Backpacken Maleisië

Maleisië is voor veel Europeanen een erg onbekend en zelfs een beetje mysterieus land. Maleisië is echter een van de mooiste landen ter wereld en nog niet volledig overgenomen door toerisme. Wanneer je gaat backpacken in Maleisië zal je dan ook een compleet nieuwe wereld leren kennen. Zoals de meeste Aziatische landen is de bevolking erg gastvrij en vriendelijk. Daarnaast heeft het land een prachtige ongerepte natuur.

Het backpacken in Maleisië heeft een hoop te bieden. Je kunt je eigen planning maken, omdat het land vrij eenvoudig te bereizen is. Het vervoer in Maleisië is goed geregeld. Het eten is er lekker. Veel locals spreken goed Engels. Enz. Wil jij gaan backpacken in Maleisië? Check dan onze tips.

Backpacken in Maleisië

Backpacken is een hippe term. Iedereen lijkt te willen backpacken en het woord heeft de laatste jaren voor iedereen een andere betekenis gekregen. Maar of je nu met een koffer of rugtas rondreist en af en toe een hotel pakt in plaats van een hostel, backpacken gaat vooral om de vrijheid die je ervaart. Je zit niet vast aan een uitgestippeld schema.

TIP ♥ – vanuit Kuala Lumpur vlieg je heel goedkoop naar Indonesië, Thailand en zelfs de Malediven!

Maleisië is, samen met Thailand, misschien wel het beste beginpunt van je backpack reis. Niet alleen omdat het een heel erg mooi land is, maar vooral omdat het hier zo makkelijk reizen is. De meeste backpackers die door Maleisië reizen, starten hun trip in Kuala Lumpur.

Dit is niet alleen een mooie stad waar veel te zien is, het is ook de makkelijkste plek om je reis te beginnen. Maar er is natuurlijk veel meer te zien in Maleisië. Zo heb je hier schitterende natuur, met Borneo als hoogtepunt, indrukwekkende tempels, tropische stranden en heerlijk eten.

Mabul eiland

Het schitterende Mabul Island

Vliegen naar Maleisië

Tegenwoordig boek je vliegtickets naar Maleisië super makkelijk en snel via internet. Omdat het land uit twee delen bestaat, kun je kiezen waar je landt. En als je weet dat je beide delen wilt bezoeken kun je ook alvast een binnenlandse vlucht boeken. In het hoogseizoen zitten deze namelijk snel volgeboekt.

Vroeger was de hoge prijs voor een vliegticket naar Maleisië voor veel mensen een reden om niet naar dit land te reizen. De prijzen zijn de laatste jaren echter flink gedaald waardoor je nu goedkoop een retourticket kunt boeken.

TIP ♥ – als je goed zoekt boek je een retourtje Kuala Lumpur tegenwoordig al voor €450

Budget Maleisië

Een budget Maleisië is voor iedereen anders omdat iedereen anders reist. De low-budget backpackers kunnen met  €20-25 per dag heel goed kan rondkomen. Dan reis je wel echt low-budget. Dan hebben we het bijvoorbeeld over slapen in een hostel (dorm), eten op straat (street food) of in low-budget restaurant, alleen gratis highlights bezoeken en het lokale vervoer. Dit is wel echt voor de low-budget reizigers.

Reken op minimaal €35 per dag. Wij vinden een budget van €50 per dag per persoon realistischer.

Je kunt dus heel goedkoop reizen. Zeker de backpackers zullen dit fijn vinden. Maar ben je kwijt als je nog steeds met je rugtas om reist maar af en toe geniet van wat meer luxe? Als wij naar Azië gaan rekenen we altijd op €40 per dag per persoon.

Voor €20 per dag reizen is voor weinig mensen weggelegd. Iedereen neemt wel eens de VIP bus of eet een keer in een duurder restaurant.

TIP ♥ – meer info vind je op budget Maleisië.

Overnachten Maleisië

Bij backpackers is het hostel altijd de favoriete optie. Een hostel is vaak goedkoop, hoewel dat niet altijd zo hoeft te zijn. Je kunt in dorms slapen, wat bijna nooit meer kost dan €5 per nacht. Maar voor ons is het grootste voordeel van een hostel dat je snel andere backpackers ontmoet.

Veel backpackers gaan op zoek naar voordelige plekjes om te slapen. Dan kom je meestal uit bij dorm, een gedeelde slaapkamer, in een hostel. Vaak is het niet nodig om hostel te reserveren. Zeker op toeristische plekken zijn er genoeg. Wil je alleen de eerste nacht vastleggen? Check dan hieronder onze favoriete accommodatie in Kuala Lumpur.

TIP ♥ –check onze pagina Overnachten Maleisië voor meer info.

Eerste nacht

Eén van de meest gestelde vragen tijdens het plannen van je reis, is of je de eerste nacht wel of niet moet boeken. Wij raden aan om altijd de eerste nacht (na aankomst) in Maleisië te boeken. Niet alleen heb je dan de zekerheid van een slaapplaats, maar het scheelt ook een hoop zoeken en lopen na een lange vlucht.

Langkawi Maleisie

Highlights Maleisië

Wat is er te zien in Maleisië? Meer dan genoeg! Iedereen zal keuzes moeten maken als je gaat backpacken in Maleisië. Er is namelijk zo veel te zien dat je het bijna niet in één reis kunt bekijken. Maleisië heeft een rijk cultureel erfgoed. De traditionele architectuur en eeuwenoude ambachten passen perfect samen.

De verbazingwekkend schoonheid van de natuur is indrukwekkend, met prachtige stranden en een aantal van ’s werelds oudste tropische regenwouden, waarvan een groot deel verrassend toegankelijk is. En wat te denken de Mount Kinabalu, de hoogste berg in Zuidoost-Azië. Kortom, er is genoeg te zien!

TIP  ♥ –check onze pagina Highlights Maleisië voor een overzicht van alle highlights

Perhentian Islands

De Perhentians zijn misschien wel de mooiste eilanden rondom Maleisië. Het is een tropisch paradijs waar bij een bezoek het woord bounty-eiland zeker in de gedachten op komt. Kristalhelder water, dichte en vruchtbare jungles en witte stranden zijn hier standaard. ’s Avonds wordt het strand verlicht met kampvuurtjes en lampionnen, terwijl er boven je een adembenemende sterrenhemel tevoorschijn komt.

Malakka

Melaka, Malakka of Malacca, hoe je het ook noemen wil, is een historische stad aan de westkust van het schiereiland van Maleisië. Het is één van de populairste bestemmingen in Maleisië vanwege de multiculturele samenleving, de schitterende architectuur en het heerlijke eten.

Mount Kinabalu

Mount Kinabalu is misschien wel hét symbool van Maleisië. Met zo’n 4.095 meter hoog is Mount Kinabalu zichtbaar vanaf heel Sabah. Het is de hoogste berg tussen de Himalaya en het eiland Nieuw Guinea. In het Bahasa Maleisisch staat het ook bekend als Gunung Kinabalu.

Taman Negara Nationaal Park

Eén van de oudste plekken ter wereld bezoeken? Dat kan als je het Taman Negara Nationaal Park bezoekt! Dit is namelijk het oudste regenwoud ter wereld. Het is een plek waar eeuwenoude, reusachtige bomen staan die alle andere planten en dieren tot dwergen bombarderen. In het 4.343 vierkante kilometer grote park vindt je daarnaast nog een breed scala aan wilde dieren en activiteiten.

Beste reistijd Maleisië

Door het tropisch klimaat regent het in Maleisië eigenlijk elke maand. Laat je hier echter niet door afschrikken om te gaan backpacken door Maleisië. Vaak werken deze buien namelijk verkoelend omdat de temperaturen geregeld oplopen tot de 30 of 25 graden Celsius.

In de maanden november tot en met februari valt er echter extreem veel regen in het land. Hierdoor kun je het beste backpacken door Maleisië in de periode van juni tot en met augustus. In die maanden valt de minst regen.

De maanden december tot en met februari worden gezien als het hoogseizoen, maar zeker in Borneo regent het dan extreem veel. Meer info vind je op onze pagina beste reistijd Maleisië.

Beste reistijd Maleisie

7 gedachten over “Backpacken Maleisië”

 1. Hoi hoi! In augustus heb ik zo’n 11/10 dagen op maleisisch borneo. Wat zou je aanraden om daar te bezoeken? Zou je ook Kuching meenemen? Of bijvoorbeeld alleen Sabah? Groetjes!

 2. Ik heb een tussenstop van 7 volle dagen in Maleisie, startend in KL. Wat zou je adviseren als highlights en wat routetechnisch haalbaar is met het openbaar vervoer?dag 8 reizen we vanuit KL weer door.

  1. hoi Gabriella,

   je kunt hier alle highlights van Maleisië bekijken. Het busvervoer is prima in Maleisië, een van de beste in Azië zelfs. Daarnaast kun je overal heen met de minivans.
   Veel plezier!

   Happy travels,
   Ties

 3. Hoi!

  Deze zomer (juli en half augustus) vliegen wij naar Bangkok en terug. Eerst gaan we onze PADI halen op Koh Tao. Daarna weten we eigenlijk niet zo goed hoe verder. We wilden eerst naar Vietnam gaan, maar nu kwamen we er achter dat het regenseizoen is. Maar wij willen graag ook in de zon (en liever dus geen regenseizoen). Maar nu weten we niet naar welk land we het beste kunnen heen gaan om zo leuk mogelijk, zo min mogelijk regen (en liefst semi goedkoop) te hebben. Ps, onze voorkeur gaat niet uit naar alleen Thailand. Groetjes

 4. Beste Sjoerd en Ties,

  In maart wil ik in Azië backpacken, vier weken. Ik zit er aan te denken om twee weken naar Cambodja of Maleisië en daarna naar Java. Zouden jullie Cambodja aanraden of Maleisië? Of als derde optie vier weken Indonesië? Welke eilanden zouden jullie aanraden? Ik vind het lastig om informatie te vinden over of alle jungle tochten of vulkaan hikes mogelijk zijn in maart vanwege regenseizoen.

  Ik hoop dat jullie mij kunnen verder helpen! 🙂

  1. Hoi Chriske,

   ik zou gaan voor 4 weken Indonesië 🙂 Dat is ten eerste makkelijker en goedkoper qua vliegticket en daarnaast is 2 weken Indonesië eigenlijk te kort. Als je 4 weken hebt en je wil graag de jungle in zou ik kiezen voor Sumatra. Dan un je eventueel nog naar Sulawesi en Java (of Bali). Op Java en Bali kun je vulkanen beklimmen. Reizen in maart is prima te doen. Wij zijn een aantal jaar geleden rond april gegaan en hadden prima weer. Het regent alleen af en toe, maar dat is slechts een uurtje per dag.

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven