Backpacken Midden Amerika

Backpacken in Midden Amerika is steeds populairder aan het worden. Mensen die er al geweest zijn roepen in koor dat je absoluut moet gaan. En terecht. Je kunt er zoveel verschillende dingen doen of zien. Je kunt richting de prachtige Chichén Itzá nabij Yucatan of de beroemde stranden van Belize, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Daarnaast biedt backpacken Midden Amerika heel veel vrijheid om je eigen keuzes te maken omdat je niet vast zit aan het schema van een georganiseerde (rond)reis. Het is een manier van reizen die vooral populair is onder jongeren. Doordat veel landen relatief goedkoop zijn is backpacken door Midden Amerika ook nog eens voordelig.

Backpacken Midden Amerika

Dat backpacken Midden Amerika de laatste jaren zo populair is geworden is, wat ons betreft, niet vreemd. Er zijn verschillende redenen voor deze toename in populariteit. Het continent is heel divers. Je vindt er prachtige steden en tempels, maar ook adembenemend mooie natuur en een vriendelijke bevolking.

Backpacken staat voor het ultieme gevoel van vrijheid. Dat betekent dat je vaak niet of weinig van tevoren plant. Toch kan het handig zijn om je een beetje in te lezen. Op deze pagina geven wij je tips voor backpacken Midden Amerika zodat jij de ultieme backpack reis kunt maken.

Waarom Backpacken Midden Amerika

Natuurlijk staat voor iedereen een ander doel voorop als hij of zij gaat backpacken in Midden Amerika. De één zoekt naar de mooiste stranden, waar de ander juist op zoek is naar mooie wandelingen.

Iedere backpacker heeft andere wensen op reis, maar één ding hebben ze vaak allemaal gemeen. Ze zoeken dat ultieme gevoel van vrijheid. De belangrijkste reden voor veel mensen om te gaan backpacken in Midden Amerika is de vrijheid die ze ervaren.

De vrijheid

Ometepe

Tijdens het backpacken in Midden Amerika ervaar je vrijheid. En dat is heerlijk! Je hebt geen druk van verplichtingen, je werk of van je vrienden en familie. Elke dag is een nieuw avontuur en jij bent diegene die bepaalt wat er gebeurt, niemand anders. Of je nu alleen gaat, met vrienden of je partner. Het belooft een onvergetelijk avontuur te worden.

De cultuur

Santiago de Cuba

In Midden-Amerika vind je de meest indrukwekkende tempels, kerken en tradities. Je hebt bekende bouwwerken. Maar je hebt ook minder bekende kerken die het bezoeken zeker waard zijn. En naast deze gebouwen vind je in Midden Amerika ook tradities en rituelen die al eeuwen stand houden en een bijzondere indruk op je zullen achterlaten.

De natuur

Valle de Vinales

De natuur in Midden-Amerika is in één woord overweldigend. Er zijn weinig plekken waar je zoveel prachtige bestemmingen vindt als hier. Regenwouden die niet lijken te eindigen, gigantische watervallen, stranden die tot aan de horizon uitstreken en hoge bergen.

Makkelijk reizen

Corcovado National Park

Reizen in Midden Amerika lijkt een uitdaging, maar in de praktijk is het gemakkelijker dan het lijkt. Je kunt een ticket boeken en vanaf daar je reis verder plannen. En vaak is het reizen erg goedkoop. Zo kost een busticket soms niet meer dan een paar euro. Lekker goedkoop reizen!

Veelzijdigheid

Lake Atitlan

Een van de redenen om voor Midden Amerika te kiezen is de veelzijdigheid. Je hebt hier namelijk van alles. Je kunt door tropische regenwouden wandelen, op witte stranden relaxen in Belize, met een bootje over het Panama kanaal cruisen of bouwwerken bewonderen in Mexico. Het is hier allemaal mogelijk.

Goedkoop

San Juan del Sur

Reizen of backpacken in Midden Amerika kan goedkoper dan menigeen denkt. Met een budget van €1350,- per maand kun je eten, slapen, bezienswaardigheden bezoeken en vervoer regelen. Het kan natuurlijk ook duurder of goedkoper, maar dat ligt helemaal aan jezelf. Duur hoeft het in ieder geval niet te zijn 🙂

Kosten backpacken Midden Amerika

Vaak is het zo dat reizen in Midden Amerika goedkoper is dan een reis door Europa of Oceanië. Zo is het goedkoper dan bijvoorbeeld backpacken in Australië. Maar het is niet altijd even goedkoop als dat men denkt.

Sommige landen zijn nu eenmaal duurder dan andere. Uiteraard zijn je uiteindelijke kosten ook afhankelijk van jouw wensen en jouw leefpatroon.

Het backpacken Midden Amerika hoeft echter niet duur te zijn. Eet je in dure restaurants en slaap je liever in 4 sterren hotels? Dan vallen je kosten voor het backpacken waarschijnlijk hoger uit dan wanneer je in hostels slaapt en langs de weg eet.

Allemaal dingen die van invloed zijn op je budget. Kijk voor meer informatie over de kosten ook eens bij de Reisinformatie pagina per land.

TIP € – reken op zo’n €40 tot €50 per dag. Hierdoor kom je op ongeveer €1200 tot €1.500 per maand.

Creditcard

Wij raden mensen altijd aan om een creditcard mee te nemen op reis. Het maakt het boeken van tickets of overnachtingen een stuk eenvoudiger. In veel gevallen ben je ook nog eens verzekerd als je iets koopt met je creditcard.

Daarnaast kan je praktisch overal terecht met je Creditcard, iets wat niet altijd zo is voor je pinpas.

Pinpas

Zorg er voor dat, of je nu wel of niet een creditcard meeneemt, je pinpas buiten Europa werkt. Banken zetten dit automatisch uit. Het is vaak makkelijk en snel online te regelen. Helaas vergeten sommige dit nog wel eens en je zal dan ook niet de eerste zijn die in het buitenland niet kan pinnen.

Managua

Vliegtickets Midden-Amerika

Je begint je backpack reis meestal met het kopen van je vliegticket. Er zijn tegenwoordig meer dan genoeg websites waar je zelf je ticket naar Midden-Amerika kunt boeken. Steden als Havana (al vanaf €488,-) of Cancun (al vanaf 395,-) zijn de meest goedkope opties. Dit zijn wel vaak retourtjes, en dat is voor een backpackreis niet altijd handig.

Open ticket

Het is daarom aan te raden om ook te kijken voor een open ticket. Deze zijn misschien iets duurder dan een retour ticket, maar je hebt wel meer mogelijkheden. Zo kun je data (en soms vertreksteden) tussentijds aanpassen als je dit (ruim) van te voren aangeeft.

Hierdoor heb je wel de zekerheid van een ticket, maar niet de last dat je vast zit aan een bepaalde datum van vertrek. Wij schreven ook een apart artikel over het boeken van een vliegticket, lees dit ook eens voor wat meer tips.

TIP ♥ – Boek HIER de goedkoopste vliegtickets naar Midden Amerika!

Welke landen in Midden-Amerika?

Welke landen moet je kiezen tijdens het backpacken in Midden Amerika ? Dat is een lastige vraag die wij vaak krijgen. Gelukkig is er keus genoeg. In Mexico kan je natuurlijk heerlijk feesten en aan het strand liggen.

Zoek je meer cultuur en rust is het aan te raden om naar landen als Cuba of Costa Rica af te reizen.

Zo zijn er genoeg mogelijkheden en is er voor ieder soort backpacker wel iets te vinden. Je kunt ook meerder landen bezoeken. Zo zijn landen als PanamaCosta Rica en Nicaragua goed te combineren. Of Mexico, Guatemala en Belize.

Wat je ook zoekt in jouw reis, de kans is groot dat je het vindt tijdens het backpacken in Midden Amerika.

Caye Caulker

Heb ik een visum nodig?

In de meeste gevallen heb je geen visum nodig voor het backpacken in Midden Amerika. Het enige land waar je een visum voor nodig hebt is Cuba. In de overige landen krijg je in de meeste gevallen een visum bij aankomst dat geldig is voor 90 dagen.

Uiteraard kunnen situaties of de regelgeving in landen veranderen. Hou daarom altijd goed in de gaten of je een visum nodig hebt voor de landen die jij wilt bezoeken. Op de landenpagina’s vind je uitgebreide informatie wat betreft visum benodigdheden.

Corn Islands

Voorbereiding backpacken Midden Amerika

Is het nodig je goed voor te bereiding op het backpacken Midden Amerika? Wij denken van wel. Het continent is minder eenvoudig te bereizen dan bijvoorbeeld Azië. De voorbereiding start eigenlijk al als je een keuze gaat maken van de landen die je wil bezoeken of de bezienswaardigheden die je wilt zien.

Als je eenmaal weet wat je wil zien kan je op internet gaan speuren welke landen of plaatsen aan jouw wensen voldoen.

Plannen of niet?

Daarnaast is het handig om voor jezelf vast te leggen of je alles van tevoren gaat plannen of dat je liever op de bonnefooi vertrekt. Helaas zijn niet alle landen geschikt voor een ongeplande reis.

Maak daarom als voorbereiding in ieder geval een lijstje met landen die je graag wil bezoeken en wat je nodig hebt om deze landen te bezoeken. Denk daarbij aan de volgende punten:

 • Wat kost een reis door deze landen?
 • Heb ik een visum nodig voor een van deze landen?
 • Wat is de beste reistijd voor deze landen?
 • Spreken ze er ook engels? (Omdat de voertaal voornamelijk Spaans is kan het handig zijn om een taalcursus te doen of een woordenboekje mee te nemen. )
 • Waar moet ik nog meer rekening mee houden qua cultuur.

Veilig backpacken in Midden-Amerika

Is het veilig in Midden Amerika? Die vraag krijgen we met enige regelmaat. Midden en Zuid-Amerika hebben een ‘slecht’ imago wat reizen betreft. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd even terecht is. Vaak hoor je alleen de slechte verhalen.

Een reis door Midden Amerika is misschien wat avontuurlijker dan een weekend Brugge, maar dat wil niet zeggen dat je niet naar Midden Amerika kan. Vaak is logisch nadenken je gezonde verstand gebruiken meer dan voldoende om veilig op pad te kunnen.  Een aantal tips om je reis wat veiliger te maken zijn:

 • Gebruik in grote steden alleen gerenommeerde taxi bedrijven
 • Wees voorzichtig met wilde dieren (logisch)
 • Kies niet altijd de goedkoopste bus. Zeker tijdens nachtelijke ritten is een iets duurdere busmaatschappij vaak veiliger.
 • Leer een paar woorden Spaans, zo kan je beter communiceren en voorkom je misverstanden of oplichting
 • Gedraag je in grote steden altijd zelfverzekerd en zorg dat je de weg weet (of doe alsof). Gedesoriënteerde toeristen zijn vaak slachtoffer van oplichting of berovingen.
 • Blijf uit de buurt van drugs (logisch)
 • Blijf onder de mensen in grote steden
 • Neem het minimale mee als je op pad gaat en draag dure horloges, kettingen of telefoons onder je kleding of bewaar ze in je tas.
 • Neem een fake portemonnee mee
 • Zorg voor een goede reisverzekering

De lijst lijkt lang maar laat je vooral niet afschrikken. Tegenover elke slechte ervaring staan minimaal 10 goede, alleen hoor of onthoud je die minder snel. Daarnaast geld het bovenstaande vooral voor sommige grote steden. Er zijn bepaalde plekken die gevaarlijker zijn dan andere en waar je beter op je hoede moet zijn. Voor de rest is je gezonde boeren verstand meer dan voldoende.

Grand Plaza Tikal

Benodigdheden Backpacken Midden-Amerika

Het mag duidelijk zijn dat wanneer je gaat backpacken in Midden-Amerika je hier een aantal spullen voor nodig zal hebben. Uiteraard is er een hele lijst te maken met spullen die je mee zou moeten / kunnen meenemen op reis.

Gelukkig is alles te koop maar teveel spullen meezeulen is niet handig en daarnaast zonde van het geld. Alles wat je bespaart kan je later tijdens het reizen weer uitgeven. Denk daarom goed na over wat je echt nodig hebt tijdens je reis. Hieronder een lijstje met benodigdheden waarvan wij denken dat ze niet mogen ontbreken:

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen die voor deze lijst in aanmerking kunnen komen.  Wat ons betreft zijn dit echter de belangrijkste die niet mogen ontbreken in je backpack. Check deze pagina voor een uitgebreide Inpaklijst

Wat is de beste reistijd Midden Amerika?

De beste reistijd om in Midden-Amerika te reizen is niet zo makkelijk te bepalen omdat dat het per land verschillend is. In een aantal landen kan de temperatuur in (hun) zomer zelfs stijgen tot boven de 45 graden Celsius. Niet echt lekker weer om in te reizen.

Hier dient dus rekening mee gehouden te worden. Overigens is Midden Amerika relatief klein en de meeste landen hebben allemaal ongeveer dezelfde seizoenen. De meeste landen lopen ongeveer gelijk met onze winter qua beste reistijd.

Voor een beter beeld van de beste reistijd per land verwijzen we je graag naar onze landen pagina’s waar meer informatie te vinden is over de beste reistijd.

Vervolg je backpackreis!

Reistips Midden Amerika

Reisinfo

Lees al onze reistips over het backpacken en reizen in Midden-Amerika en ga goed voorbereid op weg. Zo voorkom je onaangename verrassingen tijdens je reis!

Een backpack kopen

Backpacken

Als je gaat backpacken heb je natuurlijk ook een backpack nodig. Check daarom onze pagina waar we nuttige tips en informatie geven over het kopen van een goede backpack!

Verzekering Midden Amerika

Vaak wordt er bezuinigd op een reisverzekering. Heel slim is dit niet, want een goede reisverzekering is essentieel op reis. Er kan altijd wat gebeuren. Check daarom onze tips!

Inspiratie voor backpacken in Midden Amerika

  Meer lezen over Backpacken Midden Amerika?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven