Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Similan Eilanden

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

De Similan eilanden zijn bekend bij duikers over de hele wereld. De eilanden vormen samen het Similan Marine National Park. Het ligt zo’n 60 kilometer uit de kust in het zuidwesten van Thailand. De eilanden zijn onder water net zo mooi als boven water. Regenwouden en hagelwitte stranden boven water worden afgewisseld met koraalriffen en bijzondere vissen onder water.

De indrukwekkende Similan eilanden

In totaal zijn er elf eilanden. Van die elf eilanden zijn er maar twee eilanden waar er een ranger station en accommodatie is. Dit zijn eiland 4 (Koh Miang) en eiland 8 (Koh Similan). Daarover later meer.

Waar de meeste reizigers massaal naar Koh Phi Phi of Koh Chang reizen, blijven de Similan eilanden een beetje achterwege. Dat is op z’n minst bijzonder, aangezien dit een van de mooiste eilandengroepen van Thailand is.

Ties: “Het belangrijkste eiland qua accommodatie en activiteiten is eiland 4; Koh Miang”.

Ze liggen ook nog eens dicht bij Phuket (en Krabi) en zijn dus redelijk eenvoudig te bereiken. Ongerept is het helaas niet meer, maar wat mij betreft zet je deze eilanden direct op je to-do list!

Similan EilandenHet wordt wel drukker

Koh MiangOndanks dat vind je altijd een plekje voor jezelf

De belangrijkste eilanden

Van noord naar zuid zijn de eilanden genummerd van 1 tot 11 (zonder de twee recent toegevoegde eilanden). Ze heten eigenlijk Koh Bangu, Koh Bon, Koh Ha, Koh Hin Pousar, Koh Huyong, Koh Miang, Koh Payan, Koh Payang, Koh Payu, Koh Similan en Koh Tachai.

Samen vormen ze een national park dus de natuur wordt hier beschermd.

Er zijn maar 3 eilanden die je moet onthouden. Dit zijn namelijk de enige eilanden waar je aan land mag en waar je kunt overnachten.

Koh Similan

Dit is het grootste eiland en de beste plek om te slapen. Mocht je dat willen. Toch vind je hier alleen een camping. Het is een van de beste duikbestemmingen in Thailand. Donald Duck Bay (echt waar), Beacon Point en Elaphant Rock zijn de bekendste plekken.

Je hebt hier ook een restaurant dat elke dag van 08:00-20:00 uur open is. De meeste boten komen hier aan. Bij de Ban Thap Lamu pier.

Koh Miang

Het ‘zenuwcentrum’ is Koh Miang dat tevens de mooiste stranden heeft van alle eilanden. De meeste mensen die meerdere dagen naar de Similan Islands reizen, komen hier omdat dit het enige eiland is met meerdere accommodaties.

Je hebt hier bungalows (Chomviews en Hu Yong) en een camping. Hou er rekening mee dat er maar 35 bungalows (2 personen) zijn.

Je hebt hier ook een restaurant dat elke dag van 08:00-20:00 uur open is.

Koh Tachai

Dit is het laatst toegevoegde eiland. Het ligt in het noorden van het national park en is niet echt handig te bezoeken als je ook de andere twee eilanden wil bezoeken. Net als Koh Similan vind je hier alleen een camping.

Er is hier geen restaurant of visitor information center.

Ties: “Er zijn hier geen hotels, alleen basic bungalows en campings. De enige visitor information centers vind je op Koh Similan en Koh Miang”.

Koh MiangKoh Miang

Wat is er te doen op de Similan eilanden?

De Similan eilanden worden nog niet zo heel druk bezocht. Het feit dat je hier ook bijna geen accommodatie vindt, betekent dat er op de eilanden zelf weinig is te doen. Veel reizigers kiezen voor een dagtrip naar deze eilanden om dezelfde dag nog terug te gaan.

Toch is er wel het een en ander te doen. Wij hebben een paar dingen op een rij gezet;

#1 Ga duiken en snorkelen

Het park bestond altijd uit negen eilanden, maar recent zijn er twee eilanden toegevoegd; Koh Bon en Koh Tachai. Het koraal bij deze twee eilanden is nog in goede staat, omdat het de tijd heeft gehad om te herstellen.

Hier door is het, samen met Koh Tao, een van de beste duik- en snorkellocaties van Thailand.

De beste duiklocaties

Je kunt op veel plekken in het park duiken. De meeste plekken vind je bij de 6 eilanden ten noorden van Koh Miang. Het zuiden van het park mag je als duiker niet komen. Je moet overigens een tour boeken want je mag niet op eigen houtje duiken hier.

TIP ♥ – boeken kan zelfs in Phuket en Khao Lak (13000 Baht, 3-daagse cursus).

Wat zie je zoal?

De eilanden en het nationale park zullen voor alle reizigers voelen als een tropisch paradijs. De granieten rotsblokken in contrast met het helder blauwe water en hagelwitte stranden zorgen voor een prachtig plaatje.

Duikers kunnen zich hier aardig uitleven met uitzichten tot 30 meter onderwater. Naast prachtige koraal vind je hier ook murenen, rifhaaien, manta’s, grote kreeften, enorme tonijnen en schildpadden.

Boeken

Deze duiktrips kun je niet op de eilanden zelf boeken. Deze dien je vooraf te regelen. De beste mogelijkheid daarvoor is Phuket.

#2 Verken de natuur op Similan

De natuur op de eilanden is oogstrelend. Het is de laatste jaren veel populairder geworden en dus is het niet echt ongerept meer, maar dat doet niets af aan de schoonheid. De stranden en binnenlanden (met name Koh Similan) zijn echt prachtig.

Hou er rekening mee dat het op de stranden van Koh Similan en Koh Miang druk kan zijn. Tachai is een stuk rustiger.

SimilanPrima plek om een dagje door te brengen!

Hoe kom je er?

De eilanden zijn niet heel makkelijk te bereiken. Er is geen vliegveld en ferrydiensten zijn niet heel erg frequent. Er zijn een aantal mogelijkheden om hier te komen.

Tour vanuit Phuket

Op de meeste sites lees je dat een tour boeken in Phuket de beste manier om hier te komen, maar dat vind ik niet helemaal waar. Het is zeker mogelijk, maar vergeet niet dat je vanaf Phuket eerst naar Taplamu Pier reist, in de buurt van Khao Lak.

Dat is al ruim 1,5 uur rijden. Heen en weer is dat al snel 3 uur. Het is ook nog eens een uur varen naar Koh Similan, dus je bent vanuit Phuket al 5 uur reistijd kwijt. Mocht je dit niet erg vinden zijn dit je opties qua tours:

 • Duikcusus – een duikcursus boeken brengt je een aantal dagen in het park.
 • Een dagtrip – een dagtrip kost 2.500 tot 3.500 Baht

Vanaf Khao Lak

Een andere optie is om naar het populaire Khao Lak te reizen. Dit nationale park ligt aan de kust en is een populaire stop voor reizigers in Thailand. Vanaf hier kun je ook tours boeken en deze zijn een stuk goedkoper.

Overnachten op de eilanden

Er is geen accommodatie in de vorm van hotels. Je vindt op Koh Similan, Koh Miang en Koh Tachai  accommodatie in de vorm van campings en bungalows. Deze zijn basic en dien je vooraf te reserveren.

Als je geen duiker bent, heeft het weinig zijn om hier te overnachten. Een dagtrip vanuit Khao Lak is genoeg om een van de eilanden te ontdekken.

Similan

Beste reistijd

Het park is open van november tot en met mei, maar de beste tijd om de Similan eilanden te bezoeken zijn december tot met maart. De minste regen valt in februari en maart, wanneer ook de zee het kalmst is.

Dat maakt het ook de beste maanden om te duiken. In onze zomermaanden begint het meer te regenen.

Locatie

Meer lezen over Thailand?

0 comments

 1. Monika

  Beste,
  Lees ik het nu goed en is alleen het park open van November tot Maart? Of bestaat er wel de mogelijkheid om buiten deze maanden, vanaf Phuket een dagtrip te maken om er te duiken?

 2. tom

  beste,
  ik heb ergens vernomen dat koh tachai tijdelijk is gesloten wegens al het afval en de beschadigde koralen, maar op u site staat dat koh tachai een van e-de enige eilanden is dat nog een onbeschadigd koraal heeft. zou u mij wat meer info willen geven aub

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Tom,

   Koh Tachai is inderdaad gesloten geweest. Volgens onze bronnen is het daarna in 2017 weer open gegaan.
   Het kan altijd zijn dat de lokale overheid besluit om het weer te sluiten ter bescherming van het koraal.

   Groeten,
   Sjoerd

 3. Stephanie kroone

  Wij gaan 6 juli tot 26 juli naar Thailand en we beginnen in het noorden en willen de laatste week naar het zuiden.
  We willen ook graag naar de similan eilanden maar het is dan regen seizoen. Is het dan de moeite om daar naar toe te gaan?
  En nog andere goeie tips naar welke strand eilanden te gaan in het regenseizoen?

  1. Ties Post author

   Hoi Stephanie,

   Het park is open van november tot en met mei dus in juli is het sowieso geen optie om hier heen te komen.
   Op de pagina beste reistijd Thailand kun je precies zien waar en op welk eiland het weer goed is in de maand juli 🙂

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU