Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Mount Fuji

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 18

Bijgewerkt op 15 september, 2023

Mount Fuji is de meest gefotografeerde highlight van Japan. Deze vulkaan ligt op het eiland Honshu en is met 3.776 meter het hoogst gelegen punt van Japan. Mount Fuji is gelukkig een slapende vulkaan. Kans op uitbarsting is daarom erg gering tijdens je bezoek!

De heilige Mount Fuji

Wat meteen opvalt is de symmetrie van de vulkaan. Samen met Mount Tate en Mount Haku vormen deze bergen de ‘Three Holy Mountains’. Veel Japanners beklimmen Mount Fuji daardoor.

Mount Fuji ligt op ongeveer 100 kilometer van Tokyo en is op een heldere dag dan ook te zien vanaf de hoofdstad van Japan. Een gedeelte van het jaar is de top ondergesneeuwd wat het een perfect ‘Kodakmomentje’ maakt.

Wij hebben Mount Fuji twee keer bezocht. Eén keer als dagtrip vanuit Tokyo en we zijn een keer meerdere dagen in de regio verbleven. Fuji is toch het symbool van het land en onmisbaar als je naar Japan reist. Je moet wat geluk hebben met het weer als  de berg wil zien.

Wij zijn er twee keer geweest en helaas liet het weer ons twee keer in de steek. Toch is het een unieke ervaring om er rond te lopen en de natuur te ervaren. We raden aan om hier meerdere dagen te blijven, want een dagtrip vanuit Tokyo is toch wat kort.

Mount Fuji Mount Fuji in de verte

5 handige tips om Mount Fuji te beklimmen

Aangezien Mount Fuji één van de drie heilige bergen is in Japan is het enorm populair om de berg te beklimmen. Hou er wel rekening mee dat je in het hoogseizoen niet de enige bent. Je bent ook niet de eerste, dit was een (helaas naamloze) monnik in het jaar 663. Wil jij Mount Fuji beklimmen? Hieronder wat tips.

Tegenwoordig komen er per jaar zo’n 200.000 mensen Mount Fuji beklimmen! Om de beklimmers enigszins tegemoet te zien zijn er op de berg 10 rustplekken waar je tijdens je beklimming even bij kan komen.

Mount Fuji beklimmen is geen makkelijke opgave. Vergelijk het niet met het beklimmen van de Bromo in Indonesië. Fuji is echt een stuk pittiger en vereist een serieuze conditie. Als je het wel gaat doen neem dan deze tips mee.

#1 Het officiële klimseizoen

Begin juli tot half september is het officiële klimseizoen waarin de paden en faciliteiten geopend zijn. In deze periode is de berg meestal vrij van sneeuw, het weer is relatief mild, het openbaar vervoer naar Fuji is frequenter en de berghutten zijn open.

Iedereen zonder veel wandelervaring wordt geadviseerd de berg te beklimmen tijdens het officiële klimseizoen. De specifieke data zijn afhankelijk van het jaar en de route. Ze zijn als volgt ingesteld:

 • Yoshida Trail 1 juli tot 9 september
 • Subashiri Trail 10 juli tot 9 september
 • Gotemba Trail 10 juli tot 9 september
 • Fujinomiya Trail 10 juli tot 9 september

Mount FujiUitzicht vanaf de top van Mount Fuji

Buiten het seizoen

We raden het beklimmen van Fuji buiten het seizoen niet aan. Veel berghutten zijn dicht en het openbaar vervoer is aanzienlijk minder frequent of gaat zelfs helemaal niet buiten het officiële klimseizoen.

Terwijl er meestal geen sneeuw ligt op Mount Fuji, kunnen temperaturen op de top tot onder de nul dalen in het laagseizoen. Alleen ervaren wandelaars moeten tussen eind juni of september overwegen deze vulkaan te beklimmen. Als er sneeuw op de berg ligt, is een passende uitrusting en ervaring nodig.

TIP ♥ – van oktober tot half juni is klimmen naar de top zeer gevaarlijk door extreme wind- en weersomstandigheden, sneeuw, ijs en risico’s op lawines.

#2 Wat zijn de bekendste/beste routes

Mount Fuji is verdeeld in tien stations met het eerste station aan de voet van de berg en het tiende station op de top. Enigszins begaanbare paden liggen tot het vijfde station halverwege de berg. De routes die je kunt lopen zijn de volgende;

 • Fuji Subaru Line 5 Station – Yoshida Trail. Tijd naar de top: 5-7 uur – Tijd naar beneden: 3-5 uur. Dit is de populairste route voor de klim naar de top, en het gemakkelijkst bereikbaar vanaf het 5e station van het Fuji Five Lake-gebied.
 • Subashiri 5e Station – Subashiri Trail. Tijd naar de top: 5-8 uur – Tijd naar beneden: 3-5 uur.
 • Gotemba 5e Station – Gotemba Trail. Tijd naar de top: 7-10 uur – Tijd naar beneden: 3-6 uur.  Dit de laagste van de vier 5e Station, en de weg naar de top is dus veel langer dan van de andere 5 stations.
 • Fujinomiya 5e Station – Fujinomiya Trail. Tijd naar de top: 4-7 uur – Tijd naar beneden: 2-4 uur. Dit 5e station ligt het dichtst bij de top. Het is gemakkelijk bereikbaar vanaf stations langs de Tokaido Shinkansen.

#3 Heb je een gids nodig?

Omdat de wandeling technisch gezien niet moeilijk is (fysiek wel) en er tijdens de klimtijd veel andere wandelaars zijn, heb je eigenlijk geen gids nodig. Echter, onervaren wandelaars of mensen die de planning liever aan iemand anders over laten kunnen overwegen om een gids te huren.

Er zijn verschillende bedrijven die groeps- of privéreizen aanbieden. Ze hebben bijna allemaal Engelstalige gidsen. Dit is zelfs te boeken vanuit Tokyo.

uitzicht op Mount Fuji

#4 Wat is de beste tijd om te klimmen?

De meeste mensen proberen de zonsopgang vanaf de top te kunnen zien. Een andere reden dat mensen ‘s ochtends vroeg gaan is omdat ze de berg vroeg in de ochtend meestal vrij van wolken is.

De beste manier om de zonsopgang zonder wolken te kunnen zien is om op de eerste dag naar een berghut rond het 7e of 8e station te klimmen en daar enkele uren te slapen. Dan kun je de 2e dag vroeg op en naar de top klimmen. De zonsopgang is meestal rond 4:30 uur tot 5:00 uur in de zomer.

Een andere manier is om de late avond naar het 5e station te beklimmen en de hele nacht door te wandelen naar de top. Dit is een vermoeiende manier om de berg te beklimmen en wordt niet aangeraden door de lokale overheden, omdat het een verhoogd risico op hoogteziekte en letsel veroorzaakt.

TIP ♥ – in Japan (en heel Azië) vind je veel vulkanen. Een van de leukste beklimmingen die wij deden was echter de Acatenango in Guatemala.

#5 Waar kan ik slapen tijdens het beklimmen?

Er zijn een aantal rustpunten op de berg, deze kun je tijdens het beklimmen gewoon gebruiken. Voor het overnachten hangt het een beetje af welke route je kiest. De meeste mensen slapen in de Toyokan Lodge op de Yoshida Trail. Het stelt niet heel veel voor.

Het zijn stapelbedden waar je naast elkaar even een paar uur kan rusten/slapen tot je weer verder gaat voor de zonsopgang. Mocht je voor Subashiri Trail kiezen kan je slapen in Miharashikan of ​Fujisan Hotel.

Wat moet je gezien hebben

90% van de reizigers komt naar Fuji om de berg te zien, niet om te beklimmen. Maar er is veel meer te zien in de regio dan alleen Mount Fuji. Je kunt hier makkelijk een week verblijven, mocht dat in je route passen, zonder je een dag te vervelen.

Wij hebben de belangrijkste bezienswaardigheden rondom Mount Fuji op een rij gezet.

#1 Fuji Five Lake

De Fuji Five Lake regio ligt aan de noordelijke kant van Mount Fuji op ongeveer 1000 meter boven de zeespiegel. De vijf meren zijn Kawaguchiko, Saiko, Yamanakako, Shojiko en Motosuko. Het is een van de beste plekken om Fuji van dicht bij te bekijken en een goede uitvalsbasis om de berg te beklimmen.

Het gebied staat bekent om te wandelen, kamperen, vissen en wintersporten. Er zijn ook tal van warmwaterbronnen en musea in de omgeving.

Lake Kawaguchiko

Van de meren is het Kawaguchiko meer het gemakkelijkst te bereiken en biedt het de meeste dingen te zien en te doen voor reizigers. Met name het viewpoint is hier erg populair. Daarnaast is Kawagushiko Station het belangrijkste station in de buurt van Mount Fuji.

TIP ♥ – een kaartje voor de Cable Car naar het viewpoint kost 800 yen

Yamanakako Lake

Het Yamanakako meer is het grootste van de vijf meren. Het meer biedt goed uitzicht op Mount Fuji, vooral vanaf de noordkust. Aan beide kanten van het meer vind je kleine stadjes en het is populair voor verschillende buitenactiviteiten op het water en aan het meer, zoals windsurfen.

Lake Saiko

Het Saiko meer ligt slechts een kilometer ten westen van het Kawaguchiko meer, maar het is amper ontwikkeld omdat het uitzicht op Fuji wordt geblokkeerd door andere bergen, behalve aan de westelijke punt van het meer.

Lake Shojiko

Shojiko is het kleinste meer en ligt vijf kilometer ten westen van het Saiko. Je vindt er maar een paar hotels langs de noordelijke oever. Het biedt een mooi uitzicht op Mount Fuji en veel buitenactiviteiten.

Lake Motosuko

Motosuko meer is het meest westelijke punt van de vijf meren en biedt een goed uitzicht op Fuji. De foto op het 1.000 yen biljet is hier genomen. Aan de kust ven het meer vind je enkele campings. Buitenactiviteiten en watersporten zoals windsurfen, varen en vissen zijn populair rond het meer.

een bootje op het meer van Mount FujiUitzicht van een van de meren

het meer van Mount Fuji

#2 Lake Ashi

Lake Ashi, ook wel Ashinoko, is het grootste meer in de buurt van Fuji. Het meer staat bekend als het symbool van de Hakone regio. De oevers van het meer zijn grotendeels bedekt met bossen, met uitzondering van kleine steden in het oosten en het noorden en een aantal hotels aan het meer.

De bekendste steden zijn Hakone Machi en Moto Hakone, waar je ook kunt overnachten.

Het beste uitzicht op het meer in combinatie met de berg Fuji heb je vanaf Moto-Hakone waar ook de sightseeing boten aanmeren. Het moet wel gezegd worden dat de wolken het zicht op Mount Fuji vaak blokkeren en je moet jezelf gelukkig prijzen als je een duidelijk zicht op de berg krijgt.

Het zicht is tijdens de koudere seizoenen van het jaar meestal beter dan in de zomer en in de vroege ochtend en de late namiddag.

Boottocht over het meer

Vanaf Gora kun je met de Hakone Ropeway, of Cable Car, naar Togendai afreizen waar e op de boot kunt stappen naar de andere kant van het meer (Hakone Machi of Moto Hakone). Een leuke tocht, met als je geluk hebt, een schitterend uitzicht!

TIP ♥ – een boottocht van het ene einde van het meer naar het andere duurt ongeveer 30 minuten en kost 1.000 yen p.p. De Hakone Free Pass is geldig op de Hakone Sightseeing Boats, maar niet op boten die door Izuhakone worden geëxploiteerd.

Lake AshiLake Ashi met helder weer
Lake Ashi Mount FujiOns uitzicht was een stuk minder 🙂

#3 De Mishima SkyWalk

Mishima Skywalk is de langste hangbrug voor voetgangers in Japan met een lengte van 400 meter. Het bevindt zich in Mishima. Met een hoogte van ruim 70 meter moet je geen last hebben van hoogtevrees, maar als je dat niet hebt is het uitzicht op Mount op Mt. Fuji en de baai van Suruga echt spectaculair.

De brug is relatief nieuw en wordt omringd door mooie bossen. Het is een prima alternatief voor de drukkere viewpoints bij de meren. Je komt er door de bus te nemen vanuit Motot Hakone. Dat duurt ongeveer 30 minuten.

Het is een leuke follow-up van de boottocht over Lake Ashi.

#4 Hakone Ropeway

De Hakone Ropeway maakt deel uit van de Hakone Round Course, een populaire manier om Hakone te bezoeken. Het verbindt Sounzan Station met Togendai Station (aan de oever van Lake Ashi) en stopt onderweg op Owakudani en Ubako. De kabelbaan is volledig gedekt door de Hakone Free Pass.

De gondels van de kabelbaan vertrekken elke minuut en de volledige duur van de kabelbaan is ongeveer 30 minuten. Tijdens de reis kunnen passagiers genieten van het uitzicht op de actieve, zwavelhoudende hete bronnen van de Owakudani vallei tussen Sounzan en Owakudani en van Lake Ashi en Mount Fuji als het zicht het toelaat.

TIP ♥ – een enkeltje kost 1.370 yen p.p. Als je een Japan Rail Pass hebt is het gratis.
Mishima SkywalkDe Mishima SkyWalk
Owakudani Vallei met zwavel kraterDe Owakudani vallei met de zwavel krater

HET BESTE UITZICHT OP MOUNT FUJI

Er zijn nogal wat plekken om Mount Fuji te zien, maar waar heb je nu de beste kans op een mooi uitzicht op deze iconische vulkaan? Wij vertellen het je in deze blog.


LEES VERDER

Chureito PagodaUitzicht bij de Chureito Pagoda

Waar kun je het beste overnachten?

Het kan best lastig zijn om uit te vogelen waar je kunt overnachten bij Mount Fuji, omdat er zo veel plekken zijn. Daarnaast ligt het er aan hoe lang je wil blijven. Je kunt namelijk ook een dagtrip boeken richting Mount Fuji vanuit Tokyo.

Als je langer dan 1 dag wil blijven zijn dit de beste plekken om te overnachten.

Hakone regio

Wat je moet weten is dat de Hakone regio de regio is om Mount Fuji te ontdekken. Dit is waar, naast Mount Fuji, alle andere bekende bezienswaardigheden liggen zoals het Fuji Five Lakes, Lake Ashi, Mishima Sky Walk, Hakone Park, de Hakone Ropeway, de Owakudani krater en nog veel meer!

Wij raden dan ook aan om in deze regio te overnachten. Je zult dan eerst naar Odawara moeten reizen (zie hoofdstuk Hoe kom je er?).

Plekken om te overnachten

In de Hakone regio liggen een aantal plaatsen waar je kunt overnachten. Ze hebben ieder hun voor- en nadelen. Waar je ook overnacht, als je langer blijft dan 2 dagen raden we aan een Hakone Free Pass te kopen.

Dit scheelt veel geld, omdat losse tickets duurder zijn en je Japan Rail Pass niet geldig is hier.

Overnachten in Odawara

Odawara is de toegangspoort tot de Hakone regio. Dit is waar de trein vertrekt naar deze regio. Wij vonden het makkelijker om nog verder door te reizen, omdat je dan dichter bij de bezienswaardigheden zit.

Odawara ligt namelijk het verst van Mount Fuji. Het is wel de plek waar je veel accommodatie en restaurants vindt.

Overnachten in Hakone Yumoto

Van Odawara reis je naar Hakone Yumoto met de trein. Dit ligt dus iets dichter bij de vulkaan. Het wordt hier al iets rustiger dan Odawara. Belangrijke rede voor reizigers om hier te overnachten zijnde vele Hot Springs die je hier vindt.

Overnachten in Gora

Wij sliepen in Gora. Dit is niet meer dan een piepklein stadje in de bergen. Je vindt er bijna niets op wat hotels en een paar souvenirshops. De reden dat wij voor Gora kozen was dat hier de Hakone Ropeway begint (en eindigt).

Deze kabelbaan brengt je naar Lake Ashi waar je boottochten kunt maken met uitzicht op Mount Fuji. Daarnaast kun je vanaf hier redelijk makkelijk naar Fuji Five Lake regio reizen (duurt wel een paar uur).

Overnachten in Kawaguchiko (Fuji Five Lake)

Als je Mount Fuji wil beklimmen of in ieder geval in de buurt wil komen is dit de plek om te zijn. Je zit hier dicht bij Mount Fuji in de buurt. Daarnaast zit je midden in het bekende Fuji Five Lake gebied en kun je mooie dagtochten maken.

Kawaguchiko ligt aan het Kawaguchimeer. Daarnaast heb je hier een van de beste viewpionts voor Mount Fuji waardoor veel mensen hier komen. Veel dagjesmensen uit Tokyo komen hier aan.

TIP ♥ – wij verbleven 3 dagen bij Mount Fuji. In ons blog ‘Route Japan‘ vind je wat wij in die 3 dagen hebben gedaan.

uitzicht vanaf het viewpoint in KawagushikoHet uitzicht vanaf het viewpoint in Kawagushiko
Hakone RopewayDe bekende Hakone Ropeway

Hoe kom je er?

De Japan Rail Pass dekt niet de hele route naar Fuji. De Railpass brengt je tot Odawara. Er zijn verschillende manieren om naar de berg te komen. De makkelijkste en meest voorkomende is een tour.

Een trip naar deze heilige berg is bijna overal in Tokyo te boeken. Als je langer dan een dag wilt verblijven is dit ook geen probleem. In Tokyo kun je meerdaagse trips boeken naar Fuji.

Odawara

Als je zelf naar Fuji gaat om de berg te bekijken kun je het beste richting Odawara te reizen. Odawara is de toegangspoort tot de Hakone regio waar je Mount Fuji vindt. Vanaf hier kun je doorreizen naar verschillende plekken bij Mount Fuji.

Shinjuku Highway Busstation

Vanaf hier rijden bussen direct naar Kawagushi-ko en Fuji-Yoshida. Kosten zijn 1.750 Yen en de rit duur bijna 2 uur. Vanaf hier moet je de bus nemen naar Mount Fuji zelf.

Je kunt ook met de bus direct naar Mount Fuji. De maatschappij Keio Dentetsu Bus heeft directe bussen van Tokyo’s Shinjuku Highway Busstation. Een kaartje kost 2.700 Yen en de rit duurt 2,5 uur. Deze bussen rijden niet in de winter!

Locatie

Locatie Mount Fuji

Meer lezen over Japan?

18 comments

 1. Ber

  Hoi, leuke blog met veel nuttige info! Welk viewpoint bij Lake Kawaguchiko bedoelen jullie? 🙂 (jullie schrijven over een cable car erheen die 800 yen kost) thanks!

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Ber,

   als je Googled op Kawaguchiko Cable Car vind je direct de locatie op Maps 🙂

   Happy travels,
   Ties

 2. Dominic

  Het eiland heet “Honshu” en geen “Hoshnu”…

 3. Ties - Reis Expert Post author

  Hoi Viva,

  dit is bij de Chureito Pagoda. Wellicht van onze kant wel handig als we dat er bij hadden gezet 😉

  Groeten,
  Ties

 4. Didi

  Dag Ties en Sjoerd,
  We willen graag overnachten in een berghut op de Mount Fuji. is het nodig om te reserveren ? Zo ja waar doe ik dat? We zijn met 6 personen.
  groet Didi

 5. Marjolijn

  Wij willen in juli 3 weken met ons 4-en naar Japan en starten in Tokyo. Vanuit Tokyo willen we dan in 3 weken een mooi rondje doen. Eigenlijk met een huurauto. Is dat aan te raden of toch maar een Rail Pass aanschaffen?

  1. Ties Post author

   Hoi Marjolijn,

   een auto huren in Japan is prima mogelijk. Het wordt ook steeds populairder omdat je veel meer vrijheid hebt dan een Rail Pass. Daarnaast zijn de wegen (en verkeersregels) in Japan heel erg goed wat het rijden in je eigen auto een stuk makkelijker maakt, zeker buiten de grote steden. Wij zijn er vorig jaar geweest en zagen een hoop mensen met huurauto’s.

   Zeker een aanrader dus 🙂

   Groeten,
   Ties

 6. Stijn Jansen

  Wij willen begin mei naar de Hakone regio met onze kinderen van 2 en 3. We hoeven niet perse naar de top, maar wat zijn andere leuke dingen om hiermin drie dagen te doen en wat is daarvoor de beste uitvalsplek.

  1. Ties Post author

   Hoi Stijn,

   wij verbleven dit jaar in Gora. Een heel klein plekje in de buurt van Odawara. Dit is ook de plek waar de Cable Car vertrekt. Daarnaast kun je vanaf hier makkelijk naar alla andere plekken reizen zoals Lake Ashi, Gotemba (voor de vulkaan) en alle andere toeristische plekken.

   Groeten,
   Ties

 7. Willem

  Hoi, ik wil mount fuji in januari gaan beklimmen. Waar moet ik aan denken qua kleding? Is dit vergelijkbaar met wintersport outfit?
  En is de top te bereiken in deze periode?
  Groetjes Willem

  1. Sjoerd

   Hoi Willem,

   Zoals te lezen op de pagina raden wij dit zeer af. Zie het kopje “buiten het seizoen”. Lijkt me dus niet verstandig.

   Reisgroet,
   Sjoerd

 8. Nora

  Hi!

  In april gaan we met onze dochter (3 jaar) naar japan en mount fuji/national park staat ook bij ons op het lijstje… maar weet je of dan de kabel banen open zijn? we hoeven niet perse naar de top, ik begrijp dat dat afgeraden wordt maar we zouden wel graag wat trekkingen willen doen in de omgeving. Alle tips zijn welkom, want tot nu toe kan ik alleen info vinden over het beklimmen en over de mogelijkheden in het hoogseizoen…

  Groetjes!

 9. Joke

  Hey,

  Mijn zus en ik gaan midden september twee weken naar Tokyo. Mount Fuji staat natuurlijk ook op onze todo-lijst.
  Uit eerdere reiservaringen weet ik dat het soms voordeliger is om tickets voor dagtrips of uitstapjes ter plaatse te boeken, is dit in Tokyo ook het geval?
  Uit uw artikel heb ik begrepen dat de berg beklimmen uit den boze is, maar wat houdt een bezoek aan Mount Fuji dan precies in? Foto’s van op een afstand? Is er daar zelf nog kans op leuke activiteiten?

  Mvg
  Joke

  1. Sjoerd

   Hoi Joke,

   Super gaaf dat jullie naar Tokyo gaan. Over het algemeen is het voordeliger om ter plekken te boeken. Dan kan je nog onderhandelen over de prijs en kijken hoe het weer is ;).
   Het beklimmen van de berg is niet direct uit den boze. Je moet er alleen rekening mee houden dat jullie buiten het klim seizoen gaan. Hierdoor raden de authoriteiten af om de berg te beklimmen omdat het weer onvoorstelbaarder wordt en medische stations gesloten zijn. Hebben jullie al eerder iets dergelijks beklommen? Veel mensen klimmen namelijk buiten het seizoen om de drukte te ontlopen en vaak blijven de berghutten waar uitgerust kan worden nog wel open tot half / eind september. Je kunt op https://www.snow-forecast.com/resorts/Mount-Fuji/6day/top het weer in de gaten houden. Daarnaast is een gids (ik dacht zelfs verplicht) en goede uitrusting aan te raden.

   Ik zou zeker aanraden om, als jullie er zijn, te informeren naar de mogelijkheden. Ga sowieso niet alleen de berg op. Er zullen vast en zeker meer mensen de berg op willen (mits het goed weer is) tegen die tijd en je kan altijd met mensen uit jullie hotel of hostel afspreken.

   Alvast heel erg veel reisplezier en als jullie nog vragen hebben horen we dat graag.

   Met vriendelijke groet,
   Sjoerd

 10. Jolijn

  Hoi,

  wij willen graag Mount Fuji beklimmen maar we hebben geen ervaring met het beklimmen van bergen. Is het dan te doen of moet je echt een ervaren klimmer zijn? Alvast bedankt.

  Groetjes Jolijn

  1. Ties Post author

   Hoi Jolijn,

   Mount Fuji is best een pittige berg! We raden je aan om sowieso in het klimseizoen te gaan (1 juli tot 31 augustus). Daarbuiten wordt het afgeraden. Zeker voor onervaren klimmers. Daarnaast moet je wel een goede basisconditie hebben want het kan best zwaar worden. Zorg ook dat je warme kleding meeneemt want op de top wordt het best fris.
   Veel plezier alvast!

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU