Christchurch is een mooie stad oip het Zuidereiland. Het is tevens de grootste stad van het eiland. De stad doet erg aan Engeland denken dankzij de Victoriaanse bouwstijl van vele gebouwen en de goed onderhouden parken. De stad was sinds 2000 zijn iets wat saaie imago aan het afschudden, helaas gaan deze ontwikkelingen door de aardbevingen van 2010, 2011 en 2016 nog niet zo hard.

Onze ervaring in Christchurch

Nieuw-Zeeland is een van de mooiste landen ter wereld waar wij zijn geweest. Het land combineert alle mooie dingen van Moeder Natuur. Je hebt de jungle zoals in Costa Rica, de stranden zoals in Curacao, bergpassen zoals Brazilië en vulkanen zoals in Indonesië. NZ stond daarom hoog op ons lijstje.

We zijn er twee geweest, en dus ook twee keer in Christchurch. Bijzonder genoeg een keer voor de aardbevingen (2009) en een keer na de aardbevingen (2017). Het contrast was groot. De eerste keer in Christchurch was de stad prachtig in bloei met schitterende gebouwen. De tweede keer lag een groot deel van de stad in puin, wat tragisch was om te zien.

Herstel van Christchurch

Het herstel van Christchurch na de aardbeving van 2016 is nog altijd in volle gang. Er wordt gelijk hard aan het imago gewerkt. Er worden veel kunstenaars en authentieke architecten in de arm genomen om van Christchurch weer een bloeiende stad te maken.

Christchurch

Het Christchurch Cathedral Square voor de aardbeving in het centrum van de stad

8x doen in Christchurch

Ondanks alle pech is Christchurch vandaag de dag nog steeds een van de leukste steden op het zuidereiland. Het is ook de stad waar de meeste reizigers aankomen die met het vliegtuig naar het zuidereiland reizen. Er is in en rondom deze stad van alles te doen en te zien.  Dit zijn een paar van de belangrijkste dingen om te zien in de stad.

#1 Bezoek het Canterbury Museum

het Canterbury Museum is een belangrijk museum in Nieuw-Zeeland. Je vindt er veel hedendaagse kunst, maar ook oudere kunstwerken en oude kunstvoorwerpen. Het museum heeft als doel de bezoekers de cultuur en geschiedenis van het land en de regio te begrijpen.

De meest opvallende kunst is de indrukwekknde de collectie Māori-kunst, evenals ’s werelds grootste verzameling voorwerpen uit de Age of Discovery in Antarctica.

TIP ♥ – het is geopend van 9:00 tot 17:00 uur

#2 Ga de Christchurch Cathedral

De Christchurch Cathedral was voor de aardbevingen een van de mooiste gebouwen in de stad. Helaas heeft de aardbeving een groot deel van het gebouw beschadigd. Na de aardbevingen in 2010 en 2011 was de schade aan een van de meest iconische gebouwen in zowel Christchurch groot.

De kathedraal was een gebouw met een bijzondere bouwstijl die aan het einde van de 19e eeuw werd gebouwd. De kerk staat aan het Cathedral Square (zie foto hierboven) midden in de stad. De kathedraal is een van de belangrijkste bouwwerken van het land en speelt een grote rol in de geschiedenis van Christchurch.

Slopen of restaureren

De kerk had grote schade na de aardbeving en de kerk zelf wilde het gebouw slopen om een nieuwe, veiligere, kerk terug te plaatsen. De inwoners van Christchurch waren het hier niet mee eens en vochten deze beslissing van de kerk aan. Na lang touwtrekken heeft de overheid in 2017 besloten de kerk de restaureren i.p.v een nieuwe te bouwen.

TIP ♥ – de kerk is nog gesloten, maar je kan wel de locatie bezoeken

Christchurch

De Christchurch Cathedral na de aarbeving

#3 Bezoek de 185 Empty White Chairs

Dit kunstwerk is gemaakt door de lokale kunstenaar Pete Majendie. De 185 stoelen dienen als gedenkteken voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving in 2011. Elke stoel staat symbol voor een slachtoffer. het bijzondere is dat elke stoel anders is.

Majendie’s belangrijkste inspiratie voor het kunstwerk kwam van schilderijen van Vincent van Gogh. Een Nederlands tintje dus. het kunstwerk staat op de plek van de afgebroken St Paul’s Church. Hiervoor stond het op de plek van de Oxford Terrace Baptist Church, die ook verloren ging tijdens de aardbeving.

#4 Maak een roadtrip over de Arthur’s Pass

Als er een land geschikt is voor een mooie roadtrip dan is het wel Nieuw-Zeeland. Een van de beste roadtrips van het land begint (of eindigt) in Christchurch. vanaf hier kun je namelijk de Arthur’s Pass rijden. Een indrukwekkende pas midden in de Zuidelijke Alpen.

De weg verbindt Greymouth (aan de westkust) met Christchurch. Je doet er ongeveer 3 tot 4 uur over om van de ene naar de andere kant te rijden over de Arthur’s Pass dus als je terug wil zul je ergens moeten overnachten. Je rijdt door een schitterend stuk natuur met steile bergpassen, wilde rivieren, mooie watervallen, groene bergen en een oneindig uitzicht.

TIP ♥ – meer info over deze roadtrip vind je op de pagina Arthur’s Pass

Camper kopen of huren

De beste manier om deze pass te rijden is natuurlijk met een camper. Je kunt een camper kopen of huren, afhankelijk van je budget en hoe lang je in Nieuw-Zeeland bent. Wij hebben onze tips voor het kopen of huren van een camper op een rij gezet.

Roadtrip Nieuw Zeeland door Arthurs Pass

De Arthur’s Pass

#5 Loop rond in de Christchurch Botanic Gardens

De botanische tuinen van Christchurch zijn een verbluffend mooi hoogtepunt van de stad. Ze liggen in het westen van de stad en staan vol met unieke planten en bomen die voorkomen in het landschap van Nieuw-Zeeland.

Dankzij goed opgeleid personeel wordt de authentieke collectie flora en fauna onderhouden. Het is een leuke afwisseling als je een keer wat anders wil zien dan een typische stad. Het is er ook heerlijk rustig.

#6 Rij naar het strand

Christchurch ligt aan de kust en de beste stranden vind je bij Sumner. Hier vindt het gemoedelijke Sumner Beach, dat in de zomer een geweldige plek is om te zwemmen. Het kan er in het weekend wel druk worden met Kiwi’s die naar het strand trekken. De locals bedoelen we dan, niet de bekende vogel.

Het is niet te vergelijken met de tropische stranden die je bijvoorbeeld in Fiji vindt, maar het is een leuk dagje uit. Je vindt hier tevens Shag Rock, een beroemde bezienswaardigheid in Christchurch.

TIP ♥ – het is ongeveer 20 minuten rijden vanuit het centrum van de stad

Christchurch

De Botanical Gardens

Christchurch

Sumner Beach

#7 Maak een ritje in de tram

Een ritje in de Christchurch Tram is een unieke ervaring en een leuke manier om de stad te verkennen. Je rijdt door het stadscentrum van Christchurch aan boord van een mooi gerestaureerde tram. Het is een van de bekendste activiteiten in Christchurch.

De chauffeurs vertellen onderweg allerlei dingen over de stad dus je komt ook nog eens een hoop te weten. De tram rijdt door de hele stad en stopt in totaal 17 keer op verschillende plekken in de stad.

TIP ♥ – een kaartje kost NZ$25 en online te boeken

#8 Rij naar de viewpoints in de buurt

Christchurch ligt in een prachtige omgeving en er zijn een aantal indrukwekkende plekken in de buurt die je zeker gezien moet hebben. De beste manier om deze te bezoeken is met een auto dus zorg dat je die hebt.

Je kunt bijvoorbeeld naar Port Hills rijden op nog geen half uur rijden van de stad. Je hebt hier een mooi uitzicht over Head of the Bay en Charteris Bay.

Banks Peninsula 

Een andere mooie plek is de Banks Peninsula. Hier zijn we zelf heengereden en je hebt hier een prachtig uitzicht op verschillende baaien. Het ligt op ongeveer twee uur rijden van de stad. Afhankelijk van hoeveel foto’s je onderweg maakt 😉

Christchurch
Christchurch
Christchurch

De mooiste stranden rondom Christchurch

Christchurch is een kleine, gemoedelijke stad met zijn eigen charme. In en rondom de stad is een hoop te zien en te doen, maar wat veel mensen niet weten is dat er rondom Christchurch ook een hoop mooie stranden zijn die je kunt bezoeken. Dit zijn de mooiste.

Sumner Beach

Het gemoedelijke Sumner Beach is een van de beste stranden. Het is eigenlijk een klein stadje in de buurt van Christchurch en het strand is ontzettend populair bij surfers uit de stad. Het is ook een goede plek om te zwemmen. Het kan er in het weekend wel druk worden met Kiwi’s die naar het strand trekken.

Naast dat het een mooi strand is, is er ook een hoop te doen met leuke vintage markten, events en verschillende activiteiten.

Taylors Mistake

Taylors Mistake is als strand niet zo bijzonder, maar het is enorm populair bij surfers. De rotsachtige kustlijn maakt het ook populair bij klif jumpers en paragliders. Daarom kan Taylors Mistake in de zomer behoorlijk druk worden.

TIP ♥ – het ligt op slechts 30 minuten rijden van het centrum

Christchurch

Taylors Mistake

Akaroa

Akaroa Beach ligt niet in Christchurch, maar op zo’n 1,5 uur rijden en het ligt midden in de prachtigen Banks Peninsula. Het gebied staat bekend om de dieren die er leven zoals pinguïns en dolfijnen. Het strand wordt omringd door groene heuvels dus het is ook een van de mooier gelegen stranden.

Hickory Bay

Hickory Bay, ook gelegen in de Banks Peninsula, is de ideale plek om te surfen. De golven hier kunnen variëren tussen de 1 en 12 meter hoog. Het is dus de ideale plek voor beginners en gevorderde surfers. Het strand, of deze baai, staat ook bekend als Waikerikikari (Maori naam) of Bay of Angry Waters omdat de golven de baai moeilijk bereikbaar maakten per boot.

TIP ♥ – vanuit Akaroa stad kun je over een mooi wandelpad naar het strand lopen.

Overnachten

Christchurch is een van de grootste steden in Nieuw-Zeeland. Er is aan accommodatie geen gebrek. Je vindt er verschillende hotels en hostels en met name veel B&B’s. Je hebt er ook een aantal campings.

Slapen op een camping

De meeste reizigers zullen overnachten in een camping als ze hun eigen camper kopen of huren. Er zijn drie bekende campings in Christchurch allemaal in de buurt van het centrum. De campings zijn;

  • North South Holiday Park | NZ$20 tot $26 p.p voor een plek met stroom
  • All Seasons Christchurch Kiwi Holiday Park | NZ$28 p.p voor een plek met stroom
  • Spencer Beach Holiday Park | NZ$29 tot $35 p.p voor een plek met stroom
  • Christchurch Top 10 Holiday Park | NZ$44 tot $52 p.p voor een plek met stroom
  • 219 On Johns Motel & Holiday Park | NZ$29 tot $35 p.p voor een plek met stroom

TIP ♥ – vrij kamperen is alleen toegestaan voor mensen met een self-contained camper. Meer daarover lees je op onze pagina camper kopen of camper huren.

Beste reistijd

Het weer in Nieuw Zeeland is te vergelijken met het klimaat in Nederland of België. Dat betekent dat je koude tot zachte winters hebt en warme zomers (niet altijd). Er is geen regenseizoen aangezien het het hele jaar door regent. Vooral in de winter kunnen er flinke regenbuien ontstaan. Het noorden van het Noordereiland heeft, omdat het zo dicht naar de evenaar ligt, een subtropisch klimaat.

De beste reistijd voor Nieuw-Zeeland zijn de maanden november tot en met maart

Locatie Christchurch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven