Samen met de Gunung Agung is Gunung Batur, of Mount Batur, dé vulkaan om te beklimmen op het populaire Bali. Deze vulkaan, die overigens nog actief is, is zo’n 1.700 meter hoog en het uitzicht vanaf de top is magisch mooi. Op deze pagina vertellen we je alles over het beklimmen van Gunung Batur.

Gunung Batur beklimmen: onze ervaring

Als er één land is waar je vulkanen kunt beklimmen is het wel Indonesië. Met de Bromo vulkaan en Ijen op Java en de Rinjani op Lombok vind je hier een paar van de bekendste vulkanen in Azië. Na Bromo en Mount Rinjani beklommen te hebben stond uiteraard ook het beklimmen van Gunung Batur op het lijstje.

Al jaren klimmen mensen naar de top van deze vulkaan en wij wilde dit zelf ook een keer doen. We hebben er geen spijt van, want het is een schitterende tocht. Je loopt door mooie natuur, langs rijstvelden en groene bossen.

Bijkomend voordeel; de beklimming is niet heel zwaar.

Gunung BaturJe moet een beetje geluk hebben met het weer op de top
mount BaturOp de terugweg

De beklimming

Het beklimmen van Gunung Batur draait allemaal om de sunrise. Het is ook geen hike voor de luie reiziger want je moet er vroeg uit! Dit allemaal om vóór zonsopkomst op de top van Batur te zijn.

Gelukkig is de beklimming niet lang (zo’n 5 tot 6 uur) en voordat je het weet geniet je met een Bintang in je hand van deze unieke ervaring!

Van dag tot dag

Wij delen graag onze tips over hoe de beklimming precies gaat! Uiteraard kan dit per touroperator (licht) verschillen, maar in grote lijnen is het overal hetzelfde.

2:00 uur | Vroeg uit de veren

Zoals gezegd is dit geen beklimming voor de uitslapers onder ons. Afhankelijk van de touroperator en waar op Bali je overnacht ligt de pick-up tijd tussen 2:00 en 3:00 uur! Wij werden rond 2:30 uur opgehaald in Ubud. Met de slaap nog in onze ogen reden we vervolgens naar het beginpunt van de hike.

De rit naar het beginpunt is ongeveer een uur, waar we ons aansloten bij de rest van de groep. Na een kop hete thee (of koffie/fris) begon de tocht naar de top.

4:00 uur | Klimmen in het donker

De beklimming van Gunung Batur begint rond 4:00 uur en dat betekent dat het nog pikkedonker is. Je ziet echt helemaal niks! Ik had geen zaklamp of hoofdlamp, maar de zaklamp op m’n telefoon was genoeg. Het begin van de beklimmen van Gunung Batur is redelijk makkelijk.

Na een half uur á drie kwartier wordt het iets zwaarder. Onze gids vertelde dat we rond 6:00 uur op de top moesten zijn als we de zonsopkomst wilde zien. Heel veel tijd om rustig aan te doen is er dus niet.

TIP ♥ – neem een jacket of trui mee. ’s Ochtends kan het behoorlijk fris zijn.

4:45 uur | Almost there

Na anderhalf uur lopen begon ik m’n benen toch wel te voelen. In vergelijking met de Rinjani of Acatenango in Guatemala is dit een eitje, maar het is best even aanpoten. Onderweg komen we andere groepen tegen. Je ziet ze ook voor (of achter) je door de vele lichtjes. Het maakt het bijna sfeervol om zo’n lijn van lichtjes te volgen 🙂

onderweg naar de top van Gunung Batur
Onderweg naar de top
Zonsondergang bij de Gunung Batur
De zon komt langzaam door

5:15 uur | De eerste top

Rond 5:00 uur kwamen we aan bij iets wat op de top leek. Onze gids vertelde echter al snel dat we vanaf hier nog ongeveer een uur moesten lopen naar de top en dat dit slechts de ‘eerste top’ was. Iets wat helemaal niet erg is, want ondanks de kou, was het hier alsnog indrukwekkend. Al moet je een beetje geluk hebben met het weer.

Hier staan ook wat verkopers die snacks en drinken verkopen. Het begint rond dit tijdstip al wat lichter te worden en dan pas zie je goed hoe de omgeving er uit ziet.

TIP ♥ – bergschoenen zijn niet nodig. Wij deden deze hike op onze sneakers.

6:00 uur | On top of Bali

Na ongeveer twee uur lopen komen we aan op de top waar het nog steeds een beetje donker en bewolkt is, hoewel de lucht langzaam van donker, naar oranje en uiteindelijk blauw begint te kleuren. Het laatste stuk is best pittig dus is het wel lekker om even te genieten van het uitzicht.

Na verloop van tijd zien we het wolkendek langzaam wegtrekken en wordt de omgeving steeds beter zichtbaar. De Gunung Agung, de hoogste piek op Bali, torent hoog boven het landschap uit. In combinatie met de opkomende zon een plaatje om nooit te vergeten.

6:45 uur | De afdaling

Na een half uurtje is het tijd voor de afdaling. Iets dat een stuk sneller gaat dan de weg omhoog. Daarnaast is het uitzicht nu nog mooier omdat het licht is en – als je geluk hebt – een strak blauwe lucht.

Na een uurtje wandelen komen we weer beneden aan waar ik nog snel even achterom kijk om Batur in daglicht te zien. Een goed gevoel!
Gunung Batur
Op de top
Het uitzicht vanaf Gunung Batur Het uitzicht
Uitzicht vanaf de top
Onderweg op mount Batur
Onderweg naar beneden zie je pas echt hoe de omgeving is
Op de weg terug
Op de weg terug

Handige tips voor het beklimmen van Gunung Batur

Het beklimmen van Gunung Batur is een van de hoogtepunten van een verblijf op Bali. Zeker als je de beklimming van Gungun Agung iets te veel vindt. Die beklimming duurt namelijk al snel 8 uur. Op je goed op weg te helpen hebben we nog wat tips.

#1 Is het zwaar?

De meest gestelde vraag: ‘hoe moeilijk is de beklimming?’. Dit soort vragen zijn lastig te beantwoorden. Het is namelijk verschillend per persoon. Ik vond de beklimming niet zwaar, maar een ouder iemand kan dat anders ervaren.

Ik ben geen extreme sporter, maar heb wel een goede conditie. Als je een beetje actief bent en een behoorlijke conditie hebt moet deze beklimming niet moeilijk zijn. De beklimming naar de top is maar twee uur dus dat valt wel mee. De hele tour duurt ongeveer 5 uur.

TIP ♥ – deze beklimming is ook prima te doen met kinderen

#2 Kan je ook zonder gids?

Nee dat kan niet. De Indonesische overheid heeft ingesteld dat het verplicht is om een gids te hebben. Dit om ongelukken te voorkomen.

#3 Wat is de beste tijd om te gaan

De beste maanden om Bali te bezoeken zijn april tot en met oktober in de droge periode. De beste tijd om de Gunung Batur te beklimmen is mei tot en met juli, maar zolang je in het droge seizoen zit, zit je goed.

In het regenseizoen kan het logischerwijs regenen en heb je meer last van regen. Omdat Bali zo dicht bij de evenaar ligt, verandert de tijd van de zonsopkomst. Die ligt altijd rond 6:00 uur.

Beste reistijd Bali
Mount Batur, Bali,

#4 Wat moet je inpakken

Ondanks dat je op Bali zit, kan deze beklimming behoorlijk fris zijn omdat je vroeg vertrekt. We raden dan ook aan om een lange broek te dragen, maar wel een dunne. Als je het niet heel snel koud hebt kan het ook in een korte broek.

Daarnaast zijn goede schoenen belangrijk. Het hoeven geen wandelschoenen te zijn, zolang ze maar comfortabel zitten. Een trui of windjack is ook geen overbodige luxe. Hier een compleet lijstje;

  • dunne lange (of korte broek)
  • t-shirt
  • trui, vest of windjack
  • poncho
  • goede schoenen
  • kleine rugzak
  • water en wat snacks
  • zaklamp als je dit niet op je smartphone hebt
  • camera
  • cash

Gunung Batur van een afstandjeMount Batur van een afstandje

Locatie Gunung Batur

8 gedachten over “Gunung Batur”

  1. Hoihoi,

    Kan je deze tocht oom doen met een baby in de draagzak (van 1 jaar)
    Of raad je dit af?

    Groetjes!

    1. Hi Jenneke,

      als je zelf een goede conditie hebt, is dat wel te doen. Ik zou het de baby alleen niet aan doen 🙂
      Het kan behoorlijk koud worden op de top. Het kan ook regenen en best stoffig zijn. Als het kind iets ouder is, zou dat geen probleem moeten zijn. Met een baby van een jaar is dat wellicht wat lastiger.

      Happy travels,
      Ties

  2. Wij hebben ‘mount Batur’ ook beklommen en het was zoals beschreven een geweldige ervaring. Het zwaarste voor ons was de terugreis ofschoon we een goede conditie hebben. Maar door het klimmen maken je spieren andere bewegingen die je enorm volet tijdens het naar beneden wandelen. De zonsopkomst is ‘amazing’.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven