Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Visum voor Vietnam

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 95

Bijgewerkt op 12 september, 2022

Alle Nederlanders en Belgen die naar Vietnam reizen zijn verplicht een visum Vietnam aan te vragen! Dit kun je makkelijk zelf online doen of via een visumbureau in Nederland. Wij raden aan om je visum online te regelen. Dit gaat tegenwoordig makkelijk en snel en daarnaast voorkom je onaangename verrassingen in het land van bestemming!

Visum Vietnam

Nederlanders en Belgen hebben een visum nodig om Vietnam te bezoeken. De meeste kiezen voor een toeristenvisum.  Als je langer dan 30 dagen blijft kan je er voor kiezen om je visum zelf te regelen bij de ambassade in Den Haag. Er zijn echter ook genoeg online mogelijkheden om je visum te regelen.

TIP ♥ – alle Nederlanders en Belgen dienen een visum voor Vietnam aan te vragen!

Hoe krijg je een visum voor Vietnam

Er zijn verschillende mogelijkheden om een visum aan te vragen voor Vietnam. Deze zijn als volgt.

1. Een e-visa aanvragen

Sinds mei 2018 is het mogelijk om zelf online je visum voor Vietnam te regelen zonder tussenkomst van andere partijen. Het is vrij makkelijk aan te vragen en je kunt online de status van je aanvraag controleren.

Om een e-visa aan te vragen heb je een paspoort nodig dat 6 maanden geldig is, paspoort foto en US$25. Zo vraag je het e-visa aan:

 • Ga naar deze website;
 • Vul alle gegevens in zoals gevraagd op de website;
 • Betaal US$25 en wacht 3 werkdagen op goedkeuring;
 • Ontvang ‘registration code‘ en check de status van de approved E-visa via deze link;
 • Download het pdf-bestand en print het e-visa voor de zekerheid.

Kosten en geldigheid

Het kost je slechts US$25 per E-visa. Met het e-visa mag je 30 dagen in Vietnam reizen.

In tegenstelling tot wat op anderen website schrijven, betaal je voor een e-visa géén stamping fee in Vietnam zelf. Je hoeft ook nergens in de rij te staan.

Waar kun je Vietnam binnen komen?

Met een e-visa kun je via 28 grensovergangen Vietnam binnen komen.

Landgrens Internationale luchthavens Havens
Bo Y Cat Bi Int Airport (Hai Phong) Chan May
Cha Lo Cam Ranh Int Airport (Khanh Hoa) Da Nang
Cau Treo Can Tho International Airport Duong Dong
Huu Nghi Da Nang International Airport Hon Gai
Ha Tien Noi Bai Int Airport (Hanoi) Hai Phong
Lao Bao Phu Bai Int Airport Nha Trang
Lao Cai Phu Quoc International Airport Quy Nhon
La Lay Tan Son Nhat Int Airport (Ho Chi Minh City) Ho Chi Minh City
Moc Bai Vung Tau
Mong Cai
Nam Can
Na Meo
Song Tien
Tinh Bien
Tay Trang
Xa Mat

Hoe lang is een e-visa geldig?

Een e-visa is 30 dagen geldig voor een single entry. Je kunt dus één keer het land in met zo’n visa. Hou rekening met 30 dagen, wat in veel gevallen geen maand is!

Visum Vietnam

2. Via een Approval Letter (VOA – Visum On Arrival)

Een andere manier is om een Visa Approval Lette, ook wel een VOA (Visum On Arrival) aan te vragen. Dit is NIET hetzelfde als een e-visa. Een Visa Approval Lette kun je aanvragen via verschillende (lokale) bedrijven.

Denk aan touroperators en speciale visumbureaus. Je betaalt hier dus ook meer voor. Als je Googled op Visa Approval Letter Vietnam aanvragen, kom je verschillende mogelijkheden tegen.

Je kunt een 30 dagen Visa On Arrical single entry aanvragen. Dit kosten variëren van €15 tot €65, afhankelijk van de partij die je kiest.

Autorisatiebrief

De Approval Letter kun via verschillende bedrijven aanvragen.  Zij sturen je een autorisatiebrief die je uit moet printen. Hiermee krijg je op het vliegveld je visum.

Eenmaal in Vietnam

Na betaling krijg je de autorisatiebrief toegestuurd via de mail. Dit formulier moet je uitprinten en bij de douane in Vietnam overhandigen. Hier dien je nog wel een ‘stamping fee‘ te betalen. Die kosten zijn als volgt:

 • 1 maand single entry = $25
 • 3 maanden single entry = $25
 • 1 maand multiple entry = $50
 • 3 maanden multiple entry = $50

Meenemen naar Vietnam

Je moet nog wel het één en ander meenemen voordat je daadwerkelijk je visum krijgt. Dit is wat je moet overhandigen bij de Immigration Officer;

 • Twee pasfoto’s;
 • Je paspoort (minimaal 1 maand geldig na aankomst);
 • De autorisatiebrief;
 • Amerikaanse dollars of Vietnamese Dong om stamping fee te betalen;
 • Ingevuld ‘Arrival Form’ (krijg je in het vliegtuig of bij immigration loket).

Kosten

Dit is afhankelijk van het visum dat je aanvraagt. De ‘populairste’ optie is de 30-dagen-single-entry visum voor Vietnam. Dit kost in totaal zo’n €20 aanvraagkosten + US$25 fee per visum.

Visum voor VietnamVisum

3. Visum bij ambassade

Je kunt ook je visum aanvragen bij de ambassade van Vietnam. Deze zit in Den Haag of Brussel. Dit kost wat meer, maar je weet wel zeker dat je je visum hebt voordat je Vietnam in komt.

Kosten

Als je je visum bij de ambassade regelt betaal je $77. Je krijgt dan een visum voor 30 dagen. Over het algemeen krijg je je visum en paspoort dezelfde dag nog mee terug.

Adresgegevens;
 • Nassauplein 12, 2585 Den Haag;
 • Openingstijden; maandag, woensdag, vrijdag van 14:00 tot 17:00;
 • Website: www.vnembassy-thehague.mofa.gov.vn/en-us/Pages/default.aspx

Je visum verlengen

Het visum dat je krijgt, is 30 dagen geldig, tenzij je bij een visumbureau een visum voor langer dan 30 dagen aanvraagt. Voor de meeste mensen is 30 dagen genoeg, maar het kan zijn dat je langer dan 30 dagen wil blijven.

Let op! Het is niet makkelijk om je visum zelf te verlengen. Reis-Expert neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor het verlengen van je visum.

Het is mogelijk om je verblijf te verlengen. De makkelijkste manier is een visumrun. Dit houdt in dat je Vietnam verlaat richting bijvoorbeeld Laos of Cambodja om een paar dagen later weer terug te komen.

Je visum verlengen in Vietnam

Je kunt zelf een visumverlenging aanvragen. Dit kan bij een lokale touroperator in Vietnam. De meeste kunnen dit voor je regelen. Vraag het desnoods na bij je accommodatie. Dit is veruit de makkelijkste manier.

Toch liever zelf doen? Dan moet je ALTIJD een Visa Extension Form hebben. Deze is helaas nergens te vinden. Daarna moet je naar een van de immigratiekantoren hieronder.

 • Hanoi
 • Hue
 • Ho Chi Minh City

Check van tevoren altijd de openingsuren voordat je naar een immigratiekantoor af reist! Volgens de laatste info zijn ze ma – vrij van 07.00 tot 11.30 uur en 13.30 tot 17.00 uur open.

TIP ♥ – bij het verlengen van je visum voor Vietnam moet je rekening houden met 5 tot 10 werkdagen op het resultaat.

Kosten

Verlengen van 10 dagen kost US$20 en de maximale verlengen (30 dagen) kost US$30. Je moet aan de volgende eisen voldoen:

 • paspoort moet minstens een maand na verlenging geldig zijn;
 • ondertekening van eigenaar hotel / hostel op aanvraagformulier;
 • een van bewijs dat je in een accommodatie overnacht ondertekend door eigenaar accommodatie;

Veelgestelde vragen

Er worden veel vragen gesteld over het visum voor Vietnam. De meest voorkomende vragen proberen we hieronder zo goed mogelijk te beantwoorden.

Wij zijn echter geen visumspecialist. Als je vragen hebt over je al aangevraagde visum dien je vragen hierover te stellen bij de desbetreffende partij.

Moet ik een uitreisticket hebben?
Dat is een beetje een ‘grijs’ gebied. In praktijk wordt het zelden gevraagd en er is zelfs onduidelijkheid over of het wel of niet moet. Volgens de laatste info heb je geen uitreisticket nodig om in Vietnam te komen.

Ik ga maar een paar dagen naar Vietnam? Heb ik dan een visum nodig?
Je hebt altijd een visum voor Vietnam nodig. Ook als je maar 1, 2 of 3 dagen gaat.

Ik heb een stopover in Vietnam. Heb ik dan een visum nodig?
Als je binnen 24 uur een door reist naar een 3e land (bijvoorbeeld van Bangkok naar Hanoi naar Singapore) heb je geen visum nodig. Blijf je langer dan 24 uur? Dan heb je een visum nodig. Bovendien is een stop-over naar het land waar je bent begonnen (Bangkok – Hanoi – Phuket) niet mogelijk. Daarnaast heb je nodig:

– een geldig doorreis ticket
– je mag de internationale luchthaven niet verlaten
– een toegangsdocument van de eindbestemming
– je vliegt met een full-service luchtvaartmaatschappij. Dus geen low-budget maatschappijen zoals Vietjet en Jet Star.

Hoe lang duurt de aanvraagprocedure?
Dat ligt er aan waar je je visum aanvraagt. Voor visumpartijen in Nederland kunnen wij geen indicatie geven.

Als je e-visa aanvraagt wordt dit binnen drie dagen geregeld (met uitzondering van zaterdag, zondag en nationale of internationale feestdagen).

Ik kom over land Vietnam binnen. Kan ik een e-visa aanvragen?
Ja. Een e-visa is beschikbaar voor internationale luchthaven en verschillende landsgrenzen. Die benoemen wij hier.

Moet ik de exacte datum van mijn aankomst doorgeven?
De door jou opgegeven aankomstdatum is de vroegste aankomstdatum, maar je kunt ook na die datum aankomen. De vertrekdatum die je opgeeft, is de laatste dag waarop je in het land mag zijn, tenzij je een visumverlenging krijgt.

VOORBEELD – Als je een visum aanvraagt voor een maand en je aankomstdatum is 1 januari, is je Approval Letter geldig van 1 januari tot en met 1 februari. Dat betekent dat je in die maand Vietnam kunt betreden, maar op 1 februari moet vertrekken.

Ik reis 31 dagen door Vietnam. Kan dat met een 30-dagen visum?
Nee dat kan niet. Als je een 30 dagen visum hebt mag je 30 dagen in Vietnam blijven vanaf het moment dat je Vietnam binnen komt.

Wat is de Stamping Fee en hoe betaal ik die?
De Stamping Fee zijn de kosten die je moet betalen op een luchthaven. Dit geldt alleen voor een Visa On Arrival (VOA). Niet voor een e-visa. De kosten bedragen US$25 voor een eenmalig visum (1-3 maanden) en US$50 voor een visum voor meerdere binnenkomsten (1-3 maanden).

TIP ♥ – de Stamping Fee moet contant worden voldaan (Vietnam Dong of Amerikaanse dollars). Creditcards of Euro’s worden niet geaccepteerd.

Kan ik reizen zonder een Approval Letter en bij aankomst een visum regelen?
Alleen als je een e-visa hebt. Dit is pas geldig sinds 2018 dus het kan zijn dat niet iedereen hier van op de hoogte is. Heb je geen e-visa? Dan heb je een Approval Letter (VOA) nodi om aan boord van het vliegtuig te komen.

Ik kom aan in Ho Chi Minh, maar vertrek vanuit Hanoi (of andersom). Kan dat?
Ja, dat kan. Zolang jij je port of entry (aankomstpunt) goed in vult, maakt het niet uit waar of hoe je het land weer verlaat.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!