Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Backpacken Nepal

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 5

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Backpacken in Nepal komt overeen met backpacken in het land van de Himalaya, de sherpa’s, bijzondere kloosters, cultuur en de nog mooiere natuur. Nepal is een land van uiterste. Het land is pas sinds de jaren ’50 open voor toerisme en sindsdien heeft Nepal een enorme aantrekkingskracht op mensen die op zoek zijn naar cultuur en avontuur. Nepal ligt ingeklemd tussen India en Tibet waardoor het een uniek landschap heeft. Vooral geschikt voor uitdagende outdoor activiteiten. Backpacken in Nepal geeft je alle vrijheid om dit bijzondere land te ontdekken.

Waarom je moet backpacken in Nepal

Nepal is een uniek land. Het is nooit een kolonie geweest wat in Zuid-Oost Azië bijzonder is. Hierdoor heeft Nepal zijn eigen identiteit behouden met eeuwenoude tradities en een bijzondere cultuur die nog steeds stand houd.

Nepal heeft een magisch landschap met de hoogste bergen ter wereld, grasvlaktes en tropische bossen. De vriendelijke en nieuwsgierige mensen zijn een leuk gezelschap tijdens je reis. Degene die op zoek zijn naar zowel een culturele als actieve reis kunnen zich in Nepal prima vermaken. Het backpacken in Nepal is de ultieme manier om het land te verkennen.

KOSTEN

Wat je uit geeft tijdens het backpacken Nepal ligt aan je eigen reisstijl. Zo slaapt de een liever in een tweepersoonskamer in een hotel voor €20 per nacht. terwijl de ander genoegen neemt met een dorm voor €4 per nacht.

Je kunt het dus zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Wij gaven  zo’n €35 per persoon per dag uit.  En wij zijn geen low-budget backpackers.

Reken op minimaal €35 tot €35 per persoon per dag. Als je iets meer luxe wil reken dan op zo’n €45 per dag.

We slapen vaak in een tweepersoonskamer in een hostel, eten soms een keer een westerse maaltijd en nemen wel eens een biertje in plaats van een watertje. Dat betekent dat het goedkoper kan, ook als je wat minder betaalde bezienswaardigheden doet.

TIP ♥ – benieuwd naar hoeveel wij bijvoorbeeld aan accommodatie, vervoer en bezienswaardigheden kwijt waren? Check dan onze pagina Budget Nepal

Budget Nepal

De kosten per dag

BESTE REISTIJD

De beste reistijd voor Nepal heeft niet zozeer te maken met het beste weer, maar met de beste tijd om te hiken. Veel reizigers komen hier namelijk om te hiken. Het laagseizoen, ook wel het regenseizoen loopt van juni t/m september. Het tussenseizoen van maart t/m april en het hoogseizoen van oktober t/m november.

Bergbeklimmen

Een groot deel van de reizigers komt naar Nepal voor de bergen om hier te hiken. De beste reistijd Nepal wordt ook vaak geassocieerd met het klimseizoen. Het piekseizoen voor hiken is rond de herfst tijdens de maanden september tot eind november. 

In die maanden is het vaak helder en droog en niet te koud. Doordat veel vervuiling en stof (en veel insecten) door de regen zijn weggespoeld, zijn de bergen op hun meest mooist, met het meest zicht.

Regenseizoen

Het regenseizoen begint meestal rond juni en eindigt rond september. De timing van het regenseizoen kan per jaar met een paar weken verschillen. Het grote voordeel van het regenseizoen is dat de velden komen en groene valleien weer tot leven komen.

Beste reistijd Nepal

Beste reistijd Nepal

HANDIGE WEETJES

Je weet nu een beetje wat het backpacken in Nepal kost, wanneer je moet gaan en wat je zeker moet zien. Er zijn echter nog wel een aantal dingen die handig zijn om te weten voordat je gaat. Hieronder wat tips waarvan wij denken dat ze bruikbaar zijn tijdens het backpacken in Nepal.

Visum

Alle Nederlanders hebben een visum nodig om Nepal te bezoeken. De meeste kiezen voor een toeristenvisum. Je hebt daarvoor een geldig Nederlands paspoort nodig. Je dient er ook voor te betalen. Er zijn verschillende soorten visums;

 • 1 dag – $5
 • 15 dagen – $25
 • 30 dagen – $40
 • 90 dagen – $100

TIP ♥ – meer info hierover vind je op de pagina Visum Nepal.

Tickets

Een retourtje Kathmandu kost je zo’n €560 per persoon. Dat is uiteraard wel in de ‘gunstige’ maanden. Zodra je een ticket zoekt in onze zomermaanden (juni tot en met augustus) wordt het al een stuk duurder. Een ticket kost dan makkelijk €730.

Vervoer

Het vervoer in Nepal is goed geregeld, hoewel het natuurlijk wel Azië blijft. De afstanden zijn niet zo heel groot waardoor je veel met een taxi kunt doen. De langere afstanden worden vaak afgelegd met de bus. Dit kan met de lokale bus tussen de lokale bevolking (en dat is een aanrader!) of met de duurdere toeristenbussen.Er rijden ook veel minivans. Je reist met minivans als je een tour boekt bij een touroperator.

TIP ♥ – meer info vind je op Vervoer Nepal.

Inentingen en reisverzekering

Voor een bezoek aan Nepal heb je geen verplichte inentingen nodig. Het enige dat verplicht is, is een vaccinatie tegen gele koorts wanneer je zeven dagen voordat je Nepal binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Die kans is vrij klein. Er worden wel andere vaccinaties aangereden.

TIP ♥ – hierover lees je alles op de pagina Inentingen Nepal.

Hoeveel weken moet je hier zijn?

Dat kan verschillen. Het minimum is twee weken. Ga je korter dan moet je heel erg gehaast reizen om dingen te kunnen zien. Wij waren er zelf 3 weken en dat is een mooie periode. Je kunt er ook makkelijk langer blijven als je alles wil zien. In vier weken konden wij rustig reizen en de meest bezienswaardigheden bezoeken.

HIGHLIGHTS

1. Kathmandu

Tijdens het backpacken Nepal ontkom je niet aan Kathmandu. Het is de hoofdstad van Nepal. Samen met de oude koningssteden Bhaktapur en Patan ligt het in de Kathmanduvallei. Eigenlijk kun je Kathmandu, Bhaktapur en Patan beschouwen als één stad zo dicht bij elkaar dat het ligt. Kathmandu staat vol met schitterende gebouwen.

Helaas is een groot deel daarvan verwoest tijdens de aardbeving 2015.

Het is vaak het beginpunt van je reis. En hoewel veel mensen naar Nepal komen voor hiken, klimmen of andere outdoor activiteiten is Kathmandu zeker het bezoeken waard. Plan minimaal 2 dagen in om alles te bekijken.

TIP ♥ – lees hier meer over Kathmandu

Kathmandu

2.Pokhara

Pokhara is na Kathmandu de tweede stad van Nepal en misschien wel de stad in de mooiste omgeving. Deze stad ligt namelijk aan de voet van het bekende Annapurna gebied. Door deze prachtige ligging is het een van de populairste steden van Nepal.

Waarschijnlijk heb je wel eens foto’s gezien van Nepal? De gekleurde bootjes die je vaak ziet op reisfoto’s liggen bij het Phewameer.

Pokhara is het begin- en eindpunt van veel hikes die je in de omgeving kunt maken. Met het schitterende uitzicht op de bergen kan je heerlijk bijkomen van de wandelingen in het gebied. Met helder weer heb je zelfs uitzicht op de bergen van Annapurna.

De bekendste en meest opvallende is de Machhapuchhre.

TIP ♥ – lees hier meer over de Pokhara

Pokhara

3. Chitwan National Park

Van alle parken in Nepal is het Chitwan National Park misschien wel de bekendste. In totaal is het park zo’n 932 km2 groot. Het is DE plek om wilde dieren te spotten in Nepal. In het park leeft de bedreigde één hoornige Indiase neushoorn.

Daarnaast lopen hier ook tijgers, olifanten, beren, herten, luipaarden en zelfs dolfijnen! Wie heel erg veel geluk heeft kan zelfs een Bengaalse tijger spotten hoewel die kans extreem klein is.

Het park staat vol met bossen, moerassen en grote graslandschappen. Het staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Neem je camera mee want je zult genoeg prachtige dingen zien!

TIP ♥ – lees hier meer over de Chitwan National Park

Chitwan National Park

4.Mount Everest

Als je gaat backpacken Nepal mag een bezoek aan ‘s werelds bekendste berg natuurlijk niet ontbreken. De Mount Everest is het bekendste wapenfeit dat Nepal te bieden heeft. Met 8.848 meter hoog is het de hoogste berg ter wereld.

De meeste reizigers komen niet eens in de buurt van de top (alleen al omdat het $30.000 tot $45.000 kost), maar het uitzicht op de berg zelf is al adembenemend.

In theorie zou je Mount Everest Bascecamp kunnen bezoeken, op een kleine 5.000 meter hoogte. Dit is voor niet professionele bergbeklimmers nog enigszins te doen hoewel veel mensen het kamp niet eens halen, geveild door hoogteziekte, sneeuwstormen, ijzige temperaturen of harde wind.

TIP ♥ – lees hier meer over de Mount Everest

Base camp

5.Annapurna

Na de Mount Everest is het Annapurna gebied het bekendste gebied in Nepal. Het maakt deel uit van het Himalaya gebergte en herbergt de 8.091 meter hoge berg Annapurna I. Naast deze gigant liggen hier nog 13  bergen die boven de 7.000 meter liggen en 16 die boven de 6.000 meter liggen.

Mocht je dus een bergje willen beklimmen is dit THE place to be!

Binnen in het National Park waar dit gebied in ligt, vindt je het bekende Annapurna Circuit. Deze bekende trek is zo populair omdat het redelijk eenvoudig te beklimmen is en je niet perse een gids nodig hebt.

Je vindt onderweg veel dorpjes waardoor je overal kan uitrusten. Daarnaast lopen er, zeker in de zomermaanden, nog heel veel ander wandelaars.

TIP ♥ – lees hier meer over Annapurna

6.Kathmanduvallei

Als je gaat backpacken Nepal is de Kathmanduvallei een verplichte stop. Dit is het hart van Nepal. Het is de plek waar oude koninkrijken gevormd werden en waar de Nepalese tradities en cultuur ontstaan zijn. Een hele belangrijk plek voor veel Nepalezen.

Het is niet voor niet dat veel mensen zeggen dat de Kathmanduvallei symbool staat voor Nepal.

In de vallei, die op 1.200 meter hoogte ligt, vind je de steden Bhakatpur, Patan en Kathmandu. Er is dus genoeg te zien. En om maar aan te geven hoe belangrijk deze plek is; er zijn zeven UNESCO Werelderfgoed plekken in en rondom de vallei.

TIP ♥ – lees hier meer over de Kathmanduvallei

Kathmandu Vallei

7. Bhaktapur

Bhaktapur is een van de steden in de Kathmanduvallei. Het ligt op 45 minuten rijden van Kathmandu. Eigenlijk kan heel deze region gezien worden als één stad. Bhaktapur staat bekend als de mooiste en best onderhouden stad als het gaat om culturele waarde.

De stad heeft veel bezienswaardigheden, zoals tempeltjes, monumenten en pleinen. Helaas is er veel verwoest door de aardbeving in 2015.

In tegenstelling tot de hoofdstad vindt je in Bhaktapur bijna geen verkeer in het stadscentrum waardoor je hier prima kunt rondlopen. Bhaktapur is echter wel een levendige stad met eeuwenoude tradities.

TIP ♥ – lees hier meer over Bhaktapur

Bhaktapur

Meer lezen over Nepal?

5 comments

 1. Nadia

  Hallo, Ik ben erg benieuwd of je ook ervaring hebt met Nepal tijdens het regenseizoen. Ivm school zitten we vast aan de bijbehorende vakanties en die vallen nou net in het regenseizoen. Is het vergelijkbaar met Thailand bijvoorbeeld? een fikse bui per dag?
  Groetjes, Nadia

 2. Jetty

  Is het goed mogelijk om veganistisch te eten in Nepal? En hoe zijn de temperaturen?

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Jetty,

   Vega eten is prima mogelijk. Veel mensen in Nepal zijn Boeddhistisch en eten vega.
   De temperaturen verschillen per seizoen. Over het algemeen is het er lekker aangenaam. Zie daarvoor meer op onze Beste Reistijd Nepal pagina.

   Groeten,
   Sjoerd

 3. fred

  is er in nepal methyl alcohol of denatured alcohol te koop voor onze camping brander ?

  1. Sjoerd

   Hoi Fred,

   Er zijn in Kathmandu een hoop winkels ingericht op mensen die gaan kamperen en hiken. Ik vermoed dat alcohol daar ook te koop is.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU