Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Angkor Wat

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 14 december, 2022

De Angkor Wat is één van de belangrijkste archeologische gebieden in Zuidoost-Azië en de absolute highlight van Cambodja. Het is de populairste en meest bezochte highlight van het land. De tempels vormen een mythisch bouwwerk zoals veel mensen nog nooit gezien hebben. Deze tempels, gebouwd tijdens het bekende Khmer rijk zijn een combinatie van creativiteit en toewijding aan de goden. Meer weten? Bekijk onze tips.

Angkor Wat en andere tempels

De vroegere koningen van het Khmer bouwde de ene na de andere tempel wat leidde tot het grootste religieuze bouwwerk ter wereld; de Angkor Wat. Samen met tempels als Bagan en de buiten Azië gelegen Machu Picchu in Peru, Xunantunich in Belize of Tikal in Guatemala behoort Angkor tot de mooiste ter wereld.

Het hele complex is veel meer dan alleen de bekende Angkor Wat

Alle tempels stammen uit het beroemde Khmer rijk dat zich in de hoogtijdagen uitstrekte van Myanmar tot Vietnam. Vandaag de dag vormen de tempels nog steeds het hart van Cambodja.

Toeristisch?

Net als iedereen stond ook bij ons de Angkor Wat hoog op het lijstje. Wij keken er lang naar uit en eerlijk is eerlijk. Deze tempels behoren tot de mooiste die we gezien hebben, maar… Het is er druk (heel erg druk). Zeker in het hoogseizoen. Laat dit je echter niet afschrikken.

Ja, het is druk en een foto maken zonder andere reizigers is een flinke opgave, maar de tempels van Angkor zijn niet voor niets een ‘s werelds bekende bezienswaardigheden. Als je je bedenkt dat al deze gigantische bouwwerken in de 12e eeuw zijn gebouwd, wordt het nog indrukwekkender. Vergeet de drukte en andere reizigers en geniet van het feit dat je één van de meest indrukwekkende plekken op aarde bezoekt.

Angkor Wat

Angkor Wat Tempel voor zonsondergang

Ties Angkor Wat

Happy times bij Angkor

Angkor Wat

Zonsondergang

tips voor Angkor Wat

De mooiste Angkor tempels

Iedereen kent de Angkor Wat, maar er zijn veel meer tempels in deze regio. De Angkor Wat is de bekendste van allemaal, maar je kunt hier makkelijk twee dagen rondlopen en elke dag andere tempels bezoeken.

Hieronder delen we de 6 mooiste tempels.

 1. Angkor
 2. Angkor Thom
 3. Prasat Kravan
 4. Ta Keo
 5. Ta Phrom
 6. Banteay Srei

#1 Angkor Wat

Angkor Wat betekent ‘Heilige Tempel’. Deze tempel is samen met Bagan de bekendste tempel in Zuidoost-Azië. Het is gebouwd tussen het jaar 1113 en 1145 in opdracht van Suryavarman II. De tempel is destijds gebouwd ter ere van de Hindoe God Vishnu.

Het bekendste punt is de 65 meter hoge tempel, maar het gebied rondom ligt ook bezaaid met ruïnes. Deze tempel is gebouwd volgens de mythische hindoeïstische kosmos met de vijf pieken van de berg Meru als richtlijn.

Het is bovendien een van de ingangen van het complex en het eerste wat je ziet. Helaas betekent dat ook dat hier grote groepen mensen staan en een foto zoals die hieronder staat is lastig te maken, tenzij je goed bent in fotoshop.

Hoe ontwijk je de menigte

De menigte ontwijken zal niet meevallen. Er komen hier ruim 7.000 toeristen per dag variërend van locals, groepsreizen, backpackers en gezinnen. Dat is veel, maar veel van die mensen gaan naar dezelfde plekken. Wij hebben wat tips om de menigte te ontwijken.

 • Bezoek de tempels niet in één dag. Door meerdere dagen te gaan heb je meer tijd om te ‘wachten’ tot de drukte voorbij is;
 • ‘s morgens vroeg of laat in de middag de tempels bezoeken maakt niet uit;
 • Ga Angkor binnen via de East Gate en niet de drukke West Gate
 • De drukte tempels zijn Angkor Wat, Angkor Thom en Ta Prohm (bekend van de Tomb Raider film). In die volgorde is het gedurende de dag dus ook het drukst. Probeer deze ‘route’ eens andersom.

Angkor

Angkor Wat

Angkor Wat

Angkor Wat

#2 Angkor Thom

De Angkor Thom is ondertussen net zo bekend als Angkor Wat. Niet gek, want het is een spectaculaire tempel. Ook de Angkor Thom is afkomstig uit het Khmer rijk en is gebouwd onder leiding van Jayavarman VII.

Jayavarman VII liet de indrukwekkende toegangspoorten van de Angkor Thom bouwen (zie foto hieronder). Dit deed hij om de stad beter de kunnen verdedigen.

Velen vinden deze tempel beter begaanbaar en rustiger dan de Angkor Wat.

De Angkor Thom is de grootste tempel binnen het complex en is eigenlijk een verzameling van tempels. Rondom de Thom staat een 8 meter hoge, 12 kilometer lange muur met vijf poorten.

Dit zijn de belangrijkste bouwwerken die onder Angkor Thom vallen;

Bayon

De Bayon tempel is een mengeling van boeddhisme en hindoeïsme en gebouwd door koning Jayavarman VII in 1181. Deze tempel is een rond complex, dit in tegenstelling tot de meeste tempels binnen Angkor. Het is ook een beetje een vreemde gewaarwording tussen alle andere Angkor tempels.

Bayon heeft op dit moment 37 (gerestaureerde) torens, maar van origine moeten het er 49 tot 54 zijn geweest me elk 4 gezichten erop. Ook op de Bayon tempel zijn vele reliëfs te vinden van bijvoorbeeld Lokeshvara.

TIP ♥ – er worden hier een hoop olifanten ritjes aangeboden. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar we raden dit uiteraard af.

Angkor Thom

Angkor Thom

Angkor Tom

Olifantenterras

Het Olifantenterras is een enorm plein waar de koningen vroeger alle parades, spelen, feesten en andere bijzondere taferelen zagen gebeuren. In die tijd moet het een magisch effect hebben gehad met de velen mensen en olifanten die hier rond liepen.

Dit gebied draagt de naam Olifantenterras, maar als je goed kijkt, zul je ook beelden zien van leeuwen en garuda’s (een mythische vogel).

Baphuon

Onderdeel van de Angkor Thom en bekend vanwege de velen trappen. Het is een prachtig complex, maar het uitzicht is misschien nog wel mooier. Je kunt helaas niet alle trappen op. De Baphuon wordt al vele jaren gerestaureerd, maar is nu in een redelijke goede staat.

Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over de oude stad Angkor Thom en omliggende tempels.

Deze tempel is gebouwd in het jaar 1150. Koning Udayadityavarman II droeg de tempel op aan de Hindoe God Shiva. In 1960 werd een poging gedaan om het te restaureren. Het toenmalige Khmer regime stond dat echter niet toe.

Gelukkig is dit in 1996 alsnog gebeurd.

Baphuon Temple

Baphuon Temple

Baphuon

Phimeanakas

Phimeanakas ligt dicht bij de Baphuon en is onderdeel van Angkor Thom. Het is niet zo groot als Baphuon, maar heeft een vergelijkbaar ontwerp. Je kunt de tempel vanaf de grond bekijken, maar de top is wel indrukwekkender.

Hou er wel rekening mee dat de trap naar boven erg steil is!

Phimeanakas werd in 962 gebouwd door koning Rajendravarman in de onbekende Khleang stijl. Koning Suryavarman (waar Koning Jayavarman VII de neef van was) liet de tempel jaren later echter herbouwen in de Hindoe stijl.

Helaas is een deel van de tempel ingestort waardoor het veel van de glorie verloren heeft.

Phimeanakas

Phimeanakas tempel

#3 Prasat Kravan

Dit is een van de kleinere Angkor tempels. Deze tempel werd gebouwd in de 10e eeuw. De gevel bestaat uit symmetrische torens van rode bakstenen. De bijzondere kleur van de steen maakt het een unieke tempel in dit complex.

De Prasat Kravan is meestal de eerste stop van de ‘grote tour’ in het tempelcomplex van Angkor. Daarom is het hier best druk.

#4 Ta Keo

De Ta Keo tempel werd gebouwd door Jayavarman V. Jayavarman V was 10 jaar toen hij zijn vader opvolgde. 7 jaar later (in het jaar 975) liet hij zijn eerste tempel bouwen. Dit was de Ta Keo tempel.

De tempel heeft 5 torens en is gebouwd in een ‘terras-stijl’. Vergelijkbaar met de Borobudur in Indonesië.

Deze tempel oogt enorm en dit komt vooral door de grote vormen die er zijn gebruikt in tegenstelling tot veel andere tempels uit deze tijd.

Ta Keo

Ta Keo tempel

#5 De Ta Phrom

Na de Angkor Wat is de Ta Prohm een van de meest populaire tempels voor toeristen. Dit is niet alleen omdat het een prachtige tempel is, die door de bomen lijkt te worden opgegeten. Het is ook de tempel die bekend werd door Lara Croft, aangezien de film Tomb Raider hier is opgenomen.

Het is een van de oudste tempels van Angkor en de eerste die geheel van zandsteen is gebouwd. Met veel ruïnes die door de wortels van torenhoge bomen worden bedekt, is deze tempel verreweg een van de meest spectaculaire.

TIP ♥ – bezoek de tempel vroeg in de morgen wanneer iedereen bij de Angkor Wat is.

Ta Phrom

Ta Phrom

#6 De Banteay Srei

Deze tempel ligt niet in het Angkor tempelcomplex, maar zo’n 30 kilometer verderop. Het is echter wel een tempel die het bezoeken waard is. Al is het alleen maar omdat het hier een stuk rustiger is.

Het is één van de kleinste Angkor tempels, maar de Banteay Srei compenseert zijn kleine afmetingen met grootste schoonheid!

De naam Banteay Srei betekent de ‘Tempel van de Vrouwen’. Dit omdat men beweert dat de tekening zo gedetailleerd en precies zijn, dat dit alleen gemaakt kan zijn door vrouwenhanden.

De tempel is gebouwd in het jaar 967 en net als veel tempels in Cambodja is ook deze tempel gebouwd voor het Hindoeïsme.

TIP ♥ – als je een Angkor Pass koopt is deze ook geldig voor de Banteay Srei. Meer info over deze tempel vind je op de pagina Banteay Srei

Banteay Sreii

De Angkor Pass

Om de tempels te kunnen bezoeken moet je entree betalen. Dit geld gebruiken ze voor onderhoud van de tempels. Het heet een ‘Angkor Pass’ en zonder zo’n pas kom je het complex niet in. Deze passen kunnen gekocht worden bij de hoofdingang onderweg naar de tempels.

De Angkor Pass is ook geldig voor de Banteay Srei

Waar koop je de pas?

De Angkor Pass kan worden gekocht bij de volgende punten:

 • Angkor Ticket Center (Angkor Enterprise) elke dag van 5.00 uur tot 17:30 uur
 • Angkor Wat en Srah Srang elke dag van 5.00 uur tot 17:30 uur
 • Phnom Bakheng en Pre Rup elke dag van 5.00 uur tot 19:00 uur

Tickets kunnen tot nog toe niet online worden gekocht. In ieder geval niet via betrouwbare websites. Het Angkor Ticket Center is de makkelijkste optie, want dit ligt in Siem Reap (zie kaart hieronder).

TIP ♥ heb je maar één dag hier? Bekijk dan ons blog “De beste tempels voor één dag

Hoe betaal je de tickets

De toegangskaart kan contant worden betaald (Amerikaanse Dollars, Cambodjaanse Riel, Thaise Baht of Euro) of per creditcard (Visa, Mastercard). Er is een ATM beschikbaar mocht je geen cash bij je hebben

Je kunt je toegangskaart niet vooraf kopen. Toegangskaarten voor een eendaags bezoek worden tot 17.00 uur afgegeven, tickets die na 17.00 uur zijn uitgegeven, gelden voor de volgende dag.

Wat zijn de toegangsprijzen?

De toegangsprijs voor het Angkor Archeologisch Park hangt af van het type toegangskaart dat je koopt. Er zijn 3 soorten passen beschikbaar, de genoemde prijzen zijn van kracht vanaf 1 februari 2017.

 • 1-dag pas (geldig voor de dag van aankoop) US$37;
 • 3-daagse pas (geldig voor 10 dagen vanaf aankoop) US$62;
 • 7-daagse pas (geldig voor 1 kalendermaand vanaf aankoop) US$72.

TIP ♥ – kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Ze moeten alleen hun paspoort laten zien.

Wat zijn de openingstijden?

De meeste tempels in het park kunnen bezocht worden tussen 7.30 uur en 17.30 uur. Er zijn twee uitzonderingen:

 • Angkor Wat en Srah Srang zijn van 5:00 uur tot 17:30 te bezoeken;
 • Phnom Bakheng en Pre Rup zijn van 5.00 uur tot 19.00 uur e bezoeken.

Meer informatie vind je hier.

Angkor

Do’s & Don’ts bij de tempels

De tempels die je hier bezoekt zijn heiligdommen. Het is daarom belangrijk om je te gedragen en te kleden op de manier zoals van je wordt verwacht. Helaas komen er nogal eens toeristen negatief in het nieuws door naakt bij de tempels te fotograferen of gekke bekken te trekken bij boeddhabeelden.

Dit is absoluut not done bij deze heiligdommen. Enkele tips.

Dresscode bij de Angkor tempels

De boeddhistische cultuur is redelijk conservatief met betrekking tot kleding. Het dragen van kleding zoals korte broeken of rokken die huid boven de knieën tonen, worden beschouwd als respectloos.

Ook blote schouders is not-done. We raden je aan om je respectvol te kleden wanneer je Angkor bezoekt. Dat betekent dat je je knieën en schouders en buik bedekt.

TIP ♥ – het is niet verboden om met monniken te praten, maar wees respectvol. Vraag altijd toestemming voor een foto.

Het beklimmen van tempels

De ruïnes van Angkor tonen de bijzondere architectuur. De velen toeristen en het aanraken van de ruïnes versnellen het proces van afbraak. Elk jaar komen hier miljoenen mensen en helaas is het afbraak-effect moeilijk te voorkomen.

Om je impact te minimaliseren, wordt het sterk aangeraden om de volgende dingen niet te doen:

 • Raak te beelden niet aan;
 • Zit niet op breekbare structuren;
 • Leun niet op tempelstructuren;
 • Verplaats of neem geen archeologische artefacten mee;
 • Teken niet op muren;
 • Gebruik geen paraplu’s met scherpe pinten.

Geluidsoverlast

Dit geldt misschien meer voor Chinezen dan voor Nederlanders en Belgen. Het wordt als onbeleefd beschouwd om luid te zijn. Daarom is het belangrijk om stil en respectvol te praten. Schreeuwen of veel geluid maken, verstoren andere bezoekers.

TIP ♥ – het hele complex is een rookvrije zone!

Angkor

Tips voor een bezoek

Deze tempels behoren tot de populairste in heel Azië. Het kan er druk worden en er zijn heel wat mensen die daar over klagen. We begrijpen het punt, maar helaas ontkom je niet aan deze drukte.

Soms zie je door alle bomen het bos niet meer. Daarom hebben wij een aantal tips voor het bezoeken van deze tempels op een rij gezet. 

TIP ♥ – bekijk hier onze tips

Hoe kom je bij Angkor

De tempels staan in de regio rondom Siem Reap. Deze stad is bekend door de omliggende tempels en vandaag de dag is het een van de drukste en meest bezochte steden van Cambodja. Het is gelukkig wel een leuke stad.

Als je eenmaal in Siem Reap bent is het heel eenvoudig om de tempels te bezoeken.

Tour of zelf gaan

Je kunt kiezen om zelf naar Angkor Wat te gaan of een tour te boeken. Wij hebben zelf geen tour geboekt omdat de tempels makkelijk zelf te ontdekken zijn Als je meer wil weten over de geschiedenis etc. is het leuker om een gids in te huren.

Koop je tickets bij het Angkor Ticket Center en hou een TukTuk aan om je naar de tempels te brengen.

Vanuit Siem Reap kost een TukTuk naar de tempels US$20 – US$25 per dag. Ze rijden je dan de hele dag rond.

Beste reistijd

Met de beste reistijd doelen we niet op het weer (daarover lees je hier meer). We hebben het hier over het moment waarop het minder druk is. Wat dat betreft moeten we je enigszins teleurstellen. Je zal nooit de enige zijn. Het is hier altijd druk.

Zeker bij de populaire tempels Angkor Wat, Bayon en Ta Prohm is het mensen ontwijken. Als je de drukte een beetje wil vermijden kan het helpen om niet de ‘vaste route’ te volgen, maar gewoon zonder plan door het complex te lopen op zoek naar rustige plekken.

TIP ♥ – qua weer zijn de maanden november tot en met april de beste maanden om Cambodja te bezoeken.

Angkor Wat

De beste zonsondergang tips

Verwacht geen wonderen. Tijdens zonsondergang is het druk. Er zijn twee belangrijke momenten bij de Angkor Wat;

 • zonsopkomst;
 • zonsondergang.

Het maakt niet uit waar je deze twee natuurverschijnselen wilt bekijken; het is er altijd druk. Dé plek om te fotograferen is het lotusmeer voor de hoofdtempel (Angkor Wat). Dit is de bekende foto die je alle reisgidsen ziet staan.

De enige mogelijkheid om hier een goede foto te maken is door vroeg te komen. Wij waren hier rond 5:00 uur om een goed plekje te scoren!

Andere mogelijkheden

Andere mooie plekken om de zon onder te zien gaan is Phnom Bakheng, maar ook hier zul je nooit alleen zijn. Een mooi alternatief is Pre Rup, maar hoe rustig het hier ook is, het is niet voor niets zo druk bij het lotusmeer. Dat is de plek om foto’s te schieten.

TIP ♥ – als je na 16.30 uur een pas voor een dag koopt, mag je de zonsondergang bekijken en de volgende dag heb je met die pas ook nog toegang tot de tempels.

Locatie

Meer lezen over Cambodja?

0 comments

 1. Jacqueline

  Hallo Ties en Sjoerd,
  Wij willen rond 8 februari 2019 van Phnom Penh naar Can Tho reizen. Hoe kunnen wij dat het beste aanpakken.
  Ook zou ik graag willen weten of jullie ervaring hebben met de TET feesten in Vietnam. Dit jaar valt het op 5 februari. Hebben jullie nog tips en adviezen die we op kunnen volgen?
  Hoor graag van jullie
  BVD

  Groet Jacqueline

 2. Gabriëlle Bruin

  Hoi Ties en Sjoerd,
  Hebben jullie nog tips waar je het beste de zonsopgang en ondergang kan bekijken? En dan het liefst de wat rustigere plekken.
  Thanks!
  Gabriëlle

  1. Ties Post author

   Hoi Gabriëlle,

   Jazeker 🙂 Rustige plekken kun je helaas wel vergeten bij Angor Wat 🙂 Die zijn er nagenoeg niet. De mooiste foto’s maak je op een bepaalde plek en daar wil iedereen graag heen. De beste plek is een van de 2 vijvers voor te tempel. Dan heb je een mooie reflectie van de tempel in het water. Je zou ook nog naar Angkor Hill kunnen gaan. De beste tip die we je kunnen geven is om zo vroeg mogelijk te gaan zodat je zelf je plekje kunt uitzoeken zonder dat er overal al mensen staan 🙂

   Groeten,
   Ties

 3. Joyce

  hallo,

  is de Angkor heel erg toeristisch? Ik wil namelijk niet al te drukke plekken bezoeken.
  Alvast bedankt!

  Joyce

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Joyce,

   de Angkor is logischerwijs toeristisch, het is de bekendste highlight van Cambodja en een van de bekendste in heel Zuidoost-Azië. Je zal dus zeker niet de enige zijn 🙂 Toch raden we aan om er wel heen te gaan. Er zijn genoeg plekjes waar je alleen kunt wandelen over het complex. Er is namelijk meer te zien dan de Angkor Wat. Naar Cambodja reizen zonder de Angkor tempels te bezoeken kan eigenlijk niet 😉

   Groeten,
   Ties

   1. Corno

    Goedemorgen Ties,

    Mocht je maar 1 volledige dag bij de Angkor Wat zijn, hoe zou jou dagindeling er dan ongeveer uit zien en welke tempels/tombes zou je dan aanbevelen om in ieder geval te bezoeken?

    Gr. Corno

    1. Azië Expert Post author

     Hoi Corno,

     je kunt in een dag tijd best veel zien. Ik zou zeker naar de Angkor Wat gaan. Die mag je niet missen 🙂 Verder heb je de Angkor Thom, de Ta Prohm (Tomb Raider tempel), de Bayon tempel (wat ik persoonlijk de mooiste vond) en het Olifantenterras. Dit is prima in één dag te doen.

     Groeten,
     Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU