Langzaam maar zeker verwelkomt Jaffna steeds meer toeristen. Het is een fascinerende, maar niet zo toeristische plaats die lang de onbetwiste culturele hoofdstad van de Sri Lankaanse Tamils was. Het is een plek die zeker het bezoeken waard is!

Jaffna, de onbekende stad in Sri Lanka

De stad is jaren onbegaanbaar geweest door jaren van oorlog. Dit resulteerde niet alleen in het verlies van mensenlevens, maar ook de historische Tamil stad raakte zwaar beschadigd door de vele gevechten. Als je aankomt zijn de gevolgen van dit alles nog duidelijk zichtbaar.

Om je heen staan verwoeste huizen, gebombardeerd kerken en openbare gebouwen die door kogels en granaatscherven zijn beschadigd.

Een leuk uitstapje vanuit Jaffna zijn de omliggende eilandjes 

De stad was het middelpunt van een groot aantal burgeroorlogen. Het is grotendeels ontoegankelijk geweest voor meer dan 20 jaar. Daar komt nu gelukkig verandering in. Jaffna is een levendige stad en ondanks de vele jaren van isolement is het nog steeds indrukwekkende plaats.

Jaffna
Een van de bekendere tempels in de stad

Waarom moet je naar Jaffna?

Er wordt hard gewerkt om de regio weer te herstellen. Gevluchte inwoners zijn terug om hun stad weer op te bouwen. De stad is verrassend groen met pittoreske straatjes, koloniale buitenwijken en prachtige tempels en kerken. De wegen, spoorwegen en lucht verbindingen zijn sterk verbeterd.

Toch is de Tamil-bevolking in Jaffna en hun strijd misschien wel de belangrijkste reden om hier te komen. Hun verhalen zijn bijzonder om te horen. Jaffna is ook de ideale uitvalsbasis voor uitstapjes naar de idyllische eilanden ten westen van de stad, en de lagunes van het omringende schiereiland.<

Jaffna

6x leuke dingen om te doen in Jaffna

Jaffna ligt dichter bij India dan bij Colombo. Als je aankomt in Jaffna krijg je een soort cultuurschok als je veel tijd hebt doorgebracht in de rest van Sri Lanka. De Indiase invloeden hier vallen gelijk op.

Maar hoewel er een zeker beetje van India in Jaffna is te vinden, heeft de stad zijn eigen unieke en complexe identiteit gevormd met prachtige bezienswaardigheden.

#1 Bezoek de Nallur Kandaswamy Kovil

Deze enorme hindoe-tempel is één van de belangrijkste hindoeïstische religieuze gebouwen in Sri Lanka. De huidige tempel dateert uit 1734. Er lopen vriendelijke priesters, waarvan sommigen Engels spreken, die vragen over de tempel en de tradities beantwoorden.

Bezoekers moeten hun schoenen uit trekken. Mannen moeten ook hun shirt uit doen.

#2 Bekijk het Jaffna Fort

Een stukje Nederlandse geschiedenis. Grote delen van dit indrukwekkende complex zijn onlangs gerestaureerd, maar het is nog steeds een beetje rommelig. Het Fort was ooit een van de grootste Nederlandse forten in Azië.

Het werd gebouwd in 1680 op de plek waar eerst een oud Portugees fort stond. Vanaf het fort heb je mooi uitzicht over de lagunes.

Jaffna Fort
Het indrukwekkende fort

#3 Loop door de ruïnes van het Royal Palace

Er is niet heel vele over van het Royal Palace, maar met een beetje fantasie zie je er wel wat in. Vroeger was Nallur de hoofdstad van de Jaffna Koninkrijk. Een paar gebouwen uit die tijd zijn nog steeds te bezoeken.

Zo heb je de Yamuna Eri, een U-vorm zwembad gemaakt van stenen. Er wordt aangenomen dat dit het bad was van de koninklijke familie.

#4 Bezoek de Sampunaatheecharam Shiva

Ondanks dat de bevolking in Jaffna overwegend hindoeïstisch is, kun je toch een paar oude boeddhistische tempels vinden. De beroemdste is de Kadurugoda-tempel in de regio Kadarodai in Jaffna.

Het bijzondere aan de tempel is dat het complex ongeveer 20 stoepa’s telt die op geen enkele manier lijken op de stoepa’s die je ergens anders kunt vinden. Dit maakt het complex een bijzondere vindplaats is voor archeologen.

#5 Bezoek de lokale markt

Jaffna heeft een leuke markt die je kunt bezoeken. Op de markt kun je veel etenswaren vinden, maar ook kleren en huishoudelijke artikelen. Nu vinden wij het zelf altijd leuk om de chaotische markten in Azië te verkennen.

Heb je dus nog iets nodig op je reis? Kijk of je het kunt kopen op deze lokale markt in Jaffna

TIP ♥ – koop een van de beroemde Jaffna Mango’s op de markt

# 6 Wandel langs de Public Library

De openbare bibliotheek van Jaffna behoorde vroeger tot een van de grootste bibliotheken in Azië. Helaas is het gebouw in 1981 afgebrand. Sindsdien is de bevolking bezig met de bibliotheek weer op te bouwen.

Het is een bijzonder gebouw om te zien van buiten. Je kunt tegenwoordig ook weer een aantal zalen van binnen zien in de bibliotheek.

Jaffna
Tempels in Jaffna

Hoe kom je er?

De stad ligt in het noordelijkste puntje van Sri Lanka. Het is best een flinke reis om er te komen. Toch is de stad wel goed bereikbaar. Er is zelfs een vliegveld dat de stad verbind met de rest van het land. Een andere mogelijkheid is de bus of de trein.

Bus

Er rijden verschillende bussen van en naar Jaffna. Bussen vertrekken van de CTB Bus Stand. Bussen rijden onder andere naar de volgende steden;

  • Anuradhapura (5 uur, 400 LKR);
  • Colombo (12 uur, 750 LKR);
  • Kandy (9 uur, 600LKR);
  • Mannar (4 uur, 185 LKR);
  • Trincomalee (7 uur, 350 LKR);
  • Vavuniya (3 uur, 185 LKR).

Trein

Naast de bus kun je de stad ook bereiken per trein. De treinen rijden meerdere keren per dag op de volgende trajecten.

  • Colombo (6 – 8 uur);
  • Anuradhapura (3 – 4 uur);
  • Vavuniya (2 – 3 uur).

Je kunt de prijzen het beste lokaal checken, aangezien deze vaak wijzigen.

Vliegtuig

Jaffna heeft ook een lokaal vliegveld. Binnenlandse vluchten zijn relatief heel duur in Sri Lanka. We raden je dus aan om met de trein, bus of minivan te reizen in Sri Lanka.

Overnachten

Gelukkig is de oorlog afgelopen in Jaffna en begint het toerisme weer op gang te komen. Er zijn dan ook genoeg verschillende accommodaties te vinden in Jaffna. Alle accommodaties bevinden zich in het stadscentrum dus je kunt niet aan het strand verblijven in de buurt.

Het voordeel hiervan is wel dat je altijd bij alle activiteiten in de buurt bent.

TIP ♥ – Bekijk hier het aanbod van accommodaties in Jaffna

Beste reistijd

Jaffna is gelegen in het uiterste noorden van Sri Lanka. De beste reistijd voor het noorden van Sri Lanka is in de maanden mei tot en met september. Je hebt dan het meeste kans op zon en de minste regenval.

In de maanden november tot maart kun je namelijk last hebben van de Maha Monssoon, waardoor het veel kan regenen in het zuiden en het noorden van het land.

De beste maanden om Jaffna te bezoeken zijn van mei tot september

Meer informatie over de beste reistijd in de verschillende delen van Sri Lanka, vind je hier.

beste reistijd Sri Lanka

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven