Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Te Urewera National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 1 september, 2023

Het Te Urewera National Park is niet alleen een van de mooiste parken in Nieuw-Zeeland, het is tevens het grootste Nationale Park op het Noordereiland. Het 2.120 vierkante kilometer grote park is bedekt met prachtige bossen die omringd worden door rivieren en meren.

Te Urewera National Park

Iets wat meteen op valt is dat het park enorm groen is. Overal waar je kijkt lijken bomen te staan. Zelfs op de hoger gelegen bergen groeien bomen, iets wat niet veel voorkomt in hoger gelegen gebieden. De mooiste manier om het Te Urewera National Park te verkennen is te voet. Daar is het park natuurlijk veel te groot voor, maar het geeft je wel de vrijheid om te doen wat je wil. Er loopt door het hele park ook maar één weg!

Als je van hiken/wandelen houdt dat moet je zeker de bekende Lake Waikaremoana Track rondom Lake Waikaremoana doen. Ze noemen dit meer ook wel ‘Zee van kabbelende Water’. Het meer, zie foto hieronder, is DE trekpleister van het park. Met het kristal helder blauwe en vooral diepe water hier is het ideaal voor vissen en zwemmen.

Te Urewera National Park

The Burnt Penis

Je leest het goed. Het gaat hier niet om een of andere flauwe grap. Te Urewera betekent vrij vertaald namelijk ‘The Burnt Penis’. Helaas verteld het verhaal niet waarom dit zo is hoewel er weinig reden tot twijfel is bij deze naam.

Maar anders dan dat de naam doet vermoeden behoort dit park tot de mooiste bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland. Niet iedereen maakt de reis naar Te Urewera National Park. Vreemd want dit grotendeels ongerepte natuurpark is echt een lust voor het oog.

Children of the Mist

Het park is grotendeels onbewoond. De mensen die er wonen zijn het Tuhoe volkZij worden ook wel ‘Children of the Mist’ genoemd. Het bijzondere is dat het Tuhoe volk nooit het Treaty of Waitangi heeft ondertekend. Samen met Rewi Maniapoto vochten ze als laatste tegen de bezetting.

Zoals bekend moest helaas ook het Tuhoe volk zich gewonnen geven. Zij waren daarmee de laatste Maori nederzetting die zich gewonnen gaf. Het Te Urewera National Park is dus een belangrijke plek voor de Maori’s.

TIP ♥ – de Tuhoe’s zijn nog steeds erg trots op hun identiteit en tradities. Zo’n 40% van de Tuhoe’s spreken nog de oorspronkelijke Te Rao taal.

Te Urewera National Park
Te Urewera National Park

Wat is er te doen

Reizigers die hier komen, komen hier vooral om te wandelen. Er liggen hier zo veel wandelpaden dat je dagen achtereen kunt lopen. Gelukkig zijn er ook wandelingen te doen van een paar uur. Mocht je in  de buurt zijn raden we een bezoek aan het Te Urewera National Park zeker aan. Onderweg wandel je langs spectaculaire watervallen, bossen en uitzichtpunten.

Hoe kom je er

Er loopt maar één weg door het park (de SH38). Het park is met het openbaar vervoer ook nauwelijks te bereiken. In het park zal je het lopend moeten doen of met een 4WD.

Locatie Te Urewera National Park

Meer lezen over Nieuw-Zeeland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU