Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Bagan

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 6

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Er zijn van die plekken die je gezien moet hebben om te weten of de inspirerende foto’s en verhalen recht doen aan de plek. Bagan is zo’n plek. Een plek die je niet snel vergeet als je er bent geweest. Bagan was ooit de hoofdstad van een machtig koninkrijk. Vandaag de dag vind je er duizenden eeuwenoude ruïnes en tempels die nog intact zijn. Bagan is een sprookjesachtige wereld waar je met een elektrische fiets langs afbrokkelende tempels en gouden pagodes rijdt, altijd geflankeerd door de Irrawaddy-rivier terwijl een magische zonsondergang op je wacht.

Is Bagan ongerept? Zeker niet. In het hoogseizoen kan het hier behoorlijk druk worden, maar als de Angkor Wat in Cambodja of Machu Picchu is dit zo’n plek die je moet zien. Naar Myanmar reizen zonder Bagan te bezoeken? No way!

Wat vonden wij van Bagan?

Bagan behoort met afstand tot de mooiste tempelcomplexen die we hebben gezien in Azië, maar ook daarbuiten zoals Xunantunich in Belize of Tikal in Guatemala. Wat Bagan bijzonder maakt is de duizenden tempels die hier staan.

Op zo’n 40 vierkante kilometer vindt je hier 2.200(!) boeddhistische tempels, kloosters, kunstschatten en pagodes en nog eens ruim 2.000 ruïnes. Nergens ter wereld vind je op zo’n klein gebied zo veel tempels en pagodes. Het is dan ook één van de belangrijkste archeologische vondsten in heel Azië.

TIP ♥ – houd er rekening mee dat alle buitenlandse bezoekers 25.000 kyat p.p moeten betalen om de Bagan Archaeologicol Zone binnen te mogen.

Unesco

Het is ook niet verrassend dat de bouwwerken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het is een van de meest spectaculaire archeologische vindplaatsen ter wereld en een bezoek aan Myanmar is niet compleet zonder naar Bagan te gaan.

Bagan overtreft naar onze mening tempels zoals Angkor of Borobudur.

BaganTies in Bagan

BaganEen van de vele tempels

Tempels, tempels en nog een tempels

In Bagan is vooral de hoeveelheid tempels die het zo indrukwekkend maakt. Steeds meer toeristen vinden hun weg richting Bagan waar je kan genieten van spectaculaire uitzichten over de tempels. Daarnaast is het voor veel Theravade boeddhisten nog steeds een bedevaartsoord. De meest spectaculaire manier om de tempels te zien is vanuit de lucht.

TIP ♥ – er is een mogelijkheid om in een luchtballon boven het gebied te zweven en zo de duizenden tempels te zien. Daarover verderop meer.

Onder je lijken dan de duizenden stoepa’s, tempels en pagodes als gouden witte en rode pionnen over het landschap uitgestrooid. In werkelijkheid zijn deze nauwkeurig neergezet door verschillende welvarende families.

Zeker bij zonsopkomst heerst er een sprookjesachtige sfeer. Het laat een onuitwisbare indruk achter en Bagan is voor vele ook niet voor niets hét hoogtepunt van hun reis.

Tempel in Bagan

Bagan

Welke tempels in Bagan moet je zien?

Er staan hier in totaal zo’n 4.500 tempels en ruïnes. Als je alleen de 2.200 tempels wilt bezichtigen en uit gaat van twee tempels per dag ben je al ruim drie jaar bezig, elke dag.

En dan laten we de 2.000 ruïnes nog achterwege. Het is voor de doorsnee backpacker of toerist ook (bijna) niet mogelijk om alle tempels te zien, daarom hebben we een overzicht van de drie belangrijkste of mooiste tempels van Bagan.

Uiteraard is er nog veel meer te zien. De beste manier is om een plattegrond te vragen met daarop alle tempels.

TIP ♥ – heb je het geld en de lef? Maak dan een ballonvlucht over Bagan, een adembenemende ervaring!

#1 Ananda Pahto

Ze zeggen in Myanmar ook wel; als je niet bij de Anada Patho bent geweest ben je niet in Bagan geweest. De Ananda Pahto wred gebouwd door koning Kyanzittha. Hij was de zoon van koning Anawrahta, de eerste koning in Bagan. Naast het feit dat dit een prachtige tempel is om te zien staat de Ananda Pahto vooral bekend om de vier gigantische Boeddhabeelden binnenin de tempel.

Elk beeld staat voor een windrichting, twee van deze beelden veranderen van gezichtsuitdrukking wanneer je er naar toe loopt. De mooiste tijd om de Ananda Pahto te bezoeken is tussen half december en januari.

Er wordt dan een religieus festival gevierd waar duizenden boeddhistische pelgrims op afkomen. De tempel raakte tijdens de aardbeving van 1975 zeer zwaar beschadigd en moest volledig worden gerestaureerd.

TIP ♥ – als je foto’s wil maken zonder al te veel mensen op je foto ga dan tussen 13:00 en 16:00 uur. Dit is het heetst van de dag, en veel mensen zoeken dan een restaurantje op.
Ananda Paht in BaganAnanda Pahto

#2 Sulamani tempel

Sulamani werd in 1181 gebouwd door Narapatisithu. Deze tempel werd bekend als “kraaien juweel’ en is een meer verfijnde tempel dan de Htilominlo en Gawdawpalin tempels.

Sulamani heeft een paar van de mooiste sierwerken met het bewerkte stucwerk op lijstwerk en pilaren. Deze zijn vandaag nog in redelijk goede conditie.

De tempel is voorzien van twee verdiepingen die op brede terrassen zijn samengesteld om een piramide effect te creëren. Het metselwerk wordt beschouwd als een van de beste in Bagan.

Een deel van de tempel werd in 1975 beschadigd door de aardbeving. Er staan pagodes op de hoeken van elk terras en een hoge muur, inclusief toegangspoorten. Het is een van de meest indrukwekkende tempels.

BaganSulamani

#3 Dhammayangyi tempel

De Dhammayangyi tempel is de grootste in deze regio. En dat zegt nogal wat met ruim 4.500 tempels en ruines. De tempel is qua bouw vergelijkbaar met de Ananda Temple heeft.

Het werd gebouwd door koning Narathu (1167-1170), die ook bekend stond als Kalagya Min, de ‘king killed by Indians’.

Na de moord op zijn eigen vader, besteeg Narathu de troon van Bagan en als gevolg van dat, bouwde hij deze tempel. Er wordt gezegd dat Narathu toezicht hield op de bouw zelf en dat metselaars werden geëxecuteerd als ze een naald tussen de bouwstenen konden plaatsen.

Helaas heeft Narathu de tempel nooit af gezien, hij werd vermoord voor de voltooiing.

TIP ♥ – je kunt ook dagtours boeken in Bagan. Gidsen vertellen je dan alles over de tempels
Dhammayangyi tempel

#4 Shwesandaw Pagoda

Is erg druk bij zonsopgang omdat het een geweldige plek is om de omliggende tempels te zien tijdens zonsopkomst. Als je wat langer blijft hangen verdwijnt de drukte en kun je de tijd nemen om de steile trappen te beklimmen.

Men zegt dat het een van de eerste pagoden die is gebouwd door Anawrahta, in 1057. Het ligt buiten de stadsmuren samen met vier andere pagoden.

#5 Sein Nyet Sister Temples

Hoewel het zeker niet de grootste of hoogste of tempels zijn, zijn de Sein Nyet Sister Temples de perfecte plek om de toeristische drukte te vermijden en de heilige tempels in een natuurlijke omgeving te zien.

De tempels staan in een mooie groene omgeving. Het is hier een stuk rustiger dan bij andere tempels, zeker als je even buiten de muren van de tempel loopt en alle tijd hebt voor mooie foto’s.


BaganTies bij Sein Nyet Sister Temples

#6 Gawdawpalin tempel

De Gawdawpalin tempel is een van de grootste heiligdommen van Bagan, en beroemd om zijn geschiedenis als de ‘tempel der vergiffenis’. Men zegt dat de koning misdaden tegen zijn voorouders heeft gepleegd en in ruil werd gestraft met blindheid.

Deze tempel werd gebouwd om zijn voorouders te aanbidden en zijn zicht keerde wonderbaarlijk terug!

Naast deze mooie achtergrond is deze tweevoudige tempel ook leuk om te verkennen. Je kunt er namelijk naar binnen. Bekijk de geheime passages op de begane grond die na een aardbeving in 1975 werden opengesteld.

TIP ♥ – je kunt de meeste tempels binnen. Gedraag je altijd respectvol, iets dat helaas niet iedere toerist begrijpt.

Tempels voor zonsopkomst / ondergang

Een van de populairste dingen om te doen in Bagan is vroeg je bed uit gaan. Vakantie is hard werken. Je moet rond 4:00 uur je bed uit om redelijk op tijd te zijn voor een goed plekje.

Tijdens de zonsopkomst is het namelijk behoorlijk druk bij de tempels. Ben je een iets luiere reiziger? Geen nood, de zonsondergangen hier zijn ook erg indrukwekkend!

Maar waar moet je heen om de zon onder te zien gaan? We noemen hieronder een paar tempels, maar je kunt werkelijk overal gaan zitten aangezien elke plek magisch is tijdens zonsopkomst of zonsondergang.

De populairste stop; Shwesandaw Pagoda

Ondanks de toeristische drukte is de Shwesandaw Pagoda ook de beste plek om de zonsondergang te kijken. Simpelweg omdat het de beroemdste spot is om de zonsondergang in Bagan te kijken.

TIP ♥ – kom zeker een uur voordat de zon daadwerkelijk opkomt! i

Andere tempels

Hoewel de Shwesendaw zeker een mooier plek is raden we het niet aan. Het is echt mega druk en de kans op een mooi plekje is klein. Als je mooie plekjes zoekt rij dan lekker rond op je e-bike en zoek het beste plekje op.

Een mooie en rustige plek voor de zonsondergang is de Buledi stupa, die ook dicht bij Nyaung U ligt.  Een andere goede plek is de Thitsarwadi Temple.

De zon gaat rond 6:00 uur op en rond 18:30 uur onder.

Sunset

Ballonvlucht boven Bagan

Je kunt natuurlijk elke locatie op de grond overtreffen door een ballonvlucht te boeken. Mocht je op zoek zijn naar een unieke, onvergetelijke ervaring in Myanmar om je vriendin (of vriend) op een bijzonder romantische manier ten huwelijk willen vragen is de ballonvlucht in Bagan een absolute aanrader!

Een ervaring om nooit meer te vergeten! Wij deden deze ballonvlucht ook en tot op de dag van vandaag is dit een van de mooiste ervaringen uit Azië! Het ballonseizoen loopt grofweg van oktober tot en met maart/april (per aanbieder verschillend).

TIP ♥ – boek je vlucht ver van tevoren! Het is snel volgeboekt. 6 maanden van tevoren boeken is heel normaal.

Waar boek je dat?

Via internet. Je kunt de gok nemen om het in Bagan zelf te boeken, maar ik kan je nu al vertellen dat alles dan vol zit. Tenzij je van plan bent maanden te wachten voor een plekje.

De meest praktische manier is om je vlucht van tevoren al te boeken.

Kosten

Een ballonvlucht over de tempels kost je zo’n €361,- p.p. Dat is veel geld, maar het is het dubbel en dwars waard

TIP ♥ – Wij hebben een blog geschreven over alle tips voor een Ballonvlucht boven Bagan. Lees het hier!

Hoe bezoek je de tempels?

De tempels van Bagan, of Pagan zoals het ook genoemd wordt, liggen verspreid over een vlakte van 13 x 8 kilometer. De duizenden tempels en ruïnes bezoek je niet zo maar in 1 dag. De meeste reizigers blijven hier minimaal 3 dagen om in ieder geval de mooiste tempels en ruïnes te kunnen bezoeken.

Maar hoe bezoek je al die tempels? Lopend is in ieder geval geen optie, en fietsen is ook een aardige uitdaging omdat 90% van de wegen rondom de tempels zandweggetjes zijn.

Een paard, fiets of E-bike

Er zijn drie manieren om de tempels te verkennen: per paardenkar, fiets of e-fiets. Wij hebben onze eerste middag op de fiets doorgebracht. En dat was ook meteen de laatste keer 🙂 Fietsen in ruim 30 graden met zandweggetjes is niet chill.

TIP ♥ – De beste manier om de tempels te zien is met een E-bike (een soort elektrische scooters). Je huurt ze voor $10 tot $15 per dag.

Hoe kom je er?

Bagan kun je eigenlijk opdelen in 3 plekken. Old Bagan, New Bagan en Nyaung U. Je kunt naar alledrie de plekken reizen en overnachten. Het grootste gedeelte van de mensen reist vaak naar Nyaung U. Hier overnachten ze ook.

Nyaung U

In Nyaung U heb je een vliegveld. Er gaan dagelijks vluchten tussen Yangon en Nyaung U voor zo’n $85 tot $100 p.p. Als je met het vliegtuig reist zorg er dan wel voor dat je op tijd reserveert. Deze vluchten zitten namelijk snel volgeboekt. Je kunt ook vanaf Mandalay vliegen voor zo’n $50 p.p.

Uiteraard kun je ook met de bus naar Nyaung U. Dit is voordeliger, maar duurt ook iets langer. Je kun to.a. vanaf de volgende steden met de bus en minivan naar Nyaung U;

 • Mandalay – 6.500 Kyat, 5 uur
 • Kalaw – 10.500 Kyat, 10 uur
 • Yangon – 15.000 Kyat – 11 uur
 • Magwe – 6.500 Kyat 5 uur


TIP ♥ – Bagan behoort tot onze favorieten tempel(s) in Azië. Een andere favoriete eeuwenoude stad ligt niet in Azië, maar in Colombia; namelijk de Ciudad Perdida

Bagan

Bagan

Waar kun je overnachten?

Er zijn een aantal plekken om te overnachten. Dit zijn Nyaung U, Old Bagan en New Bagan. Het zijn stuk voor stuk prima plekken om te overnachten. Wij delen een paar kleine tips.

Nyaung U

Dit is voor de budget reizigers met gezellige restaurants en goede transportmogelijkheden. Wij sliepen hier ook. De stad ligt aan de river en er is hier wat meer actie dan de andere twee steden. Het is geen super boeiende plek, maar genoeg om 3 of 3 dagen te blijven.

Alle 3 de steden liggen dicht bij de tempels en als je een scooter (elektrisch) huurt kun je makkelijk van stad naar stad rijden.

Je vindt hier ook een markt waar je heen kunt.

New Bagan

Deze plek heeft de beste ‘normale’ accommodatie, hoewel het er niet echt sfeervol is. Het is een stuk rustiger dan Nyaung U, maar je zit wel iets dichter bij de bekendste tempels. New Bagan is letterlijk uit de grond gestampt in 1990.

Dit is gebeurd omdat de regering het oude Bagan (Old Bagan) besloot te verhuizen. Wij vonden het hier niet heel gezellig.

Old Bagan

Old Bagan ligt het dichts bij de tempels met de meeste luxe resorts. Dit is dan ook populair bij de reizigers met een iets groter budget. je vindt hier de belangrijkste tempels, maar ook een museum en een paleis,.

Ook Old Bagan ligt aan de Ayeyarwady rivier dus parkeer je brommer een keer en geniet van een lekkere lunch aan het water.

TIP ♥ – hier vind je de meeste accommodatie 

de Ayeyarwady rivier

Beste reistijd

Verwacht veel hitte in Bagan gedurende het grootste deel van het jaar. De beste tijd om de tempels bezoeken is tussen november en februari, wanneer de temperatuur rond de 30 graden ligt. Vermijd de maanden maart tot en met mei, wanneer de temperaturen ver boven de 40 graden komen.

Het is geen pretje om alle tempels te bezoeken in de brandende zon. De neerslag is het hoogst in juni en oktober. Als je kunt, bezoek Bagan dan tijdens een volle maan, een populaire tijd voor de lokale festivals.
Bagan

Locatie Bagan

Meer lezen over Myanmar?

6 comments

 1. Anne Bemis

  Kan u laten weten hoe lang de ballonvaart duurt ? En hoe laat die ‘s ochtends vertrekt ?
  hartelijk dank,
  Anne Bemis
  Belgie

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Beste Anne,

   U wordt rond 5 uur in de ochtend opgehaald en gaat rond 8 uur weer terug naar het hotel. Het duurt dus een goede 3 uur alles bij elkaar.

   Happy Traevls,
   Sjoerd

 2. Tamara

  Hoi,

  Hebben jullie de ballonvlucjt van tevoren geboekt?

  1. Ties Post author

   Hoi Tamara,

   wij hebben de ballonvlucht inderdaad van tevoren geboekt. Dit moet je ook doen omdat het vaak al maanden van tevoren volgeboekt is 🙂

   Groeten,
   TIes

 3. Roos

  Is augustus een goede tijd om Bagan te bezoeken of is het dan heel erg druk?

  Groeten,
  Roos

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Roos,

   augustus is een prima maand. Qua weer zit je goed, qua drukte valt het mee. Hoogseizoen in Bagan zijn de maanden november t/m maart, maar veel westerse toeristen hebben vakantie rond augustus dus je zal zeker niet de enige zijn 😉

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU