Aoraki Mount Cook National Park dankt zijn naam aan de berg Aoraki, ook wel bekend als Mount Cook. Omdat de Maori naam voor de berg tegenwoordig steeds vaker gebruikt wordt heeft het nationale park sinds kort een dubbele naam. Het is een van de bekendste parken in het land en dat heeft met name te maken met het feit dat Mount Cook Nieuw-Zeelands hoogste berg is.

Mount Cook – de hoogste berg van NZ

De grote eyecatcher van het Mount Cook National Park is natuurlijk de berg, Mount Cook. Of zoals de Maori hem noemen, Aoraki. Vernoemd naar een mythisch figuur uit de Maori cultuur. De berg is 3.754 meter hoog. Het park is een World Heritage Area, samen met Westland en Fiordland National Park.

Eeuwige Sneeuw

Het Aoraki Mount Cook National park is een gebied van meer dan 700 vierkante kilometer en heeft 19 bergtoppen die boven de 3.000 meter grens uitsteken. Ruim een derde van het park ligt bedekt onder een deken van eeuwige sneeuw en gletsjer ijs.

De beroemde Mount Cook heeft al behoorlijk wat klimmers zien komen en gaan, maar de bekendste is misschien wel Sir Edmund Hillary. Hij trainde hier voordat hij de Mount Everest als eerste mens ter wereld beklom.

Mount Cook National Park

De Hooker Valley Track

Mount Cook National Park

Hoog, hoger, hoogst

Met zijn 3.754 meter is Aoraki of Mount Cook de hoogste berg van het land EN het park, maar er zijn meerdere andere hoge pieken aanwezig in het park. Veel van deze toppen kunnen beklommen worden. Er zijn ook hutten aanwezig om te overnachten.

Gelukkig hoef je tegenwoordig niet per se een klimmer te zijn om de hoogste pieken te kunnen bewonderen. Er gaan regelmatig helikopter vluchten en het is soms zelfs mogelijk om er te landen.

Het Aoraki Mount Cook National Park is dan ook vooral een bezienswaardigheid voor klimmers/ wandelaars.

TIP ♥ – voor meer info over klimmen kun je terecht het Hermitage Hotel of het Mount Cook National Park Visitor Centre.

Hiken in Mount Cook National Park

Een reden dat veel mensen naar Nieuw-Zeeland komen zijn de vele wandelroutes die het land rijk is. Ook het in het Aoraki Mount Cook National Park kun je verschillende van routes wandelen.

Het is wel aan te raden om te allen tijde, dus ook in de zomer, een goede jas mee te nemen. Sowieso is een goede outfit en bepakking voor iedere wandeling erg belangrijk in Nieuw-Zeeland.

De meeste van de wandeltochten beginnen bij het Visitor Information Centre / het Hermitage Hotel. Wij hebben een overzicht gemaakt met de wandelingen die er zijn.

#1 Sealy Tarns Track & Ball Hut Route | 3-4 uur 

Twee bekende routes in het park, maar ook twee uitdagende routes. Deze route is dan ook meer geschikt voor mensen met een goede conditie en ervaren wandelaars.

Sealy Tarns Track

Deze track begint bij het Kea Point en gaat gelijk steil omhoog. Hoewel het maar drie tot vier uur lopen is en de paden goed onderhouden zijn, is het een pittige wandeling met een spectaculair uitzicht op de Hooker-vallei en de verschillende bergtoppen waaronder Aoraki / Mount Cook. 

TIP ♥ – in de winter kan dit pad erg glad/glibberig zijn en er is lawinegevaar.

Ball Hut Route

Vanaf Blue Lakes loop je via de oude Ball Hut Road richting de Tasman Glacier. De route biedt een prachtig uitzicht op de gletsjer en de omliggende bergtoppen. Ook hier geldt weer; het pad is prima, maar pittig.

Het is verstandig om bij het bezoekerscentrum te melden dat je een van deze routes wil lopen.

Mount Cook National Park
Mount Cook National Park

#2 Ball Pass Crossing | 2 tot 3 dagen

Dit is een route die niet aangegeven staat, maar wel vrij populair is. Dit is echter geen route voor onervaren wandelaars. Het is een gevaarlijk stijl met steile paden en veel ijs. Sommige delen zijn zelfs onbegaanbaar. Een gids is dan ook een absolute must!

De route kan vanuit elke vallei worden gestart, maar om veiligheidsredenen en voor de beste uitzichten, raden we aan om te starten op het White Horse Hill camping en richting de East Hooker te gaan. Je loopt dan via de Ball Pass en de Ball Ridge naar de Tasman Valley en Ball Hut.

#3 Hooker Valley Track | 3 uur

De Hooker Valley is een bekende route in Mount Cook National Park. Tijdens deze route loop je door het Tōpuni gebied, wat van grote waarde is voor de Maori cultuur. Je loopt tijdens deze route over drie mooie hangbruggen en je hebt onder andere uitzicht op Lake Mueller en Mount Sefton.

De vallei dankt de naam aan de Hooker rivier, die je ook oversteekt.

TIP ♥ – deze route is prima aangegeven en kan alleen worden gelopen.

#4 Sealy Tarns naar Mueller Hut | 2 uur

Bij #1 noemde we  al de Sealy Tarns Track van 3 tot 4 uur. Als je deze wil verlengen kun je verder lopen naar de Mueller Hut, wat nog eens 2 uur lopen is. De route gaat in het begin naar een rug ia een steile heuvel. Op bepaalde tijden van het jaar is deze heuvel behoorlijk glad.

Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de Mueller gletsjer die door de vallei ‘kruipt’ langs kleinere gletsjers. Vanaf hier loop je verder richting de hut.

TIP ♥ – de route is aangeduid met oranje markeringen.

Mount Cook National Park
Mount Cook National Park

Hooker Valley

#5 Korte wandelingen

Als je maar kort in Mount Cook National Park bent kun je ook een aantal korte wandelingen maken in plaats van de lange routes. De routes beginnen overal ergens anders dus zorg er voor dat je eerst even naar het Visitor Center gaat om de routes te bekijken.

Red Tarns Track | 2 uur

Deze track begint ongeveer bij de Black Birch Stream. Je gaat hier een brug over om gelijk steil omhoog naar de Red Tarns te lopen. Uiteindelijk heb je een prachtig uitzocht op de valleien beneden en het dorp en Aoraki / Mount Cook.

TIP ♥ – dit is een prachtige plek om de zonsondergang te zien.

Kea Point Track |  2 uur

De populairste route van allemaal. Deze begint namelijk bij het DOC-bezoekerscentrum en gaat gelijk de Hooker vallei in. Uiteindelijk kom je na een tijdje lopen bij de Mueller gletsjer.

De wandeling eindigt op een viewpoint met een prachtig uitzicht op Mount Sefton, The Footstool, Hooker Valley, de Mueller Glacier en Mount Cook.

Governors Bush Walk | 1 uur

Deze wandeling brengt je in korte tijd door het bos en komt uiteindelijk ook samen met de Bowen Bush Walk. Een korte klim brengt je naar een uitkijkpunt van Wakefield Ridge en Aoraki / Mount Cook.

Het is een van de meest populaire wandelingen in het gebied dus hou er rekening mee dat er meer reizigers lopen.

Glencoe Walk | 30 minuten

Na de Kea Point Track is dit een populaire route, omdat het begint bij het Hermitage Hotel. Je loopt door een mooi bosrijk gebied en via een kleine klim kom je bij een uitzichtpunt waar je op het ‘dorp’ en de Hooker Glacier en Mount Cook uit kijkt.

Zonsopgang en zonsondergang zijn indrukwekkend hier.

Bowen Bush Walk | 10 minuten

Niet echt een wandeling, aangezien het hooguit 10 minuten duurt. Deze route gaat dwars door de bossen waar je veel vogels ziet en mooie natuur ziet. het is niet de beste optie als je mooie uitzichten wil.

TIP ♥ – deze route is te beginnen bij Mount Cook Backpackers.

Mount Cook National Park
Mount Cook National Park

Overnachten

Je kunt overnachten in Mount Cook National Park. De meeste reizigers kiezen er voor om op een camping in de buurt te staan als ze met eigen vervoer reizen. Je kunt ook in hotels of hostels slapen bij de ingang van het park. De twee bekendste zijn;

  • Hermitage Hotel
  • Mount Cook Backpackers

De kosten zijn uiteraard afhankelijk van waar je overnacht. Hou er daarnaast rekening mee dat je dient te reserveren in het hoogseizoen (december tot en met februari).

Overnachten tijdens hikes

Als je gaat wandelen voor 1 of meerdere nachten kun je ook overnachten in een van de hutten in het Mount Cook National Park. Er staan redelijk veel hutten in het park en in tegenstelling tot veel andere plekken in NZ hoef je deze hutten niet vooraf te reserveren.

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

TIP ♥ – meer info over de hutten vind je hier.

Andere dingen om te doen

De meeste reizigers komen hier om te wandelen en te genieten van de natuur, maar ook als je niet van wandelen houdt, is dit een mooi gebied en er is nog meer te doen dan wandelen. Check de activiteiten hieronder.

#1 Heli-skiën

Mount Cook National Park is niet het bekendste skigebied van NZ, maar het kan hier wel. Je kunt namelijk van de Tasman-gletsjer skiën. Er zijn verschillende heli-skigebieden in het Mount Cook National Park, waaronder Nieuw-Zeeland’s eerste heli skischans, Ben Ohau.

Het is niet goedkoop, maar wel een onvergetelijke ervaring!

TIP ♥ – meer hierover vind je op deze website

#2 Kajakken

Het kajakseizoen loopt van begin oktober tot eind april. Je hebt de mogelijkheid om te kajakken in het indrukwekkende Tasman Glacier meer of je kunt het wat rustiger aan doe n in het Lake Mueller, omringd door bergen. Een kajaktocht kun je boeken in het bezoekerscentrum.

#3 De Tasman gletsjer verkennen

De Franz Josef en Fox-gletsjers zijn de bekendste gletsjers van het land, maar ook de Tasman-gletsjer is de moeite waard. Het is ook wel een dure activiteit, aangezien je met een helikopter op de gletsjer wordt afgezet waar je kan rondlopen. Voordeel is dat het hier een stuk rustiger is.

TIP ♥ – het ligt niet in Nieuw-Zeeland, maar mocht je indrukwekkende gletsjers willen zien ga dan naar Patagonië!

Mount Cook National Park

#4 Scenic flight over het park

Dit is een activiteit die je niet in Mount Cook National Park zelf kunt doen, aangezien hier geen vliegveld is. Wijn hebben dit gedaan vanuit Wanaka en het was een onvergetelijke ervaring! Je ziet schitterende dingen. Je hebt een adembenemend uitzicht op het Mt Cook National Park vanuit de lucht.

Er zijn tal van aanbieders die tochten aanbieden over de Zuidelijke Alpen vliegen met een helikopter, vliegtuig en zelfs ski-vliegtuig.

TIP ♥ – het kostte ons ruim NZ$250, maar het was het waard!

#5 Sterren kijken

Omdat Aoraki Mount Cook National Park een gigantisch park is en hier strenge regels zijn wat betreft lichtvervuiling, is er geen betere plek om de sterrenhemel te bekijken dan hier. In de bergachtige wildernis is het bijna volledig donker en je met helder weer zie je schitterende dingen.

Beste reistijd

Mount Cook ligt in de bergen en in de bergen blijven veel wolken hangen. We raden aan om een heldere dag uit te kiezen om hier heen te gaan. Wij waren hier op een bewolkte dag en alles was dicht, omdat er geen zicht was. Met slecht weer mag je het park ook niet in.

De beste tijd om Nieuw-Zeeland te bezoeken is tussen december en maart wanneer de temperaturen het best zijn.

Beste reistijd zuid Nieuw-Zeeland

Locatie

Aoraki Mount Cook National Park, of eigenlijk Mount Cook Village, is via de weg te bereiken via state highway 80. Deze prachtige route neemt je mee langs een adembenemend mooi gebied welke voor een groot deel langs Lake Pukaki voert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven