Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Backpacken Cambodja

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 21 juli, 2020

Cambodja is een van de populairste backpacklanden in Azië. Het is relatief klein waardoor je veel kunt zien, het heeft mooie stranden, leuke steden en het is betaalbaar. Alle ingrediënten voor een mooie backpackreis. Ga jij backpacken in Cambodja? Ik deel graag mijn tips!


Backpacken in Cambodja

Cambodja behoort tot één van de makkelijkste landen in Zuidoost-Azië om te backpacken. Veel backpackers trekken massaal naar Thailand, Vietnam of Indonesië. Begrijpelijk, maar ook Cambodja heeft genoeg te bieden.

Sterker nog, dit land is de perfecte combinatie van cultuur, natuur en budget. Iets waar veel backpackers naar op zoek zijn. Ik maakte mijn eerste backpackreis al weer enkele jaren geleden en deel graag mijn tips!

Backpacken in CambodjaGespot in Kampot

Bepaal je route

Als je gaat backpacken in Cambodja is het goed om vooraf je route te bepalen. Het land is niet heel groot, ruim 4x groter dan Nederland. Reizen in Cambodja is best makkelijk. Er rijden bussen naar alle grote steden.

Bepaal je route om onnodig heen en weer reizen te voorkomen.

Ik kwam zelf uit Bangkok om door te reizen naar Laos, maar er zijn natuurlijk veel meer opties. Naar onze mening kun je het beste beginnen in Siem Reap om vervolgens verder te reizen. Mijn route, tijdens de tweede keer backpacken in Cambodja, zag er ongeveer als volgt uit:

Vlieg naar Bangkok

Rechtstreeks vliegen naar Cambodja zit er niet in. Je kunt vanuit Nederland tickets boeken naar Phnom Penh (de hoofdstad van Cambodja), maar deze tickets zijn vaak erg duur. Je kunt daarom beter een ticket boeken naar Bangkok om vanaf Bangkok een bus te pakken naar Siem Reap.

Het prijsverschil tussen tickets naar Cambodja en Bangkok is aanzienlijk.

Daarnaast kun je op deze manier ook nog een dagje (of meerdere dagen) Bangkok meepakken. Je hebt voor Thailand namelijk geen visum nodig als je 30 dagen of korter blijft.

BangkokJe kunt nog een dagje Bangkok meepakken

Combineer met andere landen

Backpacken in Cambodja is zo populair, omdat het goed te combineren is met omringende landen als Vietnam, Laos en Thailand. Dit is dan ook een populaire route. Veel backpackers beginnen in Thailand en reizen via Cambodja naar andere landen.

Om de landen die ik hierboven benoem te combineren raad ik aan om minimaal 3,5 tot 4 maanden te reserveren. Je kunt beter langer in een land blijven om het land goed te zien, dan zoveel mogelijk landen proberen te zien in korte tijden.

De grens over

Het is vanuit Cambodja ook makkelijk om de grens over te steken. Voor Laos en Vietnam heb je een visum nodig. Deze moet je vooraf regelen en kun je niet bij de grens regelen. Let hier op als je gaat backpacken in Cambodja.

TIP ♥ – je kunt je visum voor Laos en Vietnam online regelen!

Backpacken in CambodjaHappy @Angkor
Koh RongChillin’ in Koh Rong

De leukste backpack bestemmingen in Cambodja

Als je gaat backpacken in Cambodja wil je natuurlijk wel op de hoogte zijn van de leukste bestemmingen. Iedereen kent plekken als Angkor Wat en Siem Reap, maar er is veel meer te zien. Zo vonden wij Kep een van de leukste plekken in het land.

Dit zijn de highlights die je ‘moet’ zien.

Phnom Penh

De stad zelf is niet super spectaculair, hoewel het voor een hoofdstad best een leuke stad is. Het gaat mij meer om de bezienswaardigheden in en rondom de stad. Zo mag je de Killing Fields en het Tuol Sleng museum absoluut niet missen.

Bekijk hier onze tips over Phnom Penh.

Koh Rong

De eerste keer dat wij naar Cambodja gingen verkenden we Sihanoukville, maar niet Koh Rong. Eeuwig zonde, zo bleek enkele jaren later. De tweede keer bezochten we het eiland wel en dat bleek een goede keus.

Ongerept, zoals veel andere website het noemen, is het in onze ogen niet meer, maar het is wel de beste plek om aan het strand te relaxen.

Battambang

Backpackers kiezen niet altijd voor Battambang en lijken liever direct door te reizen naar Phnom Penh. Zonde! Want bezienswaardigheden zijn er genoeg in Battambang. De stad zelf is niet bijzonder, maar de omliggende regio is prachtig!
Battambang
Battambang

Battambang

Kep

Kep is een slaperig kustplaatsje in het zuiden van Cambodja waar veel reizigers, en met name backpackers, komen om te relaxen. Het is zo’n plek waar je een dag of twee plant en uiteindelijk langer blijft hangen. Althans, dat was bij mij zo.

Vroeger was het een Frans koloniaal stadje. Tegenwoordig is Kep vooral populair bij backpackers.

Kampot

Het is een charmant stadje dat, tot nu toe, nog niet is overgenomen door het massatoerisme zoals Sihanoukville en Siem Reap. Dit is de plek om even bij te komen van je reis. Daarnaast kun je vanuit Kampot makkelijk naar Vietnam reizen.

Door de relaxte sfeer en de mooie ligging aan de rivier lijkt het leven hier een paar tandjes langzamer te gaan dan in de rest van het land.

KepKep

Siem Reap en Angkor Wat

Hier hoeven we niet heel lang over uit te wijden. Angkor Wat is sowieso een must-see. We horen steeds vaker verhalen over dat het druk en toeristisch is. En dat is ook zo. Maar backpacken in Cambodja zonder de Angkor Wat te bezoeken is een soort heiligenschennis.

Als je Angkor Wat bezoekt, kom je hoogstwaarschijnlijk ook in Siem Reap. De toegangspoort tot de tempels van Angkor.

De stad is de laatste jaren heel erg veranderd. De eerste keer dat ik er was, was het al redelijk druk. Toen ik jaren later terug kwam, was de stad helemaal verbouwd.

Het is tegenwoordig een echte backpackersstad met bars, restaurants, accommodaties, clubs etc.
Angkor WatAngkor Wat

Wat kost backpacken in Cambodja

Backpacken in Cambodja kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Het is geen heel duur land, hoewel de jaren van €5 voor een overnachten wel een beetje voorbij zijn. Ook hier gaan prijzen omhoog.

Dat is niet erg, zolang de lokale bevolking er maar van profiteert. Dat is, bijvoorbeeld in Sihanoukville, helaas niet zo.

Kosten per dag

Ik gaf zelf zo’n €45 per dag uit. Dat kan goedkoper als je in dorms overnacht. Die tijd heb ik een beetje gehad, maar het is een goede manier om kosten te besparen. Daarnaast kook ik op reis weinig. Zeker niet in Azië.

Echte low-budget backpackers kunnen voor €30 ook prima reizen, maar dat moet je ding zijn. In praktijk geeft iedereen meer uit dan ze denken.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over het budget

Beste reistijd

De gemiddelde jaartemperatuur in Cambodja ligt tussen de 25 en 27 graden Celsius. De beste maanden om het land te bezoeken zijn november tot en met maart.

Dit is het droge seizoen en bovendien het drukste seizoen. De temperatuur is aangenaam en er staat een lekker windje. Het is de beste tijd van het jaar om Cambodja te bezoeken. Hou er rekening me dat accommodatie sneller vol zit.

Als je hier meer over wilt lezen, kijk dan eens op de pagina beste reistijd Cambodja.

Beste reistijd voor Cambodja

 

Meer lezen over Cambodja?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU