Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Rotorua

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 8 september, 2023

Spuitende geisers, stomende warmwaterbronnen en exploderende modderpoelen! Welkom in Rotorua. Dit is is een van de meest thermische gebieden in Nieuw-Zeeland. De kleurrijke geisers trekken al jaren duizenden reizigers. Voor de Maori is deze stad een heilige plek. En met al dat moois voelt het ook een soort heilig. Hoewel de geur van rotte eieren anders doet vermoeden. Ze noemen Rotorua niet voor niets ‘Sulphur City’.

Het schitterende Rotorua

Naast de zwavellucht, geisers en warmtebronnen staat Rotorua ook bekend vanwege de schitterende natuur rondom de stad. Je vindt de stat midden in het Noordereiland, op zo’n 105 kilometer ten zuidoosten van Hamilton.

Met 55.000 inwoners is het overigens nauwelijks een stad te noemen. Het mag dan bekend staan om de geisers en de kenmerkende zwavellucht, maar het biedt veel meer dan dat.

Ties: “Rotorua is niet voor niets verschillende keren bekroond met de ‘New Zealand’s Most Beautiful City Award‘”.

Want naast de geisers en warmtebronnen kun je hier ook goed mountainbiken (Rotorua behoort zelfs tot de beste spots ter wereld om te mountainbiken) en wandelen.

Rotorua

Rotorua gezien vanaf de kabelbaan

rotorua

Waar Rotorua bekend om staat: warmwaterbronnen en geisers

10x leuke dingen om te doen in Rotorua

Uiteraard komen de meeste mensen hier voor de geisers en warmtebronnen, maar de stad, en omgeving, bieden nog veel meer.

Mountainbikers vanuit de hele wereld komen hier bijvoorbeeld mountainbiken. Als fietsen je niet zo ligt, kun je ook wandelen en raften.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden.

#1 Check de warmwaterbronnen en geisers

Dit is de reden dat mensen hier komen. De stomende warmwaterbronnen en exploderende modderpoelen zijn wereldberoemd. Dat je er hier zo veel vindt, komt, omdat de stad op een vulkanisch gebied ligt. De geur van rotte eieren is dan niet zo fijn, het is wel een spectaculair gezicht.

Het borrelende water in de gekleurde meren met het stoom erboven is iets wat je niet elke dag ziet. Door de bronnen heb je hier ook veel spa’s in de stad. De Maori gemeenschap hechten veel waarde aan de warmtebronnen.

Het is zeker een aanrader om een dagje te relaxen in zo’n bron als je de tijd hebt.

De beste warmtebronnen

De bekendste ‘thermal valley’  is Te Puia. Eigenlijk gaat iedereen hier heen, maar er zijn meer plekken zoals Waimangu Volcanic Valley waar je wandelend door het park verschillende bronnen ziet.

Ook Orakei Korako is de moeite waard. Hier kun je ook wandelel. Het minder gezellig klinkende Hell’s Gate, met de vele modderpoelen (en massages!) en Wai-O-Tapu, ook wel bekend als ‘thermal wonderland’ zijn ook zeker indrukwekkend.

Wai-O-Tapu Thermal Wonderland

Wat ons betreft de highlight van Rotorua. Wai-O-Tapu Thermal Wonderland is een geothermisch park op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Rotorua. Je vindt hier felgekleurde meren, sinkholes met alle kleuren van de regenboog en het wereldberoemde ‘Champagne Pool’.

De entree kost NZ$32.50 per persoon maar het is zeker de moeite waard.

Het wandelpad neemt je in ongeveer 3 uur mee door het volledige park waar je van de ene in de andere verbazing valt. Als je in de gelegenheid bent om het park in de ochtend te bezoeken, ga dan eerst de show bij de Lady Knox Geyser bekijken. Dit is dagelijks om 10.15 uur.

Rotorua

Het prachtige Wai-O-Tapu Thermal Wonderland

Rotorua

Rotorua

De warmtebronnen liggen midden in de natuur

#2 Ga raften

Alle liefhebbers van extreme sporten kunnen hun hart ophalen in Rotorua. Het is namelijk een van de beste plekken in Nieuw-Zeeland om te gaan raften. In een rubberen boot trotseer je samen met jouw groep de branding.

Vaak in wilde rivieren zodat je in verschillende stroomversnellingen terecht komt. Maak je geen zorgen, je wordt altijd begeleid door een professionele gids! Er zijn ontzettend veel partijen die het raften aanbieden op verschillende niveaus.

Afhankelijk van het gezelschap waarmee je bent en de adrenaline die je wilt ervaren kun je een keuze maken.

#3 Lake Rotorua

In totaal liggen hier 16 meren. Lake Rotorua is uiteraard het bekendste meer, omdat het direct aan het stadje ligt, maar je hebt er nog meer. Denk aan Lake Tarawera, Lake Rotoiti en Lake Rotoroma. Lake Rotorua is echter het enige meer wat direct aan de stad grenst.

Daarnaast vind je in Lake Rotorua nog Mokoia Island. Dit eilandje wordt al eeuwen lang bewoond door verschillende tribes uit het gebied.

Lake Rotorua is een ontzettend groot meer waar je met mooi weer lekker kunt relaxen. Het is zelfs het tweede grootste meer van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland! Middenin Lake Rotorua ligt Mokoia island.

Dit eiland wordt al jarenlang bewoond door verschillende stammen uit het gebied. Je kunt het meer verkennen per boot, of gewoon lekker op je luchtbedje ronddobberen. Maar let op: op het meer leven een aantal zwarte zwanen.

Ze zijn prachtig om naar te kijken, maar kom er niet te dicht bij in de buurt. Ook kun je ze beter niet voeren!

TIP ♥ – de camping ‘ Affordable Willowhaven’is een prachtige plek direct aan het water. Hier kun je voor een schappelijke prijs van $15 – $17 per persoon een plek reserveren!

Rotorua

Lake Rotorua

#4 Mountainbiken in Redwoods Whakarewarewa Forest

Rotorua is één wordt beschouwd als het paradijs voor mountainbikers. Het staat ook bekend als een van de beste plekken ter wereld om te mountainbiken.

Meerdere websites, magazines en kenners hebben de stad uitgeroepen tot de beste en mooiste plek ter wereld om te mountainbiken.

Het bekendste plekje om je kunsten te vertonen is het Redwoods Whakarewarewa Forest.

Je fiets hier niet alleen over de oudste mountainbike trails van Nieuw-Zeeland, maar ook nog eens op uitdagende paden, die lopen over een vulkanische bodem en dat allemaal rondom een fantastisch landschap.

Met ongeveer 130km aan mountainbike paden is er is ruimte voor alle niveaus, van beginners en families tot experts op zoek naar extreme actie. Je kunt er ook goed wandelen en er zijn verschillende klimparken.

Whakarewarewa Forest

Redwoods in Whakarewarewa Forest in Rotorua

#5 Maori Village Ohinemutu

Rondom Rotorua kun je een aantal excursies boeken om een echt Maori dorp te gaan bekijken. Het nadeel van deze excursies is dat ze vaak vrij prijzig zijn. In Rotorua heb je een Maori dorp wat gratis te bekijken is.

In dit dorp, genaamd Ohinemutu, woont de Ngati Whakaue tribe. Je kunt hier rustig rondlopen en zien hoe de Maori leven. Als je richting het meer loopt waar het dorp aangrenst vind je St. Faith’s Church.

Deze kerk heeft nog steeds verschillende diensten en het is zeker de moeite waard om je te laten informeren door de plaatselijke vrijwilliger die op dat moment dienst heeft.

Doen in Rotorua

Ohinemutu

#6 Blue & Green lake

Op ongeveer 20 minuten rijden van Rotorua vind je twee grote meren. Lake Rotokakahi (Green Lake) en Lake Tikitapu (Blue Lake). Beide meren worden omringd door prachtig bosgebied, wat het uitzicht over beide meren echt fantastisch maakt.

De naam hebben ze – uiteraard – te danken aan de kleur van het water.

Blue Lake heeft prachtig helder water waar je lekker in kunt zwemmen. Rondom het meer is een mooi wandelpad aangelegd van ongeveer 5 kilometer, waar je onderweg steeds getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht.

Green Lake is eigendom van een Maori stam die er leeft, dus helaas is dit meer niet toegankelijk voor publiek. Gelukkig is er een viewpoint tussen beide meren in. Je loopt een aantal tredes omhoog vanuit de parkeerplaats en dan heb je ze allebei goed in zicht!

#7 Bekijk de Skyline

Een van de hoofdattracties van Rotorua is de Skyline. Je gaat met een kabelbaan naar boven waar een prachtig uitzicht wacht. Eenmaal boven kun je een aantal leuke activiteiten doen. Onder andere de luge.

De luge is een combinatie van een kart- en sleebaan, die je meeneemt naar beneden. Er zijn verschillende banen voor beginners, advanced of gevorderden luge rijders. Als je beneden bent word je met een lift weer naar boven gebracht. Een leuke activiteit voor de hele familie.

TIP ♥ – boek je tickets via www.bookme.co.nz. Hier vind je vaak combinaties van alle activiteiten die ze aanbieden voor een mooie prijs.

Doen in Rotorua

De bekende sky-line!

#8 Canopy tours

Ben jij een echte avonturier en kom je voornamelijk voor de prachtige natuur naar Nieuw-Zeeland? Boek dan een tour bij Canopy tours. Je gaat met een groep tot 10 personen het bos in waar je verschillende activiteiten onderneemt.

Denk aan schommelende bruggen en ziplines. De tour is vrij prijzig, maar de foto’s die gemaakt worden krijg je er na afloop gratis bij.

#9 Bezoek de Night market

Heb je inmiddels honger gekregen van al deze activiteiten? Ga dan lekker een hapje eten op de Night market in Rotorua. Deze vindt iedere donderdagavond plaats in het centrum van Rotorua. Night Marktets zijn altijd een leuke activiteit. Check ook die in Auckland en Wellington.

Je vindt hier vooral veel – internationale – eetkraampjes waar je van kunt genieten. Ook is er live muziek en kun je lekker relaxen in de bean bags die overal worden neergelegd.

Doen in Rotorua

De night market

#10 GA naar Kuirau Park

Heb je nog niet genoeg vulkanische meren en borrelende modderpoelen gezien? Dan is een bezoek aan Kuirua Park zeker de moeite waard. Dit park ligt aan de rand van de stad en is gratis toegankelijk.

Je kunt verschillende wandelingen maken door de omgeving waarbij je grote en kleine meren met vulkanische activiteit tegenkomt. Ook vind je hier mooie tuinen, een speeltuin voor kinderen en zijn er verschillende plekken om te picknicken of te barbecueën.

Iedere zaterdag wordt hier van 6 uur in de ochtend tot 1 uur in de middag een markt georganiseerd. Voor $35 kun je zelfs een bruiloft organiseren in het park!

Kuirau Park in Rotorua

Kuirau Park in Rotorua

De heerlijke geur van rotte eieren

Een ding valt meteen op als je in Rotorua bent. Mocht je dicht in de buurt van de geisers komen is de geur van rotte eieren het eerste wat opvalt.

Positief of negatief 🙂 De geur van rotte eieren is eigenlijk de zwavel die vrij komt.

Ties: “Ondanks dat het niet zo lekker ruikt, is dit een van de leukste steden in NZ”.

Voordeel van de vulkanische activiteiten onder de grond is namelijk dat je hier warmwaterbronnen, modderpoelen en andere natuurlijke ‘ontspanning’ kunt vinden.

Men zegt zelfs dat de bronnen een geneeskrachtige werking hebben waardoor veel mensen op de stad af komen.

Hou er daarom rekening mee dat het, zeker in het hoogseizoen, behoorlijk druk kan worden. Laat dit je echter niet afschrikken want ondanks de drukte is Rotorua nog steeds één van de populairste steden met de mooiste omgeving in Nieuw-Zeeland.

Legende Rotorua

Rotorua betekent in het Maori ‘tweede meer’. Die naam is niet zomaar komen aanwaaien. Lake Rotorua was namelijk het tweede meer dat werd ontdekt door Maoriopperhoofd Ihenga.

Sindsdien gaan er verschillende verhalen rond en was de stad toneel van de grote liefdesgeschiedenissen in de tradities van de Maori’s.

Het verhaal verteld dat Hinemoa leefde in een dorpje langs het meer.

We raden aan om bij het meer op zoek te gaan naar de legende. Voor het meer staat een paal met daarop de legende uitgelegd.

Rotorua

Overnachten

Dit is een van de bekendste steden in Nieuw-Zeeland dus het is niet verwonderlijk dat er ook genoeg accommodaties zijn.

Je kunt kiezen uit motels, campings, hostels, resorts en nog allerlei soorten accommodatie.

Vooraf reserveren is alleen nodig in het hoogseizoen. Dan wordt het namelijk vrij druk. Daarnaast kan het ook druk zijn in de weekenden.

Kosten

Wat een overnachting kost ligt natuurlijk aan jezelf. Een hostel kost je zo’n €25 per nacht, maar een resort makkelijk het tienvoudige.

Voor een handig overzicht voor overnachten in deze stad kun je het beste kijken op Rotorua NZ. 

TIP ♥ – wil je de accommodatie gelijk vastleggen? Dan kun je het beste Booking.com checken

Hoe kom je er?

Rotorua ligt op het Noordereiland ten zuiden van Auckland en Hamilton. Je kunt er komen door  2,5 uur te rijden vanuit Auckland.

Vanaf Hamilton is het zo’n 1,5 uur rijden. Kom je van Taupo dan is het slechts een uurtje rijden.

Locatie

Meer lezen over Nieuw-Zeeland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU