Lake Taupo is zonder twijfel een van de mooiste meren in Nieuw-Zeeland. Met 616 vierkante kilometer gis het tevens het grootste meer van het land. Het bijzondere is dat Lake Taupo een ondergelopen krater is waardoor het water extreem helder is. Lake Taupo staat bekend om de schitterende uitzichten met Mount Tongariro, Mount Ngauruhoe en de met sneeuw bedekte Mount Ruapehu op de achtergrond.

Lake Taupo

Het meer is ontstaan door een vulkaanuitbarsting in 186 na Chr.. Deze was zo krachtig dat het hele Noordereiland bedekt lag onder as. Het as werd zelfs over de hele wereld gespuwd. Er zijn boeken te vinden uit China waarin ze schreven over een zwarte lucht. De Romeinen spraken over een ‘bloed-rode’ hemel.

Het is bijna niet voor te stellen dat zoiets moois is ontstaan uit zoiets gewelddadig. Maar het bewijs vind je overal. De stranden zijn samengesteld uit puimsteen dat heel erg licht is. De vulkaan die ooit uitbarstte is nu een ‘slapende’ vulkaan, maar vulkanologen houden de Taupo vulkaan nauwlettend in de gaten.

TIP ♥ – de stat Taupo is een van de leukste steden in Nieuw-Zeeland. Er is ontzettend veel te doen en de stad heeft een prachtige ligging aan het meer.

Lake Taupo

Het water in Lake Taupo is natuurlijk niet zomaar komen aanwaaien. Dit komt uit verschillende rivieren in de buurt. In het meer vind je dan ook veel vis, vooral forel. Lake Taupo is daarom populair onder vissers. Behalve vissen kun je hier ook zwemmen.

De beste plek om te zwemmen in Acacia Bay. Je vindt hier een rustig strand en ook de Waipahihi-warmwaterbronnen. Naast zwemmen zijn hier ook activiteiten zoals waterskiën, surfen, paragliden en rafttochten richting Tongariro en Rangtaiki. Skydiven boven Lake Taupo is overigens één van de mooiste locaties om te skydiven.

Legend has it..

Volgens de lokale Tuwharetoa bevolking is de vorm van het meer ontstaan door hun voorvader Ngatoroirangi. Hij was een reiziger die veel van Nieuw-Zeeland ontdekte. De legende is dat Ngatoroirangi van de top van Mount Tauhara (nabij Taupo) een boom gooide.

Op de plek waar de boom neerkwam kwam het grondwater omhoog en vormde zo het meer. De volledige naam van het meer is dan ook Taupo-Nui-A-Tia. Dit betekent zoiets als ‘De Grote Schouder mat van Tia’ of ‘Goede Nachtrust van Tia’. Dat verwijst dan weer naar een ontdekkingsreiziger van de Arawa bevolking die bij het meer heeft geslapen.

Lake Taupo

Locatie Lake Taupo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven