Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Backpacken in Indonesië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 30

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Backpacken in Indonesië is op dit moment razend populair. Backpacken is namelijk een geweldige manier om dit mooie land te leren kennen. Het grote voordeel van backpacken is dat je volledige vrijheid hebt en vaak op een goedkoop budget reist. Hierdoor kun je langer wegblijven. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je reist. Maar backpacken betekent wel vaker de lokale bus, lokaal eten en als het even kan ook lokaal overnachten.

Backpacken Indonesië is de ideale manier om het land te verkennen. Je reist en slaapt vaker samen met locals waardoor je meer van het land ziet. Je moet er wel de tijd voor nemen. Indonesië is behoorlijk groot. Alles bezoeken is bijna onmogelijk maar in een paar weken kun je een hoop zien.

Backpacken in Indonesië

Backpacken in Indonesië is behoorlijk populair. Daar zijn een aantal redenen voor (die je hieronder leest). Het land heeft ook ontzettend veel te bieden. Van prachtige stranden tot eeuwenoude tempels en van indrukwekkende vulkanen tot heerlijk eten. Als je gaat backpacken door Indonesië boek je vaak niks van te voren. Maar dat betekent niet dat je niks hoeft te plannen of uit hoeft te zoeken. Op deze pagina geven we je wat tips voor het backpacken in Indonesië.

Waarom backpacken in Indonesië

Indonesië is een van de grootste landen ter wereld. Maar het is niet zo zeer de grote die de aandacht trekt. Dat is de natuur. Met duizenden kilometer strand, een spectaculair binnenland, gigantische vulkanen, prachtige rijstvelden, indrukwekkende tempels en bijzondere planten en dieren heeft Indonesië meer dan genoeg te bieden.

TIP ♥ – huur een brommer waar dat kan. Er is geen betere manier om plekken te ontdekken dan op de brommer!

Helaas hebben de meeste reizigers niet de tijd om heel Indonesië te zien want het land is werkelijk schitterend! Als je gaat backpacken door Indonesië ontdek je mooie plekjes, leer je leuke mensen kennen en beleef je een avontuur dat je nooit meer vergeet!

Sumatra

Rijstvelden in Sumatra

Budget backpacken

Hoeveel geld je nodig hebt voor je reis door Indonesië, hangt af van de manier waarop je reist. Je kunt bijvoorbeeld in vijf-sterren-restaurants eten, maar je kunt ook low-budget eten bij  lokale restaurantjes. Hetzelfde geldt voor slapen en vervoer. Houd er in elk geval rekening mee dat de prijzen per eiland enorm kunnen verschillen.

 Reken op zo’n €35 tot €45 per dag

Slapen in Yogyakarta op Java is bijvoorbeeld veel goedkoper dan slapen in Bingin op Bali. Bali is het meest ontwikkelde eiland en daarom relatief ook iets duurder. Je betaalt in de grotere steden daarom ook net iets meer dan in de kleinere dorpjes.

TIP ♥ – meer over het budget voor Indonesië lees je hier.

Visum Indonesië

Sinds juni 2015 krijgen alle Nederlanders en Belgen gratis een 30-dagen-visum bij aankomst in Indonesië. Dit visum is niet ter plekke verlengbaar, dus na 30 dagen moet je het land uit.

Als je langer dan 30 dagen in Indonesië bent, dien je wel een visum aan te vragen. Dit kan door middel van een Visa On Arrival of online.

TIP ♥ – meer over dit onderwerp lees je op de pagina visum Indonesië.

Backpacken in Indonesië

Rijstvelden in Sumatra

De mooiste highlights

Vulkanen, stranden, nationale parken, tempels, rijstvelden, eilanden en een oogverblindend mooie onderwaterwereld. Er zijn nogal wat redenen om naar Indonesië te gaan. Alle highlights van Indonesië vind je op de pagina highlights Indonesië. Hier alvast een voorproefje!

Vliegtickets Indonesië

Wanneer je vanaf Amsterdam naar Indonesië wilt vliegen, kun je alleen landen in de hoofdstad Jakarta. Wanneer je een vliegticket naar Indonesië gaat boeken moet je op een aantal zaken letten.

Zo gaan er directe vluchten en vluchten met een overstap naar Indonesië. Een vlucht met overstap duurt vanzelfsprekend langer dan een directe vlucht, maar is soms wel goedkoper. Wanneer je kiest voor een vlucht met overstap kun je er ook voor kiezen om te landen in Bali.

TIP ♥ – alle tips over het boeken van vliegtickets naar Indonesië vind je hier

Beste reistijd Indonesië

Het weer en klimaat in Indonesië zijn sterk afhankelijk van de locatie waarop je op een bepaald moment bent. Over het algemeen geldt dat oktober tot mei geldt als de natte periode.

Van mei tot oktober is de gunstigste reisperiode voor backpacken door Indonesië. Let er wel op dat het in de zomermaanden soms tegen de 40 graden Celsius kan worden in sommige stukken van het land.

beste reistijd indonesie
Sulawesi

Het prachtige Sulawesi

Overnachten in Indonesië

Wanneer je gaat backpacken door Indonesië moet er natuurlijk elke nacht een slaapplaats gevonden worden. Uiteraard is het ook mogelijk om de reis thuis al helemaal te plannen. Je kunt dan een schema maken waar dag voor dag in staat waar je heen wilt.

Op die manier kun je vanuit Nederland ook al accommodaties boeken, zodat je de hele reis voorzien bent van een slaapplek. Een van de charmes van backpacken is echter de vrijheid en het avontuur. Het is veel leuker om ter plaatse pas op zoek te gaan naar een slaapplek!

Indonesië leent zich zo goed voor backpacken omdat er voldoende mogelijkheden zijn voor een goed hotel of hostel. Daarnaast is de bevolking zeer vriendelijk en behulpzaam. Wanneer je echt geen slaapplek kunt vinden, zullen zij jou in veel gevallen graag helpen.

Reisgids


Aangezien we ontzettend veel vragen kregen over reizen in Indonesië hebben we onze eigen reisgids gemaakt voor Indonesië. Hierin hebben we zo veel mogelijk kennis en ervaring in verwerkt. Niet alleen van ons maar ook van andere reizigers!

Zo vind je onder andere info over de budget, visum, highlights, geldzaken, veilig op reis, leuke routes en nog veel meer!

landengids

Meer lezen over Indonesië?

30 comments

 1. Emma

  Hallo Sjoerd en Ties,

  Een vriendin en ik willen van 3 weken naar Indonesië om te backpacken. Half juli tot begin augustus.

  Welke route zouden jullie aanraden? We houden van snorkelen, natuur, goed eten, rust (strand), wandelen. En zouden een combinatie willen van populaire bestemming maar ook zeker wat minder ondekte plekken.

  Flores en Sulawesi spreken ons aan van wat we op de site zien.
  Bv Bali, Flores en Sulawesi is dat te doen in 3 weken of raad je een andere route aan.

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Emma,

   leuk dat jullie naar Indonesië gaan! Indonesië is echt een gigantisch land en er is zoveel te zien!
   In drie weken zou ik maximaal 2 eilanden bezoeken. Vergeet niet dat de afstanden ontzettend lang zijn. Daarnaast zou ik eilanden zoeken die redelijk makkelijk te combineren zijn. Bali en Lombok, Sulawesi en Bali, Lombok en Flores, Sumatra en Java… genoeg opties 🙂

   Wat je zou kunnen doen is op Bali vliegen, een paar dagen op Bali blijven. Daarna de boot pakken naar Lombok, ook hier een aantal dagen verblijven en vanaf hier de boot naar Flores nemen. Dit was een van de tofste ervaringen van ons in Indonesië.

   Sulawesi is behoorlijk groot dus dat wordt krap, maar niet als je alleen het zuiden pakt met bijv. Tana Toraja en omstreken.

   Veel plezier alvast!

   Groeten,
   Ties

 2. Gilles B

  Dag Sjoerd & Ties,

  wij zouden dit jaar graag 3 weken reizen door Indonesië. Wat kunnen jullie aanraden voor ons? Waar starten we best, welke eilanden doen we het best?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Groeten

 3. Irene

  Hallo,

  Zomer 2018 wil ik zo’n 7 a weken reizen. Mijn eerste plan was om juist niet naar Azië te gaan, omdat alle studenten daar al naartoe gaan. Maar aangezien het wel goedkoop is en ik ook nog op wintersport wil, denk ik erover om toch voor Azië te kiezen. Welke eilanden zou ik dan het best kunnen bezoeken? Ik wil dus het liefst niet naar de meest bekende plekken, maar wel veel natuur en cultuur zien! Hebben jullie tips?

  Groetjes,
  Irene

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Irene,

   dat klinkt als een mooie reis! Als je niet naar de toeristische gebieden wil raad ik je aan om eilanden als Java, Bali (de Gili’s) en Lombok over te slaan. Dat zijn de wat meer bekendere eilanden.

   Wij vonden Sulawesi erg mooi (wordt wel iets drukker de laatste tijd). Daarnaast vonden we Sumbawa super mooi, dat is nog redelijk onontwikkeld. Wij vonden het mooi omdat je er goed kunt surfen. Dat moet een beetje je dingen zijn 🙂 Andere plekken waar je aan kunt denken zijn Sumatra, West-Timor (heel bijzonder) of Raja Ampat (paradijs op aarde!). Ligt er net aan wat je zoekt 😉

   Fijne reis!

   Groeten,
   Ties

 4. José

  Hoi! Leuke website hebben jullie! Ik heb ook jullie gids gekocht, ook erg handig. Ik ga vanaf half januari voor drie maanden naar Indonesie, eerst drie weken met een vriendin naar Bali, daarna acht weken in mijn eentje rondtrekken. Ik ben 62 jaar, heb de indruk dat er vooral jonge backpackers zijn in Azië. Ik hou erg van jonge mensen, maar of die nou graag contact zoeken met een veel oudere vrouw? Ik ben benieuwd of jullie ook wat oudere backpackers (nou ja, ik ga met een koffertje:-)) hebben ontmoet in Azië. Jonge mensen ontmoeten elkaar vaak in hostels, waarvan ik het idee heb dat er vooral jonge mensen zitten en ik uit de toon zal vallen. Ik ga denk ik meer voor Homestays of Bed and Breakfasts… Of moet ik toch voor hostels kiezen om ook andere reizigers tegen te komen? hartelijke groet José

 5. Luuk

  Wij gaan van 22 juni tot 14 juli naar indonesie, onze reis begint in jakarta vanaf daar hebben we al een vlucht geboekt naar Jogjakarta. Vanaf Jogjakarta hebben we nog geen reis geboekt naar Denpasar de vraag is nog even hoe we dit willen aanpakken. Heb hierover wat vragen:

  – Wat zal jij ons aanraden om van Jogjakarta naar Bali te gaan (Qua vervoer)?
  – Mochten we voor vliegtuig kiezen is het dan handig van te voren te boeken i.v.m. het suikerfeest?
  – Hoeveel dagen in Jogjakarta is ongeveer genoeg om veel te kunnen zien?
  – Is Nusa Lembongan ook aan te raden om heen te gaan? of alleen als er tijd over is?

  1. Sjoerd

   Hoi Luuk,

   Dank voor je reactie. Leuk dat jullie op reis gaan naar Indonesië.
   Ik denk dat je het vervoer vanaf Jogjakarta naar Bali prima geregeld is. Je kunt dit boeken op elke hoek van de straat in Jogja zelf.
   Mocht je met het vliegtuig willen lijkt het me zeker verstandig om dit iets van te voren te boeken als dit in de tijd van het suikerfeest valt. Veel van de locals gaan dan zelf ook op pad om familie te bezoeken.

   – Ik zou het vervoer zelf in Yogya regelen. Dit kan snel, eenvoudig en goedkoop bij verschillende reisbureautjes op straat. Je zit dan wel enige tijd in een minivan, wat niet altijd even comfortabel is.
   – Ja als je wil vliegen zou ik dit via tiket.com of een andere site vlak voor of aan het begint van de vakantie boeken.
   – Dat is voor iedereen anders maar ik zou het op ongeveer 3 dagen houden.
   – Nusa Lembongan is zeker erg leuk. Ik ken de rest van jullie schema helaas niet dus het is lastig in te schatten of ik dit moet aanraden.

   Groeten,
   Sjoerd

 6. Liese

  Hey,

  Eind juni tot ongeveer eind juli gaan we (eindelijk) backpacken in Indonesië, kijk ik al lang naar uit! Nu hebben we een mooie route uitgeschreven die op ons lijf geschreven is. We eindigen in Lombok, maar onze terugvlucht vliegt vanaf Jakarta. Nu heb ik al wat zitten proberen om een binnenlandse vlucht te boeken vanaf Lombok naar Jakarta, maar dit lukt niet. Als ik het goed begrepen heb kan je enkel via AirAsia boeken op voorhand boeken vanuit Europa, maar zij vliegen niet vanaf Lombok. Hebben jullie misschien een oplossing? Is het een optie om bij aankomst in Jakarta deze binnenlandse vlucht te boeken? Het is natuurlijk wel hoogseizoen en ik wil liefst niet het risico lopen om niet terug te geraken…

  Heel erg bedankt!
  Liese

  1. Sjoerd

   Hoi Liese,

   Ik denk niet dat het nodig is om op voorhand al een ticket terug te boeken. Je zou eens op tiket.com kunnen kijken, daar moet het wel lukken dacht ik. Maar zoals ik al zei, als je in Indonesië bent kun je altijd nog een ticket ter plekke boeken.

   Groeten,
   Sjoerd

 7. Rijks

  Hallo,
  Mijn vriend en ik gaan eind juni ongeveer 3,5 reizen in Indonesië.
  We willen beginnen in Jakarta en dan zelf reizen naar Bali, eventueel ook nog Lombok als hier tijd voor is. Vanuit Bali nemen we een binnenlandse vlucht terug naar Jakarta.
  Heb je misschien een route die we kunnen gebruiken of tips voor plaatsen/dingen die we zeker moeten bezichtigen?
  Groetjes

  1. Sjoerd

   Hoi Fenne,

   Ik denk dat we een asntal routes hebben die mooi bij je wensen aansluiten. Als je in onze reis winkel kijkt vind je een Reisgids Indonesië.
   Deze is zowel digitaal als hardcopy te bestellen. Daarnaast verkopen we de routes ook los. Ook die zijn digitaal.

   Je vindt alles hier: https://www.reis-expert.nl/product-categorie/azie/indonesie/

   Reis groeten,
   Sjoerd

 8. Myrthe

  Hoi,

  Ik heb de reisgids al doorgespit, wat een leuke gids!

  In april vertrek ik naar Bali voor een maand vrijwilligerswerk. Daarna heb ik nog 2 weken alleen de tijd en daarna komt mijn vriend nog voor 3,5 week, hij komt aan op Lombok. Wat raden jullie mij aan om in die 2 weken nog te doen? En daarna willen we graag Lombok, de Gili eilanden en Java bekijken. Is het haalbaar om Sumatra er nog bij te pakken of is dit te veel? Welke route raden jullie aan, aangezien wij vanaf jakarta weer naar huis vliegen.

  Ik hoor het graag!

  Groetjes!

  1. Sjoerd

   Hoi Myrthe,

   Gaaf dat je zo lang naar Bali / Indonesië gaat. Blijf je die 2 weken op Bali of wil je een ander eiland bezoeken? Mocht je een ander eiland willen bezoeken kan ik ook Sulawesi aanraden.

   Ik denk dat Sumatra nog wel zou kunnen mits je niet te lang op Java blijft. Daarnaast zal ook je tijd op Sumatra beperkt zijn. Op Java zou ik Yogyajarta en de Bromo vulkaan kunnen aanraden. Verder zou ik niet te lang blijven op het eiland en al helemaal niet in Jakarta. Tip voor de Gili’s; ga naar gili nanggu, duurder maar veeeeel romantischer. Wel van te voren boeken. Een route is afhankelijk van of je wil vliegen van Lombok naar Java om tijd te besparen of dat je liever de bus/boot pakt om geld te besparen?

   Groeten,
   Sjoerd

 9. Isa

  Hoi!

  Wat een gave website! In maart/april wil ik voor het eerst gaan backpacken in Azië voor ongeveer 2 tot 2,5 maanden.
  Nu had ik zelf Indonesië en Maleisië in mijn hoofd. Maar omdat het mijn eerste trip wordt is het misschien beter te beginnen in Thailand en dan door naar Laos en Vietnam?
  Ik vind het allemaal erg spannend! Ik hou van surfen, snorkelen, mooie natuur en lekker eten :). Wat zouden jullie aanraden? Ook qua seizoen.
  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Isa,

   mooie reis heb je voor de boeg!
   Wat betreft ‘landen om te beginnen’ hoef je niet perse naar Thailand, Laos of Vietnam. Indonesië (Java, Bali, Lombok etc.) is prima te doen als beginnend backpacker in Azië. En Maleisië is een van de makkelijkste en veiligste landen om te reizen in Azië, vergelijkbaar met Thailand. Vietnam, Thailand en Maleisië zijn allemaal prima te doen in de maanden maart/april. In april begint in de meeste landen het tussenseizoen (hoogseizoen is meestal december tot en met maart). In Indonesië is het hoogseizoen de maanden juli en augustus, maar wij vonden dit geen fijne periode. Het is heel erg druk dan en qua weer merkte wij geen verschil tussen juli of april/mei. In beide maanden hadden we prima weer.
   Als je wil surfen en van mooie natuur houd is Indonesië zonder twijfel de beste optie 🙂 Je kunt hier het beste surfen en de natuur is het mooist. Thailand en Vietnam zijn al wat drukker en Laos vond ik persoonlijk heel erg leuk, maar ligt niet op de route van Maleisië of Indonesië 🙂

   Succes met de keuze en fijne reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 10. Lisa

  Beste Sjoerd,

  wat een super handige en fijne website!

  Ik ga samen met mijn vriend eind oktober voor een paar dagen naar Singapore.
  Hierna willen wij graag doorreizen naar Indonesie aangezien het weer in Maleisie een stuk heftiger kan zijn (orkanen etc.).
  Ik zag dat een vliegticket van Singapore naar Bali maar 50 euro is, dus dat is een mooie prijs.

  Vanaf Bali hebben wij nog ongeveer 2,5 week om te reizen in Indonesie. Wij houden van leuke surfspots, mooie natuur, mooie stranden/onderwater wereld, maar ook van leuke winkeltjes/terrasjes met muziek etc.
  Hebben jullie hier een goede route voor?

  Groetjes en alvast bedankt, Lisa

  1. Sjoerd

   Hoi Lisa,

   Sorry voor mijn late antwoord en bedankt voor de complimenten.
   Het lijkt me inderdaad verstandig om voor Indonesië te kiezen. Statistisch gezien heb je daar minder kan op regen.

   Als ik het zo lees zit je in Indonesië ook goed wat jullie “eisen” betreft. Ik denk dat Bali en Lombok het beste aan jullie eisen voldoen. Je kunt overal in Indonesië goed surfen maar in Sumbawa heb je echt DE surfspots van Indonesië of misschien wel heel Azië zitten. Je hebt hier alleen minder het winkeltjes/terrasjes gevoel. Het is een vrij rustig eiland waar het toerisme nog niet echt is door gedrongen. Je zal dan ook veel afhankelijk zijn van de resorts die er voor de surfers zitten voor het eten en muziek. Naast surfen is er ook weinig anders te doen.
   Een route zoals hier boven beschreven zit niet in ons routeboek. Wel hebben we een route voor Java, Bali, Lombok en Flores. Ik denk dat deze perfect bij jullie eisen past. Ik zou dan gezien de tijd Java overslaan. Je kan dan vanuit Lombok kijken of je naar Sumbawa reist voor het surfen of Flores voor de natuur.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Alvast heel veel reisplezier.

   Groetjes,
   Sjoerd

 11. Bonnie

  Hee,
  samen met me vriend willen we voor het eerst gaan backpacken voor 3 weken in september/oktober. Zelf dachten we aan Bali. Wij weten helaas de ins&outs niet van Indonesië maar we willen zoveel mogelijk zien maar dan moet het geen gehaaste reis worden. Wij zijn wel van de niet-toeristische plekken. Welke route zou je ons adviseren en is 3 weken voldoende?
  groetjesBonnie

  1. Sjoerd

   Hoi Bonnie,

   Als je niet van toeristische plekken houdt zou ik eigenlijk Bali niet aanraden. Je kunt dan beter naar Lombok, Flores of Sulawesi (of oostelijker) gaan. Het toerisme is hier minder (nog steeds voldoende) aanwezig dan op Bali. We hebben ooit een route voor Bali geschreven en deze geven we gratis weg op ons blog HIER. Mocht je routes zoeken voor de overige eilanden dan kan je ons Routeboek bestellen. Hierin staan gecombineerde routes voor Java, Bali, Lombok, Flores, Sulawesi, Timor, Raja Ampat en Papua.
   Lees HIER meer over ons routeboek!
   De route van Flores, Timor, Raja Ampat en Papua kan ik zeker aanraden.

   Groeten,
   Sjoerd

 12. casper vrolijk

  Hey wat een leuk artikel!! Ik wil tussen de 4 en 6 weken gaan, welke route raden jullie danaan??

  en als ik via skyscanner kijk zie ik geen directe vluchten naar indonesie?

  1. Sjoerd

   Hoi Casper,

   IN 4 tot 6 weken kan je een hoop doen. Wij zouden aanraden om naast Java en Bali ook zeker Lombok en Sulawesi te bezoeken. Daarnaast kan je vanuit Lombok ook een prachtig mooie boottrip doen naar Flores.

   Er zijn zeker wel directe vluchten hoor. Hier betaal je echter wel meer voor dan vluchten met 1 of meerdere tussenstops. Kijk bijvoorbeeld eens bij KLM.nl. Zij hebben rechtstreekse vluchten naar Jakarta en ik dacht ook Bali.

   Heel veel reisplezier en mocht je nog vragen hebben horen we dat natuurlijk graag :).

   Groeten,
   Sjoerd

 13. Karsten

  Hallo Allemaal! Wat zouden jullie aanraden. Ik wil voor het eerst gaan backpacken en ik dacht zelf aan Indonesië. Nu lees ik overal dat de meetse beginnende backpackers naar Thailand gaan. Wat is jullie idee hierover?

  1. Sjoerd

   Hoi Karsten,

   Ik denk niet dat het uitmaakt. THailand is inderdaad wat populairder onder reizigers maar ook in Indonesië kom je genoeg backpackers tegen. Daarnaast zijn beide landen goedkoop en goed te bereizen. Het enige verschil is het regenseizoen. Dat valt net in wat andere tijden in beide landen. Dit zou dus een overweging waard kunnen zijn.

   Groeten,
   Sjoerd

 14. Rietje

  Hoi Sjoerd,

  Hoeveel routes hebben jullie van Indonesie? Ik zit ook nog te twijfelen
  Is het daarnaast aan te raden om in onze zomer te gaan reizen in Indonesië?

  Bedankt alvast.

  Met vriendelijke groet,
  Rietje

  1. Sjoerd

   Hoi Rietje,

   Inmiddels zijn er 4 routes van Indonesië in onze Reisgids! De zomer is de perfecte tijd om naar Indonesië te gaan.
   Het enige nadeel is dat het er dan wel drukker is omdat het hoogseizoen is.

   met vriendelijke groet,
   Sjoerd

 15. Laura

  Hoi mij naam is laura
  Ik wil binnen kort naar Indonesië
  En jullie reis gids spreek mij heel erg aan dat ik hem ga bestellen . Maar eerst is mijn vraag is mogelijk in 4 weken rond te trekken van Jakarta tot Bali
  En waar kan precies zien wat de prijzen zijn van binnenlandse vliegticket
  Vriendelijke gr laura

  1. Sjoerd

   Hoi Laura,

   Super leuk dat je naar Indonesië gaat. Wij zijn er afgelopen zomer weer geweest en het blijft een fantastisch land.
   Goed om te horen dat je onze Reisgids wil bestellen. 4 weken zijn ruim voldoende om van Jakarta naar Bali te reizen. In onze reisgids zit onder andere een route die vanaf Jakarta naar Bali, Lombok en zelfs nog Flores gaat in 4 weken. Je zou dus zelfs nog meer kunnen zien/doen als je dat graag wil.
   Persoonlijk gebruik ik altijd de app van tiket.com om vliegtickets of treintickets te bestellen. Zeker op Java is de trein een bijzonder prettig vervoersmiddel. Neem wel een warme trui mee want de airco staat altijd flink koud in de trein ;).

   Mochten we verder nog kunnen helpen horen we dat natuurlijk graag Laura.

   Met vriendelijke groet,
   Sjoerd

 16. Liselotte

  Beste Sjoerd en Ties,

  Ik wil deze zomer 2 maanden gaan backpacken in Indonesië. Hebben jullie nog tips omtrent vervoer en misschien een route die ik zou kunnen volgen? Ik ben vrij onbekend met Azië maar ik begreep van vrienden dat Indonesie super leuke en goedkoop is en prachtige natuur heeft.

  Alvast bedankt voor jullie reactie.

  1. Sjoerd

   Hoi Liselotte,

   Indonesië is zeker een goede keuze. Het is een gevarieerd land waardoor je een hoop kunt doen. Zeker in 2 maanden. Het vervoer is in grote delen van Indonesië relatief goed geregeld. Zelf gebruik ik altijd de app tiket.com. Hier kan je trein en vliegtickets boeken. De trein is ideaal op Java om te reizen. Op andere eilanden kan je kiezen voor de bemo’s die overal rijden en die je overal kunt boeken of een taxi. Een taxi is natuurlijk wel duurder. Afhankelijk van wat je wil gaan doen kunnen we wel voor je kijken naar een route. Je kan eventueel ook onze reisgids aanschaffen. Hier staan 4 routes in voor Indonesië. Een route van 3 weken voor Bali, een route van 4 weken voor Flores, Timor, Raja Ampat en Papua. Een route van 4 weken voor Java en Sulawesi en een route van 4 weken voor Java, Bali, Lombok en Flores. Je zou hier dus een hoop informatie uit kunnen halen. Check hier meer informatie.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU