Vanuatu

Vanuatu is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt als je op reis wil. De laatste jaren komt het land steeds meer ‘in the picture‘, maar doordat het letterlijk aan de andere kant van de wereld ligt komen hier nog altijd maar weinig mensen.

Dat is eerlijk gezegd ook niet heel erg. Vanuatu is zo’n plek die je misschien één keer in je leven bezoekt en waar toerisme echt nog in kinderschoenen staat. Zeker onder Europeanen.

Vanuatu bezoeken

Je bezoekt Vanuatu niet zo maar. Je bent al minimaal 3 dagen onderweg om er überhaupt te komen en als je een vliegticket vindt onder de €1.200 is dat goedkoop. Degene die wel de moeite nemen om er heen te gaan komen in een ongerept paradijs.

Verlaten stranden, oude cultuur, afgelegen tropische eilanden en een onderwaterwereld waar je ‘u’ tegen zegt is wat je vindt in deze eilandenarchipel ten westen van Australië. Dit is met recht een tropisch paradijs.

TIP ♥ – je kunt het beste naar Brisbane vliegen en vanaf daar een retourtje Port Vila (Vanuatu) boeken voor ongeveer €250 p.p.

Op deze pagina vertellen we je alles over dit schitterende land:

Hoe boek je vliegtickets naar Vanuatu

Vanuatu is geen bestemming waar je zo even heen vliegt. Goed om te weten is dat alle vluchten naar Port Vila gaan, de hoofdstad van het land. Je kunt op veel vergelijkingssites zoeken op Port Vila, maar je vliegt eigenlijk altijd via Australië (Brisbane).

Hou rekening met een reistijd van minimaal 50 uur!

Wat kost een ticket?

Dat ligt aan een hoop factoren. Buiten onze vakantiemaanden (juli t/m september) zou je een vliegticket rond de €1.500 moeten kunnen vinden als je alles in één keer boekt. Dat zijn vaak reizen van zo’n 60 uur en dus een aardige zit. Je vliegt eerst naar landen als Singapore, China of Japan om vanaf daar naar Australië te vliegen. Vanaf Australië vlieg je vervolgens naar Vanuatu.

TIP ♥ – reken op zo’n €1.500 p.p als je alles in een keer boekt.

Losse tickets boeken

Je kunt er ook voor kiezen om losse tickets te boeken. Onze ervaring is dat dit in veel gevallen vaak iets goedkoper is, hoewel je soms ook langer onderweg bent. Nu is dat niet heel erg want je bezoekt Vanuatu ook niet voor twee weken.

Stap 1  vlieg naar Australië

Vliegtickets naar Australië zijn ook al niet goedkoop. Tickets naar dit land kosten al snel zo’n €1.000. Toch kan het goedkoper. Zo vlogen wij in maart, dus buiten onze vakantiemaanden, voor €678 naar Brisbane. Dat scheelt al ruim de helft van een ‘normaal’ ticket naar Vanuatu!

Je kunt het beste naar Brisbane vliegen. Dit ligt het dichtst bij Vanuatu.

TIP ♥ – check hier onze tips over het boeken van vliegtickets naar Australië

Stap 2  vlieg naar Vanuatu

Vanaf Brisbane boek je een los retourtje naar Vanuatu. Dit zou je tussen de €250 en €300 p.p. moeten kosten. Het kan goedkoper uitvallen als je goed zoekt, maar ook duurder als je in de vakantiemaanden vliegt.

Op deze manier moet je voor ongeveer €1.000 – €1.200 naar Vanuatu kunnen vliegen.

Olry Bay
Olry Bay op Espiritu Santo, Vanuatu
Vanuatu
De stranden van Vanuatu

Beste reistijd Vanuatu

Vanuatu is met recht een tropisch paradijs en een groot voordeel is dat je dit land het hele jaar door kunt bezoeken. Het weer is op z’n best van april tot en met oktober wanneer de temperatuur schommelt tussen de 20°C en 28°C.

Van november tot en met maart is het regenseizoen en hoewel de buien over het algemeen kort zijn en geen invloed hebben op het reizen neemt het wel dat échte tropische gevoel weg.

Ties: “De beste tijd om Vanuatu te bezoeken is van van april tot en met oktober”

Doordat je hier het hele jaar kunt komen is er eigenlijk geen ‘beste reistijd’. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Zo zit er een verschil in prijs is sommige maanden, maar ook de duikomstandigheden zijn per maand weer anders.

Beste reistijd Vanuatu

Regenseizoen

Het regenseizoen zet in rond november en duurt tot rond maart. ‘Regenseizoen’ klinkt echter spannender dan het is. Buien zijn kort en heftig, maar hebben nauwelijks invloed op je reis. Het nattere weer kan er wel voor zorgen dat uitstapjes letterlijk in het water vallen, maar dat is dan ook wel het enige.

Het grootste deel van de regen valt in januari, februari en maart.

TIP ♥ – het officiële regenseizoen loopt van november tot en met maart

Hoogseizoen

Een hoogseizoen is er niet echt. Het is in ieder geval niet te vergelijken met de drukte in bijvoorbeeld Thailand of Mexico. Er is wel een piekmoment als het gaat om het toerisme. Het is hier over het algemeen het drukst tijdens de Australische schoolvakanties.

Hoewel het tijdens de schoolvakanties drukker is, is het ook wel levendiger. Hou wel rekening met hogere prijzen.

TIP ♥ – Australische schoolvakanties verschillen per jaar, maar zijn meestal rond april, juli, september en tussen december en februari

Zomer in Vanuatu

Gek genoeg lopen de zomermaanden van Vanuatu gelijk aan het regenseizoen; van november tot maart. De temperatuur ligt in deze maanden het hoogst met een gemiddelde temperaturen van ongeveer 28°C. Helaas valt er ook de meeste regen.

Winter in Vanuatu

De temperaturen in de winter zakken iets in, maar niet dusdanig dat het hier ‘koud’ wordt. De gemiddelde temperaturen ligt nog steeds rond de 23°C. Vanuatu’s winter valt in dezelfde maanden als de Australische winter (van juni tot augustus) en is daarom de perfecte ontsnapping voor Aussie’s.

Espititu Santo
Port Olry op Espititu Santo in Vanuatu

Aan welk budget moet je denken

Vanuatu is een prachtige eilandenarchipel met betoverende stranden, lieve locals, een prachtige onderwaterwereld en een laid-back sfeer waardoor je nooit meer weg wil. Daarvoor betaal je echter ook wel de hoofdprijs. Het is namelijk geen goedkoop land.

Wat je verblijf in deze eilandenarchipel kost is afhankelijk van je reisstijl, maar low-budget backpackers zullen het hier zwaar krijgen, hoewel het zeker mogelijk is om hier goedkoop rond te reizen. Georganiseerde tours zijn vaak behoorlijk prijzig, maar niet altijd noodzakelijk.

Kosten voor accommodatie liggen daarnaast wat hoger dan gebruikelijk.

TIP ♥ – reken voor je budget op ongeveer €70 tot €100 p.p. per dag

Kosten voor accommodatie

Backpackers hostels vind je hier niet zo veel. Het is ook geen typische backpackersbestemming. Niet voor Europese backpackers in ieder geval. De backpackers die hier komen, komen vooral uit Australië en Nieuw-Zeeland.

Wat je voor accommodatie betaalt is vooral afhankelijk van wat je zelf uit wil geven. Er zijn wel wat hostels te vinden. In Port Vila betaal je voor een privékamer in een hostel zo’n €30 per nacht. Een slaapzaal kost je ongeveer €15 per nacht.

Hoewel er weinig hostels zijn, heb je gelukkig wel genoeg budget hotels. De prijzen voor een budget hotel liggen rond de €40 tot €60 per nacht, afhankelijk van het eiland en het seizoen. Alle luxere hotels kosten vaak meer dan €100 per nacht.

Homestays

Om geld te besparen raden we aan om te kijken bij homestays. Dit is erg populair in Vanuatu en vaak een stuk goedkoper dan overnachten in een hostel. Daarnaast slaap je bij locals wat ook nog eens erg leuk is!

Kosten voor vervoer

De grootste kostenpost is waarschijnlijk het vervoer. Doordat het vaak kleine eilanden zijn kun je op de eilanden redelijk goedkoop reizen, maar het reizen tussen de eilanden is behoorlijk prijzig. Een optie is de boot, maar helaas zijn de tijden niet consequent en het is erg langzaam.

Je bent daarom al snel aangewezen op binnenlandse vluchten als je meerdere eilanden wilt bezoeken. Voor een retourvlucht tussen de eilanden betaal je al snel €100 en deze moet je ook van tevoren.

Bussen op de eilanden rijden er wel, maar er is geen logisch bussysteem te ontdekken. De kosten liggen wel waar laag. Vaak reis je voor nog geen €5 over het eiland.

TIP ♥ – check de routes van bussen, boten of vliegtuigen want dit vergt nogal wat planning!

Port Vila, Vanuatu
Port Vila
Vanuatu
Hotels als deze kosten vaak meer dan €150 per nacht

Kosten voor eten en drinken

Eten en drinken hoeft niet heel duur te zijn in Vanuatu, hoewel het natuurlijk erg afhankelijk is van waar en wat je eet. Een lokale maaltijd kost je niet meer dan €10 in een restaurant, maar als je op straat een ‘stalletje‘ tegen komt betaal je vaak niet eens de helft.

Een biertje is vrij prijzig in een bar (€3 to €5), maar in de supermarkt weer goedkoop. Een fles water in de supermarkt kost al snel €2 per liter.

Heb je een visum nodig?

Een van de voordelen van reizen in Vanuatu is dat je geen visum hoeft aan te vragen. Je mag hier als toerist maximaal 30 dagen reizen zonder een visum aan te vragen. Je hebt wel een aantal dingen nodig:

  • application Form;
  • een geldig paspoort;
  • bewijs van doorgaande vlucht/retourvlucht;
  • €28 cash (3.600 Vanuatuaanse vatu).

TIP ♥ – je kunt je visum verlengen tot 4 maanden. Dit dien je bij de  Vanuatu Immigration te regelen voordat je eerste visum verloopt. Dit kun je hier regelen.

Hoe lang heb je nodig?

Dat ligt er aan wat je allemaal wil zien. Dit land telt 83 eilanden dus om ze allemaal te bezoeken heb je wel even nodig. Niet iedereen heeft die tijd en eerlijk gezegd is dat ook niet nodig. De meeste mensen blijven hier zo’n twee tot drie weken.

Het ligt er ook aan hoe je het land bezoekt. Als je vanuit Nederland naar Vanuatu reist is het niet aan te raden om hier ‘maar‘ twee of drie weken te blijven. Dan zouden we minimaal vier weken aanraden.

Als je echter al in Australië bent en Vanuatu bezoekt als een soort tussenstop heb je aan twee weken wel genoeg omdat je niet zo lang hoeft te vliegen.

De meest bezochte eilanden

De meest bezochte eilanden zijn Efate, Santo, Tanna, Malekula, Ambryn en Pentecost. Als je deze eilanden wil bezoeken heb je zo’n drie weken nodig. Een maand zou het mooiste zijn omdat je dan overal je tijd kunt nemen, maar helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om een maand op vakantie te gaan.

Port Vila in Vanuatu
Hideaway Island
Mele Bay Vanuatu
Mele Bay op Efate Island

Welke eilanden zijn er

In totaal 83, dus we zullen ze niet allemaal benoemen. De meeste reizigers gaan ook alleen naar de bekendere eilanden. Niet zozeer omdat dat de mooiste eilanden zijn, maar ook omdat veel andere eilanden onbewoond zijn of moeilijk te bereiken. Dit zijn de belangrijkste eilanden:

#1 Efate

Efate is het ‘hoofd’ eiland van Vanuatu en tevens de thuisbasis van de hoofdstad Port Vila. Het is daarom ook het meest bezochte eiland. Je vindt er prachtige stranden (net als alle andere eilanden), een bijzondere onderwaterwereld en tevens de meeste restaurants en bars.

Efate is ook het meest ontwikkelde eiland in Vanuatu en de perfecte plek om je reis te beginnen. In de buurt van Efate vind je de eilanden Epi, Lelepa en Pele op redelijk korte afstand. Eilandhoppen is goed mogelijk vanaf Efate.

Dit is tevens het eiland met de internationale luchthaven

#2 Santo

Santo is het grootste eiland in Vanuatu en tevens een van de mooiste. Het is een van de beste plekken om te duiken in Oceanië. Daarnaast vind je hier prachtige stranden, met het het wereldberoemde Champagne-strand, maar ook een indrukwekkend binnenland met turquoise blauwe meren.

Dit is een van de mooiste eilanden van het land. In de buurt vind je de Banks en Torres-eilanden, bekend om de enorme kokoskrabben en reuzenschildpadden. Voor de kust kun je goed duiken bij het Million Dollar Point en de President Coolidge.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Santo

Eilanden Vanuatu
De eilanden
Champagne Bay
Champagne Bay op het eiland Santo
Santo
Champagne Bay op het eiland Santo
Champagne Bay
Een echt tropisch paradijs

#3 Tanna

Tanna ligt ten zuiden van Efate en word door reizigers iets minder vaak bezocht omdat het niet op de ‘route’ ligt. Het is een prachtig eiland met uiteraard mooie stranden, maar je vindt hier ook Mount Yasur, een van ’s werelds meest toegankelijke actieve vulkanen. Zeker tijdens zonsondergang is het hier magisch mooi.

TIP ♥ – in de buurt vind je Mystery Island, een verborgen juweeltje dat populair is onder zeilers en kruisers.

#4 Malekula

Hoewel Malekula een flink eiland is, komen ook hier weinig reizigers. Dit eiland staat bekend om de bijzondere dansen en tradities. Malekula is van alle eilanden de meest bergachtige en hier heb je dan ook schitterende uitzichten op andere eilanden.

Je kunt hier tochten door de jungle maken en dagtrips maken naar kleine naburige eilanden met witte zandstranden en kleurrijke koraalriffen.

Malekula
Het landschap van Malekula

#5 Pentecost

Pentecost staat ook wel bekend als Pinkstereiland, wat gezien de Engelstalige vertaling niet heel gek is. De meeste reizigers komen toch gewoon voor het eiland zelf, maar je hebt hier ook een bijzondere ceremonie. De Naghol-ceremoni. Een soort bungeejumpen.

Het is niet zo’n fraai gezicht, maar wellicht heb je het wel eens op TV gezien; de bijzondere manier van bungeejumpen hier.  Het is een inwijdingsritueel op het eiland waarbij jonge mannen van een hoog houten platform springen met lianen aan hun enkels gebonden.

Dit doen ze als bewijs van mannelijkheid.

#6 Ambrym

Ambryn ligt naast Malekula en is net als alle andere eilanden een prachtig eiland. Het mooie is dat je Ambryn, Pentecost, Malekula en Santo vrij makkelijk te combineren zijn omdat ze dicht bij elkaar liggen.

Overigens staat dit eiland bekend om toverij en zwarte magie, net als Siquijor in de Filipijnen.

Wees niet bang dat er enge heksen rondlopen, het heeft meer te maken met oude rituelen en gebruiken die tot op de dag van vandaag een belangrijke rol spelen.

Ambryn, Vanuatu
Ambryn

De mooiste bezienswaardigheden

Vanuatu is een paradijs voor iedereen die van stranden en tropische eilanden houdt. Toch is er meer te doen dan alleen aan het strand hangen, hoewel daar natuurlijk niets mis mee is. Natuurlijk zijn de meeste tours gericht op het water en strand.

Zo kun je hier duiken, snorkelen, surfen, vissen of cruises maken. Toch zijn er ook andere leuke dingen te doen zoals trekkings, festivals bezoeken, cocktails drinken of vulkanen bezoeken. Genoeg te doen dus.

TIP ♥ – op onze pagina bezienswaardigheden Vanuatu vind je de mooiste bezienswaardigheden

Waar kun je overnachten?

Vanuatu bestaat uit een hoop eilanden. 83 om precies te zijn, waarvan veel onbewoond. De bewoonde eilanden bieden genoeg accommodatie. De hotels en resorts zijn best gevarieerd en bieden iets voor alle budgetten en stijlen.

Het is hier wel wat duurder dan je wellicht gewend bent. Accommodatie bestaat hier namelijk vooral uit bungalows en fancy resorts. Er zijn wel goedkopere hotels en hostels, maar niet in groten getale.

Er zijn drie hoofdeilanden in Vanuatu waar de meeste reizigers verblijven. Dit zijn Efate, Espiritu Santo en Tanna Island. Waar je overnacht is uiteindelijk aan jezelf. Daarnaast ligt het er ook aan of je rond wil reizen of dat je op één plek verblijft.

Accommodatie op Efate

Efate is het hoofdeiland van Vanuatu omdat Port Vila, de hoofdstad, hier ligt. Tevens landen bijna alle internationale vluchten op dit eiland. Je vindt hier daarom veel accommodatie. In tegenstelling tot de andere twee eilanden vind je de meeste accommodatie hier aan de westkust.

Als je hier wil overnachten raden we aan om niet in de buurt van Port Vila te overnachten, maar rond een van de mooie stranden.

TIP ♥ – check hier alle accommodatie op Efate

Espiritu Santo

Espiritu Santo is het grootste eiland van het land en dus vind je hier ook de meest gevarieerde accommodatie. De meeste accommodatie ligt aan de oostzijde van het eiland. Vooral rond Luganville omdat je hier ook een vliegveld hebt.

Wij raden echter aan om wat verder weg van deze ‘stad’ te overnachten. Je reist immers niet de halve wereld over om in een stad te overnachten. Accommodatie begint hier vanaf €25 en loopt op een paar honderd euro per nacht.

TIP ♥ – check hier alle accommodatie op Santo

Accommodatie op Tanna

Tanna is het meest zuidelijke eiland van de drie hoofdeilanden. De meeste accommodatie op dit eiland vind je aan de oostzijde, waar tevens de meeste dorpjes liggen. Accommodatie op dit eiland is prima betaalbaar.

Zeker als je van tevoren boekt of zoekt. Bungalows zijn al beschikbaar vanaf €20 per nacht!

TIP ♥ – check hier alle accommodatie op Tanna

Vanuatu

Hoe is het vervoer in Vanuatu

Vanuatu bestaat ui 83 eilanden. Reizen met de bus of trein is hier dan ook niet echt interessant. Sterker nog; in heel Vanuatu ligt voor minder dan 160 kilometer aan verharde wegen! Daarom zijn het vliegtuig, de boot en een 4×4 de beste manier om rond te reizen.

Met het vliegtuig

Elk eiland heeft een tot twee kleine landingsbanen, waar kleine vliegtuigen kunnen landen. Vluchten zijn vrij prijzig, daarom is het aan te raden om je reis door Vanuatu goed te plannen. Op de bonnefooi even ergens heen vliegen is er namelijk niet bij.

Er gaan namelijk niet elke dag vluchten.

Air Vanuatu is de luchtvaartmaatschappij die alle vluchten aanbied. Ze vliegen niet alleen in Vanuatu, maar in heel Oceanië. Vliegen is niet goedkoop, maar niet zo prijzig als je misschien denkt. Daarnaast is het erg leuk en uitdagend.

Je vliegt in propellervliegtuigjes over de eilanden met vulkanen, prachtige stranden en bossen.

Nadeel is dat veel vluchten vertraging hebben of geannuleerd worden richting afgelegen eilanden. Plan je reis dus niet te strak!

Nogmaals, prijzen liggen vrij hoog. Zo betaal je voor een retourtje van Port Villa naar Tanna Island al snel zo’n €200

TIP ♥ – check de website van AirVanuatu voor prijzen en routes

Met de boot

In een land dat bestaat uit 83 eilanden zou je verwachten dat er veel ferries varen. Dat is niet helemaal het geval. Ze varen wel, maar niet frequent en lang niet naar alle plekken.

De maatschappijen Big Sista (geweldige naam!) en Ferry Vanuatu varen tussen Port Vila en Espiritu Santo (Luganville). Een tocht van zo’n 25 uur.

Tijden en prijzen

Ferry Vanuatu vertrekt in Port Vila om 21:00 uur op maandag. Big Sista vertrekt in Port Vila om 13:00 uur op maandag en stopt onderweg in Epi (5600 VT), Paama (6100VT) en Malekula (7600VT).

  • Port Vila naar Espiritu Santo – €70 p.p. (kinderen €35)
  • Port Vila naar Espiritu Santo business class – €75 p.p. (kinderen €37,5)

TIP ♥ – kunt een extra 500VT betalen om te upgraden naar business class (stoel met airconditioning en films).

Voor andere routes ben je vooral aangewezen op speedboten / lokale boten. Helaas zijn hier weinig tot geen tijdsschema’s voor omdat ze niet op tijd varen, maar op aanvraag.

Toch met de bus

Er is in Vanuatu geen openbaar vervoer. Er rijden geen bussen of treinen. Er rijden wel minivans die je van A naar B kunnen brengen op het eiland. Evenals taxi’s. De minivans kun je stoppen door langs de weg te gaan staan en je hand op te steken.

Ze brengen je overal naar toe en kosten vaak niet meer dan een paar AUS$. Er zijn geen vaste routes.

TIP ♥ – gelukkig rijden er ook taxi’s in Vanuatu. Taxi’s zijn niet duur, vaak net zo duur als de bus.

Vanuatu

Kun je backpacken in Vanuatu

Alles kan, maar het is geen typische backpackbestemmingen. Niet voor Europeanen in ieder geval. Een ticket naar Vanuatu kost al minimaal €1.000. Niet echt ‘backpackers’ prijzen. Backpacken in Vanuatu kan in principe vrij goedkoop, maar het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Zuidoost-Azië.

Als je heel erg zuinig reist en geen binnenlandse vluchten boekt, wat erg lastig wordt, kun je reizen voor zo’n €50 per dag. Niet goedkoop, maar ook niet heel duur. Je moet dan echter wel de tijd nemen, want reizen met de boot is erg tijdrovend.

Voordeel is wel dat je niet veel backpackers tegen komt. Verwacht echter niet dat je de enige bent in het land. Vanuatu ligt dicht bij Australië en Nieuw-Zeeland en is daarom een populaire vakantiebestemming voor Aussies en Kiwi’s. Het is dus niet zo dat je de enige toerist bent.

Is het veilig

Ja. In Vanuatu hoef je je geen zorgen te maken om criminaliteit. Natuurlijk kunnen je spullen gestolen worden, maar de kans dat het gebeurd is uitermate klein. De inwoners van Vanuatu (275.000) zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam.

2 gedachten over “Vanuatu”

  1. Wie Tanna bezoekt, MOET bij zonsondergang absoluut de Yasur-vulkaankrater bezoeken (indien de vulkaan redelijk rustig is, begeleid, rijden en het laatste stuk klimmen). Ontzettend indrukwekkend: niet alleen het zicht op de lavameren en de erupties, maar je voelt er ook de luchtverplaatsing van. Weergaloos! Eenmalig in een mensenleven! Voor wie iets over het ontstaan van religies wil begrijpen, zal ook een bezoek aan het dorp van de John Frum- en de Prins Philip-bewegingen interessant zijn. Wie Pentecost bezoekt, MOET het land diving gaan zien (let op seizoen en de dagen), de traditie waaruit het moderne benjispringen groeide. Oorspronkelijk was het een man-worden-ritus, later voor goede yam-oogsten. Voor duikers zijn er op Espirito Santo de wrakken van Million Dollar Point, en voor de ervaren en getrainde duikers is er ook het wrak van de President Coolidge. Het vliegen van eiland naar eiland, nonchalant en zonder poespas, op sommige routes over of naast rokende vulkanen, is al een belevenis op zich. Een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven