Mrauk U kan gezien worden als het kleinere broertje van Bagan als het gaat om het aanzicht. Het is na Bagan de tweede bekendste archeologische plek van Myanmar, een eeuwenoude stad met honderden tempels. Maar waar Bagan verlaten werd uit angst voor de Mongolen die Myanmar binnen vielen is de bevolking altijd in Mrauk U blijven wonen.

Mrauk U is de kleine versie van…

De tempels die je hier vindt zijn kleiner en jonger dan die in Bagan maar zeker niet minder indrukwekkend. In eerste instantie dacht met dan het forten waren vanwege de dikke muren van de tempels, bedoeld om de harde Rakhaing wind buiten te houden.

TIP ♥ – buitenlanders moeten 5.00 kyat (€3,50) per persoon betalen om de tempels te mogen bekijken.

Rust

In tegenstelling tot Bagan is het in Mrauk U veel rustiger. Er komen hier maar zo’n 4.000 toeristen per jaar. Dit heeft voornamelijk te maken met de afgelegen ligging van Mrauk U. Je kan hier alleen komen door middel van een boottocht over de Kaladan Rivier vanuit het zeventig kilometer zuidwestelijk gelegen Sittwe.

Daarnaast is het gebrek aan promotie van de overheid ook een reden dat hier weinig mensen komen. Als je Mrauk U bezoekt is de kans ook groot dat je veel tempels voor jezelf hebt wat het hele aanzicht nog iets spectaculairder maakt!

Mrauk U

De tempels in de avond

De mooiste tempels van Mrauk U

De tempels die hier staan komen niet in de buurt van die van Bagan, maar ze zijn zeker niet minder spectaculair. En hoewel de omgeving van Mrauk U ook best mooi is komen de meeste hier wel voor de tempels. hieronder een aantal bezienswaardigheden die je zeker gezien moet hebben.

De tempels liggen verspreid over een oppervlakte van ruim 2,5 vierkante kilometer dus met een fiets, of zelfs lopend, kun je in een dag heel wat zien. De tempels liggen verdeeld din de North Group, East Group, Palace en South Group.

#1 De tempels in de North Group

Voor de meeste bezoekers is de North Group de reden om naar Mrauk U te komen. Hier vind je de meeste tempels. De belangrijkste is de Shittaung Paya. Deze tempel is gebouwd in 1535 onder Koning Minbin. Shittaung betekent ‘Shrine of 80.000 Images‘.

Je vind binnen dan ook 84.000 afbeeldingen.

Verder heb je de iets kleinere, maar oudere Andaw Paya (gebouwd in 1521), de Dukkanthein Paya (gebouwd in 1571), de Mahabodhi Shwegu (boven op een heuvel), de Ratanabon Paya (deels verwoest door oorlogen), de Laungbanpyauk Paya en de Pitaka Taik.

Palace Site

Net buiten het dorp Mrauk U heb je de Royal Palace of Mrauk U. Vandaag de dag is het niet meer dan een paar vervallen muren, maar het is nog steeds een indrukwekkend gebouw. Volgens de legende moest Koning Minbin hier een paleis neerzetten nadag het oude paleis in Launggret in 1429 werd binnen gevallen door giftige slangen en gemene vogels.

TIP ♥ – Er is tevens een museum waar je $5 voor betaald om binnen te komen, maar het is zeker de moeite waard.

#2 De tempels in de East en South Group

Bij de East staan ook tempels, zo ook een van de belangrijkste tempels in Mrauk U; de Kothaung Paya. Met een oppervlakte van 75×75 meter is dit ook de grootste tempel in Mrauk U. De tempel is in 1553 gebouwd door de zoon van de bekende Koning Minbin.

Verder heb je in de East Group nog de Sakyamanaung Paya (gebouwd in 1629) en de Peisi Daung Paya, met een aantal boeddha beelden.

In de South Group heb je de Bandoola Kyaung waar je een schitterend uitzicht hebt. Verder heb je nog de Shwetaung Paya, ook wel de Golden Hill Pagoda genoemd.

TIP ♥ – voor tours naar Mrauk U kun je kijken bij U Explorer

Zonsopkomst

Geschiedenis Mrauk U

Wist je dat de naam Mrauk U letterlijk Monkey Egg betekent? Het was een belangrijke hoofdstad voor ruim 350 jaar, en tevens een van de rijkste steden in Azië. In de hoogtijdagen was deze stad een belangrijke handelsport voor het Midden Oosten, Nederland. Portugal en Spanje.

Ze noemde Mrauk U ook wel het tweede Venetië. Het is zelfs vergeleken met ons eigen Amsterdam door alle kleine kanalen.

Tussen 1430 en 1784 was het één van de machtigste en rijkste gebieden van Azië. Onder Koning Minbin had Mrauk U een leger met meer dan 10.000 (!) oorlogsboten. Een gigantisch aantal in die tijd waarmee ze de Bay of Bengal en de Golf van Martaban domineerde.

Na politiek strijd en verandering van hoofdstad rond 1825 werd de invloed van Mrauk U steeds kleiner.

Chin dorpen

De locals die hier leven zijn voornamelijk veehouders en je kunt een dagtocht maken naar enkele Chin dorpen. De Chin vrouwen zien er bijzonder uit met hun getatoeëerde gezichten. De locals, de honderden tempels en de betoverende omgeving zorgen voor een unieke ervaring!

Mrauk U
Mrauk U

Hoe kom je er?

Wie van plan is naar Mrauk U te reizen moet er wel wat voor over hebben. Door de geïsoleerde ligging ben je al snel een aantal dagen kwijt. En het kan alleen met de boot.

Boot

Het belangrijk om met de chauffeur af te spreken hoe lang je in Mrauk U wil blijven. Je hebt minimaal twee dagen nodig om de schitterende tempels te zien plus nog een dag om de Chin dorpjes te bezoeken.

Wij raden aan om naar Sittwe te vliegen vanuit Thandwe of Yangon. Vanaf hier neem je de boot. Je hebt twee opties.

  1. Je kunt een prive boot huren (vanaf $150 voor 5 tot 6 uur). In zo’n boot kunnen ongeveer 6 personen. De bestuurder van de boot blijft dan 2 of 3 dagen op de boot om op je te wachten.
  2. Er is ook een ferry van Sittwe naar Mrauk U. Deze kost $4 per persoon en doet er zo’n 6 tot 7 uur over. Je hoeft niet van te voren te boeken. Ferries vertrekken vanuit Sittwe op dinsdag en vrijdag en gaan terug vanuit Mrauk U op woensdag en zaterdag. Plan je reis dus goed!

Beste reistijd

Mrauk U ligt in een tropische gebied en het weer is er warm en vochtig. De beste tijd voor toeristen om hier heen te komen om de tepels te bekijken is vanaf eind november tot en met maart waneer er de minste regen valt.

Je hebt dan (meestal) een heldere hemel, een weelderig en groen landschap met bloeiende bloemen en een aangename temperatuur.

Mrauk U

Locatie Mrauk U

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven