Golden Bay is misschien wel één van de meest aantrekkelijke plekken van Nieuw-Zeeland. Alleen al om die reden moet je er dus geweest zijn als je op rondreis door het land gaat. De baai, die helemaal in het noorden van het zuidereiland ligt, is de plek waar je bijzondere mensen ontmoet en bijzondere dingen kunt doen.

De stranden, de recreatiegebieden en de vakantieaccommodaties zijn hier misschien wel het best van heel Nieuw-Zeeland. Er is dan ook voldoende reden om even wat langer te blijven hangen. Na wekenlang rondtrekken kan je hier nog even heerlijk ontspannen voor je helaas weer terug moet naar Nederland!

In de kop van het zuidereiland

Golden Bay ligt helemaal in de kop van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Doordat de baai in dit gebied ligt, met bijvoorbeeld ook de Cookstraat in de buurt, is er veel bijzonders te zien. Grote zeevissen zoals walvissen en dolfijnen zijn bijvoorbeeld met grote regelmaat te zien.

Dat neemt niet weg dat de baai zelf, zoals het een echte baai betaamt, goed beschermd wordt door de arm die aan de noordkant een groot deel van het water afschermt van de grote zee. Vanaf hier stromen de rivieren ook verder landinwaarts. Bovendien is het gebied zeer divers te noemen. Bewoonde delen en onbewoonde delen wisselen elkaar af.

Golden Bay
Nelson

De 5 leukste activiteiten van Golden Bay

Golden Bay bezoeken betekent dat je een overvloed aan leuke dingen te doen zal hebben. Het is niet voor niets de trekpleister voor toeristen in Nieuw-Zeeland. Maar welke moet je dan kiezen? Deze vijf zijn in ieder geval allemaal aanraders!

Strand

Golden Bay is voor een groot deel gevuld met zand. Het zand van het strand wel te verstaan. Daar moet je natuurlijk gebruik van maken. Op het Wharariki strand staat bekend om zijn brede palet aan mogelijkheden. Bij goed weer, en dat is het vaak, kan je er gewoon lekker op luieren. Als de temperatuur het echter maar enigszins toelaat kan je er ook bijzondere wandeltochten maken. Of diezelfde tocht te paard maken. Je kunt eigenlijk simpelweg precies doen waar je zin in hebt!

Farewell Split

Ook met betrekking tot zand is het bezoeken van Farewell Split. Dit is de beroemdste zandstrook van het land. Hier kan je zandduinen zien die letterlijk lijken te bewegen. Dat doen ze tot op bepaalde hoogte ook. Door het stuifzand veranderen ze voortdurend van vorm. Dit schouwspel is natuurlijk zeer bijzonder en een echte must voor de bezoeker van het eiland. Vanaf Golden Bay is het vlakbij, dus deze kans mag je niet laten liggen!

Kajakken

In een baai moet gevaren worden. Dat is voor Golden Bay natuurlijk niet anders. Daarom is kajakken hier nog altijd één van de meest beoefende vormen van recreatie. Juist op het water kan je de Bay op zijn best beleven. Alleen al om die reden is het een goed idee om hier een dagje voor uit te trekken. Zo zie je de wereld van een hele andere kan. Vooral in Abel Tasman National Park zijn flink wat mogelijkheden op dit gebied.

Mountainbiken

De baai van Golden Bay wordt gevormd door wilde natuur. Dit is ook een belangrijke reden waarom grote delen onbewoond zijn gebleven. Voor liefhebbers voor de wat extremere vormen van fietsen is dit dan ook een echt walhalla. Je kunt hier namelijk naar hartenlust mountainbiken. Er zijn heel veel routes die je kunt volgen dus je raakt nooit uitgekeken!

Eten en drinken

Golden Bay is wel iets meer toeristisch ingesteld dan veel andere delen van Nieuw-Zeeland. Dat kan misschien nadelen met zich meebrengen, maar er zitten zeker ook voordelen aan. Zo kan je bijna nergens in het land lekkerder eten dan hier. Dat kan je dan ook nog eens wegspoelen met de lekkerste wijnen van plaatselijke bodem. Nieuw-Zeeland is immers één van de belangrijkste wijnlanden.

Golden Bay
Golden Bay

Overnachten rond Golden Bay

Golden Bay biedt een enorme verscheidenheid aan kampeerplekken. Je kunt er dan ook op alle mogelijke manieren overnachten. Ben je als backpacker met je tent op pad? Dan kan je hier voldoende camp sites vinden. Ben je echter iemand die liever wat meer luxe geniet?

Dan kan je ook gewoon in een caravan of een goed hotel terecht. Er zijn flink wat plekken te vinden, maar bedenk je ook dat vrijwel elke toerist in dit land uiteindelijk juist hier uitkomt. Die wil je natuurlijk wel allemaal voorblijven!

Het Nederlandse tintje van Golden Bay

De westerse wereld kent Golden Bay met dank aan Nederland. Of liever gezegd, met dank aan een Nederlander. Het was namelijk Abel Tasman die hier aanmeerde op zijn ontdekkingstochten. Ook de Tasman Baai is hier vlak in de buurt. Hij kwam daar wel direct in conflict met de plaatselijke bevolking.

De Maori woonden hier destijds al. Volgens de verslagen van Tasman waren dat er zeker zo’n vijfhonderd. De groepen waren destijds nog klein. Dat is veranderd toen Tasman er kwam.

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven