Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Bezienswaardigheden Nieuw-Zeeland

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 27 september, 2023

Voor velen is Nieuw-Zeeland een van de mooiste landen op deze planeet. De bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland zijn zo spectaculair dat het land een onvergetelijke indruk achterlaat. De prachtige natuur (en die is echt oogverblindend mooi!), de bijzondere culturen, de vele activiteiten en de rust die je hier nog vindt maken Nieuw-Zeeland een fascinerende bestemming.

Bezienswaardigheden Nieuw-Zeeland

Een van de grootste voordelen van Nieuw-Zeeland is dat je er zo makkelijk kunt rondreizen. Files kom je niet tegen, het is er heerlijk rustig, bussen en treinen rijden op tijd, wegen zijn in goede staat, pinautomaten werken gewoon en zakkenrollers zijn er eigenlijk niet.

Als je daar nog de bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland bij optelt kom je in een land waar je het liefst je hele leven wil blijven. Op deze pagina vertellen we je over de bezienswaardigheden onderverdeeld in het Noordereiland en Zuidereiland.

TIP ♥ – hieronder vind je een overzicht met alle bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland.

4.53 out of 5
15 beoordeling(en)

Digitale Reisgids Nieuw Zeeland

17,95

Digitale Reisgids Nieuw Zeeland

4.53 out of 5
15 beoordeling(en)
17,95
Onze kennis en ervaring hebben we omgezet in de Digitale Nieuw-Zeeland Reisgids. Deze reisgids bevat onder andere routes, een inpaklijst en alle hulp die je nodig hebt bij de voorbereiding van je reis. Wat ons betreft de perfecte reisgids voor iedere reiziger. De...

Wat is er te zien

Bijna iedereen begint zijn of haar reis op het Noordereiland in Auckland. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit niet de hoofdstad. Vanaf hier kun je in je bus of camper (of OV) afreizen naar prachtige plekken zoals de eilanden van Bay of Islands, het 90 Mile Beach bij Cape Reinga of de indrukwekkende geisers bij Rotorua.

Als je daar even bent bijgekomen kun je nog naar het schitterende Lake Taupo of je beklimt Mt. Taranaki nabij New Plymouth.

Daarna maak je natuurlijk de oversteek naar het Zuidereiland waar de natuur misschien nog wel mooier is. Een absolute must tijdens je reis door Nieuw-Zeeland zijn Doubtful Sounds of Milford Sounds in Fiordland National Park.

Bij de bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland mag ook de Adrenaline Capital of Nieuw-Zeeland niet ontbreken; Queenstown. Daarnaast mogen Tekapo, Wanaka de Arthur’s Pass en de hoogste berg van Nieuw-Zeeland; Mt. Cook, niet ontbreken.

NOORDEREILAND

Het klinkt een beetje tegenstrijdig, maar het Noordereiland is het eiland met de betere temperaturen en tropische stranden, mooie eilanden en indrukwekkende natuur.

ZUIDEREILAND

Het Zuidereiland mag dan iets minder weer hebben, qua natuur is dit duidelijk het mooiere eiland. De bezienswaardigheden hier lijken eindeloos!

Alle bezienswaardigheden

Auckland

Een stad gebouwd op de rug van meer dan 50 vulkanen, omringd door een groen landschap. Als dat geen mooi avontuur wordt weten wij het ook niet meer. Zodra je land in Auckland ben je in de grootste stad van Nieuw-Zeeland, maar niet de hoofdstad. Dat is namelijk Wellington. Overigens merk je niks van het feit dat je in de grootste stad loopt, want heft voelt meer als een flink dorp dan een stad. 

Tauranga

Ben je in het gebied van de Bay of Plenty, ga dan in ieder geval ook even naar de grote stad van dit gebied. Dan moet je dus in Tauranga zijn. De stad kent een lange geschiedenis die al teruggaat tot in de dertiende eeuw. Het is tegenwoordig op het gebied van inwonersaantal de vijfde stad van Nieuw-Zeeland. Dat kan eigenlijk maar één ding betekenen: er is van alles te doen en je mag eigenlijk niks missen.

Coromandel

Het schiereiland Coromandel Peninsula is één van de mooiste plekken van Nieuw-Zeeland. Dit mag dus absoluut niet ontbreken tijdens je vakantie. Niet in de laatste plaats omdat er werkelijk alles wat je kunt bedenken ook echt te doen is. Strand, zee, natuur, bijzonder plekken en bijzondere mensen.

Doubtless Bay

Doubtless Bay is een mooi baai op het Noordereiland. De naam Doubtless (ongetwijfeld) is een bijzondere naam. Die is tot stand gekomen door een vermelding in het logboek van James Cook. Hij schreef hier namelijk na aankomst; het is ‘ongetwijfeld (doubtless) een baai’. James had dit goed gezien want Doubtless Bay is een verzameling van indrukwekkende baaien en schitterende stranden.

Cathedral Cove

Een reis door Nieuw-Zeeland is pas compleet als je Cathedral Cove van je lijstje kunt strepen. Er zijn immers maar weinig plekken op aarde mooier dan de plek waar je de cove kunt vinden. Bedenk je dit dus goed wanneer je je reis gaat plannen. Cathedral Cove is een absolute must!

Egmont National Park

Egmont National Park is een nationaal park dat zijn bekendheid voorel heeft te danken aan de Taranaki vulkaan. Het bijzondere aan dit park is de extreem ronde vorm, geheel rondom de vulkaan. De Taranaki vulkaan, met 2.518 meter een flinke berg, wordt ook niet voor niets vergeleken met Mount Fuji vanwege de vorm.

Gisborne

Gisborn wordt ook wel ‘GIzzy’ genoemd. De stad staat bekend om de surfstranden en een schitterende zee. Het is ook de meest oostelijke stad van Nieuw-Zeeland. Nu zegt dat misschien niet zo veel, maar daarmee is het de stad waar als eerst op aarde de zon op komt. Het wordt niet voor niets omschreven als ‘The first City to see the sun rise’.

Hauraki Gulf Islands

Welkom op de geheime troef van Auckland.. de Hauraki Gulf Islands. Deze eilandengroep van 70 vierkante kilometer ligt ten noordoosten van Auckland en is een pareltje voor de kust van deze stad. De Hauraki Gulf Islands worden beschouwd als één van de mooiste eilanden rondom Nieuw Zeeland.

Lake Taupo

Lake Taupo is zonder twijfel een van de mooiste meren in Nieuw-Zeeland. Met 616 vierkante kilometer gis het tevens het grootste meer van het land. Het bijzondere is dat Lake Taupo een ondergelopen krater is waardoor het water extreem helder is. Lake Taupo staat bekend om de schitterende uitzichten met Mount Tongariro, Mount Ngauruhoe en de met sneeuw bedekte Mount Ruapehu op de achtergrond.

Napier

Napier is een mooie stad aan de oostkust van het Noordereiland. Het is daarnaast een relatief jonge stad met een charismatische uitstraling. Dat het een jonge stad is komt doordat de ‘originele’ stad in 1931 is verwoest door een aardbeving. Ze hebben de mooie architectuur van die tijd helemaal teruggezet. Door die mooie oude gebouwen heeft de stad het unieke karakter behouden.

Ninety Mile Beach

Ninety Mile Beach is het noordelijkste strand op  het Noordereiland en een bekend begrip in Nieuw-Zeeland. Het is een strand waar veel reizigers komen. Overigens is het strand 90 kilometer lang. Geen 90 mijl dus! Naast het strand heb je hier ook 90 kilometer lange duinen geflankeerd door het Aupouri bos.

Piha

Als je in Piha rondloopt is de kans groot dat je ‘surf’s up dude!’ hoort. Dit is namelijk DE surfspot voor locals in de buurt van Auckland. Dit heerlijke, laid-back stadje met zijn prachtige robuuste, zandstrand is een favoriet voor locals die de stress van de stad ontvluchten. Of dat nu is om te surfen, feestvakanties te vieren, te wandelen of voor een gezinsvakantie.

Paihia

Als je iets meer wil weten over de geschiedenis van dit indrukwekkende land zijn er eigenlijk twee plekken die je moet bezoeken. Een daarvan is Paihia, de andere is Waitangi dat op nog geen 2 kilometer van Paihia ligt. Tot 1920 was dit dorpje niet meer dan een Maori vissersdorp.

Rotorua

Spuitende geisers, stomende warmwaterbronnen en exploderende modderpoelen! Welkom in Rotorua. Dit is is een van de meest thermische gebieden in Nieuw-Zeeland. De kleurrijke geisers trekken al jaren duizenden reizigers. Voor de Maori is deze stad een heilige plek. En met al dat moois voelt het ook een soort heilig. Hoewel de geur van rotte eieren anders doet vermoeden. Ze noemen Rotorua niet voor niets ‘Sulphur City’.

Taupo

Taupo is samen met Rotorua een van de belangrijkste toeristische trekpleisters op het Noordereiland. Je vindt deze kleine stad aan de oever van Lake Taupo. Er komen veel reizigers naar Taupo vanwege de prachtige liggen en de natuur rondom het stadje. Daarnaast is er ook veel te doen. Er zijn genoeg activiteiten voor de adrenaline-junkies, maar ook voor de mindere waaghalzen is er met schitterende uitzichten en mooie wandeltochten genoeg te doen.

Te Papa

Te Papa is HET museum van Nieuw Zeeland. Het ligt in de stad Wellington en is een leuk uitje als je wat meer wil weten over het land. Te Papa is een interactieve, leuke en verrassende attractie in de stad, veel leuker dan je zou verwachten van een museum. De officiele naam van het museum is Te Papa Tongarewa. Dat betekent zoiets als ‘schatkist’.

Te Urewera National Park

Het Te Urewera National Park is niet alleen een van de mooiste parken in Nieuw-Zeeland, het is tevens het grootste Nationale Park op het Noordereiland. Het 2.120 vierkante kilometer grote park is bedekt met prachtige bossen die omringd worden door rivieren en meren.

Tongariro National Park

Het Tongariro National Park is zonder twijfel het bekendste nationale park van Nieuw-Zeeland. Fans van The Lord of The Rings zullen het park waarschijnlijk wel herkennen. Mt. Ngauruhoe fungeerde namelijk als Mt. Doom. Dat is natuurlijk niet de enige reden dat mensen hier komen. Tongariro National Park was daarvoor al een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land.

Waiheke eiland

Waiheke Island is een eiland vlakbij Auckland in de Hauraki Golf. Het is onderdeel van de Hauraki Golf eilanden groep. Het is één van de grootste en populairste eilanden in deze groep. Het aangename klimaat en de prachtige natuur maken van Waiheke eiland een populaire bestemming voor Aucklanders en toeristen.

Waitangi

Waitangi is nauw verbonden met Paihia. Het zijn beide steden die vlak bij de schitterende Bay of Islands liggen. Waitangi is geen grote stad maar wel bekend in heel Nieuw Zeeland door de Treaty of Waitangi die hier getekend is.

Wellington

Wellington heeft een aardige reputatie in Nieuw-Zeeland. Niet alleen omdat het de hoofdstad is. Wellington is veruit de meest boeiende en aantrekkelijkste metropool van het land. Het is een hoofdstad die elke bezoeker weet te boeien.

Whanganui Nationaal Park

Het Wanganui nationale park dankt zijn naam aan de bekende Whanganui rivier. Deze rivier voed het nationale park en kronkelt met zijn smaragdgroene water door het bijna onbewoonde park. Deze beroemde rivier is de langst bevaarbare rivier van Nieuw Zeeland en is de ware attractie van het park.

Abel Tasman National Park

Stap in je kano, boek een watertaxi of huur een kajak en verken één van de mooiste natuur parken van Nieuw Zeeland. Het Abel Tasman National Park is een indrukwekkend stuk natuur gelegen aan de noord kust van het Zuidereiland, nabij Nelson. Als er een paradijs op aarde is moet het lijkne op het Abel Tasman national park.

Christchurch

De grootste stad van het Zuidereiland met zo’n 380.000 inwoners. Christchurch doet ook erg aan Engeland denken dankzij de Victoriaanse bouwstijl van vele gebouwen en de goed onderhouden parken. De stad was sinds 2000 zijn iets wat saaie imago aan het afschudden, helaas werden deze ontwikkelingen door de aardbevingen van 2010 en 2011 stop gezet. Sindsdien is de stad hard bezig met zijn herstel.

Dunedin

Dunedin staat vooral bekend als de studentenstad van Nieuw Zeeland. En dat is zeker niet negatief, het is namelijk één van de mooiste steden van het land. Gelukkig biedt Dunedin ook voor de bezoekers genoeg vertier. De stad staat namelijk vol prachtige gebouwen en sfeervolle restaurants. Natuurlijk kunnen in een echte studentenstad ook de bar’s en cafe’s niet ontbreken, deze zijn dan ook volop te vinden in Dunedin.

Franz Josef Gletsjer

De wereldberoemde Franz Josef Gletsjer mag niet ontbreken tijdens je reis. De gletsjer is één van een verzameling van zestig gletsjers die je in het Westland National Park kunt vinden. Dat dit met afstand de meest imposante van allemaal is maakt het een een populaire stop onder reizigers.

Westland Nationaal Park

Het Westland Nationaal Park is vooral bekend vanwege de Gletjers. De Franz Josef en Fox gletjers trekken ieder jaar weer duizenden toeristen naar het park. Samen met Mount Cook national park, Fiordland nationaal park en Aspiring nationaal park is het Westland nationaal park onderdeel van het Southwest Nieuw Zeeland Unesco World Heritage Area.

Hanmer Springs

Trek je over het zuidereiland, dan mag een stop in Hanmer Springs in ieder geval zeker niet ontbreken. Of het nu gaat om de inheems cultuur of de prachtige natuur. Waar het echter vooral om te doen is, zijn natuurlijk de bijzonder warmwaterbronnen die hier te vinden zijn.

Surf Highway 45

De Surf Highway 45 op het noordereiland van Nieuw-Zeeland is een relatief onbekende route die reizigers nog niet kennen. Wij reden deze route en willen graag onze tips delen, want het was een van onze hoogtepunten van de reis door Nieuw-Zeeland.

Fox Gletsjer

De Fox gletsjer maakt onderdeel uit van een groter geheel aan bijzonder gletsjers die op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland te vinden zijn. De Fox gletsjer zelf en de natuur eromheen vormen samen een bijzonder geheel dat verschillende soorten landschappen samenbrengt.

Lake Matheson (Mirror Lake)

Een reis naar Nieuw Zeeland is niet compleet zonder de bijzonder plekken in Westland National Park te hebben bezocht. Wat in ieder geval zeker niet op je planning mag ontbreken is Lake Matheson, ook wel bekend als Mirror Lake.

Arthur’s Pass

De beroemde rit door de Arthur’s Pass, van de Oostkust naar de Westkust, mag zeker niet in je programma ontbreken. Buiten de bijzondere natuur die je er te zien krijgt is er nog veel meer wat dit gebied aantrekkelijk maakt. De rit van kust naar kust laat een indruk achter die je nooit meer zal vergeten

Marlborough sounds

Staat een vakantie of reis naar Nieuw-Zeeland in de planning? Sla dan vooral het wonderbaarlijk mooie Marlborough Sounds niet over. Deze reisbestemming vormt het noorden van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

Golden Bay

Golden Bay is misschien wel één van de meest aantrekkelijke plekken van Nieuw-Zeeland. Alleen al om die reden moet je er dus geweest zijn als je op rondreis door het land gaat. De baai, die helemaal in het noorden van het zuidereiland ligt, is de plek waar je bijzondere mensen ontmoet en bijzondere dingen kunt doen.

Fiordland National Park

De droom van misschien wel iedere reiziger. Er zijn maar weinig nationale parken mooier dan dit Fiordland nationaal Park. De verzameling van uit de zee rijzende bergtoppen in combinatie met de glinsterende meren en prachtige fjorden. Het park is de plek waar je de beroemde Milford en Doubtful sounds kan bezichtigen.

Queenstown

De adventure capital of the world. Dat is hoe Queenstown bekend staat in de wereld. Je zal je er dan ook niet snel vervelen. Zeker voor de adrenaline junkies is er een hoop te doen. En door zijn prachtige ligging aan Lake Wakatipu omgeven door de Remarkables is er ook voor de minder avontuurlijke reizigers genoeg te zien en doen in Queenstown.

Wanaka

Wanaka “strijdt” al jaren met Queenstown om de titel “stad met de mooiste ligging op het Zuidereiland”. Beide steden zijn prachtig gelegen tussen de bergen aan een meer. Het enige verschil is dat Wanaka (tot op heden) een stuk relaxter en rustiger is. Wat ons betreft verdient Wanaka de titel dan ook nog steeds.

Lake Hawea

Het prachtige Lake Hawea is misschien wel een van de mooiste meren van het Zuidereiland en toch niet zo bekend bij het grote publiek. Ga er daarom snel nog langs. Het is absoluut een bezoek waard.

Aoraki Mount Cook NP

Aoraki Mount Cook nationaal park dankt zijn naam aan de berg Aoraki/ mount Cook. Omdat de Maori naam voor de berg tegenwoordig steeds vaker gebruikt wordt heeft het nationale park sinds kort een dubbele naam.

Lake Tekapo

Één van de bekendste meren van Nieuw Zeeland. Door de kenmerkende helder blauwe kleur van het water in combinatie met de (besneeuwde) bergen op de achtergrond is Lake Tekapo is het tegenwoordig een veel bezochte highlight in Nieuw Zeeland. Niet gek want het is een schilderachtig plaatje waar je naar kijkt. Ooit ontstaan uit een waterkracht regelen uit 1953 is het tegenwoordig een populaire tourbus halte op de route tussen Christchurch en Queenstown.

Milford Sound

Er zijn van die plekken die je na een bezoek de rest van je leven bijblijven. Milford Sounds is zo’n plek. Na een bezoek aan deze fjord zal je alle andere plekken in Nieuw Zeeland anders bekijken. Door zijn omvang voel je je klein en zijn schoonheid doet alle problemen die je mocht hebben even vergeten.

Kaikoura

Kaikoura is misschien wel de meest fotogenieke stad van Nieuw Zeeland. Door zijn ligging aan de oostkust en de, vaak met sneeuw bedekte, Seaward Kaikoura Range is de stad bijzonde fotogeniek. ‘s Morgens schiet je er met zonsopgang de mooiste foto’s.

Nelson

Nelson is al jaren een populaire plaats onder toeristen welke ook ieder jaar een grote getallen naar de stad trekken. Niet vreemd want met de prachtige omgeving, de indrukwekkende kustlijn en natuurlijk de nabijheid van het prachtige Abel Tasman Nationale Park. Tel daarbij op dat de stad de meeste zonuren per jaar heeft. Nelson wordt in Nieuw Zeeland dan ook wel Sunshine Capital genoemd.

Stewart Island

Stewart Island is misschien wel een van de beste plekken in Nieuw Zeeland om de Kiwi te spotten. En dan hebben we het natuurlijk over het nationale symbool, de gevederde vogelachtige Kiwi. Niet de vriendelijke inwoners van het land. Het eiland is het meest zuidelijke puntje van Nieuw Zeeland en een prima plek om even bij te komen van je rondreis.

Te Anau

Eén van de bezienswaardigheden die je op jouw Nieuw Zeeland lijst “moet” hebben is zonder twijfel Te Anau. Wanneer je op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland bent, dan zal je nergens een meer tegenkomen dat groter is dan dit. Sterker nog, er zijn maar heel weinig plekken op de wereld waar je grotere meren kunt vinden.

bezienswaardigheden Nieuw-Zeeland

Meer lezen over Nieuw-Zeeland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU