Backpacken Cambodja

Cambodja is een van de populairste backpacklanden in Azië. Het is relatief klein waardoor je veel kunt zien, het heeft mooie stranden, leuke steden en het is betaalbaar. Alle ingrediënten voor een mooie backpackreis. Ga jij backpacken in Cambodja? Ik deel graag mijn tips!

7 handige tips voor backpacken in Cambodja

Cambodja behoort tot één van de makkelijkste landen in Zuidoost-Azië om te backpacken. Veel backpackers trekken massaal naar Thailand, Vietnam of Indonesië. Begrijpelijk, maar ook Cambodja heeft genoeg te bieden. Sterker nog, dit land is de perfecte combinatie van cultuur, natuur en budget. Iets waar veel backpackers naar op zoek zijn.

Backpacken is een perfecte manier om het land te ontdekken. Je hebt alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, je ontmoet andere reizigers en het is betaalbaar. Daarnaast heeft Cambodja veel mooie bezienswaardigheden. Angkor Wat is natuurlijk de bekendste, maar de minder bekende Banteay Srei en  Prasat Preah Vihear zijn de moeite waard. Je kunt relaxen op tropische eilanden of juist de jungle verkennen.

Ik maakte mijn eerste backpackreis alweer enkele jaren geleden, maar ben meerdere keren terug geweest en met deze tips, hoop ik mijn enthousiasme voor dit land op jullie over te brengen!

Backpacken in CambodjaGespot in Kampot

#1 Wat is de beste route door Cambodja

Als je gaat backpacken in Cambodja is het goed om vooraf je route te bepalen. Het land is niet heel groot, maar wel ruim 4x groter dan Nederland. Gelukkig is reizen in Cambodja best makkelijk. Er rijden bussen naar vrijwel alle grote steden en minivans zijn eenvoudig te boeken.

Bepaal je route om onnodig heen en weer reizen te voorkomen.

Maar wat is de beste route door Cambodja? Ik kwam zelf uit Bangkok om vanaf daar door te reizen naar Cambodja, maar je kunt ook vanuit Vietnam of Laos naar Cambodja reizen. Het is handig om een globale planning te hebben, maar laat je niet teveel afleiden door routes, bestemmingen en andere dingen die je ‘moet’ doen. Op de ene website lees je dat je van zuid naar noord moet reizen, terwijl de andere website zegt dat je in de hoofdstad moet beginnen.

Ik ga je niet vertellen wat de ideale route is. Die is er namelijk niet.

Er zijn handige plekken waar je eenvoudig je route kunt beginnen zoals Phnom Penh of Siem Reap omdat hier de meeste bussen aankomen en vertrekken. Maar je kunt ook beginnen in Kratie als je uit Laos komt, of in Kampot als je vanuit Vietnam reist. Het gaat er vooral om dat je een globale planning hebt van wat je wil zien en doen. Vervolgens kun je via Google Maps makkelijk zelf een route uitstippelen.

Mijn route, tijdens de tweede keer backpacken in Cambodja, zag er ongeveer als volgt uit:

TIP ♥ – bekijk ook ons blog Route door Cambodja

#2 Vliegtickets naar Bangkok zijn goedkoper dan Phnom Penh

Rechtstreeks vliegen naar Cambodja zit er niet in. Je kunt vanuit Nederland tickets boeken naar Phnom Penh (de hoofdstad van Cambodja), maar deze tickets zijn vaak erg duur. Je kunt daarom beter een ticket boeken naar Bangkok om vanaf Bangkok een bus te pakken naar Siem Reap.

Het prijsverschil tussen tickets naar Cambodja en Bangkok is aanzienlijk.

Daarnaast kun je op deze manier ook nog een dagje (of meerdere dagen) Bangkok meepakken. Je hebt voor Thailand namelijk geen visum nodig als je 30 dagen of korter blijft.

Als je meer wilt weten over het voordelig boeken van vliegtickets, check dan hier onze tips.

BangkokJe kunt nog een dagje Bangkok meepakken

#3 Combineer backpacken in Cambodja met andere landen

Backpacken in Cambodja is zo populair, omdat het goed te combineren is met omringende landen als Vietnam, Laos en Thailand. Dit is dan ook een populaire route. Veel backpackers beginnen in Thailand en reizen via Cambodja naar andere landen.

Om de landen die ik hierboven benoem te combineren raad ik aan om minimaal 3,5 tot 4 maanden te reserveren. Je kunt beter langer in een land blijven om het land goed te zien, dan zoveel mogelijk landen proberen te zien in korte tijden.

De grens over

Het is vanuit Cambodja ook makkelijk om de grens over te steken. Voor Laos en Vietnam heb je een visum nodig. Deze moet je vooraf regelen en kun je niet bij de grens regelen. Let hier op als je gaat backpacken in Cambodja.

TIP ♥ – je kunt je visum voor Laos en Vietnam online regelen!

Backpacken in CambodjaHappy @Angkor
Koh RongChillin’ in Koh Rong

#4 Dit zijn toffe backpack bestemmingen in Cambodja

Als je gaat backpacken in Cambodja wil je natuurlijk wel op de hoogte zijn van de leukste bestemmingen. Iedereen kent plekken als Angkor Wat en Siem Reap, maar er is veel meer te zien. Zo vonden wij Kep een van de leukste plekken in het land.

Dit zijn de highlights die je ‘moet’ zien.

Phnom Penh

De stad zelf is niet spectaculair, hoewel het voor een hoofdstad best een leuke stad is. Het gaat mij meer om de bezienswaardigheden in en rondom de stad. Zo mag je de Killing Fields en het Tuol Sleng museum absoluut niet missen.

Bekijk hier onze tips over Phnom Penh.

Koh Rong

De eerste keer dat wij naar Cambodja gingen verkenden we Sihanoukville, maar niet Koh Rong. Eeuwig zonde, zo bleek enkele jaren later. De tweede keer bezochten we het eiland wel en dat bleek een goede keus.

Ongerept, zoals veel andere website het noemen, is het in onze ogen niet meer, maar het is wel de beste plek om aan het strand te relaxen.

Battambang

Backpackers kiezen niet altijd voor Battambang en lijken liever direct door te reizen naar Phnom Penh. Zonde! Want bezienswaardigheden zijn er genoeg in Battambang. De stad zelf is niet bijzonder, maar de omliggende regio is prachtig!
Battambang
Battambang

Battambang

Kep

Kep is een slaperig kustplaatsje in het zuiden van Cambodja waar veel reizigers, en met name backpackers, komen om te relaxen. Het is zo’n plek waar je een dag of twee plant en uiteindelijk langer blijft hangen. Althans, dat was bij mij zo.

Vroeger was het een Frans koloniaal stadje. Tegenwoordig is Kep vooral populair bij backpackers.

Kampot

Het is een charmant stadje dat, tot nu toe, nog niet is overgenomen door het massatoerisme zoals Sihanoukville en Siem Reap. Dit is de plek om even bij te komen van je reis. Daarnaast kun je vanuit Kampot makkelijk naar Vietnam reizen.

Door de relaxte sfeer en de mooie ligging aan de rivier lijkt het leven hier een paar tandjes langzamer te gaan dan in de rest van het land.

KepKep

Siem Reap en Angkor Wat

Hier hoeven we niet heel lang over uit te wijden. Angkor Wat is sowieso een must-see. We horen steeds vaker verhalen over dat het druk en toeristisch is. En dat is ook zo. Maar backpacken in Cambodja zonder de Angkor Wat te bezoeken is een soort heiligenschennis.

Als je Angkor Wat bezoekt, kom je hoogstwaarschijnlijk ook in Siem Reap. De toegangspoort tot de tempels van Angkor.

De stad is de laatste jaren heel erg veranderd. De eerste keer dat ik er was, was het al redelijk druk. Toen ik jaren later terug kwam, was de stad helemaal verbouwd.

Het is tegenwoordig een echte backpackersstad met bars, restaurants, accommodaties, clubs etc.

Angkor WatAngkor Wat

#5 Cambodja is veilig

Sommige mensen twijfelen over backpacken in Cambodja, of Zuidoost-Azië in het algemeen, vanwege de veiligheid. Als je nog nooit in Azië bent geweest snap ik die zorgen. Het is een vreemd land, je hebt hier en daar misschien wat vage verhalen gehoord. Toch is het negens voor nodig. Cambodja is een veilig land waar je zonder problemen kunt rondreizen.

Zware criminaliteit is zelden gericht op reizigers en de meest voorkomende veiligheidsissues zijn diefstal en oplichting. Dat is niet leuk, maar geen wereldramp. Daarnaast ben ik van mening dat dit in steden als Den Haag of Amsterdam ook kan gebeuren.

Zolang je goed op let wat je doet en logisch nadenkt, hoef je je wat betreft veiligheid geen zorgen te maken. 

#6 Backpacken is niet duur

Backpacken in Cambodja kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Het is geen heel duur land, hoewel de jaren van €5 voor een overnachten wel een beetje voorbij zijn. Ook hier gaan prijzen omhoog.

Dat is niet erg, zolang de lokale bevolking er maar van profiteert. Dat is, bijvoorbeeld in Sihanoukville, helaas niet zo.

Kosten per dag

Ik gaf zelf zo’n €45 per dag uit. Dat kan goedkoper als je in dorms overnacht. Die tijd heb ik een beetje gehad, maar het is een goede manier om kosten te besparen. Daarnaast kook ik op reis weinig. Zeker niet in Azië.

Echte low-budget backpackers kunnen voor €30 ook prima reizen, maar dat moet je ding zijn. In praktijk geeft iedereen meer uit dan ze denken.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over het budget

#7 Dit zijn de beste reismaanden

De gemiddelde jaartemperatuur in Cambodja ligt tussen de 25 en 27 graden Celsius. De beste maanden om het land te bezoeken zijn november tot en met maart.

Dit is het droge seizoen en bovendien het drukste seizoen. De temperatuur is aangenaam en er staat een lekker windje. Het is de beste tijd van het jaar om Cambodja te bezoeken. Hou er rekening me dat accommodatie sneller vol zit.

Als je hier meer over wilt lezen, kijk dan eens op de pagina beste reistijd Cambodja.

Beste reistijd voor Cambodja

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven