Egmont National Park is een nationaal park dat zijn bekendheid voorel heeft te danken aan de Taranaki vulkaan. Het bijzondere aan dit park is de extreem ronde vorm, geheel rondom de vulkaan. De Taranaki vulkaan, met 2.518 meter een flinke berg, wordt ook niet voor niets vergeleken met Mount Fuji vanwege de vorm.

Een zekerheidje op de to-do list 

Egmont National Park is al jaren een vaste stop voor veel reizigers in Nieuw-Zeeland. De blikvanger van het park is de slapende vulkaan Taranaki. De vulkaan, die in 1755 voor het laatst uitbarstte, is een mooi stukje werk van Moeder Natuur. 

Natuurliefhebbers en wandelaars kunnen zich hier prima uitleven. In de winter is de vulkaan bedekt met sneeuw wat een prachtige beelden oplevert. Je kunt er dagen rondbrengen en de verschillende wandelpaden volgen.

Entree is gratis! Laat je altijd informeren bij één van de informatiecentrums bij Noord Egmont, Oost Egmont en Dawson Falls.

Taranaki

Surf Highway 45Onder naar Egmont

Nieuw-Zeelandse trots

Door de vulkaan is de grond hier heel erg vruchtbaar. Door de groene bossen, rivieren, heuvels en planten is het één van de mooiste parken in Nieuw-Zeeland. Het park is makkelijk te verkennen, ook voor onervaren klimmers.

Als je met de auto door het land reist, kun je het park in rijden om te voet verder te gaan. Je kunt zelfs naar de top klimmen waar het uitzicht werkelijk adembenemend is (tenzij je mist hebt).

Hiken in Egmont National Park

Er zijn drie verharde paden in het park die allen eindigen op een parkeerterrein net halverwege de berg. Vanaf hier ligt er aan 140 kilometer aan paden door het heel Egmont National Park heen.

Het pad Noord Egmont is het makkelijkste bereikbaar vanaf de stad New Plymouth. Als je echter via het oostelijke park de het park binnen komt kom je hoger aan.

Ties: ‘De beklimming is geen makkie. Zeker niet tijdens slecht weer. Er zijn zelfs doden gevallen tijdens de beklimming van Mount Taranaki.”

De belangrijkste wandelroutes

Egmont National Park heeft 13 ingangen, waardoor het een van de meest toegankelijke parken van Nieuw-Zeeland is. Het ‘Around the Mountain Circuit’ duurt 3 tot 5 dagen om te voltooien en is de langste hike die je kunt doen.

De tweedaagse Pouakai Circuit, dat begint en eindigt in Noord-Egmont, doorkruist het Ahukawakawa gebied en de overblijfselen van de oude Pouakai vulkaan.

Er zijn ook meerdere korte wandelingen te vinden rond Dawson Falls en East Egmont. Mis de Kamahi wandeling niet, in East Egmont, door het Goblin Forest. Dit zijn de 5 populairste tracks;

#1 Daswon Falls Short Walk

Gelegen in het gebied rond de Dawson Falls in Egmont National Park. Loop naar een van ’s werelds oudste werkende generatoren of naar de Dawson Falls (18 m).

Er zijn meerdere versies van deze route. De kortste is 10 minuten, maar de mooiste duurt zo’n 2 uur.

#2 North Egmont Short Walk

Je loopt door de bossen naar een viewing platform en de historische Camphouse. Je hebt een prachtig uitzicht op Taranaki, de kustlijn en het binnenland van het Noordereiland. Volg het pad langs de Camphouse.

Vanaf hier leidt een pad naar Ambury Monument, een gedenkteken voor klimmer Arthur Ambury die op 3 juni 1918 zijn leven schonk in een heldhaftige poging om William Edwin Gourlay te redden.

De route duurt een uur en is vrij makkelijk

Egmont National Park
Egmont National Park

#3 De Around the Mountain Circuit

Het Around the Mountain Circuit (AMC) is een uitdagende hike door bossen, rivieren en spectaculaire landschappen. Er zijn opties om hoog of laag te hiken voor sommige secties. In winterse omstandigheden kunnen paden in de hoogte onbegaanbaar zijn door sneeuw.

Lage tracks zijn gevoelig voor boom meevallers en kan soms worden overwoekerd.

Deze hike duurt 4 tot 5 dagen en alleen geschikt voor ervaren hikers.

#4 Curtis Falls Track

Deze track begint vanaf de parkeerplaats bij het Ngāti Ruanui Stratford Mountain House. Sla hier rechtsaf de trappen af naar de vallei van de Te Popo rivier. Trappen leiden je uiteindelijk naar de Manganui rivier.

Volg de rivierbedding stroomopwaarts naar de watervallen.

Deze hike duurt 2 tot 3 uur

#5 Veronica Loop Track

Dit is een aangename wandeling omhoog door een schitterend regenwoud, met een optionele omweg naar een uitkijkpunt met uitzicht op de bergen en de kust. De route duurt 1,5 tot 2 uur.

Op deze website vind je meer info over alle wandelroutes.

Naar de top

De beklimming naar de top zeer pittig en dus niet voor iedereen geschikt. De belangrijkste klimroute naar de top begint in Noord-Egmont en je moet 6 tot 8 uur rekenen hele hike. Tijdens de winter zijn top beklimmingen alleen voor ervaren sneeuw- en ijsklimmers.

Klimmers hebben een goede kennis nodig van de sneeuw- en ijsomstandigheden in de bergen, en ervaring op hoog niveau en de juiste uitrusting hebben. Bedenk dus goed of je echt naar de top wil.

Mount Egmont National Park

Mount EgmontOns uitzicht

Hoe kom je er?

New Plymount is de belangrijkste plek voor een tocht naar Egmont National Park. De meeste bezoeken het park één dag vanaf New Plymount. Als je van plan bent om meerdere dagen in Egmont National Park te verblijven kun je kiezen voor een accommodatie bij één van de drie wegen inzet park. 

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven