg!

Vang Vieng is meer dan tuben

Vang Vieng ligt in een prachtig gebied en iedereen die hier komt, zal overvallen worden door de schoonheid van de omgeving. Het ligt in een gebied waar torenhoge kalkstenen pieken, schitterende bergen, honderden grotten, lagunes en bossen het zicht domineren.

Reizigers komen hier niet meer voor het tuben, maar voor het outdoor paradijs, waar adrenaline niet meer komt door dronken in een band te liggen, maar door te kajakken in de Nam Song rivier, het karstgebergte te beklimmen, grotten te bezoeken of om te fietsen en wandelen.

In de hoogtijdagen van Vang Vieng ging er meer dan 400 mensen per dag op een rubberen band de rivier af. Meestal in dronken toestand. Het was natuurlijk wachten op ongelukken, die helaas ook gebeurde. Een aantal dodelijke zelfs. Onder internationale druk heeft de overheid daarom besloten om alle illegale praktijken langs het water (en dat waren er nogal wat) te verbieden. Zo heeft Van Vieng een nieuwe identiteit ontwikkelt.

Verandering is goed

Voor het eerst sinds jaren trekt het niet alleen backpackers en dronken toeristen, maar ook gezinnen en ‘oudere’ reizigers. Voor de natuur en cultuur is het een goede ontwikkeling en ook de locals zien geen dronken, kotsende backpackers meer, maar reizigers die op zoek zijn naar een onvergetelijke ervaring.

Wij zijn meerdere keren in Vang Vieng geweest. In de tijd dat het tuben nog hét spektakel was en in de tijd daarna. Misschien worden wij ook ouder, maar wat zijn wij blij dat het tuben hier niet meer zo is als jaren geleden.

Vang Vieng

Het prachtige uitzicht op de Nam Song River

Vang Vieng

Deze zonsondergang in Vang Vieng!

Tubing in Vang Vieng

Het dorpje Vang Vieng schoot als een komeet omhoog toen hier het ‘tuben’ werd uitgevonden. Het tuben is simpelweg met een tractorband stroomafwaarts de Nam Song rivier afgaan. Hierbij werden er zoveel mogelijk barretjes bezocht waarbij uiteraard het nodige vermaak en alcohol aan te pas kwam.

Vóór het tuben, rond 2006, was Vang Vieng een klein dorp met stoffige zandweggetjes omringd door een prachtige natuur.

Zeker de laatste jaren is het toerisme hier geëxplodeerd en kwamen steeds meer toeristen voor het tuben wat volgens velen een ‘once in a lifetime experience’ is. Drugs, alcohol, 24 uur feesten. Het kon niet op. Die tijd is echter niet meer.

Dodelijke ongevallen

Er vonden dodelijke ongevallen plaats. Alleen in 2011 overleden hier 22 toeristen, omdat ze dronken in de rivier sprongen. In 2012 overleden er nog eens twee Australische toeristen. Het was daarom ook niet verwonderlijk dat de Laotiaanse regering in september 2012 (onder druk?) de party scene heeft afgeschaft.

Jarenlang werden locals geteisterd door harde muziek tot 5:00 ’s morgens en respectloze kotsende toeristen in hun straten. Dat is nu minder, maar blijf altijd respectvol naar de bewoners van Vang Vieng.

Tuben kan nog steeds

Je kunt nog steeds tuben, maar wel op een verantwoorde manier en zonder alcohol. Leegstaande pubs, betonnen plateaus en verlaten touwslingers herinneren aan de party town die Vang Vieng ooit was. De natuur, cultuur en de ‘nieuwe’ activiteiten laten je zien hoe Vang Vieng vandaag is.

Vang Vieng

Vang Vieng is niet meer het dronken backpackers paradise

Vang Vieng vandaag de dag

Locals waren in het begin blij met de komst van toeristen. In de drukste jaren waren er 3 keer zo veel toeristen dan locals. Maar de stemming sloeg al snel om. Veel van de locals in Vang Vieng leven bij de rivier.

De Nam Song speelde vroeger een centrale rol in het leven hier. Het was een plek om te baden, om kleren te wassen, om te spelen en te vissen.

Zoals in veel delen van Azië zijn locals ook hier overwegend boeddhistisch en die geloven in karma. De vele doden in de Nam Song rivier zorgen voor slechte karma van de rivier waardoor de locals liever weg blijven.

Er komen vandaag de dag veel minder toeristen en de toeristen die er komen zijn op zoek naar rust en natuurlijk schoon.

Backpacken in Laos

In de buurt van Vang Vieng op de Nam Song rivier

9x leuke dingen om te doen in Vang Vieng

In de omgeving van dit prachtige dorpje is genoeg te doen. Bijna iedereen die hier komt, blijft uiteindelijk langer dan gepland, omdat het zo’n fijne plek is. Niet alleen omdat de sfeer zo laid-back is, maar juist ook vanwege de vele mogelijkheden om dingen te doen en te zien.

Hieronder een aantal activiteiten die je hier kunt doen.

#1 Verantwoord tuben

Hoewel het tuben niet meer zo groot is als het ooit was, is het nog wel mogelijk. Het is een stuk meer ontspannen dan vroeger, maar nog steeds een leuke bezigheid. Met je tractorband drijf je de rivier af in een schitterende omgeving.

Van 2012 tot 2015 was tuben niet mogelijk, maar de laatste jaren is het weer in trek. Op een gecontroleerde manier gelukkig. Er kunnen nu slechts een beperkt aantal mensen in de rivier, schommels en glijbanen zijn verboden, evenals de drugs en langs de kant is strenge controle op alles wat er op de rivier gebeurd. Alcohol is nog wel verkrijgbaar.

Dit maakt het tuben niet minder leuk, maar wel een stuk veiliger. Tubes kun je huren bij restaurants langs de rivier.

Kosten tuben kost US$7 p.p + US$7 borg voor de tube

Vang Vieng

Going down de Nam Song rivier

#2 Een vlucht in een luchtballon

Wil je echt iets spectaculairs doen? Boek dan een toch in een luchtballon en verken Vang Vieng vanaf de lucht. Het is een unieke ervaring en ongelooflijk mooi. Je zweeft in een luchtballon hoog boven deze schitterende plek, een magische ervaring.

Het bedrijf Balloons Over Vang Vieng (BOVV) organiseert al vele jaren vluchten. Er is geen betere manier om de omgeving te zien. Je zweeft boven de stad met uitzicht op de bergen en de rivier terwijl je niets hoort behalve het af en toe vullen van de ballon.

Het mooiste is dat het hier ook te betalen is! Reken op $80 per persoon.

Luchtballon over Vang Vieng

Het uitzicht over Vang Vieng

#3 Doe actief en ga rotsklimmen

De kalkstenen bergen in Laos zijn niet alleen perfect voor de vorming van schitterende grotten (later meer hier over), maar de vele rotsen zijn ook ideaal zijn voor rotsklimmen.

Wil je rotsklimmen? Ga dan naar Adam’s Climbing School, dé plek om een trip te boeken. De school wordt gerund door Adam, die goed geïnformeerd en getraind is.

Een cursus voor een halve (9:30-13:00) = €20; een hele dag (9:30-17:00 kost €30; een drie-daagse cursus kost €40.

#4 Verken de Blue Lagoon Cave

De Blue Lagoon is een geweldige plek om af te koelen. Het is een van de bekendste plekken rondom Vang Vieng. Het water heeft een mooie blauwe kleur en is lekker verfrissend. De klim is niet erg moeilijk en duurt ongeveer 15 minuten. Eenmaal daar kun niet alleen genieten van het koele water maar ook van de grot.

Zaklampen zijn te huur voor een paar duizend kip (wel zo handig in het donker).

Entree tot de lagune en de grot kost 10.000 kip. Er is ook een tolbrug richting de Blue Lagoon (5.000 kip)

Blue Lagoon Laos

Reizigers bij Blue Lagoon

#5 Ga mountainbiken

In de omgeving kun je goed fietsen en de fiets is het ideale vervoermiddel om de omgeving te verkennen. Een fiets huren in Vang Vieng kan al voor een paar duizend kip. Met de fiets kun je veel bekende bezienswaardigheden bezoeken zoals de Blue Lagoon, maar focus je niet alleen op de bezienswaardigheden.

Het mooie van de fiets is dat je bijna overal komt en verdwalen is praktisch onmogelijk. Als je de tijd hebt (en actief bent), kun je ook een ritje maken naar het oosten van Vang Vieng, die je over prachtige golvende smaragdgroene heuvels voert.

Vergeet ook zeker niet langs de prachtige rijstvelden te fietsen. Bij je accommodatie (of fietsverhuur) kunnen ze je de mooiste rijstvelden aanwijzen op een kaart of Google Maps.

Reken op zo’n €15 voor het kajakken, het kan goedkoper als je goed onderhandelt.

Vang Vieng

Hier kun je zelf heen fietsen

Fietsen in Vang Vieng

#6 Niet tuben? Huur een kajak

Tuben is niet de enige manier om de Nam Song River te ontdekken. Je kunt namelijk ook heel goed kajakken over de rivier en op die manier Vang Vieng en omgeving ontdekken. Tijdens het droge seizoen is de rivier is relatief rustig en kun je langs de prachtige natuur om je heen varen.

Een van de belangrijkste kajaktochten brengt je naar enkele van de grotten rond Vang Vieng. Je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen route bepalen en het leven op de Nam Song River aan je voorbij laten komen (aanrader!).

Kajaks kun je overal huren. Je kunt ook een touroperator binnen stappen en georganiseerde kajaktours boeken.

Vang Vieng

Kajakken op de Nam Song rivier

#7 Bezoek een van de grotten

In de omgeving van Vang Vieng liggen een aantal bekende grotten die je kunt bezoeken. De grootste is de Tham Chang grot. Deze ligt op het terrein van een resort waardoor je entree moet betalen voor het resort en voor de grot (15.000 Kip).

De grot ligt op ongeveer een half uurtje lopen van het centrum over de Nam Song rivier en langs een paar mooie rijstvelden. Andere bekende grotten zijn de Tham Jang, Tham Pha Puak, de Tham Phou Kham en Tad Kaeng Yui grot.

Tham Jang grot Laos

De Tham Jang grot

Vang Vieng

De omgeving van Vang Vieng

#8 Proef de street food

Wij zijn gek op street food. Zeker als het om Aziatisch eten gaat. Thailand, Indonesië en Vietnam staan bekend als echte streetfood-bestemmingen, maar ook in Vang Vieng kun je de meest bijzondere dingen proberen. Wil jij een poging wagen? ‘s Avonds worden er lans de waterkant gegrild vlees en andere lekkernijen gemaakt.

Ze verkopen meestal wat bekend staat als beng moo, wat neer komt op gebarbecued varkensvlees. Je kunt ook kow proberen. Dit zijn rijstballen die worden gemengd met smakelijke varkensworst.

Het kost vaak niet meer dan €3 dus het is ook nog eens een goedkoop (en leuker) alternatief dan de vele restaurants. Let er wel op dat het vlees goed doorbakken is. Voedselvergiftiging in Laos is geen pretje!

Streetfood Laos

Street food in Vang Vieng

#9 Hike naar Nam Xay Viewpoint

Vang Vieng is een geweldige plek om mooie wandelingen te maken. Het maakt niets uit welke kant je op loopt. Uiteindelijk kom je overal op prachtige plekken uit. Als je naar een plek wilt lopen met de beste uitzichten, wandel dan naar Nam Xay Viewpoint.

Dit is de beste plek voor adembenemende uitzichten in Vang Vieng. Vanaf de top heb je uitzicht op kalkstenen kliffen, bossen en de rijstvelden. De wandeling naar de top is zo’n 30 minuten, maar jet moet eerst nog naar het punt rijden met de scooter. Een scooter huren kost je maximaal €8 per dag. Rij vanaf het centrum naar de parkeerplaats Nam Xay Viewpoint (zie maps.me). Het is zo’n 20 minuten rijden.

Betaal de fee voor de Namsong Bridge (US$0,50) en de entree voor Nam Xay Viewpoint (10,000 kip). Vervolgens kun je in 30 minuten via een goed onderhouden pad naar de top wandelen. Zorg in het regenseizoen voor goede schoenen.

Vang Vieng

Uitzicht op het landschap van Vang Vieng

Hoe kom je er?

Vang Vieng is al jaren een populaire plek in Laos. Het is dan ook vrij makkelijk om er te komen. De meeste mensen komen naar deze stad via of van Luang Prabang en Vientiane.

Luang Prabang

Vanuit Luang Prabang gaan er dagelijks bussen en minivans. Een VIP bus kost tussen de 110.00 en 130.000 kip en doet er 6 tot 8 uur over. Je kunt ook met een soort pick-up truck. Dat kost 30.000 kip en die vertrekken elk 20 minuten.

Vientiane

Vanuit Vientiane gaan er ook elke dag bussen. Reken op bedragen tussen de 40.000 en 80.000 kip, afhankelijk van de bus en klasse die je neemt. De bus doet er ongeveer 5 uur over.

Via deze pagina kun je direct je bustickets in Laos boeken.

Overnachten in Vang Vieng

Vang Vieng is de laatste jaren enorm veranderd. Vroeger waren het hier vooral backpackers die er kwamen en vond je veel low-budget accommodatie. Vandaag de dag komen er minder reizigers, maar is de accommodatie veel gevarieerder.

Vandaag de dag kun je accommodatie vinden voor €3 per nacht (echt waar) tot €100+ per nacht. Het is maar net wat je er voor uit wil geven.

De meeste accommodatie vind je aan de rechterkant van het water (links van de hoofdweg 13).

Slaap aan het water

Wij kunnen niet in je portemonnee kijken en weten je voorkeur niet, maar als je voor accommodatie kiest, check dan vooral de accommodatie aan het water. Het is super leuk om met een biertje je ‘dek’ te zitten en het lokale leven letterlijk voorbij te zien varen op de rivier.

TIP ♥ – bekijk ons overzicht met de beste accommodatie in Vang Vieng

Backpacken in Laos

Uitzicht vanaf het hostel in Vang Vieng

Beste reistijd

De beste tijd om Vang Vieng te bezoeken is tijdens het droge seizoen van november tot en met maart. Tijdens deze maanden zijn de temperaturen iets koeler. Maart tot en met mei is het warme seizoen en de temperatuur kan oplopen tot 40°C of hoger.

Het regenseizoen loopt van mei tot en met oktober en de regen kan reizen in de omgeving lastiger maken.

Vang Vieng

Locatie

Meer lezen over Laos?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU