Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Backpacken in Indonesië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 30

Bijgewerkt op 12 mei, 2023

Backpacken in Indonesië is op dit moment razend populair. Backpacken is namelijk een geweldige manier om dit mooie land te leren kennen. Het grote voordeel van backpacken is dat je volledige vrijheid hebt en vaak op een goedkoop budget reist. Hierdoor kun je langer wegblijven. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je reist. Maar backpacken betekent wel vaker de lokale bus, lokaal eten en als het even kan ook lokaal overnachten.

Backpacken Indonesië is de ideale manier om het land te verkennen. Je reist en slaapt vaker samen met locals waardoor je meer van het land ziet. Je moet er wel de tijd voor nemen. Indonesië is behoorlijk groot. Alles bezoeken is bijna onmogelijk, maar in een paar weken kun je een hoop zien.

10 tips voor backpacken in Indonesië

Backpacken in Indonesië is behoorlijk populair. Daar zijn een aantal redenen voor (die je hieronder leest). Het land heeft ook ontzettend veel te bieden. Van prachtige stranden tot eeuwenoude tempels en van indrukwekkende vulkanen tot heerlijk eten. Als je gaat backpacken door Indonesië boek je vaak niks van tevoren. Maar dat betekent niet dat je niks hoeft te plannen of uit hoeft te zoeken.

Daarom delen wij onze belangrijkste tips.

Backpacken in Indonesië

Rijstvelden op Sumatra

#1 Wat kost backpacken in Indonesië?

Hoeveel geld je nodig hebt voor je reis door Indonesië, hangt af van de manier waarop je reist. Een ding is zeker: de tijd dat je voor €30 per dag kunt reizen is voorbij.

Je kunt in vijf-sterren-restaurants eten, maar je kunt ook low-budget eten bij  lokale restaurantjes. Hetzelfde geldt voor slapen en vervoer. Houd er in elk geval rekening mee dat de prijzen per eiland enorm kunnen verschillen.

 Reken op zo’n €55 tot €55 per dag

Slapen in Yogyakarta op Java is bijvoorbeeld veel goedkoper dan slapen in Bingin op Bali. Bali is het meest ontwikkelde eiland en daarom relatief ook iets duurder. Je betaalt in de grotere steden daarom ook net iets meer dan in de kleinere dorpjes.

TIP ♥ – meer over het budget voor Indonesië lees je hier.

4.83 out of 5
12 beoordeling(en)

Digitale Reisgids Indonesië

17,95

Digitale Reisgids Indonesië

4.83 out of 5
12 beoordeling(en)
17,95
Door onze ervaring met het reizen in Indonesië willen en kunnen we jou graag helpen. Zelf hebben we meerdere keren gereisd in Indonesië en hebben een hoop meegemaakt in die tijd. Juist deze inside informatie maakt het verschil. Samen met andere Azië...

#2 Regel het juiste visum

Alle Nederlanders en Belgen krijgen bij aankomst een gratis Visa on Arrival. Deze is 30 dagen geldig en kan met 30 dagen worden verlengd. In totaal kun je dus 60 dagen in Indonesië blijven. Het kost $35 USD. Neem hiervoor contant geld mee.

Je vraagt het visum aan bij aankomst op de luchthaven in Jakarta of Bali. Je kunt het ook via deze website aanvragen.

Als je langer dan 30 dagen in Indonesië bent, dien je wel een visum aan te vragen. Er zijn verschillende soorten visa, zoals het B211A visum. Deze is langer geldig (tot 6 maanden) en dus perfect voor mensen die langer in Indonesië willen blijven.

Meer over dit onderwerp lees je op de pagina visum Indonesië.

Tijdens de boottocht van Lombok naar Flores

#3 Verken meer dan de bekende highlights

Vulkanen, stranden, nationale parken, tempels, rijstvelden, eilanden en een oogverblindend mooie onderwaterwereld. Er zijn nogal wat redenen om naar Indonesië te gaan. Alle highlights van Indonesië vind je op de pagina highlights Indonesië

We willen je echter ook wijzen op de minder bekende plekken in Indonesië, want die zijn er genoeg. En geloof ons. Ze zijn de moeite waard.

Als je gaat backpacken in Indonesië, overweeg dan ook Raja Ampat, een betoverende eilandengroep in West-Papoea. Met zijn ongerepte turquoise wateren, levendige koraalriffen en ongerepte regenwouden biedt Raja Ampat een ongeëvenaarde duik- en snorkelervaring. Voor degenen die op zoek zijn naar culturele onderdompeling, is de afgelegen Tana Toraja-regio in Sulawesi een must om te bezoeken. Bekend om zijn uitgebreide begrafenisrituelen, traditionele architectuur en ingewikkeld houtsnijwerk.

Wij komen net terug van Sumba. Een van de mooiste en meet ongerepte eilanden van het land en op slechts een uur vliegen van Bali. Dit eiland staat bekend om zijn adembenemende landschappen, oude megalithische cultuur en levendige lokale tradities. Van de glooiende heuvels van Waikabubak tot de ongerepte stranden van Nihiwatu.

Vergeet de ook de Molukken niet. Deze archipel bestaat uit honderden eilanden, elk met zijn eigen schoonheid en cultureel erfgoed. De Banda-eilanden, genesteld in de Molukken, waren ooit het epicentrum van de lucratieve specerijenhandel. Tegenwoordig bieden deze eilanden een glimp van hun historische betekenis met goed bewaard gebleven koloniale architectuur en fascinerende onderwaterwonderen.

#4 Respecteer de cultuur

Indonesië is een land met diverse etnische groepen en religies, elk met hun eigen gewoonten en tradities. Neem de tijd om vertrouwd te raken met de lokale gewoonten van de specifieke regio die je bezoekt.

Bij het bezoeken van tempels is het bijvoorbeeld belangrijk om je bescheiden te kleden en je schouders en benen te bedekken. Houd rekening met culturele gewoonten, zoals het uittrekken van je schoenen voordat je iemands huis of een plaats van aanbidding betreedt.

Leer bovendien ook over specifieke gebaren die als beleefd of onbeleefd worden beschouwd. Zo wordt wijzen met je wijsvinger in veel Indonesische culturen als onbeleefd beschouwd, dus het is beter om je duim of open hand te gebruiken om iets aan te geven.

Kelingking Beach

Kelingking Beach en de bekende kliffen

#5 Beklim minimaal één vulkaan

Indonesië staat bekend om zijn talloze beklimbare vulkanen, elk met een spannend avontuur en adembenemende uitzichten. Hier zijn enkele van de opmerkelijke vulkanen die in Indonesië kunnen worden beklommen:

Mount Bromo

Mount Bromo, gelegen in Oost-Java, is een van de meest populaire vulkanen om te beklimmen in Indonesië. De buitenaardse landschappen, waaronder de uitgestrekte Tengger Caldera en het betoverende uitzicht op de zonsopgang, trekken avonturiers van over de hele wereld aan.

Mount Rinjani

Mount Rinjani, gelegen op het eiland Lombok, is de op één na hoogste vulkaan van Indonesië. De tocht naar de top is uitdagend maar lonend, met adembenemende panorama’s van het kratermeer, warmwaterbronnen en de naburige eilanden.

Je kunt deze tour bij ons boeken!

Mount Merapi

Bekend als de “Berg van Vuur”. Merapi is een actieve vulkaan in Midden-Java. Ondanks de frequente vulkanische activiteit, blijft het een populaire klim voor ervaren wandelaars die op zoek zijn naar een reis vol adrenaline.

Mount Kerinci

Gelegen op het eiland Sumatra, is de hoogste vulkaan van Indonesië. De beklimming van Kerinci is een uitdaging, maar biedt de mogelijkheid om weelderige regenwouden te verkennen, unieke flora en fauna te ontmoeten en panoramische uitzichten vanaf de top te aanschouwen.

Mount Semeru

De hoogste vulkaan op Java. Semeru staat bekend om zijn schilderachtige landschappen, waaronder het prachtige turkoois gekleurde Ranu Kumbolo-meer, en de mogelijkheid om frequente uitbarstingen vanaf een veilige afstand te zien.

Mount Agung

Mount Agung (Bali) wordt beschouwd als de heiligste top van het eiland. Het beklimmen van deze heilige vulkaan biedt niet alleen een fysieke uitdaging, maar ook een spirituele reis, omdat het nauw verbonden is met de Balinese hindoeïstische overtuigingen.

Mount Kelimutu

Mount Kelimutu ligt op Flores en staat bekend om zijn drie kratermeren, elk met een andere levendige kleur. De wandeling naar de top biedt niet alleen een prachtig uitzicht, maar ook een kans om getuige te zijn van de steeds veranderende tinten van de meren.

Amed Beach

Het zwarte strand van Amed met Mount Agung op de achtergrond

#6 Neem genoeg tijd

Bij het backpacken in Indonesië is het essentieel om het concept van tijd nemen te omarmen. Met zijn enorme omvang en ontelbare eilanden biedt Indonesië een divers en boeiend landschap, maar ook een waar je niet zomaar doorheen reist.

Haasten van de ene bestemming naar de andere zou betekenen dat je de verborgen juweeltjes, unieke culturen en adembenemende landschappen mist die buiten de gebaande paden liggen. Of het nu gaat om het verkennen van de oude tempels van Java, het trekken door de weelderige oerwouden van Sumatra, of jezelf onderdompelen in de levendige onderwaterwereld van Komodo National Park, elk eiland heeft zijn eigen charme.

Door jezelf voldoende tijd te gunnen om rond te dwalen, te ontdekken en contact te maken met de lokale gemeenschappen, zul je de ziel van Indonesië echt begrijpen. Omarm de ontspannen sfeer van het eiland, geniet van de heerlijke lokale keuken en neem deel aan de traditionele rituelen en festiviteiten.

Bezienswaardigheden van Bali

De rijstvelden in Sidemen (Bali)

#7 Kies die beste reistijd voor Indonesië

Het weer en klimaat in Indonesië zijn sterk afhankelijk van de locatie waarop je op een bepaald moment bent. Over het algemeen geldt dat oktober tot mei geldt als de natte periode.

Van mei tot oktober is de gunstigste reisperiode voor backpacken door Indonesië. Let er wel op dat het in de zomermaanden soms tegen de 40 graden Celsius kan worden in sommige stukken van het land.

Beste reistijd Indonesie

#8 Maak je niet te druk tijdens backpacken in Indonesië

Een waardevolle tip voor backpacken in Indonesië is om flexibel te blijven en met de stroom mee te gaan. Reizen, vooral in een divers en dynamisch land als Indonesië, gaat zelden precies zoals gepland. Vluchten kunnen vertraging oplopen, vervoersopties kunnen veranderen of er kunnen zich onverwachte weersomstandigheden voordoen.

In plaats van gefrustreerd of gestrest te raken, omarm je de onvoorspelbaarheid en gebruik je deze als een kans op avontuur. Sta open voor alternatieve routes, onverwachte omwegen en spontane ontdekkingen. Door flexibel te blijven, gun je jezelf de vrijheid om je volledig onder te dompelen in de lokale cultuur, nieuwe contacten te leggen en verborgen juweeltjes tegen te komen die niet in de reisgidsen staan.

Embrace the unexpected! Dat is de magie van backpacken, en het zijn vaak die ongeplande momenten die de meest gekoesterde herinneringen creëren. Dus pak je gevoel voor avontuur in, be open minded en laat de reis zich op natuurlijke wijze ontvouwen tijdens het backpacken door Indonesië.

Backpacken in Indonesië

Ties in Sumba

#9 Zo regel je je vliegtickets voor Indonesië

Wanneer je vanaf Amsterdam naar Indonesië wilt vliegen, kun je alleen landen in de hoofdstad Jakarta. Wanneer je een vliegticket naar Indonesië gaat boeken moet je op een aantal zaken letten.

Zo gaan er directe vluchten en vluchten met een overstap naar Indonesië. Een vlucht met overstap duurt vanzelfsprekend langer dan een directe vlucht, maar is soms wel goedkoper. Wanneer je kiest voor een vlucht met overstap kun je er ook voor kiezen om te landen in Bali.

TIP ♥ – alle tips over het boeken van vliegtickets naar Indonesië vind je hie

#10 Kies je accommodatie

Als je gaat backpacken in Indonesië, is het belangrijk om accommodatie te kiezen die je in staat stelt contact te maken met andere reizigers. Kies voor hostels die bekend staan om hun gemeenschappelijke ruimtes en activiteiten.

Maak gebruik van online boekingsplatforms voor budgetaccommodaties of backpackers, en sluit je aan bij backpackerforums of gebruik apps om in contact te komen met medereizigers. Zoek naar accommodaties die sociale evenementen en activiteiten organiseren, waarbij je behoefte aan sociale interactie wordt afgewogen tegen factoren als veiligheid en budget.

J kunt ook vooraf je accommodaties boeken, zodat je de hele reis voorzien bent van een slaapplek. Een van de charmes van backpacken is echter de vrijheid en het avontuur. Het is veel leuker om ter plaatse pas op zoek te gaan naar een slaapplek!

 

Meer lezen over Indonesië?

30 comments

 1. Emma

  Hallo Sjoerd en Ties,

  Een vriendin en ik willen van 3 weken naar Indonesië om te backpacken. Half juli tot begin augustus.

  Welke route zouden jullie aanraden? We houden van snorkelen, natuur, goed eten, rust (strand), wandelen. En zouden een combinatie willen van populaire bestemming maar ook zeker wat minder ondekte plekken.

  Flores en Sulawesi spreken ons aan van wat we op de site zien.
  Bv Bali, Flores en Sulawesi is dat te doen in 3 weken of raad je een andere route aan.

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Emma,

   leuk dat jullie naar Indonesië gaan! Indonesië is echt een gigantisch land en er is zoveel te zien!
   In drie weken zou ik maximaal 2 eilanden bezoeken. Vergeet niet dat de afstanden ontzettend lang zijn. Daarnaast zou ik eilanden zoeken die redelijk makkelijk te combineren zijn. Bali en Lombok, Sulawesi en Bali, Lombok en Flores, Sumatra en Java… genoeg opties 🙂

   Wat je zou kunnen doen is op Bali vliegen, een paar dagen op Bali blijven. Daarna de boot pakken naar Lombok, ook hier een aantal dagen verblijven en vanaf hier de boot naar Flores nemen. Dit was een van de tofste ervaringen van ons in Indonesië.

   Sulawesi is behoorlijk groot dus dat wordt krap, maar niet als je alleen het zuiden pakt met bijv. Tana Toraja en omstreken.

   Veel plezier alvast!

   Groeten,
   Ties

 2. Gilles B

  Dag Sjoerd & Ties,

  wij zouden dit jaar graag 3 weken reizen door Indonesië. Wat kunnen jullie aanraden voor ons? Waar starten we best, welke eilanden doen we het best?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Groeten

 3. Irene

  Hallo,

  Zomer 2018 wil ik zo’n 7 a weken reizen. Mijn eerste plan was om juist niet naar Azië te gaan, omdat alle studenten daar al naartoe gaan. Maar aangezien het wel goedkoop is en ik ook nog op wintersport wil, denk ik erover om toch voor Azië te kiezen. Welke eilanden zou ik dan het best kunnen bezoeken? Ik wil dus het liefst niet naar de meest bekende plekken, maar wel veel natuur en cultuur zien! Hebben jullie tips?

  Groetjes,
  Irene

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Irene,

   dat klinkt als een mooie reis! Als je niet naar de toeristische gebieden wil raad ik je aan om eilanden als Java, Bali (de Gili’s) en Lombok over te slaan. Dat zijn de wat meer bekendere eilanden.

   Wij vonden Sulawesi erg mooi (wordt wel iets drukker de laatste tijd). Daarnaast vonden we Sumbawa super mooi, dat is nog redelijk onontwikkeld. Wij vonden het mooi omdat je er goed kunt surfen. Dat moet een beetje je dingen zijn 🙂 Andere plekken waar je aan kunt denken zijn Sumatra, West-Timor (heel bijzonder) of Raja Ampat (paradijs op aarde!). Ligt er net aan wat je zoekt 😉

   Fijne reis!

   Groeten,
   Ties

 4. José

  Hoi! Leuke website hebben jullie! Ik heb ook jullie gids gekocht, ook erg handig. Ik ga vanaf half januari voor drie maanden naar Indonesie, eerst drie weken met een vriendin naar Bali, daarna acht weken in mijn eentje rondtrekken. Ik ben 62 jaar, heb de indruk dat er vooral jonge backpackers zijn in Azië. Ik hou erg van jonge mensen, maar of die nou graag contact zoeken met een veel oudere vrouw? Ik ben benieuwd of jullie ook wat oudere backpackers (nou ja, ik ga met een koffertje:-)) hebben ontmoet in Azië. Jonge mensen ontmoeten elkaar vaak in hostels, waarvan ik het idee heb dat er vooral jonge mensen zitten en ik uit de toon zal vallen. Ik ga denk ik meer voor Homestays of Bed and Breakfasts… Of moet ik toch voor hostels kiezen om ook andere reizigers tegen te komen? hartelijke groet José

 5. Luuk

  Wij gaan van 22 juni tot 14 juli naar indonesie, onze reis begint in jakarta vanaf daar hebben we al een vlucht geboekt naar Jogjakarta. Vanaf Jogjakarta hebben we nog geen reis geboekt naar Denpasar de vraag is nog even hoe we dit willen aanpakken. Heb hierover wat vragen:

  – Wat zal jij ons aanraden om van Jogjakarta naar Bali te gaan (Qua vervoer)?
  – Mochten we voor vliegtuig kiezen is het dan handig van te voren te boeken i.v.m. het suikerfeest?
  – Hoeveel dagen in Jogjakarta is ongeveer genoeg om veel te kunnen zien?
  – Is Nusa Lembongan ook aan te raden om heen te gaan? of alleen als er tijd over is?

  1. Sjoerd

   Hoi Luuk,

   Dank voor je reactie. Leuk dat jullie op reis gaan naar Indonesië.
   Ik denk dat je het vervoer vanaf Jogjakarta naar Bali prima geregeld is. Je kunt dit boeken op elke hoek van de straat in Jogja zelf.
   Mocht je met het vliegtuig willen lijkt het me zeker verstandig om dit iets van te voren te boeken als dit in de tijd van het suikerfeest valt. Veel van de locals gaan dan zelf ook op pad om familie te bezoeken.

   – Ik zou het vervoer zelf in Yogya regelen. Dit kan snel, eenvoudig en goedkoop bij verschillende reisbureautjes op straat. Je zit dan wel enige tijd in een minivan, wat niet altijd even comfortabel is.
   – Ja als je wil vliegen zou ik dit via tiket.com of een andere site vlak voor of aan het begint van de vakantie boeken.
   – Dat is voor iedereen anders maar ik zou het op ongeveer 3 dagen houden.
   – Nusa Lembongan is zeker erg leuk. Ik ken de rest van jullie schema helaas niet dus het is lastig in te schatten of ik dit moet aanraden.

   Groeten,
   Sjoerd

 6. Liese

  Hey,

  Eind juni tot ongeveer eind juli gaan we (eindelijk) backpacken in Indonesië, kijk ik al lang naar uit! Nu hebben we een mooie route uitgeschreven die op ons lijf geschreven is. We eindigen in Lombok, maar onze terugvlucht vliegt vanaf Jakarta. Nu heb ik al wat zitten proberen om een binnenlandse vlucht te boeken vanaf Lombok naar Jakarta, maar dit lukt niet. Als ik het goed begrepen heb kan je enkel via AirAsia boeken op voorhand boeken vanuit Europa, maar zij vliegen niet vanaf Lombok. Hebben jullie misschien een oplossing? Is het een optie om bij aankomst in Jakarta deze binnenlandse vlucht te boeken? Het is natuurlijk wel hoogseizoen en ik wil liefst niet het risico lopen om niet terug te geraken…

  Heel erg bedankt!
  Liese

  1. Sjoerd

   Hoi Liese,

   Ik denk niet dat het nodig is om op voorhand al een ticket terug te boeken. Je zou eens op tiket.com kunnen kijken, daar moet het wel lukken dacht ik. Maar zoals ik al zei, als je in Indonesië bent kun je altijd nog een ticket ter plekke boeken.

   Groeten,
   Sjoerd

 7. Rijks

  Hallo,
  Mijn vriend en ik gaan eind juni ongeveer 3,5 reizen in Indonesië.
  We willen beginnen in Jakarta en dan zelf reizen naar Bali, eventueel ook nog Lombok als hier tijd voor is. Vanuit Bali nemen we een binnenlandse vlucht terug naar Jakarta.
  Heb je misschien een route die we kunnen gebruiken of tips voor plaatsen/dingen die we zeker moeten bezichtigen?
  Groetjes

  1. Sjoerd

   Hoi Fenne,

   Ik denk dat we een asntal routes hebben die mooi bij je wensen aansluiten. Als je in onze reis winkel kijkt vind je een Reisgids Indonesië.
   Deze is zowel digitaal als hardcopy te bestellen. Daarnaast verkopen we de routes ook los. Ook die zijn digitaal.

   Je vindt alles hier: https://www.reis-expert.nl/product-categorie/azie/indonesie/

   Reis groeten,
   Sjoerd

 8. Myrthe

  Hoi,

  Ik heb de reisgids al doorgespit, wat een leuke gids!

  In april vertrek ik naar Bali voor een maand vrijwilligerswerk. Daarna heb ik nog 2 weken alleen de tijd en daarna komt mijn vriend nog voor 3,5 week, hij komt aan op Lombok. Wat raden jullie mij aan om in die 2 weken nog te doen? En daarna willen we graag Lombok, de Gili eilanden en Java bekijken. Is het haalbaar om Sumatra er nog bij te pakken of is dit te veel? Welke route raden jullie aan, aangezien wij vanaf jakarta weer naar huis vliegen.

  Ik hoor het graag!

  Groetjes!

  1. Sjoerd

   Hoi Myrthe,

   Gaaf dat je zo lang naar Bali / Indonesië gaat. Blijf je die 2 weken op Bali of wil je een ander eiland bezoeken? Mocht je een ander eiland willen bezoeken kan ik ook Sulawesi aanraden.

   Ik denk dat Sumatra nog wel zou kunnen mits je niet te lang op Java blijft. Daarnaast zal ook je tijd op Sumatra beperkt zijn. Op Java zou ik Yogyajarta en de Bromo vulkaan kunnen aanraden. Verder zou ik niet te lang blijven op het eiland en al helemaal niet in Jakarta. Tip voor de Gili’s; ga naar gili nanggu, duurder maar veeeeel romantischer. Wel van te voren boeken. Een route is afhankelijk van of je wil vliegen van Lombok naar Java om tijd te besparen of dat je liever de bus/boot pakt om geld te besparen?

   Groeten,
   Sjoerd

 9. Isa

  Hoi!

  Wat een gave website! In maart/april wil ik voor het eerst gaan backpacken in Azië voor ongeveer 2 tot 2,5 maanden.
  Nu had ik zelf Indonesië en Maleisië in mijn hoofd. Maar omdat het mijn eerste trip wordt is het misschien beter te beginnen in Thailand en dan door naar Laos en Vietnam?
  Ik vind het allemaal erg spannend! Ik hou van surfen, snorkelen, mooie natuur en lekker eten :). Wat zouden jullie aanraden? Ook qua seizoen.
  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Isa,

   mooie reis heb je voor de boeg!
   Wat betreft ‘landen om te beginnen’ hoef je niet perse naar Thailand, Laos of Vietnam. Indonesië (Java, Bali, Lombok etc.) is prima te doen als beginnend backpacker in Azië. En Maleisië is een van de makkelijkste en veiligste landen om te reizen in Azië, vergelijkbaar met Thailand. Vietnam, Thailand en Maleisië zijn allemaal prima te doen in de maanden maart/april. In april begint in de meeste landen het tussenseizoen (hoogseizoen is meestal december tot en met maart). In Indonesië is het hoogseizoen de maanden juli en augustus, maar wij vonden dit geen fijne periode. Het is heel erg druk dan en qua weer merkte wij geen verschil tussen juli of april/mei. In beide maanden hadden we prima weer.
   Als je wil surfen en van mooie natuur houd is Indonesië zonder twijfel de beste optie 🙂 Je kunt hier het beste surfen en de natuur is het mooist. Thailand en Vietnam zijn al wat drukker en Laos vond ik persoonlijk heel erg leuk, maar ligt niet op de route van Maleisië of Indonesië 🙂

   Succes met de keuze en fijne reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 10. Lisa

  Beste Sjoerd,

  wat een super handige en fijne website!

  Ik ga samen met mijn vriend eind oktober voor een paar dagen naar Singapore.
  Hierna willen wij graag doorreizen naar Indonesie aangezien het weer in Maleisie een stuk heftiger kan zijn (orkanen etc.).
  Ik zag dat een vliegticket van Singapore naar Bali maar 50 euro is, dus dat is een mooie prijs.

  Vanaf Bali hebben wij nog ongeveer 2,5 week om te reizen in Indonesie. Wij houden van leuke surfspots, mooie natuur, mooie stranden/onderwater wereld, maar ook van leuke winkeltjes/terrasjes met muziek etc.
  Hebben jullie hier een goede route voor?

  Groetjes en alvast bedankt, Lisa

  1. Sjoerd

   Hoi Lisa,

   Sorry voor mijn late antwoord en bedankt voor de complimenten.
   Het lijkt me inderdaad verstandig om voor Indonesië te kiezen. Statistisch gezien heb je daar minder kan op regen.

   Als ik het zo lees zit je in Indonesië ook goed wat jullie “eisen” betreft. Ik denk dat Bali en Lombok het beste aan jullie eisen voldoen. Je kunt overal in Indonesië goed surfen maar in Sumbawa heb je echt DE surfspots van Indonesië of misschien wel heel Azië zitten. Je hebt hier alleen minder het winkeltjes/terrasjes gevoel. Het is een vrij rustig eiland waar het toerisme nog niet echt is door gedrongen. Je zal dan ook veel afhankelijk zijn van de resorts die er voor de surfers zitten voor het eten en muziek. Naast surfen is er ook weinig anders te doen.
   Een route zoals hier boven beschreven zit niet in ons routeboek. Wel hebben we een route voor Java, Bali, Lombok en Flores. Ik denk dat deze perfect bij jullie eisen past. Ik zou dan gezien de tijd Java overslaan. Je kan dan vanuit Lombok kijken of je naar Sumbawa reist voor het surfen of Flores voor de natuur.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Alvast heel veel reisplezier.

   Groetjes,
   Sjoerd

 11. Bonnie

  Hee,
  samen met me vriend willen we voor het eerst gaan backpacken voor 3 weken in september/oktober. Zelf dachten we aan Bali. Wij weten helaas de ins&outs niet van Indonesië maar we willen zoveel mogelijk zien maar dan moet het geen gehaaste reis worden. Wij zijn wel van de niet-toeristische plekken. Welke route zou je ons adviseren en is 3 weken voldoende?
  groetjesBonnie

  1. Sjoerd

   Hoi Bonnie,

   Als je niet van toeristische plekken houdt zou ik eigenlijk Bali niet aanraden. Je kunt dan beter naar Lombok, Flores of Sulawesi (of oostelijker) gaan. Het toerisme is hier minder (nog steeds voldoende) aanwezig dan op Bali. We hebben ooit een route voor Bali geschreven en deze geven we gratis weg op ons blog HIER. Mocht je routes zoeken voor de overige eilanden dan kan je ons Routeboek bestellen. Hierin staan gecombineerde routes voor Java, Bali, Lombok, Flores, Sulawesi, Timor, Raja Ampat en Papua.
   Lees HIER meer over ons routeboek!
   De route van Flores, Timor, Raja Ampat en Papua kan ik zeker aanraden.

   Groeten,
   Sjoerd

 12. casper vrolijk

  Hey wat een leuk artikel!! Ik wil tussen de 4 en 6 weken gaan, welke route raden jullie danaan??

  en als ik via skyscanner kijk zie ik geen directe vluchten naar indonesie?

  1. Sjoerd

   Hoi Casper,

   IN 4 tot 6 weken kan je een hoop doen. Wij zouden aanraden om naast Java en Bali ook zeker Lombok en Sulawesi te bezoeken. Daarnaast kan je vanuit Lombok ook een prachtig mooie boottrip doen naar Flores.

   Er zijn zeker wel directe vluchten hoor. Hier betaal je echter wel meer voor dan vluchten met 1 of meerdere tussenstops. Kijk bijvoorbeeld eens bij KLM.nl. Zij hebben rechtstreekse vluchten naar Jakarta en ik dacht ook Bali.

   Heel veel reisplezier en mocht je nog vragen hebben horen we dat natuurlijk graag :).

   Groeten,
   Sjoerd

 13. Karsten

  Hallo Allemaal! Wat zouden jullie aanraden. Ik wil voor het eerst gaan backpacken en ik dacht zelf aan Indonesië. Nu lees ik overal dat de meetse beginnende backpackers naar Thailand gaan. Wat is jullie idee hierover?

  1. Sjoerd

   Hoi Karsten,

   Ik denk niet dat het uitmaakt. THailand is inderdaad wat populairder onder reizigers maar ook in Indonesië kom je genoeg backpackers tegen. Daarnaast zijn beide landen goedkoop en goed te bereizen. Het enige verschil is het regenseizoen. Dat valt net in wat andere tijden in beide landen. Dit zou dus een overweging waard kunnen zijn.

   Groeten,
   Sjoerd

 14. Rietje

  Hoi Sjoerd,

  Hoeveel routes hebben jullie van Indonesie? Ik zit ook nog te twijfelen
  Is het daarnaast aan te raden om in onze zomer te gaan reizen in Indonesië?

  Bedankt alvast.

  Met vriendelijke groet,
  Rietje

  1. Sjoerd

   Hoi Rietje,

   Inmiddels zijn er 4 routes van Indonesië in onze Reisgids! De zomer is de perfecte tijd om naar Indonesië te gaan.
   Het enige nadeel is dat het er dan wel drukker is omdat het hoogseizoen is.

   met vriendelijke groet,
   Sjoerd

 15. Laura

  Hoi mij naam is laura
  Ik wil binnen kort naar Indonesië
  En jullie reis gids spreek mij heel erg aan dat ik hem ga bestellen . Maar eerst is mijn vraag is mogelijk in 4 weken rond te trekken van Jakarta tot Bali
  En waar kan precies zien wat de prijzen zijn van binnenlandse vliegticket
  Vriendelijke gr laura

  1. Sjoerd

   Hoi Laura,

   Super leuk dat je naar Indonesië gaat. Wij zijn er afgelopen zomer weer geweest en het blijft een fantastisch land.
   Goed om te horen dat je onze Reisgids wil bestellen. 4 weken zijn ruim voldoende om van Jakarta naar Bali te reizen. In onze reisgids zit onder andere een route die vanaf Jakarta naar Bali, Lombok en zelfs nog Flores gaat in 4 weken. Je zou dus zelfs nog meer kunnen zien/doen als je dat graag wil.
   Persoonlijk gebruik ik altijd de app van tiket.com om vliegtickets of treintickets te bestellen. Zeker op Java is de trein een bijzonder prettig vervoersmiddel. Neem wel een warme trui mee want de airco staat altijd flink koud in de trein ;).

   Mochten we verder nog kunnen helpen horen we dat natuurlijk graag Laura.

   Met vriendelijke groet,
   Sjoerd

 16. Liselotte

  Beste Sjoerd en Ties,

  Ik wil deze zomer 2 maanden gaan backpacken in Indonesië. Hebben jullie nog tips omtrent vervoer en misschien een route die ik zou kunnen volgen? Ik ben vrij onbekend met Azië maar ik begreep van vrienden dat Indonesie super leuke en goedkoop is en prachtige natuur heeft.

  Alvast bedankt voor jullie reactie.

  1. Sjoerd

   Hoi Liselotte,

   Indonesië is zeker een goede keuze. Het is een gevarieerd land waardoor je een hoop kunt doen. Zeker in 2 maanden. Het vervoer is in grote delen van Indonesië relatief goed geregeld. Zelf gebruik ik altijd de app tiket.com. Hier kan je trein en vliegtickets boeken. De trein is ideaal op Java om te reizen. Op andere eilanden kan je kiezen voor de bemo’s die overal rijden en die je overal kunt boeken of een taxi. Een taxi is natuurlijk wel duurder. Afhankelijk van wat je wil gaan doen kunnen we wel voor je kijken naar een route. Je kan eventueel ook onze reisgids aanschaffen. Hier staan 4 routes in voor Indonesië. Een route van 3 weken voor Bali, een route van 4 weken voor Flores, Timor, Raja Ampat en Papua. Een route van 4 weken voor Java en Sulawesi en een route van 4 weken voor Java, Bali, Lombok en Flores. Je zou hier dus een hoop informatie uit kunnen halen. Check hier meer informatie.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU