Backpacken Zuid Amerika

Backpacken in Zuid Amerika is steeds populairder aan het worden. Wil jij ook gaan backpacken in dit prachtige continent? Mensen die er al geweest zijn roepen in koor dat je absoluut moet gaan. En terecht. Je kan er zoveel verschillende dingen doen of zien. Je kunt richting het prachtige Machu Picchu of de beroemde stranden van Brazilië, de mogelijkheden zijn eindeloos tijdens het backpacken Zuid Amerika.

Daarnaast biedt backpacken Zuid Amerika heel veel vrijheid om je eigen keuzes te maken omdat je niet vast zit aan het schema van een georganiseerde (rond)reis. Backpacken geeft je de vrijheid om je eigen keuzes te maken. Het is een manier van reizen die vooral populair is onder jongeren. Doordat veel landen relatief goedkoop zijn is backpacken door Zuid Amerika ook nog eens voordelig.

TIP – voor minder dan €500 vlieg je al naarLima in Peru  Boek je tickets hier!

Backpacken Zuid Amerika

Dat backpacken Zuid Amerika de laatste jaren zo populair is geworden is, wat ons betreft, niet vreemd. Er zijn verschillende redenen voor deze toename in populariteit. Het continent is heel divers. Je vindt er prachtige steden en tempels, maar ook adembenemend mooie natuur en een vriendelijke bevolking.

Backpacken staat voor het ultieme gevoel van vrijheid. Dat betekent dat je vaak niet of weinig van tevoren plant. Toch kan het handig zijn om je een beetje in te lezen. Op deze pagina geven wij je tips voor backpacken Zuid Amerika zodat jij de ultieme backpack reis kunt maken.

Waarom Backpacken Zuid Amerika

Natuurlijk staat voor iedereen een ander doel voorop als hij of zij gaat backpacken in Zuid Amerika. De één zoekt naar de mooiste stranden, waar de ander juist op zoek is naar mooie wandelingen. Iedere backpacker heeft andere wensen op reis.

Maar één ding hebben ze vaak allemaal gemeen. Ze zoeken dat ultieme gevoel van vrijheid. De belangrijkste reden voor veel mensen om te gaan backpacken in Zuid Amerika is de vrijheid die ze ervaren.

De vrijheid

Inca Trail

Tijdens het backpacken in Zuid Amerika ervaar je vrijheid. En dat is heerlijk! Je hebt geen druk van verplichtingen, je werk of van je vrienden en familie. Elke dag is een nieuw avontuur en jij bent diegene die bepaalt wat er gebeurt, niemand anders. Of je nu alleen gaat, met vrienden of je partner. Het belooft een onvergetelijk avontuur te worden.

De cultuur

Machu Picchu

In Zuid-Amerika vind je de indrukwekkendste tempels, kerken en tradities. Je hebt bekende bouwwerken zoals Machu Picchu. Maar je hebt ook minder bekende kerken die het bezoeken zeker waard zijn. En naast deze gebouwen vind je in Zuid Amerika ook tradities en rituelen die al eeuwen stand houden en een bijzondere indruk op je zullen achterlaten.

De natuur

Iguazu Falls

De natuur in Zuid-Amerika is in één woord overweldigend. Er zijn weinig plekken waar je zoveel prachtige bestemmingen vindt als hier Regenwouden die niet lijken te eindigen, zoutvlakte bij Salar de Uyuni, gigantische watervallen zoals Iguazu, hoogvlaktes die zich over het hele continent uitstreken en vele hoge bergen zoals Patagonië.

Makkelijk reizen

Vervoer in Brazilie

Reizen in Zuid Amerika lijkt een uitdaging, maar in de praktijk is het gemakkelijker dan het lijkt. Je kunt een ticket boeken naar Bogota of Lima en vanaf daar je reis verder plannen. En vaak is het reizen erg goedkoop. Zo kost een busticket soms niet meer dan een paar euro. Lekker goedkoop reizen!

Veelzijdigheid

Trein Peru

Een van de redenen om voor Zuid Amerika te kiezen is de veelzijdigheid. Je hebt hier namelijk van alles. Je kunt gletsjers bewandelen in Patagonië, op tropische stranden relaxen in Colombia, met een bootje over de Amazone cruisen in Brazilië of de Maya bouwwerken bewonderen in Peru. Het is hier allemaal mogelijk.

Goedkoop

eten ecuador

Reizen of backpacken in Zuid Amerika kan vrij goedkoop. Met een budget van €1200,- per maand kun je eten, slapen, bezienswaardigheden bezoeken en vervoer regelen. Het kan natuurlijk ook duurder of goedkoper, maar dat ligt helemaal aan jezelf. Duur hoeft het in ieder geval niet te zijn 🙂

Kosten backpacken Zuid Amerika

Vaak is het zo dat reizen in Zuid Amerika goedkoper is dan een reis door Europa. Maar het is niet altijd even goedkoop als dat men denkt. Zo is het duurder  dan bijvoorbeeld backpacken in Thailand. Sommige landen zijn nu eenmaal duurder dan andere. Uiteraard zijn je uiteindelijke kosten ook afhankelijk van jouw wensen en jouw leefpatroon.

Het backpacken Zuid Amerika hoeft echter niet duur te zijn. Eet je in dure restaurants en slaap je liever in 4 sterren hotels? Dan vallen je kosten voor het backpacken waarschijnlijk hoger uit dan wanneer je in hostels slaapt en langs de weg eet. Allemaal dingen die van invloed zijn op je budget. Kijk voor meer informatie over de kosten ook eens bij de Reisinformatie pagina per land.

TIP ♥ – reken op zo’n €35 tot €45 per dag. Hierdoor kom je op ongeveer €1000 tot €1.400 per maand.

Creditcard

Wij raden mensen altijd aan om een creditcard mee te nemen op reis. Het maakt het boeken van tickets of overnachtingen een stuk eenvoudiger. In veel gevallen ben je ook nog eens verzekerd als je iets koopt met je creditcard. Daarnaast kan je praktisch overal terecht met je creditcard, iets wat niet altijd zo is voor je pinpas.

Pinpas

Zorg er voor dat, of je nu wel of niet een creditcard meeneemt, je pinpas buiten Europa werkt. Banken zetten dit automatisch uit. Het is vaak makkelijk en snel online te regelen. Helaas vergeten sommige dit nog wel eens en je zal dan ook niet de eerste zijn die in het buitenland niet kan pinnen

.

Backpacken Zuid Amerika

Vliegtickets Zuid-Amerika

Je begint je backpack reis meestal met het kopen van je vliegticket. Er zijn tegenwoordig meer dan genoeg websites waar je zelf je ticket naar Zuid-Amerika kunt boeken. Steden als Rio de Janeiro (al vanaf €433,-) of Bogota (al vanaf €452,-) zijn de meest goedkope opties. Dit zijn wel vaak retourtjes, en dat is voor een backpackreis niet altijd handig.

Open ticket

Het is daarom aan te raden om ook te kijken voor een open ticket. Deze zijn misschien iets duurder dan een retour ticket, maar je hebt wel meer mogelijkheden. Zo kun je data (en soms vertreksteden) tussentijds aanpassen als je dit (ruim) van te voren aangeeft.

Hierdoor heb je wel de zekerheid van een ticket, maar niet de last dat je vast zit aan een bepaalde datum van vertrek. Wij schreven ook een apart artikel over het boeken van een vliegticket, lees dit ook eens voor wat meer tips.

Boek HIER de goedkoopste vliegtickets naar Zuid Amerika!

Welke landen in Zuid-Amerika?

Welke landen moet je kiezen tijdens het backpacken in Zuid Amerika ? Dat is een lastige vraag die wij vaak krijgen. Gelukkig is er keus genoeg. In Brazilië kan je natuurlijk heerlijk feesten en aan het strand liggen. Zoek je meer cultuur en rust is het aan te raden om naar landen als Peru of Bolivia af te reizen.

Zo zijn er genoeg mogelijkheden en is er voor ieder soort backpacker wel iets te vinden. Je kunt ook meerder landen bezoeken. Zo zijn landen als ColombiaEcuador en Peru goed te combineren. Of Brazilië, Bolivia, Argentinië en Chili. Wat je ook zoekt in jouw reis, de kans is groot dat je het vindt tijdens het backpacken in Zuid Amerika.

Hike naar de Ciudad Perdida

Heb ik een visum nodig?

In de meeste gevallen heb je geen visum nodig voor het backpacken in Zuid Amerika. Het enige land waar je een visum voor nodig hebt is, bijzonder genoeg, Suriname. In de overige landen krijg je in de meeste gevallen een visum bij aankomst dat geldig is voor 90 dagen.

Uiteraard kunnen situaties of de regelgeving in landen veranderen. Hou daarom altijd goed in de gaten of je een visum nodig hebt voor de landen die jij wilt bezoeken. Op de landenpagina’s vind je uitgebreide informatie wat betreft visum benodigdheden.

Backpacken in Zuid Amerika

Voorbereiding backpacken Zuid Amerika

Is het nodig je goed voor te bereiding op het backpacken Zuid Amerika? Wij denken van wel. Het continent is minder eenvoudig te bereizen als bijvoorbeeld Azië. De voorbereiding start eigenlijk al als je een keuze gaat maken van de landen die je wil bezoeken of de bezienswaardigheden die je wilt zien. Als je eenmaal weet wat je wil zien kan je op internet gaan speuren welke landen of plaatsen aan jouw wensen voldoen.

Plannen of niet?

Daarnaast is het handig om voor jezelf vast te leggen of je alles van tevoren gaat plannen of dat je liever op de bonnefooi vertrekt. Helaas zijn niet alle landen geschikt voor een ongeplande reis. Maak daarom als voorbereiding in ieder geval een lijstje met landen die je graag wil bezoeken en wat je nodig hebt om deze landen te bezoeken. Denk daarbij aan de volgende punten:

 • Wat kost een reis door deze landen?
 • Heb ik een visum nodig voor een van deze landen?
 • Wat is de beste reistijd voor deze landen?
 • Spreken ze er ook engels? (Omdat de voertaal voornamelijk Spaans is kan het handig zijn om een taalcursus te doen of een woordenboekje mee te nemen. )
 • Waar moet ik nog meer rekening mee houden qua cultuur.

Iguazu Falls

Veilig backpacken in Zuid-Amerika

Is het veilig in Zuid Amerika? Die vraag krijgen we met enige regelmaat. Zuid Amerika heeft een ‘slecht’ imago wat reizen betreft. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd even terecht is. Vaak hoor je alleen de slechte verhalen.

Een reis door Zuid Amerika is misschien wat gevaarlijker dan een weekend Brugge, maar dat wil niet zeggen dat je niet naar Zuid Amerika kan. Vaak is logisch nadenken je gezonde verstand gebruiken meer dan voldoende om veilig op pad te kunnen.  Een aantal tips om je reis wat veiliger te maken zijn:

 • Gebruik in grote steden alleen gerenommeerde taxi bedrijven
 • Wees voorzichtig met wilde dieren (logisch)
 • Kies niet altijd de goedkoopste bus. Zeker tijdens nachtelijke ritten is een iets duurdere busmaatschappij vaak veiliger.
 • Leer een paar woorden Spaans, zo kan je beter communiceren en voorkom je misverstanden of oplichting
 • Gedraag je in grote steden altijd zelfverzekerd en zorg dat je de weg weet (of doe alsof). Gedesoriënteerde toeristen zijn vaak slachtoffer van oplichting of berovingen.
 • Blijf uit de buurt van drugs (logisch)
 • Blijf onder de mensen in grote steden
 • Neem het minimale mee als je op pad gaat en draag dure horloges, kettingen of telefoons onder je kleding of bewaar ze in je tas.
 • Neem een fake portemonnee mee
 • Zorg voor een goede reisverzekering

De lijst lijkt lang maar laat je vooral niet afschrikken. Tegenover elke slechte ervaring staan minimaal 10 goede, alleen hoor of onthoud je die minder snel. Daarnaast geld het bovenstaande vooral voor sommige grote steden. Er zijn bepaalde plekken die gevaarlijker zijn dan andere en waar je beter op je hoede moet zijn. Voor de rest is je gezonde boeren verstand meer dan voldoende.

Benodigdheden Backpacken Zuid-Amerika

Het mag duidelijk zijn dat wanneer je gaat backpacken in Zuid-Amerika je hier een aantal spullen voor nodig zal hebben. Uiteraard is er een hele lijst te maken met spullen die je mee zou moeten / kunnen meenemen op reis.

Gelukkig is alles te koop maar teveel spullen meezeulen is niet handig en daarnaast zonde van het geld. Alles wat je bespaart kan je later tijdens het reizen weer uitgeven. Denk daarom goed na over wat je echt nodig hebt tijdens je reis. Hieronder een lijstje met benodigdheden waarvan wij denken dat ze niet mogen ontbreken:

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen die voor deze lijst in aanmerking kunnen komen. Wat ons betreft zijn dit echter de belangrijkste die niet mogen ontbreken in je backpack.

Eten Colombia

Wat is de beste reistijd Zuid Amerika?

De beste reistijd om in Zuid-Amerika te reizen is niet zo makkelijk te bepalen omdat dat het per land verschillend is. In een aantal landen kan de temperatuur in (hun) winter zelfs dalen tot rond de 10 a 15 graden Celsius.

Prima weer om te reizen maar hier dient wel rekening mee gehouden te worden. Daarnaast is het in de helft van de landen in onze zomer de beste reistijd terwijl in de andere helft van de landen het juist in onze winter de beste reistijd is. Landen als Brazilië, Suriname en grotendeels Peru lopen ongeveer gelijk met onze zomer qua beste reistijd.

Voor een beter beeld van de beste reistijd per land verwijzen we je graag naar onze landen pagina’s waar meer informatie te vinden is over de beste reistijd.

Vervolg je backpackreis!

Reistips Zuid Amerika

Lees al onze reistips over het backpacken in Zuid-Amerika en ga goed voorbereid op weg. Zo voorkom je onaangename verrassingen tijdens je reis!

Backpack kopen

Als je gaat backpacken heb je natuurlijk ook een backpack nodig. Check daarom onze pagina waar we nuttige tips en informatie geven over het kopen van een goede backpack!

Verzekering Zuid Amerika

Vaak wordt er bezuinigd op een reisverzekering. Heel slim is dit niet, want een goede reisverzekering is essentieel op reis. Er kan altijd wat gebeuren. Check daarom onze tips!

Inspiratie voor backpacken in Zuid Amerika

  Meer lezen over Backpacken Zuid Amerika?

11 gedachten over “Backpacken Zuid Amerika”

 1. Beste allen,

  Ik ga half januari beginnen met backpacken door zuid-amerika. Ik zal dan vliegen van Curacao naar colombia. Nu heb ik gelezen dat je aan moet tonen wanneer je het land weer verlaat.
  Mijn bedoeling is om zo veel mogelijk met treinen en bussen te doen en zo min mogelijk met het vliegtuig. Daarnaast heb ik ook geen vaste planning met wanneer ik waar naar toe wil. Ik kan dus ook niet aan tonen wanneer ik Colombia weer verlaat of bewijzen dat ik binnen drie maanden het land verlaat.
  Iemand enig idee hoe ik dit moet aanpakken?

  Groetjes,

  Timon

  1. Hoi timon,

   Gave reis heb je voor de boeg. Er zijn meerdere mogelijkheden. Je kan een goedkoop busticket kopen en deze laten zien. Er zijn ook websites waar je neptickets kunt kopen, deze kan je dan gebruiken bij de douane.
   Ik denk niet dat ze er een groot probleem van zullen maken maar je kan maar beter goed voorbereid zijn. De laatste mogelijkheid is om vooraf een visum aan te vragen.

   Alvast heel veel reisplezier.

   Groet,
   Sjoerd

   1. Hoi Sjoerd,

    Ik lees je reactie nu pas. Van daar de late reactie.
    Heb je enig idee hoe ik die bustickets van te voren kan regelen? Ik verwachtte van te voren namelijk niet dat dat online zou kunnen of iets dergelijks.

    Bedankt in ieder geval!

    Groetjes,
    Timon

 2. Sander Beekmans

  Ik wil graag 6 maanden door zuid Amerika reizen. Vanaf 1 augustus tot 1 februari. Ik wilde beginnen in Colombia en daarna staat het open. Wat is een goede route om te nemen? Groetjes Sander

  1. Hoi Sander,

   elke route is anders dus dat is lastig te bepalen, maar als je in Colombia begint zou ik doorreizen naar Ecuador (Venezuela is een nog-go op dit moment). Daarna doorreizen naar Peru, Bolivia en Chili. Eventueel Brazilië en Argentinië nog meepakken 🙂

   Goede reis alvast!

   Groeten,
   Ties

   1. Hoi Ties, dank voor je antwoord. Als ik in augustus begin in Buenos Aires en daar weer terug kom eind januari is het dan beter om naar Brazilië te gaan en dan naar Colombia en verder naar Equador? Of het is beter andersom, dus eerst van Argentinie naar Chillie, Bolivia etc om via Brazilië terug te komen in Buenos Aires?
    En ik hoorde dat voor de Inca trail in Peru gerserveerd miet worden omdat het te druk is, klopt dat?

    Groet Sander

 3. zijn er nog andere mensen die eind dit jaar richting Zuid Amerika vertrekken? Ik vertrek zelf op 12 november en zoek nog reisgenootjes 😉

 4. iemand hier misschien tips voor een route die ik kan aanhouden??? Ik wil ongeveer 2,5 a 3 maanden gaan rondreizen/backpacken…

  1. Hoi Karel,

   welke landen wil je gaan bezoeken en welke steden/bezienswaardigheden heb je op je lijstje staan? Aan de hand daar van kan je natuurlijk al snel een route bepalen denk ik zelf.
   Als je dan hier en daar een dag inplant voor andere dingen en af en toe een rustdag kan ook zeker geen kwaad kom je al een heel eind.

   Happy travels,
   Sjoerd

 5. Super bedankt voor alle info en hulp! Ik heb echt mega veel zin in mijn backpack reis.. kan niet wachten! 🙂
  Zuid amerika krijgt van mij nu al 5 sterren 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven