Kuala Lumpur is de hoofdstad en grootste stad van Maleisië, met een bevolking van meer dan 7,2 miljoen mensen. De stad staat bekend om zijn kleurrijke scala aan architectuur, met torenhoge wolkenkrabbers en tempels uit het koloniale tijdperk naast elkaar. Kuala Lumpur herbergt een aantal iconische bezienswaardigheden, waaronder de Petronas Twin Towers, de hoogste tweelingtorens ter wereld. De stad is ook een paradijs voor fijnproevers, met een ongelooflijke verscheidenheid aan gerechten. Van streetfood tot restaurants met een Michelinster. Dit is een unieke stad. En wij vertellen je graag waarom!

Een unieke combinatie van oud en nieuw

Kuala Lumpur is uitgegroeid tot een metropool waar de hoogste en meest moderne wolkenkrabbers uit Zuidoost-Azië zij aan zij staan met oude tempels en moskeeën. Het combineert verschillende culturen en nationaliteiten en staat bekend als één van de groenste steden in Zuidoost-Azië.

En toch is het geen stad die bovenaan je to-travel lijstje prijkt. Tenminste… niet bij ons.

Ook al heeft Kuala Lumpur niet de charme van bijvoorbeeld Hanoi, toch heeft de stad ons in meerdere opzichten positief verrast.

Wij zijn er nu meerdere keren geweest en elke keer ontdek je weer nieuwe leuke dingen. Jalan Alor, de bekendste straat van de stad is geweldig, maar er is zo veel meer te zien!

Het is een smeltkroes van culturen en de thuisbasis van mensen van over de hele wereld. De stad is een paradijs voor shoppers, met enorme winkelcentra en levendige straatmarkten waar alles wordt verkocht, van merkkleding tot traditioneel handwerk. Kuala Lumpur is ook een genot voor fijnproevers, met een scala aan restaurants die heerlijke lokale gerechten serveren.

En als je op zoek bent naar een beetje avontuur, is er genoeg te doen, van een bezoek aan de Petronas Towers tot het verkennen van de jungle bij Taman Negara.

Petronas Towers in Kuala Lumpur
Dit is Kuala Lumpur
Jalan Panggung
Maar dit ook (Jalan Panggung)

 

Wat te doen in Kuala Lumpur? 12 tips

Kuala Lumpur, de bruisende hoofdstad van Maleisië, is een dynamische stad met winkelcentra, historische gebouwen uit het koloniale tijdperk, een indrukwekkende skyline en leuke winkelstraatjes.

Het is door de multiculturele samenleving een van de meest veelzijdige steden in Azië.

Wij hebben de leukste en beste dingen om te doen in Kuala Lumpur op een rij gezet.

#1 Wandel door de bekendste straat; Jalan Alor

Jalan Alor is een van de bekendste straten van Kuala Lumpur. Wat Khao San Road voor Bangkok is, is Jalan Alor voor Kuala Lumpur. Het staat vooral bekend om de nachtmarkt. Dit wordt ook wel de Jalan Alor Food Street genoemd en is een levendige plek waar je alle soorten culinaire kunststukjes kunt proeven.

Het draait hier vooral om Aziatische snacks en het is een bekende verzamelplek voor veel reizigers.

Als je alleen reist, is dit een goede plek om andere reizigers te leren kennen.

Het is een gezellige straat met kleurrijke verlichting, eindeloze rijen kraampjes en rode Chinese lantaarns die in de bomen worden opgehangen. Het is alleen ’s avonds open. Overdag is het een beetje verlaten.

Afhankelijk van verschillende kraampjes en restaurants moet je hier zijn tussen 17.00 uur en 24:00 uur.

Jalan Alor Kuala Lumpur
Je kunt heerlijk eten op Jalan Alor

#2 Shoppen in Petaling Street Market

Iedereen die in Kuala Lumpur is geweest kent Petaling Street. Waar je bij Jalan Alor vooral lekker kunt eten, kun je hier ongekend goed shoppen. Het is een bekend winkelgebied, waar je voornamelijk Adidos en Hike merken vindt (nee dat zijn geen typefoutjes 😉 )

De hele straat transformeert in een leuke avondmarkt, met honderden kraampjes die allerlei dingen verkopen tegen spotgoedkope prijzen.

Petaling Street staat boordevol winkels en kraampjes. Het is een leuke straat waar je vooral handtassen, horloges, kleren en schoenen vindt. Uiteraard zijn het allemaal imitatie producten, maar dat maakt het niet minder leuk om hier te shoppen.

Het is daarom ook erg populair bij backpackers die hier goedkoop hun backpack kunnen bijvullen.

TIP ♥ – onderhandel over de prijzen!

Kuala Lumpur
Drukte op Jalan petaling

#3 Bezoek de Petronas Towers

De bekendste torens in Kuala Lumpur. De Petronas Towers zijn een soort nationaal erfgoed geworden. Iedereen lijkt ze te kennen. Toen ze in 1998 gebouwd werden waren het de hoogste gebouwen ter wereld. En met 452 meter zijn ze zeker niet klein, maar niet meer de hoogste ter wereld. Uiteraard kun je de torens in.

De twee identieke torens zijn door een luchtbrug met elkaar verbonden. Deze brug light tussen de 41e en 42e verdieping. Hier komen veel toeristen, maar de brug is eigenlijk bedoeld om bij brand  naar de andere toren te komen.

De torens herbergen ook een gigantisch winkelcentrum; Suria KLCC en beschikken over een observatiedesk, gelegen op de 86e verdieping, met adembenemende uitzichten op de stad.

Kuala Lumpur Tower

En andere toren die je kan bezoeken is de Kuala Lumpur Tower. Je vindt er een ronddraaiend restaurant op 282 meter hoogte en de toren dient ook nog als een communicatietoren, een observatorium voor islamitische astronomie en een basejump punt.

TIP ♥ – de torens zijn open van 10:00 tot 18:00

Petronas Towers
De bekende Petronas Towers

#4 Ga naar de Thean Hou Temple

Een van de oudste en grootste boeddhistische tempels in Zuidoost-Azië is de Thean Hou-tempel. De tempel dateert uit 1894, toen de Chinese Hainanese gemeenschap Kuala Lumpur hun thuis maakte.

Het is een heiligdom voor Guan Yin, de Goddess of Mercy en vandaag de dag nog steeds een belangrijke plaats van aanbidding.

Het is een gigantische tempel die zich bevindt op de top van een heuvel. Vanaf hier heb je dan ook een prachtig uitzicht op de tempel. Wat echter nog mooier is, is deze tempel in de avond bezoeken wanneer de lantaarns worden aangestoken en de tempel net een sprookje lijkt.

De Thean Hou-tempel
Thean Hou-tempel

#5 Bezoek Merdeka Square

Merdeka Square is het bekendste plein in Kuala Lumpur, een iconisch oriëntatiepunt voor Maleisiërs. Het is een historisch plein waar veel is gebeurd en waar nog steeds jaarlijks de National Day Parade wordt gehouden om de onafhankelijkheid te vieren.

Het plein is mooi, maar wat vooral is he toog springt, is het Sultan Abdul Samad Building. Een imposant gebouw waarin het Ministerie van Informatie, Communicatie en Cultuur van Maleisië is gevestigd.

De klokkentoren hier, vaak de ‘Big Ben van Maleisië‘ genoemd, werd gebouwd tussen 1894 en 1896 toen de stad onder de heerschappij van de Britten was.

Het is een van de plekken waar je niet bent omringd door wolkenkrabbers, hoewel je deze wel ziet staan vanaf hier. In de avond is het gebouw mooi verlicht en overdag vind je er veel locals die komen chillen op het grasveld voor het plein.

Kuala Lumpur
Merdeka Square

#6 Check de schitterende Sri Mahamariamman tempel

Dit is, naar onze mening, de mooiste tempel van de stad. Het is gebouwd in 1873 en daarmee de oudste hindoe-structuur in Maleisië. De gopuram, die de monumentale toren van de hindoegoden is, is het eerste ding dat hier het oog springt.

Er zijn namelijk weinig tempels zo gedetailleerd als deze.

Het is een indrukwekkende toren van bijna 23 meter hoog en is versierd met afbeeldingen van hindoegoden gebeeldhouwd door Zuid-Indiase ambachtslieden. Binnenin in tempel bevinden zich een soort binnenplaats waar wordt gebeden en eromheen vind je allerlei kleine beelden.

Check ook zeker de rijkelijk versierde plafonds!

TIP ♥ – je betaalt geen entree voor deze tempel

Kuala Lumpur
De Sri Mahamariamman-tempel

Kuala Lumpur

#7 Bezoek een van de moskeeën

Maleisië is voor een groot deel een islamitisch land. Dit is goed te merken in het dagelijks leven. Zo serveren veel restaurants geen varkensvlees, maar ook in het straatbeeld zie je dit vaak terug

In Kuala Lumpur staan er bijvoorbeeld twee bekende moskeeën; de Masjid Negara en Masjid Jamek.

Masjid Negara

De Masjid Negara is de Nationale Moskee. Er kunnen 15.000(!) mensen in en het heeft een bijzondere bouwstijl. Je vindt er een grote gebedsruimte met 48 kleinere koepels eromheen gebouwd.

Deze moskee is gebouwd op 13 hectaren grond en volgens velen doet deze moskee denken aan de Grote Moskee in Mekka.

Masjid Jamek

Masjid Jamek moskee, ook bekend als Vrijdagmoskee, is iets kleiner, maar wordt beschouwd als de oudste islamitische gebedshuizen in Kuala Lumpur. Het biedt uitzicht op de Klang-rivier. Dit is tevens de meest fotogenieke moskeeën in de stad.

De moskee werd gebouwd in 1907 door de Britse architect Arthur Benison Hubback en was het belangrijkste centrum van aanbidding voor de moslimgemeenschap tot de Masjid Negara (Nationale Moskee) dit overnam in 1965.

#8 Ga naar de Perdana Botanical Gardens

De Perdana Botanical Gardens, vroeger de Lake Gardens, liggen zuidwest van China Town. Het is een 92 hectare groot gebied met, niet verrassend, prachtige tuinen. Naast de mooie tuinen vind je hier ook nog het Kuala Lumpur Bird Park, de absolute highlights van de Lake Gardens. Er zitten hier ongeveer 200 soorten vogels!

Het is de ideale plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad.

Veel locals komen hier in de morgen of laat in de middag na hun werk om te joggen of Tai Chi te beoefenen.

Perdana Botanical Gardens
Perdana Botanical Gardens in Kuala Lumpur

#9 Bezoek de Kuan Ti Temple

Vlak naast Petaling Street vind je de Kuan Ti Temple, een 121 jaar oude taoïstische tempel en een oase van rust als je net van Petaling komt. Het gebouw is moeilijk te missen dankzij de felrode kleuren.

Het is, net als bij de Sri Mahamariamman moeilijk voor te stellen dat het midden in de stad ligt.

Deze tempel is opgedragen aan Guandi, de taoïstische God van oorlog en literatuur. Je vindt er ook een groot beeld van Guandi aan de achterkant van de tempel. Binnen in de tempel vind je een klein pleintje waar vooral locals wierook aansteken om de God gunstig te stemmen.

Bij het altaar voor het standbeeld van Guandi vind je een beroemd zwaard en een speer. Locals geloven dat Guandi’s wapens speciale krachten hebben en dat ze gezegend zullen worden door het wapen driemaal aan te raken of op te tillen.

De tempel staat ook bekend als Guan Di Temple, let daar op met navigeren.

TIP ♥ de tempel is geopend van 07:00 tot 19:00 uur. Entree is gratis.

Kuan Ti Temple
De Kuan Ti Temple

#10 Bezoek de Batu Caves

Wie in Kuala Lumpur is en van tempels houdt, moet eigenlijk naar de Batu Caves. De Batu Caves is een enorm grotten stelsel waarin je verschillende tempels en beelden vindt. Je komt er vrij eenvoudig door de bus richting Gombak te pakken.

Het is niet te missen, want je wordt voor een groot gouden beeld afgezet. De rit naar de Batu Caves duurde bij ons zo’n 50 minuten.

Zorg wel dat je goed ter been bent. Om de grotten in te komen moet je eerst een enorme trap beklimmen. Rondom de tempels zijn veel (brutale) aapjes. Houd je spullen dus goed in de gaten en eet geen snacks als ze in de buurt zijn.

De kans is groot dat ze het zullen proberen af te pakken.

Batu caves

#11 Ga shoppen op de Central Market

De Central Market, ook wel Pasar Seni, vind je in het centrum van KL. Het is dé plek om souvenirs te scoren. In de begindagen was dit de markt voor locals om vers fruit en vlees te kopen.

Omdat het op zo’n centrale plek ligt, is het later omgetoverd tot een toeristenmarkt.

De markt bestaat uit meerdere verdiepingen. Voor degene die al eens in Ubud zijn geweest: het is een beetje vergelijkbaar met de Ubud Markt.

Central Market Kuala Lumpur
Central Market

#12 Maak een dagtrip

Kuala Lumpur is de transporthub van Maleisië. Elke dag vertrekken er honderden bussen naar plekken rondom de hoofdstad. Je hoeft niet per se ‘ver weg’ te reizen. Er is rondom Kuala Lumpur namelijk ook genoeg te doen.

Dit zijn leuke dagtrips.

Melaka

Vanuit Kuala Lumpur rijden er iedere dag tientallen bussen naar allerlei steden en plaatsen. Het is goed te doen om een dagtrip te maken naar bijvoorbeeld Melaka.

De bus doet er zo’n 1,5 uur over en kost maar een paar euro. Melaka is een historische stad aan de westkust van het schiereiland van Maleisië. Het staat bekend om zijn mooie architectuur en heerlijke eten.

Kuala Selangor

Kuala Selangor is een klein vissersdorp op 1,5 uur rijden ten noorden van KL. Leuk feitje: je vindt hier de meeste vuurvliegjes ter wereld. Het is dus leuk om hier in het donker te zijn!

Genting Highlands

Iedereen kent de Cameron Highlands, en die zijn zeker een bezoek waard, maar als je niet naar Cameron Highlands af kunt reizen, kun je ook naar Genting Highlands. Deze hooglanden liggen op ongeveer 1,5 uur van KL.

TIP ♥ – je vindt er geen theeplantages

Ipoh

Als er een plek geschikt is voor een dagtrip (of meerdere dagen) vanuit KL, is het wel Ipoh. Ipoh is een van de leukste steden van het land en vooral populair onder foodies. Het ligt op 2,5 uur rijden van KL.

Melaka
Melaka

Beste plekken om te overnachten in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is een wereldstad met letterlijk duizenden mogelijkheden om te overnachten. De hele stad ligt bezaaid met hotels, hostels en guesthouses. Van de meest luxe hotelketens tot kleine, familie gerunde hostels.

Reserveren is niet noodzakelijk, maar wel aan te raden als Kuala Lumpur je eerste bestemming in Maleisië is. Je hoeft dan niet te zoeken naar accommodatie en kan in de taxi stappen en naar je hotel of hostel rijden.

China Town

Chinatown is een van de leukere wijken om te slapen. Je vindt er veel bezienswaardigheden, heerlijk eten en genoeg accommodatie. Dit is ook het deel van de stad waar de bekende straat Jalan Petaling ligt.

TIP ♥ – wij sliepen hier in Swiss Inn. Niet de goedkoopste optie (€25 voor privékamer), maar zeker niet de duurste. Midden in Jalan Petaling, het hart van ChinaTown.

Bukit Bintang

Bukit Bintang is de andere bekende buurt van Kuala Lumpur. Hier vind je weer de bekende nightmarket van Jalan Alor waar je ’s avonds heerlijk kunt eten. Verder vind je hier winkelcentra, hotels, restaurants en nachtclubs.

Dankzij de centrale locatie is het ook een van de populairdere wijken.

TIP ♥ – check ons overzicht voor de beste accommodatie in KL

Kuala Lumpur
Uitzicht vanaf Titiwangsa Park

Veelgestelde vragen over Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is Amsterdam in het kwadraat en we kunnen ons voorstellen dat je nogal wat vragen hebt als je deze stad gaat bezoeken. Is het veilig? Wat kost het? Hoe reis je rond?

Op al deze vragen proberen wij zo goed mogelijk antwoord te geven.

Hoe zit het met (openbaar) vervoer in Kuala Lumpur

Rondreizen in Kuala Lumpur is niet zo heel lastig. Allereerst zul je naar het centrum moeten komen vanaf het vliegveld. Dit kan op verschillende manieren.

Trein vanaf luchthaven naar centrum

Je kunt met de trein (KLIA Express). Deze brengt je binnen een half uur van KLIA (Kuala Lumpur International Airport) naar KL Sentral in het centrum van de stad.

Dit geldt voor zowel KLIA 1 als KLIA 2, de 2 internationale luchthavens van de stad.

TIP ♥ – je kunt hier alvast je ticket kopen

Taxi vanaf luchthaven naar centrum

Een andere manier om in het centrum te komen is met de taxi. Het duurt bijna een uur om in het centrum te komen met de taxi.

Reken op €15 tot €20 per taxi.

Bus vanaf luchthaven naar centrum

Je kunt ook met de bus naar het centrum, maar dit is de minst interessante optie. Het duurt lang omdat bussen vaak eindigen in files.

Taxi en Grab (Uber)

In KL kun je veel lopend doen. Het centrum van de stad is niet groot en als je het niet erg vindt om te lopen is dat een goede optie.

Voor grotere afstanden in de stad kun je het beste de taxi pakken. Deze rijden overal en je hebt altijd binnen 5 minuten een taxi. In KL heb je geen Uber, maar GRAB (de Aziatische versie van Uber).

Is Kuala Lumpur veilig?

Kuala Lumpur is een van de meest levendige en opwindende steden in Zuidoost-Azië. De stad is een smeltkroes van culturen, met mensen van over de hele wereld die het hun thuis noemen. Als gevolg hiervan heeft KL iedereen iets te bieden, van heerlijk eten tot een geweldig nachtleven. Toch krijgen we vaak de vraag hoe veilig deze stad is.

Als je nog nooit in Maleisië bent geweest, snappen we de vraag. Gelukkig hoef je je nergens zorgen om te maken. Kuala Lumpur is namelijk een van de veiligste steden in Zuidoost-Azië.

Ik heb me nog nooit onveilig gevoeld, ook niet ’s nachts. Natuurlijk moet je altijd voorzorgsmaatregelen nemen als je naar een nieuwe plek reist, maar ik zou zeggen dat KL een van de veiligste steden is waar ik ooit ben geweest.

Is Kuala Lumpur duur?

Hoe duur reizen in deze stad is, is afhankelijk van je eigen wensen. Het is duurder dan de rest van het land, maar je dagelijkse uitgaven overschrijden zelden €45. Accommodatie is de grootste uitgavenpost. Low budget hotels en hostels zijn beschikbaar vanaf €15 per nacht voor een privékamer.

Eten is spotgoedkoop. Streetfood is overal verkrijgbaar en kost niet meer dan €5 per maaltijd. Bovendien zijn de entreekosten voor de bezienswaardigheden van de stad, op de Petronas Towers na, niet heel duur.

Hoeveel dagen heb je nodig?

Vergis je niet in de grootte deze stad. Je kunt niet alle hoogtepunten ontdekken, maar in 3 volle dagen kom je een heel eind. Begin de eerste dag in de stad met de Petronas Twin Towers, de hoogste tweelingtorens ter wereld, en bezoek vervolgens nabijgelegen attracties zoals KLCC Aquaria en Suria KLCC. Maak een middagwandeling over het Merdeka-plein en de vele historische bezienswaardigheden om het verleden van Maleisië te proeven.

Op dag twee kun je een aantal van de vele tempels verkennen en souvenirs scoren op Petaling Street Market. Sluit de dag af op een van de bruisende nachtmarkten zoals die op Jalan Alor.

De laatste dag zou je een dagtrip in kunnen plannen naar de Batu-caves of Melaka.

Petronas Towers

Beste reistijd

De beste maanden om de grootste delen van Maleisië te bezoeken zijn de maanden maart tot en met oktober. Het is dan nog steeds afhankelijk vanwaar je bent. Hou er rekening mee dat het in de maanden november tot en met februari het meest regent in Maleisië.

Maleisië bezoeken net ná het regenseizoen is ook een goede optie. Dit biedt het beste van beide werelden, met een groen landschap en indrukwekkende watervallen, terwijl het niet te warm is.

De beste maanden om de westkust te verkennen is tussen januari en maart. Kuala Lumpur is beter in onze zomermaanden. Kuala Lumpur kan het hele jaar bezocht worden, aangezien er niet veel verschil zit tussen regenval. In onze zomermaanden is het wel erg druk.

TIP ♥ – meer lees je op onze pagina over de beste reistijd Maleisië
Beste Reistijd Kuala Lumpur

Locatie

0 gedachten over “Kuala Lumpur”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven