Het Westland Nationaal Park is vooral bekend vanwege de Gletjers. De Franz Josef en Fox gletjers trekken ieder jaar weer duizenden toeristen naar het park. Samen met Mount Cook national park, Fiordland nationaal park en Aspiring nationaal park is het Westland nationaal park onderdeel van het Southwest Nieuw Zeeland Unesco World Heritage Area.

Westland Nationaal Park

Het veelzijdige landschap maakt het Westland Nationaal park zo indrukwekkend. Van reusachtige gletsjers, hoge bergen, lagunes tot meren en regenwouden. Het bijzondere en veelzijdige landschap in het park wordt voornamelijk veroorzaakt door de hoeveelheid regen die er jaarlijks valt. Met name de westkust van het Zuidereiland krijgt extreem veel regen, gemiddeld zo’n 7 meter (7000 mm) per jaar, te verwerken. Ter vergelijking, in Nederland valt er gemiddeld zo’n 900 milimeter per jaar.

De bekendste bezienswaardigheden die binnen het Westland Nationaal park vallen zijn de Franz Josef gletsjer, de Fox Gletsjer en Lake Matheson. Ook wel bekend als Mirror Lake.

franz josef gletsjer

Gletsjers in het Westland Nationaal Park

De bekendste gletsjers in het park zijn de Franz Josef en Fox maar er liggen hier zo’n 60 gletsjers totaal. De twee bekende bereikte zelfs de zee de laatste ijstijd, zo’n 15 tot 20 duizend jaar geleden. Tijdens de warmere periode die daar op volgende zijn ze terug gekropen naar hun huidige positie. Mogelijk zelfs verder maar daar is men nog 100% van overtuigd. Tijdens de mini ijstijd in de 14e eeuw zijn ze naar hun huidige positie gezakt en daar zijn ze vandaag de dag nog steeds zichtbaar.

Door de vele neerslag die aan de Westkust van Nieuw Zeeland valt is het mogelijk dat de gletsjers zo dicht bij de oceaan liggen. Nergens ter wereld vind je gletsjers zo dicht bij de zee. De gletsjers zijn beide meer dan 20 kilometer diep. Helaas zorgen de vele bezoekers en klimaatverandering voor een afname van de gletsjers. De kans dat je in de toekomst de Gletsjers nog steeds kunt bekijken is daarom steeds minder groot geworden. Doe het daarom nu het nog kan als je naar Nieuw Zeeland gaat. Beide gletsjers zijn afgezet om te voorkomen dat er ijsrotsen op de mensen vallen. Voor een absoluut unieke ervaring kan je jezelf met een helikopter laten afzetten op de gletsjers zelf. Check bij de DOC en de lokale bevolking voor de meest recente informatie over de beste uitzichtpunten. 

franz josef gletsjer
Franz Josef Glacier

Lake Matheson

Wat ons betreft is Franz Josef de mooiste en zeker ook de bekendste van de twee gletsjers. Uiteraard kan je ook hier verschillende wandeling rond en op de gletsjer maken. Deze voeren je langs een bijzonder landschap met bergen, grotten, bossen de gletsjers. Een Oostenrijkse ontdekker die de gletsjer in 1865 ontdekte is tevens ook de naamgever. Hij besloot de gletsjer te vernoemen naar de Oostenrijkse keizer. Als je niet van wandelen houdt kan je ook een helikoptervlucht over de gletsjer maken, inclusief landing op de gletsjer.

Fox Gletsjer is wat minder bekend bij het grote publiek maar daarom zeker niet minder mooi. In de buurt van Fox Gletsjer ligt ook een bekend meer; Lake Matheson. Ook wel bekend als Mirror Lake. Door de perfecte ligging tussen de bergen staat er vaak weinig tot geen wind. Dit zorgt er voor dat het oppervlakte van het meer  de schitterende omgeving als een spiegel gereflecteerd in het stille water. Dit levert schitterende plaatjes op (zie hier onder). Kom vroeg bij het meer, zeker in het hoogseizoen, voor een goede foto. Op een heldere dag kan je zelfs Mount Cook zien liggen op de achtergrond.  Een rondje om het meer duurt een klein uur.

lake Matheson

Westland Nationaal Park bezoeken

Het Westland Nationaal Park is eenvoudig te bezoeken. Verschillende wegen leiden naar en door het nationaal park. Tussen de maanden december en februari lopen de bezoekersaantallen van beide gletsjers vaak op, overweeg daarom een bezoek in de maanden oktober of maart (indien mogelijk). Hou wel rekening met het feit dat er veel regen valt aan de Westkust. Kijk van te voren goed wat voor weer het wordt en probeer je route hier op aan te passen.

Locatie Westland National Park

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven