Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Suzhou

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Het Venetië van China, zo wordt Suzhou vaak omschreven. En wie in Suzhou komt begrijpt meteen waarom. De kanalen en grachten, de bootjes en zelfs gondels doen denken aan de wereldberoemde stad in Italië. Zelfs Marco Polo noemde de stad ooit één van de mooiste van China! Suzhou is een oude, charmante handelsstad grenzend aan de zee met witgekalkte huizen, grachten, pagodes en de wereldberoemde tuinen.

Suzhou

Sūzhōu is een populaire bestemming, ook omdat het dicht bij Shanghai ligt. Met de trein ben je er al binnen een uur. Het is dan ook een ideale dagtrip voor wie even wil ontsnappen aan de chaos en drukte in Shanghai. Hoewel het moderne Suzhou naast de karakteristieke grachten en oude huisje ook moderne wolkenkrabbers heeft is het nog steeds die oude, charmante handelsstad. Door de kanalen, oude huisjes en schitterende tuinen lijkt het alsof je terug in de tijd gaat.

De naam Suzhou betekent ‘voldoende water’. Het belangrijkste kanaal is het Grand Canal. Als je dit kanaal ziet is het bijna niet voor te stellen dat dit vroeger met de hand is uitgegraven! Het Grand Canal loopt van Beijing naar Hangzhou en je zou dus van Beijing over het kanaal naar Suzhou kunnen varen. Naast de Chinese Muur is de Grand Canel de trots van China.

Suzhou

Naast de honderden kanalen heb je in Suzhou ook veel oude huisjes. Deze staan voornamelijk langs de waterkant. Sommige van deze witgekalkte huisjes zijn wel 600 jaar oud! In combinatie met de grote bomen langs de waterkant en de karakteristieke bruggetjes vaar je echt door een klein paradijs.

Tuinen Suzhou

Hoewel Suzhou het Venetië van het Oosten wordt genoemd zijn het toch vooral de wereldberoemde tuinen die hier bekend zijn. Ooit lagen hier honderden tuinen maar vandaag de dag zijn het er nog maar een paar. Sommige zijn al duizend jaar oud! In de tuinen vindt je meestal rotsen, water en bomen en vele zeggen dat het de perfecte weerspiegelen is van de Chinese evenwicht en harmonie. De tuinen worden goed bijgehouden en zijn altijd kleurrijk met groene bomen, waterlelies, prachtige planten en mooie vijvers. In de tuinen vindt je ook boeddhistische tempel en de kleine bruggetjes die Suzhou zo herkenbaar maken.

De bekendste tuin van Suzhou is de Lion Grove tuin. Dit omdat er schitterende rotssculpturen liggen. Naast de Lion Grove heb je nog de grootste tuin van Suzhou; de Humble Administrator tuin met ruim vijf hectare. De kleinste tuin is de Wang Shi Yuan tuin. Dat de tuinen van Suzhou zijn zo bekend dat ze sinds twaalf jaar onder toezicht staan van UNESCO.

Suzhou
Suzhou

Omgeving Suzhou

De omgeving van Suzhou is erg bijzonder! De kanalen en stadjes lopen namelijk heel ver door in de regio Een leuke trip vanuit Suzhou is de stad Zhouzhuang op zo’n 55 kilometer ten zuidoosten van Sūzhōu. Net als Suzhou is Zhouzhuang een echte water stad. De meeste oude huizen en bruggen in Zhouzhang stammen uit de Ming Dynastie (1368-1644) en Qing Dynastie (1644-1911) en sommige zelfs uit de Yuan Dynastie (CE 1279-1368). Sinds de 12e eeuw is Zhouzhuang gelinkt aan de Grand Canal waardoor het beter bereikbaar werd van Hangzhou. Hierdoor ontwikkelde de stad zich ook sneller waardoor het meer geleerde en kunstenaars trok. Dit is ook te zien in woningen en het straatbeeld van Zhouzhuang.

Locatie Suzhou

Meer lezen over China?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU