Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Tun Sakaran

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Ga je naar Maleisië, dan kun je ervoor kiezen jouw rondreis uit te breiden met een bezoek aan Tun Sakaran Marine Park. Dit park is een beschermd eiland dat bij Maleisië hoort. Je kunt hier heerlijk relaxen, maar er is ook heel wat te doen op het prachtige eiland. Het is een prachtig gebied en een gebied waar nog maar weinig mensen komen!

Tun Sakaran is een paradijs op aarde

Tun Sakaran is een Marine Park van zo’n 35.000 hectare groot. Dit is de perfecte plek voor natuurliefhebbers, cultuurzoekers, snorkelaars, wandelaars en duikers. Toeristen kunnen wandelen, de Sea Gypsies ontmoeten, duiken, snorkelen en vogels kijken.

En dan hebben we het nog niet eens over de oogstrelende omgeving gehad. Er zijn weinig plekken in Maleisië mooier dan Tun Sakaran.

Je vindt hier prachtige witte stranden en een kristalheldere zee, waar je heerlijk in kunt zwemmen en bovendien prachtig in kunt duiken. Omdat het niet zo druk is op het beschermde eiland, kun je optimaal van de pracht en praal van Tun Sakaran Marine Park genieten.

Tun Sakaran
Tun Sakaran

6x leuke dingen om te doen

Veel reizigers komen hier niet. Het is ook nog niet zo toeristisch. Het park ligt in de Darvel Bay, vlak bij de bekende stad Semporna. Dit is ook de toegangspoort tot de regio.

Veel reizigers kiezen er voor om in deze regio naar Sipadan of Mabul eiland te gaan (ook mooi), maar Tun Sakaran is echt een stuk mooier en veel minder toeristisch.

De natuur is hier nog ongerept en het wordt door veel biologen zelfs vergeleken met het Great Barrier Reef in Australië. Dit zijn de leukste dingen om te doen.

#1 Ga duiken of snorkelen

Heb je genoeg gerelaxt op het strand, dan raden wij je aan een duik te organiseren in de kristalheldere zee rond het park. Er zijn diverse duikscholen gevestigd op het eiland en de duikleraren van deze duikscholen nemen je graag mee de zee in.

Onder water zie je niet alleen kleurrijke vissen, zeesterren en schildpadden, maar ook prachtige koraalriffen.

En omdat het water rond Tun Sakaran Marine Park vrij rustig is, kun je hier als beginnend duiker ook prima terecht.

Het staat niet voor niets bekend als een van de beste plekken van Maleisië om te duiken.

TIP ♥ – de beste tijd om te duiken is van maart tot en met oktober. Meer over de beste duiklocaties lees je hier.

#2 Eiland hoppen

Het Tun Sakaran Marine Park wordt ook wel het Semporna Island Park genoemd en bestaat in totaal uit 8 eilanden en 2 grote riffen.

Het is zonde om maar een van de eilanden te bezoeken als je hier bent. Een populaire activiteit is dan ook het hoppen tussen de verschillende eilanden.

 • Bohey Dulang – dit het populairste eiland in het marine park met veel activiteiten;
 • Bodgaya – is verbonden met Bohey Dulang en het grootste eiland in het marine park;
 • Maiga – een mooi klein eilandje gelegen tussen Sibuan en Selakan;
 • Mantabuan – het kleinste eiland in het marine park;
 • Sibuan – dé plek om te snorkelen of duiken;
 • Sebangkat – het dichtstbijzijnde eiland van het vasteland (10-15 minuten van Semporna);
 • Selakan – het dichtst bevolkte eiland in het park. Heeft een duikschool;
 • Tetagan – klein eiland in de buurt van Bodgaya.

Dit zijn de twee riffen.

 • Kapikan Reef – staat ook bekend als ‘Lonely Reef’;
 • Church Reef – verbonden met het rif in Sibuan.

TIP ♥ – een Island Hopping tour met snorkelen kost 200 MYR p.p.

Tun Sakaran

#3 Verken de stranden

Veel mensen die hun rondreis door Maleisië uitbreiden met een bezoek aan Tun Sakaran Marine Park, doen dit om hier lekker op het strand te relaxen.

Omdat het vrij rustig is op het eiland en een groot deel van Tun Sakaran Marine Park uit witte stranden bestaat, is er meer dan genoeg ruimte voor ontspanning op het strand.

Wil je even afkoelen, dan neem je gewoon een frisse duik in de kristalheldere zee.

#4 Hike naar het viewpoint Bohey Dulang Peak

Tun Sakaran is echt een paradijs op aarde en er is geen betere manier dan al het moois te zien dan vanaf de hoogste piek in het park.

Dat hoogste punt is de Bohey Dulang Peak op zo’n 350 meter hoogte. Het is een flinke klim, maar ook een hele mooie.

Onderweg zie je indrukwekkende planten en bloemen die je nergens anders kunt vinden.

De reden dat je deze hike doet, is natuurlijk het majestueuze uitzicht op de saffierblauwe lagune die je vanaf de top hebt. Het is een pittige wandeling, maar elke druppel zweet meer dan waard. We adviseren je, om schoenen te dragen voor de wandeling naar de top.

TIP ♥ – neem schoenen en voldoende water mee!

Tun Sakaran

#5 Vogels spotten

Het eiland Pulau Bohey Dulang werd uitgeroepen tot vogelreservaat in 1933, door de hoge concentratie aan verschillende vogels.

Er leven honderden verschillende soorten vogels op het eiland die af komen op de rust van het park.

Het is een paradijs voor vogelliefhebbers, aangezien je bijzondere soorten kunt spotten zoals; uilen, neushoornvogels, patrijzen, zeearenden en andere roofvogels. Het is niet de vraag of je een bijzondere vogel spot, maar wanneer.

#6 Bezoek de Sea Gypsies Village

Een van de meest bijzondere kenmerken van Tun Sakaran zijn de Sea Gypsies of Bajau Laut. De meeste reizigers van het marine park komen hier heen om een glimp op te vangen van de Bajau Laut dopjes die op het water zijn gebouwd.

Je kunt hier de lokale mensen zien die leven op en van de zee.

De huisjes staan op houten palen in de zee en hebben een schitterend uitzicht op de verschillende eilanden in de omgeving, waaronder Bodgaya, Bohey Dulang, Maiga, Sibuan en Mantabuan. Hun leven in houten bootjes en de manier waarop ze wonen en werken is uniek om te zien.

Tun Sakaran
Tun Sakaran

Overnachten in Tun Sakaran

Er zijn geen hotels, ressorts of hostels in het park. Sterker nog, er is helemaal geen accommodatie in het park. Als je in de buurt wil overnachten zal dat op een van de omliggende eilandjes moeten zijn.

Anders ben je genoodzaakt om dagtours te boeken bij een van eilandjes in de buurt of in Semporna. Eilandjes in de buurt waar je wel kunt overnachten zijn;

TIP ♥ – ander mooi, redelijk prijzig, hotel is het Lato Lato Resort voor de kust van Pulau Bum Bum. Vanaf dit resort heb je schitterende uitzichten op Bohey Dulang Island in Tun Sakaran.

Hoe kom je er?

In principe is het voldoende om een dag naar Tun Sakaran Marine Park te gaan. De makkelijkst manier om het park te bezoeken is door een dagtip te boeken vanuit Semporna.

Dit is de toegangspoort tot het park. Semporna is makkelijk te bereiken vanuit heel Borneo.

Met het vliegtuig Semporna

Vanuit Kuala Lumpur en Kota Kinabalu zijn er dagelijks vluchten naar Semporna (dit is NIET in Tun Sakaran). Je vliegt naar Tawau, op zo’n 20 kilometer van Semporna. Een busje van Tawau naar Semporna kost je zo’n 20 MYR. Een vlucht kost je ongeveer €40,-.

TIP ✈ Vliegtickets kun je boeken bij Skyscanner.

Met de bus naar Semporna

Je kunt ook met de bus. Dit is goedkoper, maar duurt ook een stuk langer. Enkele voorbeelden van plaatsen vanuit waar je naar Semporna kunt reizen zijn;

 • Kota Kinabalu  75 MYR – 9 uur
 • Sandakan 45 MYR – 6 uur

Je kunt meer informatie vinden over het vervoer in Maleisië op deze pagina.

Beste reistijd

Het Tun Sakaran Marine Park is het gehele jaar door te bezoeken. Het heeft een aangename en stabiele temperatuur tussen de 30℃ en 32℃. 

De beste tijd om te duiken is van maart tot en met oktober.

De maanden juni tot augustus zijn het drukste op het eiland, omdat er dan de minste regen valt.  Toch kan er in deze maanden nog gemiddeld zo’n 200 millimeter vallen per maand. Er is dus altijd kans op een bui in het Marine Park.

Gelukkig duren deze buien nooit lang waardoor je snel weer van de zon kunt genieten op de prachtige eilanden.

De beste maanden om te duiken in het park zijn van april tot augustus. Dit is echter ook de meeste drukke periode in het park. Wanneer je dus zeker wilt zijn van een duikvergunning kun je deze maanden misschien beter mijden of je vergunning op tijd aanvragen.

Locatie Tun Sakaran

Meer lezen over Maleisië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Sinds Corona is er wereldwijd een veel veranderd. Ondanks dat we ons uiterste best doen, is onze informatie niet overal up-to-date.

Zie jij een foutje, of heb je recente informatie voor ons? Dan zouden we het supertof vinden als je ons een berichtje stuurt.

Dan zorgen wij dat het z.s.m. online komt.

CONTACT!