Backpacken Laos

Laos laat zich gelden met één van de meest ongerepte landschappen in Zuidoost-Azië, een cultuur die nog grotendeels intact is en de meest relaxte mensen op deze aardbol. Samen met Cambodja en Vietnam is Laos een land wat veel backpackers bezoeken in één reis. Laos is een heerlijk land om in backpacken! Het grootste voordeel van backpacken Laos is dat je alle vrijheid hebt om dit schitterende land te ontdekken.

11 tips voor backpacken in Laos

Relax. Dat is het beste woord om Laos te omschrijven. Het is een oase van rust vergeleken met landen als Thailand of Vietnam. Laos is jarenlang afgesloten geweest door oorlogen en ongeregeldheden. Die tijd is achter de rug. Laos is populair en dat is logisch want het is aan magisch mooi land. Het land ontwikkeld zich snel maar behoudt gelukkig zijn unieke karakter, mede door de vriendelijke mensen.

 1. Vlieg naar Bangkok
 2. Bepaal je eigen route
 3. Reis in deze maanden
 4. Bezoek niet alleen bekende highlights
 5. Dit kost backpacken in Laos
 6. Dit zijn de leukste hostels in Laos
 7. Hoe zit het met veiligheid in Laos
 8. Probeer het openbaar vervoer
 9. Hou rekening met de cultuur
 10. Regel je visum op tijd
 11. Plan minimaal 3 weken

#1 Vlieg naar Bangkok

De hoofdstad van Laos is Vientiane. Daar kun je vanaf Amsterdam niet direct heen vliegen. Je zult altijd ergens een tussenstop moeten maken. Je kunt echter wel tickets boeken naar Vientiane, maar of dat handig is valt te betwijfelen. Vientiane is namelijk een dure bestemming om op te vliegen. Zeker als je dat vergelijkt met omliggende landen.

Omdat er vaker op Bangkok wordt gevlogen zijn de tickets naar Bangkok goedkoper dan vliegtickets naar Laos. Daarnaast kost een vliegticket van Bangkok naar Vientiane vaak niet meer dan €50 tot €100. Het kan in sommige gevallen dus goedkoper zijn om eerst naar Bangkok te vliegen, daar een nachtje te overnachten om de volgende dag naar Laos te vliegen.

TIP ♥ – wil je rechtstreeks naar Laos vliegen? Bekijk dan onze vliegtickets Laos pagina’s voor tips en trick over het vinden van het goedkoopste ticket.

Luang Prabang
Luang Prabang gezien vanaf Mount Phou si

#2 Bepaal je eigen route

Een van de meest gestelde vragen over backpacken in Laos is wat de beste route is. Wij krijgen veel vragen over volgeplande routes en schema’s en wat volgens ons de beste optie is en daarop geven we altijd hetzelfde antwoord: er is geen beste route door Laos.

De hoofdstad is Vientiane en backpackers die met het vliegtuig komen, zullen hun reis hier beginnen. Je kunt echter ook vanuit Thailand met de slowboat naar Huay Xai in het noorden van Laos reizen. Vanaf Huay Xai kun je met de boot verder naar Luang Prabang.

Kom je vanuit het zuiden aan de grens van Cambodja? Dan begin je je reis door Laos waarschijnlijk in Si Phan Don en er zijn ontelbaar veel plekken waar je vanuit Vietnam de grens naar Laos over kunt steken.

Bepaal voor jezelf wat je graag wil zien en waar je vandaan komt. Maak hiervoor een globale planning, maar plan je route niet van A tot Z uit. Geloof me: daar komt niets van terecht. Daarnaast gaat backpacken in Laos toch juist om de vrijheid?

Rijstvelden bij Vang Vieng

#3 Reis in deze maanden

November tot en met maart is de beste reistijd voor Laos. De laaglanden van Laos kun je het beste bezoeken van november tot januari, wanneer overdag de temperaturen aangenaam warm zijn en ‘s avonds iets frisser. Daarnaast is het landschap groen en weelderig na het regenseizoen. In de hoger gelegen gebieden kan het aanzienlijk kouder worden.

De hoogste temperaturen ervaar je in maart tot en met mei, het is dan zo’n 32°C. Mocht je in deze tijd in Laos zijn en lange wandelingen willen maken of bergen willen beklimmen bedenk je dan dat dit best zwaar kan zijn.

April is overigens de heetste maand van het jaar.

Zit je vast aan de zomervakantie? Hou er dan rekening mee dat het flink kan regenen. Juli en augustus vormen namelijk het regenseizoen en flinke regenbuien zijn niet ongewoon. Laat het je echter niet tegenhouden, want reizen buiten het hoogseizoen heeft als voordeel dat het rustig en voordelig is!

#4 Bezoek niet alleen bekende highlights

Als je al een beetje hebt gezocht op de mooiste bezienswaardigheden heb je vast en zeker gelezen over Vang Vieng, Luang Prabang, Si Phan Don (4.000 Islands), Nong Khiaw en de Kuang Si Waterval. Stuk voor stuk schitterende plekken en zeker plekken die je moet bezoeken.

Pin je backpackreis echter niet vast op alleen deze bezienswaardigheden, want Laos biedt nog veel meer. Ongerepte plekjes zoals het afgelegen Muang Sing in de buurt van China. Het schitterende Khmer tempelcomplex Wat Phu of het ruige Muang Khua en Vieng Xai.

Wil je meer weten over alle bezienswaardigheden van Laos? Check ze hier!

Nong Khiaw
Nhong Khiaw, een bekende backpackbestemming

#5 Dit kost backpacken in Laos

Wist je dat Laos een van de goedkoopste landen in Azië is om te reizen? Je kunt hier al backpacken voor €30 per dag! Ik lees wel eens op websites dat backpackers rond kunnen reizen van €15 per dag. Dat kan als je buiten slaapt, bedelt voor je eten en geen betaalde tours doet.

Reken op minimaal €30 per dag

Op reis geef je altijd meer uit dan je denkt en €15 per dag is echt geen realistisch budget. Voor €30 per dag overnacht je in een budget hostel, eet je in lokale restaurantjes of street food en kun je hier en daar betaalde tours doen. Als je af en toe met minivans reist, wat iedere backpacker wel eens doet, gaat je budget omhoog. Hetzelfde geldt als je in duurdere hostels overnacht of wat meer buiten de deur eet.

Meer weten? Check onze pagina over het reisbudget in Laos.

Backpacken in Laos
In de buurt van Vang Vieng op de Nam Song rivier

#6 Dit zijn de leukste hostels in Laos

Laos is een paradijs voor backpackers die goedkoop willen overnachten. Door het hele land vind je duizenden hostels. Van super toffe hostels met gezamenlijke ruimtes, toffe activiteiten en feestjes tot in de late uurtjes tot budget hostels met basic kamers. Een ding hebben ze vaak gemeen: het kost vrij weinig.

Er zijn verschillende websites waar je goede hostels kunt boeken, maar de bekendste zijn Hostelworld en Booking.com. Er zijn heel wat toffe hostels om te overnachten. Het zijn er te veel om op te noemen, maar voor de bekendste plekken hebben we onze favoriete op een rij gezet.

Probeer deze hostels eens.

 • Luang Prabang – Sunrise Hostel
 • Vang Vieng – Magic Monkey Garden
 • Vientiane – Barn 1920s Hostel
 • Si Phan Don – Champa Mekong Bungalows

Vooraf boeken?

Een van de meest gestelde vragen over hostels in Laos is of je deze vooraf moet boeken. Dat is niet nodig. Ten eerste omdat er genoeg opties zijn en ten tweede omdat je jezelf beperkt als je accommodatie van tevoren boekt. Daarnaast zijn niet alle hostels online te boeken en vind je ter plekke vaak nog leukere plekjes.

Backpacken in Laos
Uitzicht vanaf het hostel in Vang Vieng

#7 Hoe zit het met veiligheid in Laos

Qua veiligheid hoef je je geen zorgen te maken in Laos. Inwoners van Laos zijn ontzettend vriendelijk, nieuwsgierig en behulpzaam. Ook alleen reizende vrouwen hoeven zich geen zorgen te maken. Natuurlijk is het verstandig om overal logisch na te denken. Zeker in op drukke plekken in Vientiane.

Geweld tegen backpackers is zeldzaam en de criminaliteit die er bestaat, bestaat vooral uit diefstal. Dat is vervelend, maar niet het einde van de wereld.

#8 Probeer ook het openbaar vervoer

Een van de grote voordelen van backpacken in Laos, is dat het ontzettend goedkoop is. Kosten voor accommodatie, eten en drinken en vervoer zijn te overzien. Voor een paar euro reis je al van A naar B. De meeste backpackers doen dat met tourbussen die je boekt bij je accommodatie of touroperators in de stad.

Hoewel deze bussen vaak spotgoedkoop zijn, raden wij aan om ook het openbaar vervoer te proberen. Je hoeft niet meteen 14 uur in de lokale bus te spenderen tussen de kippen, maar korte stukjes in de steden is prima te doen. Het is daarnaast een leuke manier om locals te spreken.

Voor de langere afstanden raden we aan om gebruik te maken van de tourbussen. Deze zijn sneller en over het algemeen ook veiliger.

Vientiane
Je kunt ook de tuktuk nemen

#9 Hou rekening met de cultuur

Laos is een fijn land om te reizen. De locals zijn easy-going en vriendelijk naar reizigers. Persoonlijk vind ik het belangrijk om mezelf in te lezen in de gebruiken, tradities, normen en waarden van een land, maar helaas merk ik dat dit niet bij iedereen gebruikelijk is.

Als je gaat backpacken in Laos wil ik je graag wijzen op de cultuurverschillen in het land. Wat wij normaal vinden, is in Laos niet altijd gebruikelijk en als je te gast bent in het land, dien je je te houden aan de plaatselijk normen en waarden. Hou daarom de volgende dingen in gedachten.

Respecteer de lokale gebruiken

Observeer hoe de lokale bevolking zich gedraagt ​​en vraag iets na als je ergens over twijfelt. Dit geldt vooral voor kledingvoorschriften op straat en vooral in tempels. Tanktops en bikini’s zijn geen geschikte kleding om in dorpen of in de stad te dragen. Draag nooit schoenen in een tempel en bedek schouders en knieën.

Richt nooit je voeten naar Boeddha

De Laotianen beschouwen de voeten als het smerigste deel van het lichaam, omdat dit het laagste is. Het is daarom beledigend om met de voeten naar anderen te wijzen. Als je in een tempel bent, draai dan ook je voeten weg van de Boeddha. Als knielend zitten ongemakkelijk is, probeer dan de kleermakerszit.

Maak niet zomaar foto’s

Over het algemeen gaan locals graag op de foto met je, maar vraag altijd eerst toestemming. Dit geldt vooral voor monniken.

Houding en manieren

Raak nooit iemands hoofd  aan. Doe schoenen uit in een tempel, vrouwen mogen een boeddhistische monnik niet aanraken. Het tonen van genegenheid in het openbaar hoort niet. Zelfs een omhelzing kan als vreemd worden gezien. Hier doen ze overigens op toeristische plekken niet zo moeilijk over.

Muang Sing
Happy in Muang Sing

#10 Regel je visum

Backpacken in Laos vergt weinig voorbereiding. Het is het ideale land om op de bonnefooi te reizen, maar één ding moet je wel regelen. Het visum voor Laos. Alle Nederlanders en Belgen hebben een visum nodig voor Laos. Gelukkig kan je dit vrij makkelijk aanvragen. De meeste kiezen voor een toeristenvisum. Een toeristenvisum is 30 dagen geldig en deze is makkelijk aan te vragen.

Sinds juli 2019 is het mogelijk om je visum voor Laos online aan te vragen. Dit is een elektronische visa (eVisas). De Laos eVisa is een officieel document dat wordt uitgegeven door de regering van Laos.

Je kunt ook een visum aanvragen bij de landsgrenzen. Meer daarover lees je hier.

Luang Prabang
Luang Prabang

#11 Plan minimaal 3 weken voor je backpackreis

We hadden het eerder al over je eigen tempo bepalen. Reistempo is nog wel een dingetje merken we. Reizigers zijn geneigd om hun reis zo vol mogelijk te proppen met bezienswaardigheden en activiteiten. We krijgen soms reisschema’s doorgestuurd waar tot op het uur nauwkeurig wordt geplant (geen grap). Vaak zien we dat reizigers meerdere landen in een of twee maanden proppen.

Laos is perfect te combineren met Thailand, Vietnam en Cambodja, maar alleen als je daar de tijd voor hebt. Als je maar een maand hebt, bespaar jezelf dan een hoop stress en hou het bij Laos. 3 weken is al krap om de mooiste bezienswaardigheden van Laos te bezoeken. Daar past geen ander land bij.

Je kunt een land beter goed bezoeken dan te gehaast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven