Stewart Island is het meest zuidelijke punt van Nieuw-Zeeland en een paradijs voor natuurliefhebbers. Je kunt hier heel goed wandelen, fietsen, de Kiwi’s spotten (de dieren, niet de bewoners 😉 ) én je kunt hier Aurora Australis zien; de zuidelijke versie van het Noorderlicht!

Stewart Island

Stewart Island is een waar miniparadijs, hoewel het alsnog het op 3 na grootste eiland van het land is. Er wonen hier maar 381 mensen en ruim 80% wordt in beslag genomen door het Rakiura Nationaal Park. Het is dan ook een uitstekende bestemming voor natuur liefhebbers.

De originele naam van het eiland is Te Punga o Te Waka a Maui. De Maori naam van het eiland is Rakiura en vandaag de dag wordt het Stewart Island genoemd. Hoewel het uiteraard James Cook was die het eiland al eerste ontdekte (1770) is de naam afkomstig van William W. Stewart. Een officier die het eiland in 1809 bezocht.

Outdoor paradise

Er is, zeker voor zo’n klein eiland, een hoop te doen op Stewart Island. Je kan er kajakken, fietsen en heel goed wandelen. De meeste mensen komen om het Rakiura Nationaal Park te bezoeken. Daarnaast heeft Stewart Island verschillende mooie stranden voor de strandliefhebbers.

TIP ♥ – er is hier maar 1 ATM in de Four Square supermarkt, maar de meeste bedrijven hier accepteren alleen cash dus neem genoeg mee!

Stewart Island

De verlaten stranden van Stewart Island

Stewart Island

Helaas liet het weer ons in de steek

Oban

Oban is het enige dorp op het eiland waar de meeste mensen wonen. Het ligt aan de oostkust in de mooie Half Moon Bay. Dit is tevens de plek waar alle ferries uit Bluff aankomen. Bijzonder genoeg heeft het eiland ook een luchthaven, vlak bij Oban.

Bijna alles begint in Oban. Alle wandelpaden beginnen hier of in de buurt en de boten naar de uithoeken van het eiland vertrekken ook vanuit dit dorpje.

6x doen op Stewart Island

Zoals gezegd zijn het vooral natuurliefhebbers die Stewart Island bezoeken, maar er is veel meer te doen. Als je langere tijd door NZ reist is dit eiland zeker de moeite waard om te bezoeken. Al is het maar voor een dagje, zoals wij deden.

Wij delen hier de leukste dingen om et doen op Stewart Island.

#1 Bewandel de wandelpaden

Je kunt op Stewart Island heel goed wandelen. Er zijn verschillende wandelpaden op het eiland variërend van een dag tot meerdere dagen. Je kunt er zelf op uit trekken, maar ook met een gids de mooiste plekjes ontdekken. Er zijn twee bekende routes.

Rakiura Track

Fanatieke wandelaars weten waarschijnlijk dat je in Nieuw-Zeeland de New Zealand Great Walks hebt. Denk aan de Milford Track. Dit zijn de mooiste wandelroutes van het land. De Rakiura Track is er één van en het is een van de beste dingen om te doen op Stewart Island.

Het brengt je langs stranden en de wildernis van Rakiura National Park en waar de meeste Great Walks vrij prijzig zijn, is de Rakiura Track  een van de goedkopere.

TIP ♥ – deze route is 32 km en je doet er 3 dagen over.

Loop naar Lee Bay

Als je dagje wil wandelen op Stewart Island zonder er voor te hoeven betalen kun je naar Bathing Beach lopen. Hier doe je zo’n 5 tot 6 uur. Je loopt via Bragg Bay, Butterfield Beach, Horseshoe Point naar Lee Bay.

Je kunt ook dwars door de bossen lopen

#2 Spot de vele vogels

Doordat hier zo weinig mensen wonen en het grootste deel van het eiland een nationaal park is, vind je hier veel vogels. Sterwart Island is de beste plek om inheemse Nieuw-Zeelandse vogels in het wild te zien. En dan met name op het eiland Ulva.

Ulva ligt op zo’n 5 minuten vanuit Golden Bay. Het eiland is een ongerept paradijs zonder ongedierte waar vogels in alle rust kunnen leven. Vogelspotters moeten hier zijn!

#3 Bezoek een van de stranden

Naast vogels vind je op Stewart Island ook veel mooie stranden. De stranden zijn niet te vergelijken met het nabij gelegen Fiji of Samoa, maar mooier dan 9 van de 10 stranden op het Zuidereiland van NZ. Daarnaast vind hier bijna niemand.

TIP ♥ – Bathing Beach is een van de beste stranden om te bezoeken. Je kunt hier in 15 minuten heen lopen vanaf Oban.

#4 Ontdek Rakiura National Park

Stewart Island staat ook bekend als Rakiura, de Maori naam voor het eiland. Het nationaal park bestaat niet alleen uit bomen, maar ook uit mooie baaien (denk aan Mason Bay), prachtige stranden, met eeuwenoude bossen en een zeehonden – en pinguïnkolonie.

Stewart Island

Mason Bay

#5 Zwem met witte haaien!

Dit is niet het goedkoopste om te doen, maar zo ontzettend gaaf! Ik heb het zelf gedaan in Zuid-Afrika en ik kan uit eigen ervaring zegen dat het elke euro meer dan waard is. Als je altijd al gefascineerd bent geweest door deze spectaculaire vissen is dit je kans.

Vlak voor de kust van Stewart Island leeft de witte haai. Eigenlijk is deze tour niet op Stewart Island, maar in Bluff en de haaien zwemmen hier tussen december en juni. Een aanrader!

UPDATE – duiken met witte haaien is op dit moment niet toegestaan wegens het overschrijven van Wildlife regels. Exacte info is moeilijk verkrijgbaar, maar het lijkt er op dat het voorlopig niet mogelijk is.

#6 Spot de Aurora Australis

Het eiland wordt ook wel Rakiura genoemd. Dit is de naam die de Maori bevolking het eiland gaf. Dit betekend ‘The land of the glowing skies’. Men vermoed dat deze naam te maken heeft met het Aurora Australis, ook wel het Zuiderlicht genoemd, die hier zo af en toe zichtbaar is.

Het Zuiderlicht is de zuidelijke versie van wat wij vooral kennen als het Noorderlicht.

Omdat er op dit eiland bijna geen mensen wonen heb je hier geen lichtvervuiling. Als je iets bijzonders wil meemaken is dit een absolute must-see.

Aurora Australis (ter illustratie)

Overnachten op Stewart Island

De meeste mensen boeken een dagtrip naar dit eiland vanuit Bluff, maar er zijn ook genoeg opties om op het eiland te overnachten. Er is accommodatie beschikbaar in alle prijsklassen. Van budget opties voor backpackers tot mooie lodges.

De prijzen liggen wel iets hoger dan in de rest van het land. Zo betaal je voor een dorm al snal NZ$25 per nacht en voor een prive kamer in een budget hotel rond de NZ$50 per nacht.

Bekijk hier alle prijzen van de accommodatie.

Hoe kom je er

Het eiland heeft een luchthaven dat verbindingen heeft met Invercargill op het ‘vaste land’, maar er zijn heel weinig mensen die hier heen vliegen aangezien je makkelijk en snel met de boot kunt. De boot doet er vanuit Bluff ongeveer een uur over.

TIP ♥ – een ticket kost NZ$85 p.p. en kun je hier boeken.

Foveaux Strait

Om op Stewart Island te komen reis je vanaf Bluff per boot over de Foveaux Stait. En dat kan soms best een pittige reis zijn. Het staat zelf bekend als één van de meest ruige zeeën ter wereld. Check dus de weersvoorspelling goed. En als je snel zeeziek wordt is het verstandig om je af te vragen of je echt de oversteek wil maken.

Stewart Island

Beste reistijd

Het weer op Stewart Island is heel erg onvoorspelbaar. Wij vertrokken met goed weer uit Bluff om vervolgens bijna de hele dag regen te hebben op het eiland. Je kunt hier het beste heen gaan in de zomer, tussen november en maart wanneer de temperatuur aangenaam is en er minder regen valt.

Je kunt hier het beste komen tussen november en maart

Locatie Stewart Island

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven