Backpacken in Jordanië

Jordanië is bij de gemiddelde reiziger of backpacker minder bekend. Dit kan zijn omdat het Midden-Oosten over het algemeen geen goede reputatie heeft, of omdat het simpelweg nog onontdekt is. Wij nemen je dan ook graag mee in een aantal tips, die je misschien wel wil weten als je gaat backpacken in Jordanië. Zo is het verstandig alvorens je vertrekt bekend te zijn met de lokale cultuur, en wat je allemaal moet inpakken voor jouw reis.

Tips voor backpacken in Jordanië

Jordanië wordt in rap tempo populairder en steeds meer mensen reizen af naar deze bijzondere bestemming. Er is niet alleen ontzettend veel te zien, de mensen zijn ook heel aardig en nieuwsgierig en de cultuur is indrukwekkend.

Wij nemen je mee naar dit unieke land en delen graag de volgende tips met je:

Wadi Rum

Wadi Rum

Is het veilig?

Ja. Althans, dat vinden wij. En dat is ook meteen het ‘probleem’ met de vraag ‘is het veilig?‘. De een vindt een plek sneller veiliger of onveiliger dan de ander. Ik heb je op het busstation in Bogota in Colombia geen moment onveilig gevoelt, maar er zullen ook mensen zijn die daar heel anders over denken.

Backpacken in Jordanië is niet onveilig. Het land heeft jaren geleden al afgerekend met het gewelddadige karakter en backpackers komen zelden in de problemen.

Logisch nadenken

Zolang je logisch nadenkt over wat je doet is backpacken in Jordanië geen probleem. Criminaliteit tegenover reizigers komt zelden voor. Natuurlijk is het naïef om te denken dat er geen zakkenrollers zijn. Die zitten (helaas) overal.

Jordanië is echter een stuk veiliger dan je denkt. Busstations, ’s avonds over straat lopen en het gebruik van het openbaar vervoer is prima te doen.

Reis je alleen als vrouw? Dan is het verstandig om taxi’s te nemen of samen met iemand te reizen.

TIP ♥ – de Jordaanse versie van Uber is Careem (onderdeel van Uber)

Wat zijn de gebruiken in het land

Zoals veel landen in het Midden-Oosten kent ook Jordanië een indrukwekkende cultuur. Bij deze cultuur horen diverse gebruiken die je beter kunt kennen voordat je gaat backpacken in Jordanië. Begrijp ons niet verkeerd, de mensen in Jordanië zijn ontzettend vriendelijk en ook altijd bereid om te helpen. Maar toch kan het een blijk van respect zijn als je van diverse gebruiken op de hoogte bent.

Kleding

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kleding meeneemt die je schouders en knieën bedekken. Het is belangrijk dat je goed en netjes gekleed over straat gaat. Ook als je gebedshuizen wil bezoeken is het nodig jezelf te kunnen bedekken.

Het grootste gedeelte van de bewoners in Jordanië is islamitisch.

Hoofddoek

Veel vrouwen dragen dan ook een hoofddoek. Als toerist hoef je dit niet te doen, maar zorg er gewoon voor dat je er netjes op staat en je schouders en knieën bedekt. Ook is het goed om te weten dat het gebruikelijk is om als vrouwen naast vrouwen te gaan zitten, en mannen naast mannen.

Als jij en je partner naar Jordanië afreizen kun je uiteraard in de bus wel naast elkaar zitten, maar ga als buitenlandse vrouw niet naast de lokale mannen zitten. Ook in een taxi is het bijvoorbeeld gebruikelijk om als vrouw achterin te gaan zitten, en niet naast de taxichauffeur op de bijrijdersstoel.

Petra

Als je gaat backpacken in Jordanië mag Petra natuurlijk niet ontbreken

Koop de Jordan Pass

Dit is misschien wel de allerbeste tip die we je kunnen geven voor backpacken in Jordanië! De Jordan Pass is de ultieme kaart voor het bezoeken van meerdere toeristische attracties in Jordanië.

Deze pas geeft je namelijk gratis toegang tot meer dan 40 attracties door het hele land. Ook kun je diverse gratis brochures downloaden die je meer vertellen over de toeristische hotspots. Als je de kaart aanschaft voordat je naar Jordanië vertrekt en minimaal 3 nachten blijft, krijg je het toeristenvisum er gratis bij.

Er zijn 3 soorten passen variërend van US$99 tot US$113 p.p.

Wij raden iedereen aan een Jordan Pass te halen. Hierdoor hoef je bijna geen entree te betalen voor bezienswaardigheden

TIP ♥ – je kunt de Jordan Pass hier kopen

Slaap onder de sterren in Wadi Rum

Misschien een voor de hand liggende tip, maar we geven ‘m toch graag mee. Je kunt niet gaan backpacken in Jordanië zonder dat je Wadi Rum hebt gezien. Veel mensen die weinig tijd hebben brengen hier maar een kort bezoek aan.

Enkele uren rondstruinen en dan hebben ze het vaak wel gezien. De ervaring wordt echter specialer als je besluit hier ook te overnachten. Er zijn verschillende hotels en resorts in de Wadi Rum die je voor diverse prijzen kunt boeken.

Als je tevreden bent met basis faciliteiten kun je ook een nachtje doorbrengen in een tentenkamp. Waar het vooral om gaat is de heldere sterrenhemel waar je in de nacht op getrakteerd wordt! Dat is echt een toffe ervaring. Als je op zoek bent naar een luxe retreat heb je hier ook voldoende keuze. Zo zijn er diverse ‘luxury camps’ die je boekt vanaf €250 per nacht.

TIP ♥ – lees hier alles over Wadi Rum

Backpacken in Jordanië

Een van de vele kampen in Wadi Rum

Plan jouw reis buiten de ramadan

De ramadan is een bijzondere maand in het Midden-Oosten. Vaak valt dit namelijk in het hoogtepunt van de zomer, waardoor het hier dan ook ontzettend warm is. Daarnaast zijn ontzettend veel restaurants, winkels en attracties gesloten.

Ook kan het moeilijk zijn een organisatie of gids te vinden die jou meeneemt naar de plekken die wel opengesteld zijn voor publiek. Ga je backpacken in Jordanië? Plan dat dan buiten de ramadan.

De beste periode is uiteraard de lente of de herfst. In de winter kunnen er namelijk ook attracties gesloten zijn in verband met overstromingsgevaar.

Boek je tours bij een hostel of hotel

Als je de meer afgelegen highlights van Jordanië wil bezoeken heb je maar een paar opties. Je kunt bijvoorbeeld met een huurauto gaan, of in de bus stappen.

Echter bieden veel hotels en hostels ook meerdere tours aan die uitermate geschikt zijn voor backpackers. Vooral als je op een en dezelfde plek verblijft en vanuit daar rond wil reizen kan dit handig zijn. En verrassend genoeg zijn de tours die je bij hostels boekt ook goed te betalen!

Plus je weet dat je aan het einde van de dag gewoon weer terug bent op de plek waar je dezelfde ochtend ook bent vertrokken.

TIP ♥ – check hier de beste ho(s)tels in Jordanië

Vervoer in Jordanië

Cruisen in de woestijn

Probeer eens te liften

Jordanië is een relatief klein land, ongeveer twee keer zo groot als Nederland. Je hebt diverse opties qua vervoer om rond te reizen.

Je kunt bijvoorbeeld met de bus gaan of een auto huren. Liften is echter ook altijd een optie! Op de grotere hoofdwegen tussen de steden moet je misschien wat langer wachten.

Maar in de kleinere plaatsen waar het openbaar vervoer minder aanwezig is word je vast en zeker snel opgepikt.

Zorg er altijd voor dat je met twee personen bent. Als je uiteindelijk bij iemand instapt kan dit ongetwijfeld interessante gesprekken opleveren!

Wat kost backpacken in Jordanië

Je verwacht het misschien niet, maar Jordanië is een stuk duurder dan je denkt. Rondreizen voor €30 per dag zoals in in Thailand of Indonesië misschien doet, zit er niet in.

Uiteraard ligt het er aan wat je reisstijl is. Jordanië is in alles net iets duurder dan omliggende landen. Daarnaast huren veel reizigers een auto, waardoor de kosten iets hoger uit vallen.

Reken voor je backpackbudget op minimaal €50 per dag

Het kan ook goedkoper als je genoegen neemt met slapen op dorms, het koken van je eigen eten en reizen met bus. Daarnaast zijn prijzen voor bezienswaardigheden redelijk hoog.

TIP ♥ – hier vind je meer info over de kosten in Jordanië

Budget voor Jordanië

Lekkere verse kruiden

Beste reistijd in Jordanië

Goed om te weten is dat Jordanië een bestemming is die je het hele jaar kunt bezoeken, hoewel er wel verschillen zitten in klimaat op bepaalde bestemmingen.

De beste reistijd in Jordanië zijn de maanden vlak voor onze zomermaanden; maart tot en met mei. Dit wanneer de temperaturen nog aangenaam zijn en de regen minimaal is.

De beste maanden om Jordanië te bezoeken zijn maart tot en met mei

Nogmaals, Jordanië kan het hele jaar door bezocht worden. We raden aan om de zomermaanden (juni t/m augustus) te vermijden. We weten dat dit de makkelijkste tijd is om te reizen i.v.m. vakanties, maar de hitte kan extreem zijn in sommige delen van het land.

TIP ♥ – bekijk hier meer info over de beste reistijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven