Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Rotorua

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Spuitende geisers, stomende warmwaterbronnen en exploderende modderpoelen! Welkom in Rotorua. Dit is is een van de meest thermische gebieden in Nieuw-Zeeland. De kleurrijke geisers trekken al jaren duizenden reizigers. Voor de Maori is deze stad een heilige plek. En met al dat moois voelt het ook een soort heilig. Hoewel de geur van rotte eieren anders doet vermoeden. Ze noemen Rotorua niet voor niets ‘Sulphur City’.

Het schitterende Rotorua

Naast de zwavellucht, geisers en warmtebronnen staat Rotorua ook bekend vanwege de schitterende natuur rondom de stad. Je vindt de stat midden in het Noordereiland, op zo’n 105 kilometer ten zuidoosten van Hamilton.

Met 55.000 inwoners is het overigens nauwelijks een stad te noemen. Het mag dan bekend staan om de geisers en de kenmerkende zwavellucht, maar het biedt veel meer dan dat.

Ties: “Rotorua is niet voor niets verschillende keren bekroond met de ‘New Zealand’s Most Beautiful City Award‘”.

Want naast de geisers en warmtebronnen kun je hier ook goed mountainbiken (Rotorua behoort zelfs tot de beste spots ter wereld om te mountainbiken) en wandelen.

Rotorua

4x leuke dingen om te doen in Rotorua

Uiteraard komen de meeste mensen hier voor de geisers en warmtebronnen, maar de stad, en omgeving, bieden nog veel meer.

Mountainbikers vanuit de hele wereld komen hier bijvoorbeeld mountainbiken. Als fietsen je niet zo ligt, kun je ook wandelen en raften.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden.

#1 Check de warmwaterbronnen en geisers

Dit is de reden dat mensen hier komen. De stomende warmwaterbronnen en exploderende modderpoelen zijn wereldberoemd.

Dat je er hier zo veel vindt, komt, omdat de stad op een vulkanisch gebied ligt. De geur van rotte eieren is dan niet zo fijn, het is wel een spectaculair gezicht.

Het borrelende water in de gekleurde meren met het stoom erboven is iets wat je niet elke dag ziet.

Door de bronnen heb je hier ook veel spa’s in de stad. De Maori gemeenschap hechten veel waarde aan de warmtebronnen.

Het is zeker een aanrader om een dagje te relaxen in zo’n bron als je de tijd hebt.

De beste warmtebronnen

De bekendste ‘thermal valley’  is Te Puia. Eigenlijk gaat iedereen hier heen, maar er zijn meer plekken zoals Waimangu Volcanic Valley waar je wandelend door het park verschillende bronnen ziet.

Ook Orakei Korako is de moeite waard. Hier kun je ook wandelel. Het minder gezellig klinkende Hell’s Gate, met de vele modderpoelen (en massages!) en Wai-O-Tapu, ook wel bekend als ‘thermal wonderland’ zijn ook zeker indrukwekkend.

Rotorua
Rotorua

#2 Ga raften

Als je liever wat frisser water om je heen hebt, kun je ook goed raften. De meeste raft-tours vetrekken naar de Kaituna River die bekend staat als één van de beste rivieren ter wereld voor raften.

Je kunt hier overigens niet alleen raften, het gebied staat met jungles en bossen ook bekend als mooie wandelomgeving.

Raften is hier wel een uitdaging. De Kaituna River is namelijk ook de thuisbasis van de hoogste raftbare.

TIP ♥ – raften begint bij NZ$85.

#3 Bezoek Lake Rotorua

Rotorua wordt omringd door water. In totaal liggen hier 16 meren. Lake Rotorua is uiteraard het bekendste meer, omdat het direct aan het stadje ligt, maar je hebt er nog meer.

Denk aan Lake Tarawera, Lake Rotoiti en Lake Rotoroma. Lake Rotorua is echter het enige meer wat direct aan de stad grenst.

Daarnaast vind je in Lake Rotorua nog Mokoia Island. Dit eilandje wordt al eeuwen lang bewoond door verschillende tribes uit het gebied.

Je kunt Lake Rotorua verkennen per boot. Aan de oever van het meer zijn er verschillende organisaties waar je tours kan boeken.

TIP ♥ – je kunt ook een canopy tour boeken. Super leuk om lekker door de bomen te slingeren.

Rotorua

#4 Mountainbiken in Redwoods Whakarewarewa Forest

Rotorua is één wordt beschouwd als het paradijs voor mountainbikers. Het staat ook bekend als een van de beste plekken ter wereld om te mountainbiken.

Meerdere websites, magazines en kenners hebben de stad uitgeroepen tot de beste en mooiste plek ter wereld om te mountainbiken.

Het bekendste plekje om je kunsten te vertonen is het Redwoods Whakarewarewa Forest.

Je fiets hier niet alleen over de oudste mountainbike trails van Nieuw-Zeeland, maar ook nog eens op uitdagende paden, die lopen over een vulkanische bodem en dat allemaal rondom een fantastisch landschap.

Met ongeveer 130km aan mountainbike paden is er is ruimte voor alle niveaus, van beginners en families tot experts op zoek naar extreme actie.

Nog 10x

Er is natuurlijk nog veel meer te doen in deze leuke stad! Wil je weten wat er nog meer te doen is in Rotorua? Bekijk dan ons blog met ‘10x leuke dingen om te doen in Rotorua‘.

Rotorua

De heerlijke geur van rotte eieren

Een ding valt meteen op als je in Rotorua bent. Mocht je dicht in de buurt van de geisers komen is de geur van rotte eieren het eerste wat opvalt.

Positief of negatief 🙂 De geur van rotte eieren is eigenlijk de zwavel die vrij komt.

Ties: “Ondanks dat het niet zo lekker ruikt, is dit een van de leukste steden in NZ”.

Voordeel van de vulkanische activiteiten onder de grond is namelijk dat je hier warmwaterbronnen, modderpoelen en andere natuurlijke ‘ontspanning’ kunt vinden.

Men zegt zelfs dat de bronnen een geneeskrachtige werking hebben waardoor veel mensen op de stad af komen.

Hou er daarom rekening mee dat het, zeker in het hoogseizoen, behoorlijk druk kan worden. Laat dit je echter niet afschrikken want ondanks de drukte is Rotorua nog steeds één van de populairste steden met de mooiste omgeving in Nieuw-Zeeland.

Legende Rotorua

Rotorua betekent in het Maori ‘tweede meer’. Die naam is niet zomaar komen aanwaaien. Lake Rotorua was namelijk het tweede meer dat werd ontdekt door Maoriopperhoofd Ihenga.

Sindsdien gaan er verschillende verhalen rond en was de stad toneel van de grote liefdesgeschiedenissen in de tradities van de Maori’s.

Het verhaal verteld dat Hinemoa leefde in een dorpje langs het meer.

We raden aan om bij het meer op zoek te gaan naar de legende. Voor het meer staat een paal met daarop de legende uitgelegd.

Het is best een grappig verhaal!

Rotorua

Lekker hoor

Overnachten

Dit is een van de bekendste steden in Nieuw-Zeeland dus het is niet verwonderlijk dat er ook genoeg accommodaties zijn.

Je kunt kiezen uit motels, campings, hostels, resorts en nog allerlei soorten accommodatie.

Vooraf reserveren is alleen nodig in het hoogseizoen. Dan wordt het namelijk vrij druk. Daarnaast kan het ook druk zijn in de weekenden.

Kosten

Wat een overnachting kost ligt natuurlijk aan jezelf. Een hostel kost je zo’n €25 per nacht, maar een resort makkelijk het tienvoudige.

Voor een handig overzicht voor overnachten in deze stad kun je het beste kijken op Rotorua NZ. 

TIP ♥ – wil je de accommodatie gelijk vastleggen? Dan kun je het beste Booking.com checken

Hoe kom je er?

Rotorua ligt op het Noordereiland ten zuiden van Auckland en Hamilton. Je kunt er komen door  2,5 uur te rijden vanuit Auckland.

Vanaf Hamilton is het zo’n 1,5 uur rijden. Kom je van Taupo dan is het slechts een uurtje rijden.

Locatie

Meer lezen over Nieuw-Zeeland?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU