De wereldberoemde Franz Josef Gletsjer mag niet ontbreken tijdens je reis. De gletsjer is één van een verzameling van zestig gletsjers die je in het Westland National Park kunt vinden. Dat dit met afstand de meest imposante van allemaal is maakt het een flink stuk aantrekkelijker om juist dit deel van het nationale park in je plannen op te nemen. Dit stukje natuur zal je immers niet snel in vergelijkbare vorm ergens anders op de wereld tegenkomen.

Franz en Fox

Er is een groot verschil tussen de Franz Josef Gletsjer en andere gletsjers die je overal op de wereld kunt vinden. Zo ligt deze een stuk lager dan andere gletsjers op andere plekken op de wereld. Dit maakt dit prachtige stukje natuur een stuk gemakkelijker te bereiken en te bezichtigen.

Dit geldt overigens ook voor de andere gletsjers die je in het Westland National Park zult vinden zoals zijn bekende buurmand; de Fox Gletsjer. Dit kenmerk brengt ook wel met zich mee dat het ijs zich sneller verplaatst dan op andere plekken. Volgens berekeningen gaat het om zo’n anderhalve meter per dag. Je kunt dit bijzonder schouwspel dus zien gebeuren.

TIP ♥ – meer weten over de Fox gletsjer? Check dan onze pagina over de Fox gletsjer

franz josef gletsjer

De 5 leukste tours van de Franz Josef Gletsjer

Dat de Franz Josef Gletsjer op zichzelf al magistraal om te zien is, neemt niet weg dat dit stukje natuur op veel verschillende manieren te beleven is. Zo kan je hem op alle manieren meekrijgen. Deze vijf opties moet je eigenlijk allemaal gedaan hebben.

#1 Maak een wandeling

Een leuke, veilige en gezonde manier om de Franz Josef Gletsjer goed in je op te kunnen nemen is natuurlijk door gewoon een wandeltour te doen. Er zijn een aantal verschillende aanbieders van verschillende wandelingen. De wandelingen brengen je langs een flink stuk van de gletsjer.

Voor je het weet ben je zomaar drie uur verder. Daarbij krijg je van de gids ook veel informatie over bijvoorbeeld de bossen eromheen.

#2 Doe iets sportiever en ga hiken

Voor wie het niet helder voor ogen heeft, er is natuurlijk wel een verschil tussen verschillende delen van de Franz Josef Gletsjer. Wie het onderste deel bekijkt zal zich gewoon in de gebruikelijke natuur bevinden. Wie echter ook de meer verse delen wil zien zal in de sneeuw en over het ijs moeten wandelen.

Of eigenlijk hiken. Dit is ook een tour langs de gletsjer, maar dan een flink stuk hoger. Een combinatie van beide tochten binnen enkele dagen is aan te raden.

Franz Josef Glacier

#3 Ga kajakken

Westland National Park bestaat uit zestig gletsjers, waaronder de Franz Josef, maar natuurlijk ook uit meren. Het belangrijkste meer is Lake Mapourika. Een kajaktocht over dit meer geeft je ook direct de gelegenheid om de gletsjer eens van een hele andere kant te zien.

Bovendien kan je direct ook enkele uren van het leven op het water genieten. Ook niet onbelangrijk natuurlijk.

#4 Stap op de quad

De streek rondom de gletsjer is natuurlijk behoorlijk ruig. Dit betekent dus ook dat je hier middelen moet gebruiken die ruig terrein aankunnen. Wat te denken van een tour met een quad. Er zijn er verschillende te boeken die gemiddeld zo’n twee uur duren.

Het voordeel is natuurlijk de snelheid. Je kunt een flink gebied bestrijken op deze manier.

#5 Maak een helikopter vlucht

Om de hele Franz Josef Gletsjer volledig in je op te nemen en ook nog eens te genieten van het uitzicht op het hoogste punt is er natuurlijk maar één optie die echt interessant blijft. Dan boek je een helikoptervlucht waarmee je dus ook de gehele gletsjer kunt pakken.

De ontdekkingstocht kan je van meerdere kanten ondernemen. Zeer de moeite waard dus.

franz josef gletsjer

Hoe kom je er?

De Frans Josef Gletsjer is vrij gemakkelijk te bereiken. Daarbij komt ook dat er voldoende parkeergelegenheid is. Dus als je je reis onderneemt met een huurauto, dan hoeft dat ook geen enkel probleem te zijn. Je zet de auto gewoon neer op één van de daarvoor aangewezen plekken in het park.

Vanaf daar ben je binnen een minuut of twintig al bij het eerste punt waar je een uitzicht op de gletsjer hebt. Zo rol je dus vanzelf de natuur in.

Tours

Wie verstandig is kijkt wel vooruit. Denk er goed over na wanneer je de gletsjer gaat bereiken. Het is namelijk zo dat dit één van de belangrijkste attracties in Nieuw-Zeeland is. Je kunt er dus van uitgaan dat je nooit de enige bent die op dit fantastische idee komt.

Er komen ieder jaar zomaar een kwart miljoen mensen op af. Wil je één van de specifieke tochten maken, dan doe je er dus verstandig aan om hier vooraf een plekje voor de te reserveren. Dit verzekert je ervan dat je ook echt mag komen.

Locatie Franz Josef Gletsjer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven