Reistips Azië

Reizen in Azië is een ongelooflijk mooi avontuur! Of je nu op zoek gaat naar de meest prachtige tempels, de hoogste bergen wilt beklimmen, wil duiken in kristal helder water, de ontzettend vriendelijke bevolking wilt leren kennen of juist wilt leren van het geloof en de tradities in Azië. Het kan hier allemaal!

Ook wij hebben prachtige herinneringen aan dit geweldige continent! We willen niet alleen onze mooiste highlights of verhalen delen maar juist ook de tips meegaven die wij zelf hebben ervaren of van andere hebben gekregen! We hebben daarom onze reistips voor Azië op een rijtje gezet en een onderscheid gemaakt tussen algemene reistips voor Azie en Reistips voor vrouwen.

De beste reistips voor Azië

 • Bereid je goed voor op de gewoontes van het land dat je gaat bezoeken;
 • Let op of er geen negatief reisadvies is voor het land;
 • Ga je backpacken koop dan een reisgids over het land;
 • Zorg voor een goede reis uitrusting;
 • Neem een wereldstekker mee. Deze heb je (bijna) overal nodig om je telefoon, Mp3 speler of laptop op te laden;
 • Als je medicijnen gebruikt, neem dan een ruime voorraad mee. Zorg ervoor dat de verpakking duidelijk is, zodat er geen misverstanden kunnen bestaan over wat je bij je hebt.
 • Laat je goed informeren over de eventuele backpack die je koopt.

Extra Tips

 • Ook een medicijnen paspoort kunnen wij in sommige gevallen aan raden;
 • Neem een EHBO kit mee of in ieder geval pleisters, een desinfecterend middel, zonnebrandcrème, anti-muggenmiddel (DEET) en diarreeremmers;
 • Zorg dat je de benodigde inentingen krijgt (ruim) voordat je vertrekt;
 • Sluit een goede reisverzekering af;
 • Maak een kopie van je paspoort en scan deze in en sla ze op, op je mobiele telefoon of bijvoorbeeld je email zodat je deze altijd kunt inzien;
 • Neem telefoonnummers mee van je bank, zodat je je pinpas of creditcard kunt blokkeren als dat nodig is;
 • Verspreid je geld over twee rekeningen. Mocht een van de twee passen gestolen worden heb je je geld verdeeld en kan je nog bij het andere deel van je geld;
 • Neem een slot mee om je bagage of je kluisje in het hostel mee af te sluiten;
 • Stel een reisbudget (per land) op;
 • Gebruik je gezonde verstand;
 • Neem een goed boek mee voor in het vliegtuig, de trein of bus;
 • Begeef je ook eens buiten de gebaande paden;

Onderstaande tips zijn speciaal voor de vrouwelijke reizigers!

 • Draag een (trouw)ring als je jezelf in een omgeving bevindt waar je jezelf niet veilig voelt;
 • Koop een goed passende backpack voor een vrouw;
 • Win informatie in over het gebruik van anticonceptie middelen en de veranderende omstandigheden tijdens het reizen. Overleg dit desnoods met jou arts of apotheek;
 • In Azië kan het nog al is lastig zijn om tampons te verkrijgen, neem deze dus ruim mee. En mocht je ze ergens kunnen krijgen sla ze ruim voldoende in;
 • Wees op de hoogte over culturele kledingvoorschriften;
 • Realiseer je dat soloreizen voor vrouwen veilig en plezierig is.
do don't icon
Reisorganisaties Azië

Op reis naar een nieuw, onbekend continent is leuk en spannend! Toch kan je meestal wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld bij het uitvogelen van de leukste trip. Reisorganisaties kunnen je daar perfect bij helpen.

Icon eten
Reisetiquette voor Azië

Helaas zijn er nogal wat voorbeelden van reizigers die zich niet aan de geldende normen en waarden van desbetreffende landen houden. Vergeet niet dat je te gast bent in Azië en daar dien je je te gedragen volgens hun regels.

icon backpack reistips
De perfecte backpack

Een backpack kopen klinkt makkelijker dan het is. Je hebt heel veel soorten. Moet je een backpack passen? Kan je ze online kopen of is een winkel beter? En welk merk verkoopt de beste backpacks? Er zijn nogal wat vragen!

icon inpaklijst reistips
Handige inpaklijst

Voordat je daadwerkelijk op vakantie op reis gaat is wel zo handig om te weten wat je mee moet nemen. Uiteraard spreken de meeste dingen voor zich maar toch zijn er altijd dingen die je vergeet. Zelfs als je al jaren naar Azië gaat! Check hier onze inpaklijst!

icon geld besparen reistips
Geld besparen onderweg

Het grootste probleem waar reizigers, en met name backpackers, tegenaan lopen is geldgebrek. Negen van de tien keer geef je meer uit dan gepland of wil je langer blijven dan gepland. Als je niet wil werken onderweg zal je geld moeten besparen.

icon alleen reizen reistips
Alleen reizen?! Onze tips.

Reizen is een spannend avontuur, zeker als je dat alleen gaat doen. Weet je niet zo goed wat je moet verwachten onderweg? Check dan deze tip. We helpen je graag op weg naar en door Azië als je alleen reist. Het is minder eng dan je denkt!

Inenten icon reistips
Wel of niet inenten?

We krijgen regelmatig de vraag of mensen zich wel of  niet moeten inenten. Ook op internet wordt deze vraag vaak gesteld. Wel of geen inenting is geheel afhankelijk van waar je gaat reizen. Laat je altijd adviseren door een specialist!

do don't icon
Do’s & Don’ts

Het leukste aan reizen is de vrijheid die je ervaart tijdens het reizen. Je komt in een ander land en leert ander culturen en mensen kennen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je beter wel of niet kan doen tijdens het reizen en tijdens de voorbereiding.

6 redenen om te reizen icon
6 redenen om te reizen

Jaarlijks reizen er miljoenen mensen naar Azië. Sommige voor de eerste keer. Andere, zoals wij, reizen regelmatig terug naar Azië. Maar waarom reizen er zo veel mensen naar Azië? Wat is ‘dat’ of ‘het’ dat het reizen in Azië zo fantastisch maakt? Lees het hier!

26 gedachten over “Reistips Azië”

 1. Hoihoi! Ik heb een vraagje; ik wil volgend jaar een paar maanden backpacken door azie met mijn vriend. Het lijkt mij fantastisch om een enkeltje te boeken en op de bonnefooi op reis te gaan, en dus ter plekke kijken hoelang we ergens verblijven en wanneer we weer teruggaan. Is dit mogelijk ivm met visums enzo?

  1. Hi Hannah,

   dat is helemaal afhankelijk van welke landen je wil bezoeken 🙂 In de meeste landen moet dit geen probleem zijn maar voor bijvoorbeeld china of Vietnam heb je visa nodig die van te voren geregeld moeten worden. Zeker China is lastig om dat onderweg nog te regelen. Voor Vietnam zou dit nog wel kunnen.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 2. Hoi!

  Wij willen eind oktober begin november naar zie toe voor 5 weken.
  We lezen vanalles over regenseizoenen. Deze willen we juist uit de weg gaan.
  Is het handig om naar Vietnam of indonesie te gaan?
  Of raden jullie een andere plek aan rond die maanden?
  Ik ben heel benieuwd naar jullie advies!

  1. Hoi Zomorda,

   als je in november naar Azië gaat kun je beter naar Vietnam reizen. In Indonesië begint in november net het regenseizoen dus kun je wat meer regen verwachten. Overigens zou ik me niet te veel zorgen maken om het regenseizoen. Het regent vaak aan het begin van de dag en in de late namiddag. Vaak is het tussen de buien door mooi weer, hoewel dat natuurlijk nooit te voorspellen valt 🙂

   Groeten,
   Ties

  1. Hoi Gert,

   je zou kunnen vliegen. En ticket van Chiang Mai naar Yangon (enkeltje) wordt aangeboden vanaf €125, dat is best prijzig. Een andere manier is om met de bus de grens over te gaan. Dat lees je hier.

   Groeten,
   Ties

 3. Hi Sjoerd, inmiddels ruim een half jaar verder en nog steeds in dubio 😉 We willen in maart gaan al nu, als dat nog realistisch is met boeken enzo, en hebben ons oog laten vallen op Vietnam i.v.m. weer in die periode (Thailand valt daardoor af). Echter trekken Cambodja en Laos ons ook wel aan als we een en ander lezen erover. Wat zouden jullie aanraden?

  Groet, Stefan

 4. Hi Sjoerd en Ties, na krap een weekje terug te zijn van een maand vertoeven op Bali begint het alweer te kriebelen voor een volgend avontuur. Wat was Bali prachtig. Heerlijk weer, fantastisch eten en de meest vriendelijke mensen. We hebben zin om nog meer Azië te ontdekken. Wat zouden jullie aanraden voor een maand (half april – half mei) met 2 kinderen van 3 & 4?

  Groetjes, Stefan

  1. Hoi Stefan,

   Gaaf dat jullie het zo naar jullie zin hebben gehad op Bali. Ik denk dat je de rest van Azië dan ook wel gaat bevallen.
   Andere mooie landen waar relatief eenvoudig gereisd kan worden zijn Vietnam, Thailand en Maleisië. Maar ook de Filipijnen en Sri Lanka zijn bijzonder mooie bestemmingen voor een reis met kinderen.
   Afhankelijk van jullie budget en wensen zou je eens naar deze landen kunnen kijken?

   Reisgroet,
   Sjoerd

 5. Hoi,

  als ik langer wil gaan reizen is het dan goedkoper om in azie pas een vliegticket terug te boeken? of is een retour goedkoper?

  1. Hoi Charlotte,

   dat ligt er aan wanneer je terug vliegt en waar vandaan. Ik denk dat het voordeliger is om een retourtje te boeken aangezien 2 losse tickets vaak duurder zijn (uitzonderingen daargelaten). Je kunt eens kijken op Skyscanner wat goedkoper is.

   Groeten,
   Ties

 6. Ha Ties,
  Dank voor de tips! Vliegen op Hanoi en alleen het noorden doen is inderdaad ook een optie. We hebben jullie routeboek al thuis liggen, dus die zal ik er vanavond nog eens bij pakken.
  Groetjes, Renske

 7. Renske van Leeuwen

  Hi Ties en Sjoerd,
  Van half oktober tot en met half december wil ik zo’n 10 weken gaan reizen door Azië. Het plan was in eerste instantie om in Vietnam te beginnen (Ho Chi Minh), dan richting Hanoi te reizen, en dan via Laos naar Thailand te gaan. Nu gaat mijn vriend ook 3,5 week (26 dagen) mee. We starten tegelijk en willen eigenlijk samen Vietnam en de Gibbon Experience in Laos doen. Is dit realistisch in 26 dagen (incl vlucht) en welke route raden jullie dan aan?

  Alvast bedankt!

  Groeten,
  Renske

  1. Hoi Renske,

   mooie reis hebben jullie voor de boeg!
   26 dagen voor Vietnam en de reis naar Huay Xai (Gibbon Experience) is wat kort. Als je Vietnam goed wilt zien kun je makkelijk 2 maanden uittrekken. Wij raden altijd aan om minimaal 3 tot 4 weken in Vietnam te blijven. Die tijd heb je niet dus zal je dingen moeten skippen in Vietnam. Zeker ook omdat Huay Xai tegen Thailand aan ligt. Dit is vanuit Vietnam (Hanoi) best nog een stuk reizen.

   Je zou ook op Hanoi kunnen vliegen en alleen het midden en noorden van Vietnam kunnen bezoeken. Dit is ook de regio waar met meeste te zien is. Wat betreft de route kun je eens kijken bij onze Reisgids Vietnam. Hierin hebben we meerdere routes uitgewerkt die je kunt volgen.

   Alvast veel reisplezier!

   Groeten,
   Ties

 8. Hoi. Ik ga voor ongeveer 5 maanden alleen naar Azië en ben dan zelf nog 18, ik had dan ook de vraag of er bepaalde plekken of rondreizen zijn waar de meeste jongeren te vinden zijn?

  Alvast bedankt,
  Niek

  1. Hoi Niek,

   Super gaaf dat je 5 maanden naar Azië gaat! Weet je al een beetje wat je wil gaan doen?
   Het is lastig te bepalen waar de jongeren zitten omdat het heel erg gemixt is. Vaak kom je op de populaire plekken veel jongeren tegen maar ook reizende oudere. Ik denk dat je in Thailand, Vietnam, Cambodja en Laos de meeste jongeren tegen komt omdat dit een populaire backpackroute is. Vooral bij de bekendere highlights ontmoet je veel mensen.

   Groeten,
   Ties

 9. hallo,
  wij gaan over een aantal weken naar Bali.
  Nu ben ik benieuwd welke inentingen je moet hebben buiten DKTP en Hepatitus A?
  Bedankt,
  Masja

  1. Hoi Masja,

   Je kan op onze Inentingen Indonesië pagina alle informatie hier over vinden. Mocht je dan nog twijfelen is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts. Wij zijn tenslotte geen artsen 🙂

   Groeten,
   Sjoerd

 10. Hi Sjoerd! 🙂

  Mijn vriendin zit momenteel in new zeeland en ik in Nederland. Nu willen wij van de zomer vakantie (1 july – 1 september) elkaar weer zien in azie omdat dit toch relatief goedkoop is om samen te reizen alleen waar kan je het beste zijn in deze periode? Wij willen eigenlijk plaatsen vermijden waar het regenseizoen erg slecht is en/of veel geld kost om te verblijven maar realiseren ons ook dat azie toch wel groot is en het toch lastig is om wat te plannen 😉

  Hoop dat je wat tips voor ons hebt.

  groetjes, Frank

  1. Hoi Frank,

   Super cool dat jullie in Azië willen gaan reizen. Gezien de regenperiodes kun je het beste naar Indonesië of Maleisië gaan. China zou ook nog een optie zijn. In principe kan je in ieder land voor een klein budget rondreizen. Al denk ik wel dat Indonesië van deze 3 landen het goedkoopst is. Ik denk dat Indonesië en Maleisië goed te combineren zijn. Ik moet er wel bij zeggen dat wij zelf ook regelmatig in het regenseizoen in Thailand, Laos, Cambodja of Vietnam hebben gereisd. Dit is prima te doen. Het regent alleen wat vaker. Meestal aan het eind van de middag een uurtje. Dit is over het algemeen prima te overzien.

   Verder zou ik goed kijken naar wat je zelf wil gaan doen, zien of beleven als je op reis bent. Ook daarin verschillen de landen natuurlijk van elkaar.

   Groeten,
   SJoerd

 11. Hebben jullie nog tips wat betreft je gezondheid op reis in Azie? Ik wil een maand of 3 gaan rondreizen in zuid oost azie maar wil geen gekke infecties of dergelijken oplopen..
  Hoor graag va jullie

  1. Hoi Wilbert,

   er zijn zeker een aantal dingen die je kunt doen. Natuurlijk is het verstandig je inentingen te halen die nodig zijn voor de landen die je wil gaan bezoeken. En ik zou aanraden ook voor landen te kijken die niet op je lijstje staan. De kans is groot dat je onderweg je plannen gaat veranderen. Daarnaast zou ik niet direct de eerste dag op straat gaan eten. Laat je lijf even wennen aan het eten, de warmte, het reizen, enz. Daarna kan het geen kwaad (meestal). Verder is het belangrijk om voldoende te blijven drinken. Veel reizigers “vergeten” dit waardoor ze last kunnen krijgen van allerlei kwaaltjes. Neem een klein EHBO kitje mee met pleisters, paracetamol, enz. Komt altijd wel ergens van pas, zeker als je lange tijd op reis gaat. Koop lokaal muggenspray. Scheelt een hoop geld en vaak werkt het nog beter ook. Vergeet natuurlijk je zonnebrand niet ;). Als laatste zou ik zeggen gebruik je gezonde verstand. Probeer even over dingen na te denken voor dat je ze doet. Als je dan je gevoel volgt komt het meestal wel goed.

   Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Veel plezier.
   Groeten,
   Sjoerd

 12. Hoi. Ik ben van plan om te gaan backpacken in Azië voor 3 of 4 maanden. Ik ga waarschijnlijk alleen. Nu ben ik niet zo bang om alleen te reizen maar ik vind het ook wel leuk om andere mensen te ontmoeten. Ik heb verder nog nooit gereisd. Is het echt zo dat je overal mensen ontmoet en makkelijk contact hebt of ligt dat ook aan jezelf?

  Ciao
  Sjors

  1. Hoi Sjors,

   Het is echt zo:) haha. Kort antwoord maar op reis ontmoet je zo makkelijk mensen. Natuurlijk moet je er zelf voor open staan maar dat gaat eigenlijk van zelf.
   Niemand vind het leuk om dagen lang alleen door een stad te struinen. Dus komt er vanzelf een moment dat je jezelf er voor openstelt, ook als je verlegen bent.

   Mocht je nog andere vragen hebben laat het ons dan even weten!

   Groeten,
   Sjoerd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven