Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Shanghai

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 11 april, 2022

Hoewel Shanghia de grootste stad van Chinai is, is het niet de hoofdstad. Het is dan ook niet zo gek lang geleden dat Shanghai nog maar een slaperig stadje langs een rivier was. De stad heeft een enorme transformatie ondergaan de laatste 100 jaar. Inmiddels wonen er zo’n 26 miljoen mensen (2019). Daarmee behoort het tot de grootste steden ter wereld.

Gelukkig heeft de expansiedrift van Shanghai niet alle oude gebouwen verwoest. Zo vind je er bijvoorbeeld nog steeds de Sint Ignatius Kathedraal uit 1905 en de Sanghai school die eind 19e eeuw werd gesticht.

Omdat Shanghai een van de bekendste en meest bezochte steden van China is, is de kans dat je hier komt is groot.  Daarom leren we je op deze pagina het volgende over deze schitterende stad;

Shanghai | Een buitenaardse stad

Voordat de stad uitgroeide tot de buitenaards grote stad die het vandaag de dag is, was de naam van Shanghai ‘Huating’. Shanghai was een klein vissersdorpje aan de kust van China, maar is in rap tempo uitgegroeid tot de grootste stad ter wereld.

Rome is niet op één dag gebouwd zeggen ze wel eens. Shanghai ook niet, maar het tempo waarin deze stad zich ontwikkeld is duizelingwekkend. Rond 1990(!) was er aan de andere kant van de Huangpu-rivier zelfs niets anders dan platteland.

TIP ♥ – als je lang in Shanghai blijft koop dan een Transport Card. Een soort OV kaart die je overal kunt gebruiken. Kost minimaal 20 Yuan. Je koopt ze meestal in metrostations.

Shanghai is zo’n stad met wolkenkrabbers en gigantische winkelcentra. De enorme diversiteit aan bouwstijlen maakt de stad zo uniek. Je kan slapen in één van de hoogste hotels ter wereld, maar ook maisvelden verkennen, Joodse synagogen of boeddhistische tempels bezoeken. Nergens anders ter wereld vindt je zo’n afwisseling in bouwstijlen.

ShanghaiDe stad licht aardig op in de avonduren

8 leuke bezienswaardigheden van Shanghai

Ondanks de grootte heeft het zeker zijn charmes. De eetstalletjes langs de kant van de weg, de kerken en tempels die je kan bezoeken en de vele kunst en entertainment die je hier kan vinden laten je de wolkenkrabbers vergeten. Veel mensen vergeten dat Shanghai niet zo lang geleden nog een vissersdorpje was. Deze charme is zeker nog in de stad te vinden.

Wanneer de neon reclameborden ’s avonds gaan flikkeren veranderd Shanghai in een gezellige stad met eindeloze mogelijkheden tot vermaak. Het is bijna onmogelijk om alle bezienswaardigheden in Shanghai te beschrijven maar wij vinden dat je onderstaande Shanghai bezienswaardigheden in ieder geval niet mag missen.

#1 Ga naar de The Bund

Dit is één van de bekendste plekken in de stad en alle gebouwen zijn volledig gerenoveerd. Als je op The Bund loopt lijkt het alsof je in een compleet andere stad dan Shanghai loopt. De gebouwen zijn prachtig en lijken in de verste verte niet op de moderne wolkenkrabbers van de rest van de stad.

Bij The Bund vindt je ook nog het Monument voor de Volkshelden en het Bund History Museum. The Bund ligt aan de Huangpu rivier, die dwars door Shanghai loopt. Je kunt verschillende cruises maken over de Huangpu rivier. Wij raden aan om The Bund ’s avonds te bezoeken. De gebouwen zijn dan schitterend verlicht en de boulevard doet sfeervol aan.

TIP ♥ – bij The Bund vind je een aantal oude gebouwen. De mooiste zijn Shanghai Bank Building, Custom House, Palace Hotel en Fairmont Peace Hotel.


The Bund in de avonduren

#2 Verken een compleet andere wereld; Duolun Lu

Een bezoek aan Duolun Lu is als een bezoek aan een compleet andere stad. Duolun Lu staat bekend als de ´culturele straat´ van Shanghai. De straat werd bewoond door veel schrijvers waaronder de linkse schrijver Lu Xun. Ze kwamen hier bijeen om te schrijven waardoor het een cultureel en literair centrum werd. Je vindt in de straat ook standbeelden van de schrijvers.

Het eerste wat je opvalt is de ongekende rust in de straat. Er mag namelijk geen gemotoriseerd vervoer in de Duolun Lu straat komen. In de hele straat vindt je bijzondere panden waaronder een kerk waarvan de bouw een mix is van Europese en Chinese stijl.

TIP ♥ – als je even wat anders wilt dan het moderne Shanghai is een bezoek aan Tianzifang, met oude straatjes en boutiques erg leuk!

#3 Bezoek het traditionele Xintiandi

Xintiandi ligt in het centrum van de stad en is één van de oudste, traditionele gebieden van de stad. Eigenlijk heet dit gebied een Shíkùméns. Waar je in Beijing de Hutongs vond heb je in Shanghai de Shíkùméns. Shíkùméns betekent ‘stenen poort’ en dit is omdat er een stenen muur met poort voor de huizen werden gebouwd om indringers buiten te houden. Het zijn typische Chinese traditionele gebouwen.

#4 Verken de Yuyuan Tuin

De Yuyuan Tuin is in 1559 aangelegd tijdens de Ming-dynastie door Pan Yanduan. Hij wilde een mooie tuin waar zijn ouders van hun oude dag konden genieten. Net als veel bouwwerken in de rest van China werd ook de Yuyuan Tuin door de Opiumoorlog zwaar beschadigd.

De tuin word omgeven door een bazaar waardoor de ingang soms wat moeilijk te vinden is. We raden aan om hier wel naar op zoek te gaan omdat de tuin absoluut de moeite waard is.

TIP ♥ – metrolijn 10 brengt je naar deze tuin

ShanghaiDe Yuyuan Tuin is een mooie relax plek

#5 Ga naar Houtouwan

Houtouwan is een stadje op zo’n 40 kilometer van Shanghai. Het is nog niet zo heel bekend onder toeristen, maar het is zeker de moeite waard! Het is namelijk een verlaten dorp dat helemaal overgenomen is door de natuur. Alsof je zo een sprookjesdorp in loop!

De paar duizend bewoners die hier woonde zijn in de jaren ’90 op zoek gegaan naar een andere woonplek. Het enige doel van Houtouwan is nu het ontvangen van toeristen. Ooit was dit een florerend dorpje met een vissershaven, maar vandaag de dag zijn de huizen overgenomen door de natuur. Het is bijzonder om te zien hoe de huizen bedekt liggen onder bomen, mos en gras. Een ideale dagtrip!

#6 Vergaap jezelf aan de wolkenkrabbers

Deze stad is een paradijs voor degene die van moderne en vooral hoge gebouwen houdt. Shanghai staat vol met wolkenkrabbers waar je je aan kan vergapen. In de stad vindt je een paar van de hoogste torens ter wereld. Je hebt hier een bizar uitzocht over de stad, voor mensen met hoogtevrees geen aanrader.

TIP ♥ – aan de overkant van The Bund staan de drie hoogste torens van Shanghai; de Oriental Pearl (468 meter), de Jin Mao toren (420 meter) en de World Financial Center (492 meter)

#7 Bezoek de Jade Tempel

Om monniken aan het ‘werk’ te zien kan je het beste naar Tibet reizen. Mocht dit nu niet in je reisschema zitten en Shanghai wel kan je de Jade Tempel bezoeken. Deze tempel is nog steeds in gebruik door monniken.

Het grote verschil met Tibet is dat deze tempel wel wordt omgeven door toeristen wat de sfeer net wat anders maakt. De Jade Tempel staat vooral bekend om de twee grote boeddhabeelden. Deze komen uit Birma, zijn gemaakt van witte jade en door monnik Hui Geng in 1881 meegenomen naar Shanghai.

TIP ♥ – entree is 20 yuan p.p.

Jade TempelDe binnenkant van de Jade tempel

#8 Shoppen in Nanjing Road

Geen culturele bezienswaardigheid met een hoop tempels en geschiedenis, maar toch het bezoeken waard. Voor wie van shoppen houdt moet in Nanjing Road zijn. Dit straat is zes kilometer lang met de meest uiteenlopende winkels!

Een deel van de straat is alleen voor voetgangers waardoor je er ‘rustig’ kan lopen. Rustig beteken hier zonder gemotoriseerd verkeer want je bent zeker niet de enige die hier zal lopen, het kan er zeer druk zijn!

TIP ♥ – Nanjing Road vind je hier

#9 Bezoek het stadje Zhujiajiao

Hoewel dit niet helemaal in Shanghai ligt is het wel een aanrader! Zhujiajiao is een voorstadje van Shanghai en is één van de best bewaarde oude delen van de stad. Het staat bekend als het Venetië van het Oosten en is niet voor niets beroemd vanwege de oude huisjes langs het water en de bruggen.

Sommige van deze bruggen stammen nog uit de Min- en Qing-dynastie toen Zhujiajiao één van de belangrijkste handelssteden was aan de Yangtze rivier.

Met de bus ga je vanaf Pu’an Road Bus Station naar Zhujiajiao. Kost je 12 yuan en duurt een uur.

TIP ♥ – toegang tot het dorpje is 90 yuan

De kanalen van ZhujijiaoVaren op de kanalen van Zhujiajiao

Geschiedenis

Voordat Shanghai zich ontwikkelde tot de metropool die het vandaag is was het slechts een klein dorpje genaamd Huating. In 1553 werd er een stadsmuur om Shanghai heen gebouwd wat wordt gezien als het begin van de stad Shanghai. De inwoners leefde van visserij en textielindustrie totdat na de Opiumoorlog het Verdrag van Nanking werd gesloten met het Verenigd Koninkrijk in 1842.

Samen met de economische impulsen en de bizarre bouw van het zakendistrict van Pudong werd Shanghai een havenstad met wereldwijde verbindingen. Sinds in 2004 streefde Shanghai Rotterdam voorbij als grootste haven ter wereld.

TIP ♥ – bezoek in Shanghai ook People’s Square. Het zenuwcentrum van de stad. Mooi om een keer gezien te hebben!

Shanghai telde rond 1860 al tussen de 250.000 en 650.000 inwoners. En de stad kent sindsdien een spectaculaire groei als het gaat om inwoners aantallen. In 1900 telde de stad zo’n 700.000 inwoners, rond 1920 waren dit er al meer dan een miljoen en slechts twintig jaar later was dit zelfs verdrievoudigd tot ruim drie miljoen inwoners!

Beste reistijd Shanghai

Shanghai is geen Bali waar je aan het strand ligt. Je kunt Shanghai dan ook het hele jaar door bezoeken. Onze wintermaanden zijn over het algemeen de koudste maanden, met januari als koudste maand van het jaar.

In de zomermaanden, en dan met name in juli en augustus zijn de temperaturen het hoogste, maar valt er ook meer regen.

De lente, dus de maanden maart tot en met mei worden beschouwd als de beste maanden om Shanghai te bezoeken. De maanden september tot en met november zijn ook goede maanden om in Shanghai te zijn.

TIP ♥ – de beste maanden om de stad te bezoeken zijn maart tot en met mei!

Beste reistijd Shanghai

Meer lezen over China?

2 comments

  1. Metrocazar

    Shanghai is leuke stad, maar ik zou een bezoek aan Shanghai altijd proberen te combineren met een bezoek aan een andere locatie zoals bijv. Peking of HongKong. Als je via Pundung International Airport aankomt (wat hoogstwaarschijnlijk het geval is), dan is een ritje met de MagLev een aanrader.

  2. Barbara

    Als je nog nooit in China bent geweest en nu op “doorreis” maar 2,5 dag hebt om Shanghai te verkennen (een aantal hoogtepunten bekijken zoals die op jullie site worden beschreven), waar kun je dan het beste zitten met je hotel? In welke wijk zodat je redelijk “centraal” zit?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU