Veel reizigers die in Nieuw-Zeeland zijn geweest geven stiekem de voorkeur aan het Zuidereiland. Met name, of vooral, door de indrukwekkende natuur. Maar het is juist het Noordereiland dat het typische Nieuw-Zeelandse landschap en cultuur vertegenwoordigt.

De majestueuze bergen, de sfeervolle steden, de geothermische activiteiten en de zichtbare Māori-cultuur geven het Noordereiland dat heerlijke gevoel dat je zoekt op reis.

Bezienswaardigheden Noordereiland

De bezienswaardigheden Noordereiland zijn zeker niet minder indrukwekkend dan die van het Zuidereiland. Het is maar net wat je zoekt. In grote steden als Auckland en Wellington zie je het moderne Kiwi-leven in al zijn vormen. Het noordereiland is DE plek van de vulkanen.

De vulkanische kegels rondom Auckland en Rotorua nodigen je uit om direct je bergschoenen aan te trekken. En het Zuid-Eiland mag qua activiteiten de meeste aandacht trekken, het vaak overziene Noordereiland beschikt ook over een sublieme combinatie van bossen, bergen en stranden.

Wat is er te zien?

Meer dan genoeg. Sterker nog, de meeste reizigers moeten een keuze maken want alle bezienswaardigheden Noordereiland bezoeken is bijna niet te doen in één reis. Qua natuur heeft het Noordereiland prachtige plekjes. Denk aan Lake Taupo, de nalatenschap van een van de grootste vulkanische uitbarstingen van de planeet, of het Tongariro National Park.

Maar ook de Bay of Islands, de stad Napier of Paihia met de kenmerkende Maori cultuur zijn het bezoeken waard. En wat de stranden betref; kom in de zomer en wacht je eigen onvoltooide stukje zandparadijs. De highlights Noordereiland bieden genoeg om je hier te vermaken.

TIP ♥ – bekijk hier de bezienswaardigheden op het Zuidereiland

Auckland

Een stad gebouwd op de rug van meer dan 50 vulkanen, omringd door een groen landschap. Als dat geen mooi avontuur wordt weten wij het ook niet meer. Zodra je land in Auckland ben je in de grootste stad van Nieuw-Zeeland, maar niet de hoofdstad. Dat is namelijk Wellington. Overigens merk je niks van het feit dat je in de grootste stad loopt, want heft voelt meer als een flink dorp dan een stad. 

Doubtless Bay

Doubtless Bay is een mooi baai op het Noordereiland. De naam Doubtless (ongetwijfeld) is een bijzondere naam. Die is tot stand gekomen door een vermelding in het logboek van James Cook. Hij schreef hier namelijk na aankomst; het is ‘ongetwijfeld (doubtless) een baai’. James had dit goed gezien want Doubtless Bay is een verzameling van indrukwekkende baaien en schitterende stranden.

Tauranga

Ben je in het gebied van de Bay of Plenty, ga dan in ieder geval ook even naar de grote stad van dit gebied. Dan moet je dus in Tauranga zijn. De stad kent een lange geschiedenis die al teruggaat tot in de dertiende eeuw. Het is tegenwoordig op het gebied van inwonersaantal de vijfde stad van Nieuw-Zeeland. Dat kan eigenlijk maar één ding betekenen: er is van alles te doen en je mag eigenlijk niks missen.

Coromandel

Het schiereiland Coromandel Peninsula is één van de mooiste plekken van Nieuw-Zeeland. Dit mag dus absoluut niet ontbreken tijdens je vakantie. Niet in de laatste plaats omdat er werkelijk alles wat je kunt bedenken ook echt te doen is. Strand, zee, natuur, bijzonder plekken en bijzondere mensen.

Cathedral Cove

Een reis door Nieuw-Zeeland is pas compleet als je Cathedral Cove van je lijstje kunt strepen. Er zijn immers maar weinig plekken op aarde mooier dan de plek waar je de cove kunt vinden. Bedenk je dit dus goed wanneer je je reis gaat plannen. Cathedral Cove is een absolute must!

Tongariro National Park

Het Tongariro National Park is zonder twijfel het bekendste nationale park van Nieuw-Zeeland. Fans van The Lord of The Rings zullen het park waarschijnlijk wel herkennen. Mt. Ngauruhoe fungeerde namelijk als Mt. Doom. Dat is natuurlijk niet de enige reden dat mensen hier komen. Tongariro National Park was daarvoor al een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land.

Egmont National Park

Egmont National Park is een nationaal park dat zijn bekendheid voorel heeft te danken aan de Taranaki vulkaan. Het bijzondere aan dit park is de extreem ronde vorm, geheel rondom de vulkaan. De Taranaki vulkaan, met 2.518 meter een flinke berg, wordt ook niet voor niets vergeleken met Mount Fuji vanwege de vorm.

Gisborne

Gisborn wordt ook wel ‘GIzzy’ genoemd. De stad staat bekend om de surfstranden en een schitterende zee. Het is ook de meest oostelijke stad van Nieuw-Zeeland. Nu zegt dat misschien niet zo veel, maar daarmee is het de stad waar als eerst op aarde de zon op komt. Het wordt niet voor niets omschreven als ‘The first City to see the sun rise’.

Great Barrier Island

Het Great Barrier Island is een ongerept stukje Nieuw-Zeeland. Het behoort tot een van de 10 Dark Sky Sanctuaries ter wereld wat betekend dat het een van de 10 beste plekken ter wereld is om sterren te kijken. Meer als 60% van het eiland is beschermd gebied om deze ongerepte status te waarborgen.

Hauraki Gulf Islands

Welkom op de geheime troef van Auckland.. de Hauraki Gulf Islands. Deze eilandengroep van 70 vierkante kilometer ligt ten noordoosten van Auckland en is een pareltje voor de kust van deze stad. De Hauraki Gulf Islands worden beschouwd als één van de mooiste eilanden rondom Nieuw Zeeland.

Lake Taupo

Lake Taupo is zonder twijfel een van de mooiste meren in Nieuw-Zeeland. Met 616 vierkante kilometer gis het tevens het grootste meer van het land. Het bijzondere is dat Lake Taupo een ondergelopen krater is waardoor het water extreem helder is. Lake Taupo staat bekend om de schitterende uitzichten met Mount Tongariro, Mount Ngauruhoe en de met sneeuw bedekte Mount Ruapehu op de achtergrond.

Napier

Napier is een mooie stad aan de oostkust van het Noordereiland. Het is daarnaast een relatief jonge stad met een charismatische uitstraling. Dat het een jonge stad is komt doordat de ‘originele’ stad in 1931 is verwoest door een aardbeving. Ze hebben de mooie architectuur van die tijd helemaal teruggezet. Door die mooie oude gebouwen heeft de stad het unieke karakter behouden.

Ninety Mile Beach

Ninety Mile Beach is het noordelijkste strand op  het Noordereiland en een bekend begrip in Nieuw-Zeeland. Het is een strand waar veel reizigers komen. Overigens is het strand 90 kilometer lang. Geen 90 mijl dus! Naast het strand heb je hier ook 90 kilometer lange duinen geflankeerd door het Aupouri bos.

Piha

Als je in Piha rondloopt is de kans groot dat je ‘surf’s up dude!’ hoort. Dit is namelijk DE surfspot voor locals in de buurt van Auckland. Dit heerlijke, laid-back stadje met zijn prachtige robuuste, zandstrand is een favoriet voor locals die de stress van de stad ontvluchten. Of dat nu is om te surfen, feestvakanties te vieren, te wandelen of voor een gezinsvakantie.

Paihia

Als je iets meer wil weten over de geschiedenis van dit indrukwekkende land zijn er eigenlijk twee plekken die je moet bezoeken. Een daarvan is Paihia, de andere is Waitangi dat op nog geen 2 kilometer van Paihia ligt. Tot 1920 was dit dorpje niet meer dan een Maori vissersdorp.

Rotorua

Spuitende geisers, stomende warmwaterbronnen en exploderende modderpoelen! Welkom in Rotorua. Dit is is een van de meest thermische gebieden in Nieuw-Zeeland. De kleurrijke geisers trekken al jaren duizenden reizigers. Voor de Maori is deze stad een heilige plek. En met al dat moois voelt het ook een soort heilig. Hoewel de geur van rotte eieren anders doet vermoeden. Ze noemen Rotorua niet voor niets ‘Sulphur City’.

Taupo

Taupo is samen met Rotorua een van de belangrijkste toeristische trekpleisters op het Noordereiland. Je vindt deze kleine stad aan de oever van Lake Taupo. Er komen veel reizigers naar Taupo vanwege de prachtige liggen en de natuur rondom het stadje. Daarnaast is er ook veel te doen. Er zijn genoeg activiteiten voor de adrenaline-junkies, maar ook voor de mindere waaghalzen is er met schitterende uitzichten en mooie wandeltochten genoeg te doen.

Te Papa

Te Papa is HET museum van Nieuw Zeeland. Het ligt in de stad Wellington en is een leuk uitje als je wat meer wil weten over het land. Te Papa is een interactieve, leuke en verrassende attractie in de stad, veel leuker dan je zou verwachten van een museum. De officiele naam van het museum is Te Papa Tongarewa. Dat betekent zoiets als ‘schatkist’.

Te Urewera National Park

Het Te Urewera National Park is niet alleen een van de mooiste parken in Nieuw-Zeeland, het is tevens het grootste Nationale Park op het Noordereiland. Het 2.120 vierkante kilometer grote park is bedekt met prachtige bossen die omringd worden door rivieren en meren.

Waiheke eiland

Waiheke Island is een eiland vlakbij Auckland in de Hauraki Golf. Het is onderdeel van de Hauraki Golf eilanden groep. Het is één van de grootste en populairste eilanden in deze groep. Het aangename klimaat en de prachtige natuur maken van Waiheke eiland een populaire bestemming voor Aucklanders en toeristen.

Waitangi

Waitangi is nauw verbonden met Paihia. Het zijn beide steden die vlak bij de schitterende Bay of Islands liggen. Waitangi is geen grote stad maar wel bekend in heel Nieuw Zeeland door de Treaty of Waitangi die hier getekend is.

Wellington

Wellington heeft een aardige reputatie in Nieuw-Zeeland. Niet alleen omdat het de hoofdstad is. Wellington is veruit de meest boeiende en aantrekkelijkste metropool van het land. Het is een hoofdstad die elke bezoeker weet te boeien.

Whanganui Nationaal Park

Het Wanganui nationale park dankt zijn naam aan de bekende Whanganui rivier. Deze rivier voed het nationale park en kronkelt met zijn smaragdgroene water door het bijna onbewoonde park. Deze beroemde rivier is de langst bevaarbare rivier van Nieuw Zeeland en is de ware attractie van het park.

Whangarei

De stad heeft alles weg van een hele rustige strandstad, maar toch zijn er genoeg activiteiten in en rond Whangarei. Maar ook het centrum van de stad zelf heeft genoeg te bieden. Zo zijn er veel gezellige bars, cafés en restaurants te vinden. Ook zijn er veel lokale kunstenaars en museums in Whangarei. Kortom een stad vanuit waar je alle kanten op kan! Of je nu wil wandelen, varen, snorkelen of duiken het kan in Whangarei!

Surf Highway 45

De Surf Highway 45 op het noordereiland van Nieuw-Zeeland is een relatief onbekende route die reizigers nog niet kennen. Wij reden deze route en willen graag onze tips delen, want het was een van onze hoogtepunten van de reis door Nieuw-Zeeland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven