Gisborne wordt ook wel ‘GIzzy’ genoemd. De stad staat bekend om de surfstranden en een schitterende zee. Het is ook de meest oostelijke stad van Nieuw-Zeeland. Nu zegt dat misschien niet zo veel, maar daarmee is het de stad waar als eerst op aarde de zon op komt. Het wordt niet voor niets omschreven als ‘The first City to see the sun rise’.

Gisborne

Door de gunstige ligging van Gisborne is de stad nog relatief rustig in vergelijking met andere grote Nieuw-Zeelandse steden. Het ligt namelijk tussen de bergen. Naast het feit dat dit de meest oostelijke stad is, is het ook een stad met veel zonuren, brede straten, indrukwekkende stranden en een relaxte sfeer. Gisborne is een prima stad om even bij te komen.

TIP ♥ – als je in oktober in Gisborne bent kun je het Gisborne Food & Wine Festival meemaken (Labour Day weekend). Een super gezellig festival!

Gisborne is ook een stad waar veel fruit wordt geteeld. Dit vanwege de vruchtbare grond. Zo vind je hier appels, citrusvruchten, druiven en (uiteraard) kiwi’s. Jongeren komen hier vooral vanwege de geweldige golven. De stad, en dan met name de stranden rondom Midway, Wainui en Makorori, is the place to be als je wil surfen!

gisborne

Te doen in Gisborne

Gisborne is geen hele grote stad in Nieuw-Zeeland. Het is ook geen stad met hele bekende bezienswaardigheden. Het leven draait hier vooral om het strand en surfen.

#1 Ga surfen

De belangrijkste reden dat reizigers hier komen is vanwege de golven en dus om te surfen. De bekendste surfstranden zo zijn Waikanae Beach, Kaiti Beach en Midway Beach. Vlak bij Kaiti Beach heb staat de Titirangi Lookout. Hier heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad en de omliggende baaien.

TIP ♥ – een andere goede plek om te surfen is de stad Piha

#2 Bezoek de Toko Toru Tapu kerk

Behalve surfen zijn hier ook nog wat dingen te zien. Zo heb je de Maori-kerk Toko Toru Tapu. Dit is één van de grootste Maori-kerken van Nieuw-Zeeland. Naast de stranden en de uitkijktoren heb je ook nog het Tairawhiti Museum. Hierin worden items tentoongesteld van de Maori’s en Europese kunstenaars.

TIP ♥ – wist je dat de stad de bijnaam ‘The first City to see the sun rise’ heeft en dat Gisborne ook wel eens The city of Bridges genoemd. Dat komt omdat er veel bruggen staan. Die zijn nodig omdat drie grote rivieren door de stad stromen; de Waimata, de Taruheru en de Waikanae.

#3 Trek de natuur in

Naast surfen kun je hier ook goed wandelen. Er zijn verschillende tracks te lopen zoals de Historic Walk en de Arts&Crafts Trail. Een andere bekende is de Te Kuri Walkway (5,5 kilometer)

Fietsen

Je kunt in Gisborne fietstochten boeken variërend van een dag tot meerdere dagen. Check Gisborne Cycle Tours. Een tour van een halve dag kost je NZ$100. Zelf een fiets huren kost NZ$50 per dag.

gisborne

Geschiedenis Gisborne

Wat veel mensen niet weten is dat deze stad het eerste stukje land van Nieuw-Zeeland was dat kapitein James Cook zag toen hij met de Endeavour kwam aanzeilen. Het stadje werd toen Young Nick’s Head.

Het was namelijk niet James Cook zelf, maar matroos Nicholas Young die als eerste ‘land in zicht’ riep. James Cook claimde vervolgens het bezit van Nieuw-Zeeland. De overname van het gebied ging niet zo soepel aangezien de Maori’s hun land fel verdedigde.

Locatie Gisborne

Scroll naar boven