‘De meest sfeervolle stad in Vietnam’. Dat is hoe je Hoi An het beste kunt omschrijven. Hoi An is niet verwoest in de oorlog(en) en dat is terug te zien in de bijzondere architectuur. Sinds het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat zijn auto’s en vrachtwagens in de binnenstad verboden. Rustig is het niet, want het is een van de populairste bestemmingen van het land. Het is echter wel heel erg mooi!

Het sfeervolle Hoi An

Hoi An staat voor sfeer. Dit pittoreske stadje is volgepropt met bezienswaardigheden en heeft een ontspannen, bijna dromerige sfeer wat er voor zorgt dat bijna iedereen hier komt. Deze bijzondere plek, met de smalle straatjes met houten, gekleurde huisjes is een absolute must.

Er zijn weinig plekken in Azië zo sfeervol als Hoi An.

De laatste jaren is Hoi An ontzettend druk. Bijna iedereen die naar Vietnam reist, komt hier naar toe. Ondanks dat het druk is, houdt het stadje de charme. Dat komt vooral omdat er in het oude centrum geen gemotoriseerd verkeer mag komen.

Een bijzondere mix van stijlen

Hoi An’s oude centrum is een bijzondere mix van Chinese, Japanse, Vietnamese en Europese invloeden uit de zestiende eeuw. In de glorietijd was het een belangrijke havenstad in Vietnam. Die sfeer is altijd bewaard gebleven. Dat maakt het een unieke bestemming.

TIP ♥ – elke maand wordt hier het Hoi An Lantern Festival gehouden

Hoi AnDe bekende waterkant 

Het schitterende centrum

Het stadje telt zo’n 60.000 inwoners en is waarschijnlijk een van de oudste steden in Zuidoost-Azië. Opgravingen tonen aan dat het gebied 2.200 jaar geleden al bewoond was. Het centrum van Hoi An staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het centrum is volledig gerestaureerd en wordt gekenmerkt door de smalle en kleine straatjes die gevuld zijn met sfeervolle Japanse koopmanshuisjes, restaurantjes, musea, Chinese tempels, oude theehuisjes en kledingwinkels.

De stad heeft daarnaast nog markt waar je veel lokale producten kan kopen.

Wist je dat Hoi An vroeger Hai Pho heette?

Toerisme steeds belangrijker

De locals hebben het échte vissersleven en landbouw tegenwoordig ingeruild voor het werken in toerisme. Dat is te merken, want het is best commercieel in het centrum. Stap op de fiets (hét vervoersmiddel hier) en verken de omging.

12 leuke bezienswaardigheden Hoi An

Hoi An is een van de drukst bezochte steden in Vietnam. In elke reisgids staat er wel een foto van Hoi An en elke rondreis biedt een aantal dagen in deze stad aan.

Er is ook veel te zien en doen in deze stad, niet alleen in het centrum, maar ook rondom de stad. Dit zijn de 12 leukste bezienswaardigheden van Hoi An om te bezoeken. Mis jij nog Hoi An bezienswaardigheden in deze lijst? Laat het ons dan weten.

#1 Bezoek het oude centrum

Het oude centrum van de stad, ook wel Hoi An Ancient Town genoemd, is DE reden dat reizigers hier komen. Het ouden centrum is gevuld met sfeervolle gebouwen, restaurantjes, cafeetjes en kleurrijke straten.

De Frans-koloniale huizen en oude grachten is hét straatbeeld van Hoi An. Je vindt er ook veel winkels zoals talloze kleermakers, souvenirwinkels, kunstgaleries en cafés.

Het centrum is niet heel groot dus je hebt aan een dag meer dan genoeg om de belangrijkste delen te zien. Het is vooral leuk om lekker rond te wandelen en hier en daar een lekker kop koffie te drinken (ze hebben hier erg lekkere koffie!). Vergeet ook zeker niet naar de markt te gaan.

Hoi An Ancient Town Tickets

Voor Hoi An Ancient Town geldt een toegangsprijs van US$5 voor buitenlandse toeristen. Tickets koop je bij de 11 aangeweze spots net buiten het centrum. Je herkent ze aan de gele kleur.

gekleurde huizenGekleurde oude huizen

Fietstaxi in Hoi AnDe straten van Hoi An

#2 Bezoek de Van Duc Pagoda

De Van Duc Pagoda dateert uit de 17e eeuw. Het is de plek waar de lokale bevolking bidt tot boeddhistische goden zoals Amitabha Boeddha, Dia Tang Bodhisattva en Avalokitecvara Bodhisattva.

Het is een van de oudste Boeddhistische tempels van Hoi An en is uitgerust met drie zalen, gedetailleerde beeldhouwwerken, schilderijen van goden, potplanten en veel schaduwrijke bomen.

De vredige omgeving trekt talloze bezoekers die op zoek zijn naar rust of die gewoon de goed bewaarde architectuur willen bewonderen. Het is een van de bekendste plekken in Hoi An en niet te missen als je hier bent. Ook, omdat het een vrij groot gebouw is!

#3 Ga naar een Bio Hoi aan de Hoi An Riverside

Hoi An Riverside is waar ’s avonds alle gezelligheid plaatsvindt. Ooit was het een belangrijke tussenstop voor buitenlandse handelaren tussen de 16e en 18e eeuw vanwege de ligging aan de oevers van de Thu Bon-rivier.

De waterkant is vooral bekend om zijn gezellige bars, bistro’s en restaurants, waar je kunt genieten van verse vis, een lekker biertje, cocktails, koffie en gebak, maar ook van lokale en internationale gerechten.

Er zijn tal van boten te huur bij de haven, die je kunt huren voor een dagje vissen of varen over de rustige rivier.

TIP ♥ – tijdens het jaarlijkse Hoi An Lantern Festival verlichten honderden kleurrijke, met de hand gemaakt lantaarns, de houten bruggen, veranda’s en ramen van winkelhuizenBoten in Hoi An
bezienswaardigheden Hoi An
Hoi An
Ties in Hoi An Vietnam

#4 Bezoek het museum

Als je iets meer over de geschiedenis en cultuur van deze stad wil leren moet je zeker het museum bezoeken. Het bevat relikwieën van meer dan 2.000 jaar oud. Het ligt in de buurt van Quan Am Pagoda en is een van de oudste gebouwen van Vietnam, gebouwd in 1653.

Er worden veel interessante dingen tentoongesteld zoals traditionele begrafenisrituelen, foto’s van lokale architectuur, keramiek, aardewerk, bronzen tempelklokken en gongs.

Het Hoi An Museum voor Geschiedenis en Cultuur ligt op 10 minuten lopen van de overdekte Japanse brug.

TIP ♥ – het is open van 8:00 uur tot 17:00 uur. Entree is inbegrepen bij de entree ticket voor Hoi An

#5 Bezoek de Japanese Covered Bridge

Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. De Japanse overdekte brug dateert uit de 18e eeuw en is een bijzonder bouwwerk. De brug heeft een lengte van 18 meter en is gebouwd door de Japanners die in Hoi An woonde om op die manier de Chinese wijk te bereiken aan de andere kant van het water.

De Japanse brug is de enige overdekte brug ter wereld met een boeddhistische tempel. In tegenstelling tot de meeste andere gebouwen in de oude stad, die zijn ingericht volgens flamboyante Chinese en Vietnamese bouwstijlen, heeft de brug een typisch Japans karakter behouden.

Het heeft ingetogen versieringen en verwijzingen naar de Japanse geschiedenis.

TIP ♥ – ga zo vroeg mogelijk. Het is er altijd vrij druk!

Hoi An

Japanse brug in Hoi AnDe bekende brug

#6 Neem een kookles

Hoi An staat niet alleen bekend om zijn de sfeervolle straatjes. Je hebt hier ook gevarieerde en uitstekende gerechten: een erfenis van de vele nationaliteiten die hier gewoond hebben, waaronder Japans, Chinees en Portugees. Bijna elke restaurant biedt kooklessen aan en we raden aan om het zeker eens te proberen!

Er zijn in de stad veel lessen te boeken. De een is net wat anders dan de ander. Als je een leuke tour is die van Thuan Tinh. Hier ga je eerst naar de bijzondere markt om ingrediënten te kopen.

Daarna stap je aan boord van een rivierboot en vaar je naar Thuan Tinh Island eiland in de buurt van de riviermonding.

Het laatste stukje loop je daar een kokosnoten bos en daar kook je in de openlucht de meest gevarieerde gerechten zoals loempia’s, knapperige pannenkoeken, biefstuk van noedels en klassieke pho.

TIP ♥ – de les kost $39 p.p. zie hoiancookingtour.com voor meer informatie.
heerlijk etenHmmm

#7 Huur een fiets

Auto’s en zelfs motorfietsen mogen niet in het centrum van Hoi An komen, dus een fiets is de beste manier om de stad en de omgeving te verkennen. De meeste accommodaties verhuren fietsen aan gasten. Fietsen door het centrum is leuk om te doen.

Het stadje is niet groot waardoor je in een dag makkelijk de belangrijkste plekken kunt bezoeken. Daarnaast kun je ook naar het strand fietsen.

Je kunt naast zelf fietsen ook verschillende fietstours boeken in Hoi An. Je kunt namelijk niet alleen goed fietsen in de stad zelf, maar ook het betoverende platteland en eilanden dicht bij de stad.

Mocht je de tijd hebben dan raden we je zeker aan om een dag een fiets te huren of een tour te boeken om de omgeving van de stad te verkennen. Je komt langs traditionele dorpen, groene rijstvelden en gammele drijvende bruggen.

TIP ♥ – wat Co van Kessel is in Bangkok, is Heaven&Earth in Hoi An. Super leuke fietstochten door de stad.
Fietsen in Hoi An

#8 Bezoek de Chuc Thanh Pagoda

De Chuc Thanh Pagoda werd gesticht door Monnik Minh Hai van Chine in 1454 en is daarmee de oudste boeddhistische pagode in Hoi An.

De tempel is een mix van Vietnamese en Chinese architectuur en herbergt een marmeren standbeeld van Guan Yin (Goddess of Mercy), gedetailleerde beelden, gelakte pilaren en 16 graftorens van eminente monniken.

De Chuc Thanh Pagoda wordt beschouwd als de geboorteplaats van de Thien Tam Te religie, waar antieke rituele objecten zoals een 200 jaar oude stenen gong, een houten gong in de vorm van een kar en verschillende klokken nog steeds in gebruik zijn.

#9 Verken de Fujian Assembly Hall

De 17e-eeuwse Fujian Assembly Hall is een van de grootste gebouwen in Hoi An. De hal is gebouwd als een sociale en heilige ruimte voor de Chinese gemeenschap van Hoi An.

Het beschikt over een enorme toegangspoort versierd met kleurrijke gravures van Chinees-mythologische figuren en een indrukwekkende binnenplaats.

Er komen hier niet alleen toeristen om de bijzondere entree te bekijken, maar ook locals. Zij komen hier om te bidden in de Fujian Assembly Hall wanneer ze geluk willen voor hun kinderen. Het ligt in het centrum van de stad dus is makkelijk te bezoeken.

TIP ♥ – het is open van 08:00 uur tot 17:00 uur

De Fujisan Hal

De Fukisan HalDe Fujisan Hall

#10 Bezoek de Night Market

Vlak bij het water en het centrum van de stad vind je een van de leukste nachtmarkten in Vietnam. Nu zijn Night Markets niet zo heel speciaal, maar die in Hoi An wel. Ten eerste zijn de straten ontzettend mooie verlicht met de bekende lantaarns en deze lantaarns verkopen ze ook in alle vormen, maten en kleuren.

Ze worden gemaakt van de beroemde Hoi An zijde en zijn bijna elke avond te zien.

Het is natuurlijk leuk om zo’n lantaarn als souvenir mee naar huis te nemen, maar de aanblik van duizenden verlichte lantaarns in het donker is al een reden om hier heen te gaan! Je kunt er uiteraard ook andere dingen kopen zoals souvenirs of heerlijke street food. De night market is zeker een must-see.

TIP ♥ – de markt is elke dag op de Nguyen Hoang Street van 17:00 uur tot 23:00 uur.

#11 Laat een pak maken!

Hoi An is al eeuwenlang belangrijk voor de textielhandel in Zuidoost-Azië, dus het is geen verrassing dat de straten van de stad vol zitten met kleermakers waar je elk kledingstuk of accessoire kunt laten maken en naar huis kunt laten sturen.

Veel winkels zijn al generaties lang open en produceren kleding van topkwaliteit.

De afgelopen jaren is er een explosie van kleermakers geweest dat de kwaliteit niet altijd ten goede komt. Ga altijd naar de kleermakers met de specifieke details (materiaal, pasvorm, stiksels, enz.).

Kijk ook rond voor de beste prijzen en wees nooit afhankelijk van de aanbevelingen van hotels of taxichauffeurs.

#12 Begin je dag goed met een heerlijke koffie!

De koffie in Vietnam is eigenlijk overal wel van top kwaliteit. In Hoi An vonden wij The Espresso Station eigenlijk per ongeluk. Het eerste kopje koffie smaakte direct naar meer. Het zit nogal verstopt tussen de kleding winkels, dus let goed op als je er naar op zoek gaat.

Een vriend uit het hostel nam ons mee naar dit café. Hier aten we eigenlijk 4 dagen lang ons ontbijt, zowel het ontbijt als de koffie is er heerlijk.

lampionnen op de marktDe bekende lampionnen op de markt

Hoi An Lantern Festival

Elke dag in hier is een feest, maar eens per maand is dit naar onze mening de mooiste stad van Vietnam en misschien wel heel Azië. Eén keer per maand wordt hier namelijk het Full Moon Festival georganiseerd. Op deze dag worden er overal lampionnen aangestoken op straat, in de hostels, bars en op de rivier die door de stad stroomt.

Tijdens dit festival wordt ’s-avonds de stad opgelicht door honderden lampionnen en bevindt je je in een waar sprookjesland. Een sfeervoller en romantischer beeld vindt je niet snel!

TIP ♥ – check de tabel hieronder voor data

Data 2020 Dag
8 januari 2020 Woensdag
7 februari 2020 Vrijdag
7 maart 2020 Zaterdag
6 april 2020 Maandag
6 mei 2020 Woensdag
5 juni 2020 Vrijdag
4 juli 2020 Zaterdag
3 augustus 2020 Maandag
1 september 2020 Dinsdag
30 september 2020 Woensdag
30 oktober 2020 Vrijdag
28 november 2020 Zaterdag
27 december 2020 Zondag

Stranden Hoi An

Naast de mooie binnenstad heeft Hoi An nog meer moois te bieden. De stad ligt namelijk dicht bij zee en heeft meerdere mooie stranden waar je bij kunt komen van alle indrukken.

De stranden zijn makkelijk te bereiken met de fiets of brommer en behoren tot de mooiste stranden van Vietnam. Mocht je tijd hebben voor enige ontspanning dan is één van deze stranden zeker een aanrader.

Cua Dai Beach

Een van de beste stranden van Hoi An is Cua Dai Beach. Het aantrekkelijke is dat het met 3 kilometer een erg lang strand is. Hierdoor is er voldoende ruimte en dus voor iedereen een ruime plek om te relaxen.

Doordat Cua Dai relatief rustig is, kun je hier perfect bijkomen van een lange (rond)reis. Daarnaast is het erg goed te bereiken vanuit Hoi An omdat het op maar 5 kilometer van de stad ligt.

Je kunt met zowel de taxi als de fiets makkelijk op het strand komen.

TIP ♥ – lees meer over dit strand op de pagina Cua Dai

An Bang Beach

In plaats van Cua Dai kun je ook naar An Bang, zeker als je wat rust wil hebben en weg wil van hordes toeristen. Iets ten noorden van Cua Dai ligt An Bang.

Dit strand heeft uitgestrekte ongerepte witte zandstranden en restaurants aan het strand. Bezoekers kunnen er zelfs voor kiezen om in een strandvilla te verblijven.

Festival in VietnamHet festival

Cua DaiCua Dai Beach

Hoe kom je er

Als je naar Vietnam reist, is de kans groot dat je in Hanoi of Ho Chi Minh City landt. Waar je land is geheel afhankelijk van waar je je reis door Vietnam begint.

Er is geen (internationaal) vliegveld in Hoi An dus rechtstreeks vliegen zit er niet in. Gelukkig is het vanaf zowel Ho Chi Minh als Hanoi makkelijk om richting Hoi An te reizen. Hieronder de makkelijkste opties.

Met het vliegtuig

Er is geen vliegveld in Hoi An maar wel in Danang. Deze stad ligt op 45 minuten rijden van Hoi An en hier landen dagelijks vliegtuigen uit Hanoi en Ho Chi Minh evenals enkele internationale vluchten.

Een enkeltje Hanoi –> Danang kost zo’n €45. Een enkeltje Ho Chi Minh City –> Danang kost zo’n €40. Danang wordt vaak aangegeven als Danang.

TIP ♥ – boek je binnenlandse vluchten bij Skyscanner

Met de bus

Alle bussen naar het noorden of zuiden stoppen niet in Hoi An omdat de snelweg 10 kilometer van de stad ligt. Als je met de lokale bus gaat, kun je naar Vinh Dien gaan en vanaf daar naar doorreizen. Het is makkelijker om een open-bus-ticket te kopen.

Er gaan elke dag bussen tussen belangrijke plekken richting Hoi An. Vanaf Hue is het 4 uur ($5), vanaf Nha Trang 12 uur ($10/$17).

Met de brommer

Het is geen geheim dat wij fan zijn van het brommer rijden in Vietnam. We hebben het hele land door gereden. Je kunt dan ook vrij eenvoudig met de brommer naar dit stadje rijden. Je hoeft alleen Highway 1 te volgen en bij Hoi An af te slaan.

Rij de Hai Van Pass tussen Hoi An en Hue, een aanrader (zie de foto hieronder).

TIP ♥ – lees al onze tips over brommer rijden op de pagina Brommer Rijden Vietnam

Hai Van Pass

Hai Vann bergpas VietnamDe mooiste bergpas van Vietnam, de Hai Van Pass

Overnachten in Hoi An

Qua overnachten heb je verschillende mogelijkheden. Accommodatie vind je hier werkelijk in alle soorten en maten. Of je nu op zoek bent naar fancy drie sterren hotels of lowbudget guesthouses, alles is aanwezig.

Welke accommodatie geschikt is voor jou, weet je zelf het beste. Waar ik je wel mee kan helpen is het aangeven welke regio’s het beste zijn om te overnachten.

Old Town

Als ik je advies mag geven, raad ik je Old Town aan. Dit is het historische centrum van Hoi An. Hier vind je de meeste, beste en meest gezellige accommodatie. Daarnaast zit je het dichts bij alle bezienswaardigheden.

Er komen hier geen auto’s en brommers en je kunt alles lopend doen. Ideaal dus! Daarnaast vind je hier ook de beste restaurants, winkeltjes en bars.

Cua Dai en An Bang

Je kunt er ook voor kiezen om aan het strand te overnachten. Direct aan het strand vind je de beste accommodaties en het is heerlijk wakker worden met het geluid van de zee. Enige nadeel is dat je verder van de bezienswaardigheden zit en er ’s avonds iets minder te beleven is.

Quảng Nam

Quảng Nam behoort eigenlijk tot het oude deel van Hoi An, maar is het eilandje aan de andere kant van de bekende Bridge of Lights. Ook hier vind je veel goede accommodatie. Voordeel is dat het hier iets rustiger is.

Voor zover dat mogelijk is in Hoi An.

Enkele goede accommodaties zijn:

 • Hoang Trinh Hotel  een gezellig hostel met veel groen en moderne, grote en schone kamers  Bekijken
 • Ha An Hotel een prachtig hotel omringd door een mooie groene tuin. Op 10 minuten van het centrum  Bekijken

TIP ♥ – bekijk hier ons overzicht met de beste accommdoties in Hoi An

Leuke plekken om te eten

Een van de voordelen van de vele toeristen is dat je hier heel veel goede restaurants vindt. Je kunt op elke hoek van de straat heerlijk eten. Alles is te krijgen. Street food, Westerse maaltijden of lokale Vietnamese maaltijden.

Maar wat zijn de leukste plekken om te eten?

Wij delen ze hier.

Miss Ly Cafeteria

Miss Ly Cafeteria is een begrip in Hoi An. Ze kookt heerlijk lokaal eten. Je vindt haar restaurant(je), want zo groot is het niet, midden in het centrum van de stad. Hou er rekening mee dat het druk kan zijjn.

Brother’s Café

Sjoerd en ik (Ties) maakte samen onze eerste verre reis. Tijdens die reis kwamen we ook in Hoi An. Toen we het Brother’s Café zagen móesten we, als broers, natuurlijk even binnen kijken. Je zit er lekker aan het water!

Mango Mango

Vooral bekend om de locatie aan het water. Het ligt niet in het centrum, maar aan de ‘andere kant’ van de rivier. Ze serveren hier van alles. ook Westers eten.

Streets Restaurant Café

Streets Restaurant Café is een bijzonder café. Niet zozeer om het eten, maar meer vanwege het initiatief. Het onderwijst namelijk straatkinderen en ze leren hier koken. Wat ze verdienen in het restaurant gaat naar de kinderen. Mooi initiatief.

Hoi An VietnamChilling

Beste reistijd

Je kan Hoi An het beste bezoeken in de maanden januari tot en met maart. Je zit dan (als het goed is) vlak na het regenseizoen, waardoor er minder tot weinig regen zal vallen en de natuur is op zijn mooist.

Daarnaast is het de minst warme tijd van het jaar, je kunt dus lekker op het strand liggen zonder je zorgen te maken over uitdroging en zonnesteken :).

In de maanden april tot en met juli stijgen de temperaturen hard en tot boven de 30 graden. Je kunt Hoi An dan nog prima bezoeken, maar hou er rekening mee dat het bijzonder warm kan worden overdag.
beste reistijd Hoi An

Locatie

0 gedachten over “Hoi An”

 1. hahah super grappig! Toevallig waren wij ook bij The Espresso station terecht gekomen. Helaas niet ontbeten maar wel heerlijke koffie gedronken inderdaad 🙂

 2. Hoi!
  Ik zie de data van het Full Moon Festival in 2017 wel staan, maar weten jullie die voor 2018 ook?
  Ik ben in juli in Vietnam ;).
  Hoor het graag!
  Groetjes,
  Yvonne

 3. Wij zitten nu 5 nov 2017 in Hoi An in het uitloopje van de tyfoon die over het zuiden raast. De straten zijn ondergelopen. Waar kunnen we nu het beste naar toe voor een zon en strand gevoel?
  Hartelijke groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven