Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Molukken

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 11

Bijgewerkt op 17 april, 2024

Iedereen die op zoek is naar een authentieke bestemming in Indonesië, zou naar de Molukken moeten gaan. Je kunt de mooiste stranden bezoeken, vulkanen beklimmen, dolfijnen en walvissen spotten en heerlijk eten. Dit is een van de mooiste bestemmingen waar wij ooit zijn geweest. Moeilijk bereikbaar, maar degene die de reis maken worden beloond met een van de meest ongerepte bestemmingen in Azië.

De Molukken | Een must-visit

De idyllische eilanden van de Molukken waren eeuwen geleden een belangrijke handelspoort voor kruiden als nootmuskaat en kruidnagel. Vandaag de dag wordt dit tropisch paradijs maar weinig bezocht. Waar eilanden als Bali, Java, Lombok of Sulawesi overlopen worden met reizigers, heb je in de Molukken de stranden voor jezelf. Het vervoer tussen de eilanden is een uitdaging. Laat het je echter niet tegenhouden. De kleurrijke koraalriffen, poederachtig witte zandstranden en indrukwekkende vulkanen zijn de reis waard!

De Molukken is een van de mooiste bestemmingen in Indonesië. Als je op zoek bent naar ongerepte eilanden, weinig toerisme en off the beaten track bestemmingen dan zijn de Molukken “the place to be”.

De Molukken stonden ooit bekend als de Spice Islands. Het was een van de weinige plekken op aarde waar nootmuskaat, kruidnagel en diverse andere waardevolle kruiden werden geteeld.

Tegenwoordig zijn het niet de kruiden die reizigers naar dit eilandenparadijs trekt, maar de schitterende eilanden met hagelwitte stranden, omringd met palmbomen en kristalhelder water.

Wat wij er van vonden

De Molukken zijn zonder twijfel een van de mooiste en leukste plekken waar we ooit zijn geweest. Toerisme staat hier nog in de kinderschoenen. Het is vooral populair onder duikers, maar ook voor backpackers, stelletjes en gezinnen is het een perfecte bestemming.

De Banda eilanden en de Kei-eilanden zijn de bekendste bestemmingen, maar ook Seram, Haruku en Saparua zijn werkelijk schitterend. Het reizen tussen de eilanden is een uitdaging. Maar met een beetje flexibiliteit en geduld kun je ongerepte koraalriffen bezoeken, over verlaten stranden wandelen, slapen in prachtige waterbungalows of perfect gevormde vulkanen beklimmen.

Molukken

Ora Beach Resort op Seram waar we onze eerste nachten door brachten

Fort Belgica op Banda Neira

Ties bij Fort Belgica op Banda Neira

Verschil tussen Noord en Zuid-Molukken

In totaal bestaat de Molukken uit meer dan 1.000 eilanden, verspreid over twee regio’s’: North-Maluku en Maluka. Het ligt ingeklemd tussen Sulawesi en Papoea. Het is vrij lastig om alle eilanden te bezoeken. Daarom delen wij de belangrijkste eilanden in de Molukken om te verkennen.

Eerst het onderscheid tussen de Noord- en Zuid-Molukken.

Noord-Molukken

Dit deel van de Molukken bestaat uit het noordelijke deel van de eilandgroep. Noord-Maluku bestaat uit bijna 400 eilanden, waarvan er minder dan 70 bewoond zijn. Het grootste eiland is Halmahera.

Andere belangrijke eilanden zijn Obi, Morotai, Bacan en de belangrijkste eilanden van de Sula archipel (Taliabu, Mangole en Sulabesi). Ternate en Tidore zijn klein, maar zeker de moeite waard.

Maluku

Maluku klinkt iets bekender. Dit is het zuidelijke gedeelte van de eilandgroep van de Molukken. Maluku omarmt meer dan 600 eilanden, waarvan Seram, Bur, Ambon, de Banda eilanden, de Wetar, de Babar, de Tanimbar en de Kei-eilanden de bekendste zijn.

Ambon | De toegangspoort tot de Molukken

Ambon, op het gelijknamige eiland, is een van de meest ontwikkelde plaatsen in het zuiden van de Molukken. Ooit was het in Nederlandse handen en een belangrijke handelspoort, maar veel van de oorspronkelijke Nederlandse architectuur is verwoest.

Ambon is de toegangspoort tot de Molukken. Je kunt hier vrij makkelijk naar toe vliegen vanuit de meeste bekende plekken in Indonesië. Vanuit Bali, Makassar (Sulawesi), Jakarta en Medan (Sumatra) kun je hier heen vliegen. Zij het met een tussenstop.

Route in Molukken

Gunung Api, Banda eilanden

Reis-Expert op de top van de Gunung Api bij de Banda eilanden

Seram Island, Molukken

Hello Seram

De beste eilanden om te bezoeken in de Molukken

Je komt vooral naar de Molukken voor de ongerepte eilanden en stranden. Het is helaas geen doen om alle eilanden te bezoeken, tenzij je veel geld, geduld en tijd mee neemt. Om je enigszins op weg te helpen hebben we een overzicht gemaakt met de 5 beste en mooiste eilanden van de Molukken.

Dit zijn de 5 bekendste.

 1. Ambon
 2. Seram
 3. Banda’s
 4. Kei-eilanden
 5. Ternate

#1 Ambon

De stad Ambon, op het gelijknamige eiland, is het belangrijkste aankomst- en vertrekpunt voor de Molukken. Je vindt er veel accommodatie en alle faciliteiten om je naar de andere eilanden te brengen. Er zijn echter ook tal van bezienswaardigheden op en rond het eiland Ambon.

Zo heb je er schitterende stranden en het bekende 18e-eeuwse Benteng Victoria, Ambon’s meest waardevolle koloniale overblijfsel. Het is echter moeilijk te vinden en het is verboden om foto’s te maken tenzij je een vergunning hebt.

Wat is er te doen

Er is genoeg te doen op Ambon, maar eerlijk gezegd dient dit eiland als tussenstop, aankomst- of vertrekpunt. Ambon is mooi, maar de eilanden die hierna benoemd worden zijn nog veel mooier. Wij besloten na 1 nacht op Ambon meteen naar Seram te reizen.

Mocht je wel op Ambon blijven huur dan een scooter.

Hoe kom je er

Ambon is niet voor niets de toegangspoort tot de eilandengroep. Het is het enige eiland in de Molukken met een relatief groot vliegveld (Pattimura International Airport – AMQ). er zijn directe vluchten vanuit onder andere Jakarta, Makassar en Manado (Sulawesi). Vanaf Bali heb je een tussenstop in Makassar.

Ambon eiland

Molukken Ambon

De natuur op Ambon is wel erg indrukwekkend

#2 Seram

‘Seram’ betekent ‘eng‘, maar er is niets engs aan dit eiland. Sterker nog, Seram was voor ons de grootste verrassing van de Molukken. Het is een van de grootste eilanden van de regio, maar nog vrij van enige vorm van toerisme.

Het is een schitterend eiland met ongekend mooie, verlaten stranden en indrukwekkende baaien. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden hier is Mount Binaiya, de hoogste berg van de Molukken.

Wat is er te doen

Seram is groot, maar er is hier geen enkele vorm van toerisme. Het is niet zoals Bali dat je op elke hoek van de straat een touroperator tegen komt. Je kunt hier wel op eigen gelegenheid heen, maar dat is echt een uitdaging.

Er zijn weinig tot geen hotels en degene die er zitten moet je maar weten te vinden. Daarnaast is het eiland zo groot dat het moeilijk is om met een brommer te verkennen. Een gids kent het eiland beter en kan je betere plekken laten zien.

Ora Beach Resort

Als je op zoek bent naar de beste en veruit de mooiste plek om te verblijven, ga dan naar Ora Beach Resort. Het kost wat, maar de locatie is ongekend mooi. Je kunt hier kajakken, de omliggende baaien verkennen, snorkelen en uiteraard gewoon op het strand relaxen.

Hoe kom je er?

De enige manier om hier te komen is met de boot. Je vaart van de haven in Ambon (Tulehu) naar de haven op Seram (Amahai). De boot doet er een half uur over.

Je kunt bij de haven tickets boeken (op de dag zelf). Je kunt ook contact opnemen met Maluku Resort and Spa. Zij zijn eigenaar van Ora Beach Resort, en regelen al het vervoer voor je.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Seram!

Seram eiland

Sunset op Seram

Seram Indonesië

Wie wil hier nou niet slapen?

Ties op Seram

Je kunt hier heel goed kajakken

Ora Beach, Seram

Ties in z’n element

#3 Banda Eilanden

De Banda Eilanden worden steeds bekender in Indonesië. Dat is niet gek, want ze behoren tot de mooiste eilanden van het land. Met een combinatie van natuurlijke schoonheid, vriendelijke inwoners, een boeiende geschiedenis en de prachtige onderwaterwereld behoren deze tien eilanden tot de mooiste eilanden van Indonesië.

Dé reden om hier te komen is het kleurrijke koraal en de mogelijkheden om te duiken en snorkelen.

Wat is er te doen

Er is genoeg te doen. De eilanden zijn vooral populair onder duikers en snorkelaars. Wij kunnen uit eigen ervaring zeggen dat de onderwaterwereld hier inderdaad schitterend is. De mooiste die wij in Indonesië hebben gezien (lees hier onze avonturen).

Toch is er ook voor ‘niet-duikers’ genoeg te doen hier. Zo kun je de Gunung Api beklimmen. Een vulkaan van 666 meter hoog. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht. Verder kun je Fort Belgica en het Nederlandse Fort bezoeken, met je brommer over de landingsbaan racen en naar een van de omliggende eilanden gaan.

Hoe kom je er?

Banda Neira, het hoofdeiland, heeft een vliegveldje, maar er landen hier alleen kleine propellervliegtuigen en je kunt tickets niet online boeken. De makkelijkste manier om hier te komen is met de boot.

Het is ook de leukste manier want onderweg heb je kans om walvissen en dolfijnen te spotten (wij zagen ze beide).

 • Ambon naar Banda Neira Vaart niet elke dag! Check dit dus goed. De rit duurt 6 uur.
 • Banda Neira naar Ambon Vaart ook niet elke dag. De rit duurt 6 uur.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over de Banda eilanden

Gunung Api

De Gunung Api op de achtergrond

Banda eilanden

Eiland (Pulau Pisang) waar je kunt snorkelen

Banda eilanden

Ties met uitzicht op Gunung Api

Gunung Api

Uitzicht vanaf onze homestay op Gunung Api

#4 Kei-eilanden

De Kei-eilanden, ook bekend als Pulau Kei, zijn volgens sommigen de mooiste eilanden van de Molukken. En daar is zeker wat van te vinden. Het is een van de beste plekken om te komen als je zin hebt in prachtige witte zandstranden en kristalhelder water.

Veel reizigers die de reis naar de Molukken maken, kiezen de Kei Islands als hun uitvalsbasis. Het nadeel is dat het ver van de andere eilanden ligt.

Wat is er te doen

De Kei-eilanden zijn niet zo groot en ook deze eilanden staan vooral bekend om de hagelwitte stranden en de mooie onderwaterwereld. Het is geen verrassing dat snorkelen en duiken hier tot de belangrijkste activiteiten behoren.

Verder kun je de schitterende lagoons bezoeken.

Hoe kom je er

Het voordeel van de Kei-eilanden is dat je er met het vliegtuig naar toe kunt. Je vliegt rechtstreeks vanuit Ambon naar Kei Kecil. De tickets zijn niet goedkoop, toen wij er een aantal jaren geleden waren betaalden we al €170 voor een retourtje Ambon-Kei. Alle tickets boek je via NusaTrip.

TIP ♥ – op veel blogs lees je dat er ook boten gaan van Banda naar Kei eilanden. Dit klopt niet. Boten varen niet meer doordat er te weinig gebruik van wordt gemaakt.

Kei eilanden

De stranden van de Kei eilanden zijn hagelwit

#5 Ternate Island

Ten noorden van Ambon ligt het eiland Ternate, het belangrijkste eiland van de provincie Noord-Maluku. Het is naast Ambon een prima uitvalsbasis voor de Noord-Molukken. In vergelijking met de hierboven genoemde eilanden is het toerisme hier nóg minder.

Weinig mensen reizen naar het noorden van de Molukken, maar dat maakt het juist een van de meest bijzondere bestemmingen.

Wat is er te doen

Je vindt hiernaast prachtige stranden en eilanden ook 17e-eeuwse koloniale overblijfselen uit de Nederlandse overheersing. Een bekende is Benteng Oranje, een fort dat dateert uit 1667. Het duiken en snorkelen is hier wat minder dan op andere eilanden in de Molukken.

Hoe kom je er?

Het makkelijkste is om naar Ternate te vliegen. Je kunt vliegen vanuit Ambon of Bali, Makassar, Jakarta etc. Vaak vlieg je via Sulawesi. Een retourtje Bali – Ternate kostte ons een paar jaar geleden al €160, dus check de prijzen goed voordat je boekt want waarschijnlijk ligt die prijs tegenwoordig hoger.

Overige eilanden

De hierboven genoemde eilanden zijn natuurlijk niet alle eilanden. Er zijn er nog veel meer! Wij delen graag de minder bekende eilanden. Hou er wel rekening mee dat deze eilanden lastig te bereiken zijn.

#1 Tanimbar Islands

De Tanimbar eilanden zijn een kleine archipel van ongeveer 65 eilanden en liggen ten zuidoosten van het hoofdeiland van Maluku. De grootste van de eilanden is Pulau Yamdena, bedekt met groene heuvels, mooie bossen en waterbuffels die zwerven door het binnenland.

Het gebied staat ook bekend om zijn ongerepte zandstranden.

TIP ♥ – dit deel van de Molukken is vrij bekend onder Indonesiërs zelf, dus het is vrij makkelijk te bereiken. Je komt hier door van Ambon naar Saumlaki te vliegen.

#2 Pulau Tidore

Tidore Island is gemakkelijk bereikbaar vanaf het naburige Ternate en is zeker een bezoek waard. Je vindt hier enkele mooie stranden en als je de stad intrekt, vind je ook een aantal historische bezienswaardigheden, zoals het fort Benteng Tohula dat in de 17e eeuw door de Spanjaarden werd gebouwd.

Op het eiland vind je ook Mount Tidore, die je ook op het briefje van 1.000 IDR vindt.

TIP ♥ – Er gaat een boot van Bastoing Harbour in Ternate naar de Rum Harbour in Tidore

#3 Buru Island

Buru Island ligt ten westen van het eiland Ambon en is het derde grootste eiland van de Molukken. Het is bovendien een van de bekendste want het was ooit een strafkolonie voor communistische politieke gevangenen tijdens het bewind van Soeharto.

Het eiland trekt ook bijna geen bezoekers.

Een van de bekendste gevangenen was de schrijver Pramoedya Ananta Toer. Toch is er meer dan alleen de gevangenis. Zo vind je hier schitterende stranden zoals Jiku Merasa Beach en de waterval Waeura.

#4 Lease Islands

De Lease Islands vormen een archipel die vrij makkelijk te bezoeken is. Het staat bekend om de vele watersporten en een aantal geweldige snorkelmogelijkheden. Een van de mooiste eilanden in deze archipel is Pulau Saparua met een fort dat dateert uit de 17e eeuw, genaamd Benteng Duurstede.

De belangrijkste eilanden zijn Kei Kecil en Dullah. De eilanden zijn sprookjesachtig mooi en een bezoek aan deze eilanden is een must als je in de Molukken bent.

TIP ♥ – vanuit Ambon kun je de eilanden als dagtrip bezoeken!

stranden op de Molukken

De stranden zijn schitterend

strand Molukken

#5 Bacan Islands

Bacan is een bergachtig, goed beboste eilandengroep ten westen van Halmahera. Het grootste eiland in de archipel met bijna 80 eilanden, is Bacan. Doordat het zo bebost is, vind je hier ook de enige aap in het wild; de zwarte makaak.

Er is een luchthaven, maar de meest populaire manier om het eiland te bereiken is per boot. Dagelijkse boten varen tussen Ternate en Babang.

#6 Obi Island

Ten zuiden van Bacan ligt Obi Island. Je kunt op dit eiland goed wandelen door de aanwezigheid van een 1611 meter hoge berg. Er zijn een aantal kleinere eilanden die de archipel vormen. Laiwui, de hoofdstad, ligt aan de noordoostelijke kust van Obi.

Er zijn maar een paar faciliteiten en de enige manier om de archipel te bereiken is per boot.

#7 Halmahera Island

Het grootste eiland van de Molukken is Halmahera. Met de stad Sofifi vind je hier ook een van de grootste steden in de regio. Halmahera is een van de leukste eilanden om te bezoeken. Als je van wandelen houdt, dan is dit de beste keus met regenwouden en palmbossen.

Zorg ervoor dat je ook het bijzondere strand van Merambatu bezoekt en de traditionele paalwoningen in het dorp Sidangoli.

TIP ♥ – het eiland heeft drie luchthavens Buli, Kao (Tobelo Airport) en Galela. Galela heeft vluchten van Ternate, Manado en Sulawesi. De hoofdstad Sofifi heeft geen luchthaven.

Molukken

Happy times!

Onze route door de Molukken

De Molukken is een van de mooiste regio’s van Indonesië. Iedereen reist naar eilanden als Bali, Java, Lombok of Sulawesi. En hoe mooi die ook zijn, ze zijn ook redelijk ontwikkeld.

Het is geen bestemming om lekker te feesten of allerlei tours te ondernemen, maar wie op zoek is naar een laid-back sfeer, prachtige stranden en de mooiste koraalriffen ter wereld moet zeker naar de Molukken afreizen.

Als je eens écht wat anders wil is de Molukken zeker een optie. Wij zijn er vier weken geweest en hebben onze route helemaal uitgeschreven.

Check hier onze route

Waar kun je het beste overnachten?

Het kan best een klus zijn om uit te zoeken op welke van de honderden eilanden je het beste kunt verblijven. Het ligt er een beetje aan welk deel van de Molukken je wil ontdekken, maar de populairste eilanden om te overnachten en te gebruiken als uitvalsbasis zijn Ambon, de Banda eilanden, Kei Islands en Seram.

Overnachten op de Banda eilanden

De Banda eilanden zijn populair omdat het prachtige afgelegen eilanden zijn. Helaas is het niet zo ‘makkelijk’ te bereiken als Bali of Lombok, maar het is de moeite zeker waard. De meeste accommodatie vind je op het eiland Banda Neira. Dit is de plek van waar de boot aan komt en vanwaar je de rest van de Banda eilanden verkent.

Er zijn niet veel accommodaties op het eiland en de meeste staan niet eens op Booking.com. Wij vonden dit de beste accommodatie;

 • Luxe: Cilu Bintang
 • Luxe: Maulana Hotel
 • Normaal: The Nutmeg Tree Banda
 • Budget: Delfika (je hebt Delifka 1 en 2. 1 is beter).

Overnachten op Ternate Island

Ternate biedt accommodatie voor alle smaken en budgetten, inclusief ressorts, hotels, guesthouses en low-budget hostels. Het is een populaire plek om te overnachten en om de noordelijke regio van de Molukken te ontdekken.

Op 40 minuten varen ligt het grootste eiland van de Molukken, Halmahera, met de hoofdstad Sofifi. Ook hier vind je veel accommodatie.

Beijk hier de accommodaties op Ternate Island.

Overnachten op de Kei-eilanden

De Kei Islands zijn een populaire vakantiebestemming en dus vind je er veel accommodatie. Het wordt ook wel mini Raja Ampat genoemd. Er geldt echter hetzelfde probleem als voor de andere eilanden. De meeste accommodatie staat niet op internet.

Dat betekent niet dat ze er niet zijn. Sterker nog, er zijn hier veel accommodaties. De meeste zijn echter wel budget opties.

 • Budget: Savana Cottages
 • Budget: Coaster Cottages

Overnachten op Ambon

Als laatste heb je nog Ambon, het eiland waar de meeste reizigers aankomen, maar niet al te lang blijven. Dit eiland is het makkelijkst te bereiken. Vanuit Bali vlieg je hier zo naar toe.

Vanaf hier kun je naar verschillende eilanden reizen of tours boeken. Wij sliepen in het Maluku Resort and Spa. Zij zijn bovendien eigenaar van Ora Beach Resort op Seram en kunnen zonder extra kosten boottickets voor je regelen. Helaas is het hotel nergens online te boeken.

Banda Eilanden Ambon

Het Maluku Resort and Spa

Banda eilanden

Bintang bij The Nutmegg Tree

Overnachten op Seram

Seram is (nog) niet echt ingericht op toerisme. Er zijn heel weinig accommodaties en degene die er zijn, zijn niet online te boeken. Laat staan te vinden. De enige plek waar wij, naast ons eigen resort, andere hotels hebben gezien is de stad waar de boot aan komt; Amahai.

Verder is op er Seram weinig te vinden.

Ora Beach Resort

Het Ora Beach Resort is een schitterend gelegen resort in de buurt van Saleman in het noorden van het eiland. Het ligt in een afgesloten baai dus je komt er niet zo maar.

In de buurt van Ora beach Resort liggen nog 1 of 2 andere accommodaties, maar wij hebben daar niemand gezien en ook op internet vind je er niks over.

Je kunt ook een (of twee) nachten bij Maluku Resort and Spa op Ambon boeken. Zij zijn eigenaar van het Resort en zij kunnen naast de reserveringen, ook vervoer naar Ora Beach voor je regelen.

Ora Beach Resort

Ora Beach

Seram

Het Resort

Seram

Ora Beach

Hoe lang heb je nodig

De vraag: ‘Hoe lang heb je nodig voor de Molukken‘ is helaas niet zo eenvoudig te beantwoorden. Je kunt hier makkelijk 4 maanden doorbrengen, maar ook 4 dagen als je per se naar de Molukken wil.

Het is allemaal afhankelijk van de eilanden die je wil zien. Wij zijn op Ambon, Seram, Banda en Kei-eilanden geweest en hebben hier 4 weken de tijd voor gehad. Achteraf hadden we makkelijk langer kunnen blijven, maar 3 tot 4 weken is wel het minimum aantal weken dat je moet blijven als je iets wil zien.

Kom je alleen voor Seram, Banda of de Kei eilanden? Dan kun moet je zo’n 2 weken uittrekken.

Vervoer

De eilanden zijn allemaal niet groot, maar het duurt wel lang om hier te komen. Zo duurde onze reis van Amsterdam naar Ora Beach op Seram zo’n 4 dagen. Daarnaast varen de meeste ferries maar 2x per week.

Dat maakt het plannen van je reis lastig. Neem daarom goed de tijd voor de Molukken, ook als je maar één of twee eilanden bezoekt!

Wat kost reizen in de Molukken?

Ook deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden, omdat iedereen anders reist. Wat we je wel kunnen vertellen is dat deze regio een stuk duurder is dan de bekendere regio’s van Indonesië. Alles ligt erg afgelegen dus je betaalt meer voor bepaalde dingen.

Wij hebben wat kosten bijgehouden. Let op: deze prijzen zijn van enkele jaren geleden! Het kan dus zomaar zijn dat deze kosten tegenwoordig nog (veel) hoger liggen.

 • Accommodatie €15 tot €50 per nacht
 • Boot Ambon – Banda €26 p.p.
 • Eten €2,50 tot €7 per gerecht
 • 1 liter water €0,65
 • 1 grote bier €3,25
 • Scooter huren €8 – €10 per dag
 • Dag snorkelen €35 tot €40 p.p.
Gunung Api

Uitzicht pop Banda Neira vanaf Gunung Api

Hoe kom je op de Molukken

De Molukken zijn niet zo makkelijk te bereiken als andere bestemmingen in Indonesië, maar juist dat zorgt ervoor dat de eilanden vandaag de dag nog grotendeels ongerept zijn en dat je er bijna geen andere reizigers tegen komt.

Je kunt hier komen met de boot of het vliegtuig. We gaan ervan uit dat je naar Ambon vliegt of vaart. Dit is de toegangspoort tot de Molukken.

Naar Ambon

De meeste vluchten naar de Molukken gaan via Ambon. Bestemmingen vanwaar je naar Ambon kunt vliegen zijn Jakarta, Bali, Makassar, Sorong (Raja Ampat) en Ternate.

Vanaf Ambon verder reizen

De meeste eilanden in de Molukken hebben een vliegveld, maar de boot is veruit de makkelijkste en goedkoopste manier om in de Molukken te reizen. Vluchten gaan vaak niet of pas als er genoeg passagiers zijn. De enige vlucht die regelmatig gaat, is die tussen Ambon en Kei-eilanden.

De boten varen maar een paar keer per week dus zorg dat je goed op de hoogte bent van de schema’s. Helaas veranderen deze continu dus er valt weinig interessants over te vermelden.

TIP ♥ – download de app van Marlin. Met deze app schijn je tickets te kunnen boeken.

Banda eilanden

Abbey road op het vliegveld van Banda Neira

Beste reistijd

Oké. Dit is best een lastig punt. De Molukken beslaan zo’n groot gebied dat er verschillende reisadviezen zijn. Helaas valt het weer niet te voorspellen, zeker niet in gebieden zo groot als deze. Daarnaast verschilt het weer per eiland. Het is helaas niet te doen om het klimaat van alle eilanden te beschrijven dus we doen het in delen.

De beste tijd om deze regio Ambon, Banda en Kei te bezoeken is tussen oktober en februari.

De zomermaanden zijn de meest regenachtige maanden van het jaar.

Centraal

In Centraal Molukken, waaronder de eilanden Ambon en de Banda-eilanden, valt er meer regen tijdens zomermaanden, met name juni tot en met augustus. Reizen is nog steeds mogelijk gedurende deze tijd, maar de zeeën kunnen ruwer zijn, waardoor reizen met boten minder frequent is en ook minder prettig.

De beste maanden om hier te gaan duiken zijn tussen november en maart.

Noorden

In het grootste deel van Noord Molukken is het, het hele jaar door warm en vochtig. Helaas kan het op ieder moment van de dag regenen. Het regenseizoen zou je kunnen indelen tussen december en maart. In lijn met de rest van Indonesië.

Pisang island Indonesie

Pisang (Syahrir) met uitzicht op de Gunung Api

Geschiedenis van de Molukken

Bijna iedereen in Nederland heeft van de Molukken gehoord, maar weinig mensen weten waar het ligt. Laat staan dat er enige kennis is van de geschiedenis. Bij de Molukken denken de meeste aan de treinkapingen in 1977.

Natuurlijk heeft deze regio een veel langere geschiedenis waarin ook Nederland een grote, negatieve, rol heeft gespeeld. Dat komt vooral door de kruiden die hier groeiden. Vooral kruidnagel en nootmuskaat. Het werden niet voor niets de Spice Islands genoemd. Een gewild product en dus werden de Molukken al snel prooi voor Europese zeelieden.

Een reis door de geschiedenis van de Molukken.

Voor het koloniale tijdperk

Hoe lang de Molukken bewoond zijn, weet niemand precies. Wat we wel weten, is dat het ooit tot het Javaanse Majapahit-rijk en het Srivijaya-rijk hoorde voordat de islam in de 15e eeuw werd geïntroduceerd door China.

Vanaf de 16e eeuw kwamen de Europeanen richting het huidige Indonesië en dus ook naar de Molukken. Het waren de Portugezen die in 1512 als eerste in Ternate kwamen met één doel: specerijenhandel. Vanaf 1599 bouwden de Portugezen meerdere nederzettingen op sommige van de eilanden.

Nederlandse kolonie

De Portugezen slaagden niet in hun missie. Ook de Spanjaarden en Engelsen werden met succes verjaagd. Het waren de Nederlanders die met veel wapens, geweld en veldslagen de Molukkers (ook wel Ambonezen) dwongen om samen te werken.

De Nederlandse verovering werd voltooid in 1667, toen de sultan van Tidore (nu in Noord-Moluku) de Nederlandse soevereiniteit erkende. Ambon werd het uiteindelijk het centrum van de Nederlandse specerijenhandel.

De eilanden werden ook geregeerd door de Britten tussen 1796 en 1802 en opnieuw in 1810-1817.

De Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Molukken bezet door de Japanners. Op 15 augustus 1945 capituleert Japan. Twee dagen later roepen Soekarno en Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. De Nederlanders werden Indonesië uit gezet, maar erkenden de onafhankelijkheid van Indonesië of de Molukken niet. Ook veel Molukkers bleven loyaal aan Nederland.

In 1949 erkende Nederland alsnog de onafhankelijkheid van Indonesië. Een jaar later werd de Republiek Zuid-Molukken opgericht met Chris Soumokil als leider. Dat was tegen het zere been van de Indonesische overheid. Zij besloten Ambon binnen te vallen en te heroveren.

Het Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL), met veel Molukkers, was echter al opgeheven.

12.500 soldaten naar Nederland

Nederland kon de Molukse soldaten uit het KNIL niet ontslaan. Zij hadden immers tot op het laatste moment gevochten voor Nederland tegen Indonesië. De soldaten in Indonesië laten, was ook geen optie want ze werden als verraders gezien (vanwege hun steun aan Nederland).

Uiteindelijk besloot Nederland 12.500 soldaten naar Nederland te halen. Zodra de rust in de Molukken zou terugkeren, zouden ze terug kunnen. De onrust duurde echter zo’n 16 jaar. Naar schatting vielen er zo’n 18.000 doden in de Indonesisch-Molukse oorlog.

Locatie

Locatie van de Molukken

Meer lezen over Indonesië?

11 comments

 1. Nel

  Hoi, het is een paar jaar geleden zie ik dat jullie er waren,maar ik vraag me af of het ook te bereizen is met jonge kinderen 4-8? We hebben volgende jaar een lange reis staan en overwegen ipv Sulawesi de Molukken te bereizen met de backpack

 2. heumen1964

  Geweldig , deze site . Volgend jaar willen we een rondreis maken .
  Maar eigenlijk starten in Manokwari en dan richting de Molukken , Saparua , Kei
  Ik zoek tips , of sites waar ik iets kan vinden van het reizen naar Manokwari . Ik weet niet goed waar ik vanuit Amsterdam het beste heen kan vliegen . Dus tips zijn welkom 🤗

  Groetjes Jolanda

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Jolanda,

   de enige manier om op Saparua te komen is door eerst naar Ambon te vliegen en vanaf Telehu de boot te nemen naar Saparua. De toegangspoort tot Papoea, is Sorong. Daar heb je een vliegveld, maar hier landen geen internationale vluchten. Je kunt naar Sorong vliegen vanaf bijvoorbeeld Bali of Jakarta. Vanaf Sorong zal je privévervoer moeten regelen naar Manokwari aangezien bussen niet of nauwelijks reizen (en niet altijd even veilig zijn).

   Vanaf Manokwari zal je weer terug moeten naar Sorong, om vanaf daar, al dan niet met tussenstop, naar Ambon te vliegen om richting Saparua of de Kei eilanden te reizen.

   Kortom, het wordt een lange en uitdagende reis om naar Manokwari te komen. Zeker als je dit wilt combineren met Saparua of de Kei eilanden. Persoonlijk zou ik kiezen voor één van deze bestemmingen ipv ze te combineren.

   Happy travels,
   Ties

 3. Jus

  Leuk artikel maar de molukken behoren niet tot Azië. Het hoort bij eilandengroep melanesie wat onder Oceanië valt.

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Jus,

   thanks, maar de Molukken behoren zeker tot Indonesië 🙂 De Molukken vormen één van de afhankelijke gebieden van Melanesië. Onafhankelijke staten in Melanesië zijn bijvoorbeeld Vanuatu of Fiji. Voor een reis naar de Molukken dien je een visum aan te vragen voor Indonesië dus officieel is dit een onderdeel van Indonesië.

   Happy travels,
   Ties

 4. Nikki

  Hoi Ties, wat een super handige tips. Veel aan gehad tijdens mijn voorbereiding. Wij gaan in september (als het coronavirus geen roet in het eten gooit). Wij hebben echter maar 3 weken en willen ook naar Bali. Is dat genoeg denk je?

  Bedankt!

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Nikki,

   bedankt! Daar doen we het voor 🙂 Als je ongeveer 2 weken hebt in de Molukken, zou ik kiezen voor één of twee bestemmingen. De Banda eilanden zijn zeker een aanrader. Daarna zou ik kiezen voor de Kei Eilanden of Seram als je écht van de gebaande paden wil reizen.

   Happy travels,
   Ties

 5. Pieter

  Hallo, ik ga half november backpacken door Indonesië en Ambon/ Seram staan op mijn lijstje. Heb je een speciaal visum nodig om de Molukken binnen te komen, of kan ik gewoon in Ambon landen met een normaal visum dat voor heel Indonesië geldt? Daarnaast zijn er de laatste tijd veel aardbevingen geweest. Is het überhaubt wel verstandig om daar naartoe te gaan, of hindert die aardbeving het reizen niet?
  Ik hoor graag van u,
  Groetjes, Pieter

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Pieter,

   Een visum voor indonesie is ook in de Molukken geldig. Toen wij er zaten waren er behoorlijk wat naschokken maar hebben daar nooit last van gehad. Of het verstandig is kunnen wij helaas niet adviseren, die afweging zal je zelf moeten maken.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 6. Koen

  Handige tips! Wij willen in september, is dat que weer goed te doen?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Koen,

   in het noorden van de Molukken kun je in september wat meer regen verwachten. In het zuiden is het weer al een stuk beter in september. Het is dus een beetje afhankelijk van waar je heen wil.

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU