Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Tongariro National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Het Tongariro National Park is zonder twijfel het bekendste nationale park van Nieuw-Zeeland. Fans van The Lord of The Rings zullen het park waarschijnlijk wel herkennen. Mt. Ngauruhoe fungeerde namelijk als Mt. Doom. Dat is natuurlijk niet de enige reden dat mensen hier komen. Tongariro National Park was daarvoor al een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land. Dat komt met name door de prachtige natuur.

In de ban van Tongariro National Park

Het park is een aaneenschakeling van mooie en vooral diverse natuur. De grootste trekpleister van het park zijn de actieve vulkanen Ruapehu, Ngauruhoe en Tongariro. Door deze vulkanen heeft het park een soort eigen microklimaat met als resultaat kale steppe’s, bossen en bergen, maar ook natuurlijke warmwaterbronnen, kokende modderpoelen en kraters.

TIP ♥ – als je hier bent moet je zeker de Tongariro Crossing lopen (hieronder meer). Dit is een mooie hike van een dag door het park!

Tongariro National Park

De schitterende natuur in het park 

Bijzonder ontstaan

Wat veel mensen niet weten is dat het Tongariro National Park het eerste nationale park van Nieuw-Zeeland was, opgericht in 1887. Voor die tijd was de grond waar nu Nieuw-Zeelands bekendste berg staat van de Ngati Tuwharetoa-stam. Zij schonken de grond aan de Nieuw-Zeelandse regering omdat ze vonden dat iedereen van het park moest kunnen genieten. Horonuku, het opperhoofd,  doneerde de grond met als wens dat het park met zorg beheerd werd.

Daarop besloot men van het park het eerste nationale, beschermde, park te maken. Het was pas het vierde nationale park ter wereld. Het heeft er voor gezorgd dat wij met z’n allen ook vandaag de dag nog kunnen genieten van de prachtige natuur in het park.

Werelderfgoedlijst van UNESCO

Dat het park en met name de natuur zo bijzonder is blijkt wel uit het feit dat het park sinds 199 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dat heeft onder andere te maken met het behoud van het park. De overheid komt de belofte aan de Ngati Tuwharetoa-stam na want in 1909 werd er een spoorlijn aangelegd. Dat zorgde er voor dat er meer mensen naar het park kwamen.

In de jaren ’50 en ’60 volgden er verharde wegen. Het Tongariro National Park werd steeds populairder. Hierdoor kwamen er steeds meer inkomsten waarmee het park onderhouden werd.

TIP ♥ – je kunt hier ook goed mountainbiken. Het langste pad is de epische Mountain to Sea / Nga Ara Tuhono tocht. Deze 3 tot 7 daagse tocht begint bij Mt. Ruapehu, loopt door langs Tongariro en Whanganui National Parks langs de Whanganui River tot aan de kust.

Tongariro National Park

De schitterende natuur in het park 

De vulkanen in Tongariro National Park

Nieuw-Zeeland staat bekend om de vulkanische activiteiten hier. Ook in het Tongariro National Park vind je veel vulkanen. De bekendste zijn Ruapehu, Ngauruhoe en Tongariro. Deze vulkanen hebben een grote invloed op de natuur in en rondom het park.

Mount Ruapehu

Met 2.797 meter hoog is Mt. Ruapehu de hoogste berg op net Noordereiland. Het bijzondere is, is dat dit één van ’s wereld meest actieve vulkanen is. Toch is het niet zo’n oude vulkaan als je het vergelijkt met andere vulkanen. Ruapehu en Tongariro zijn minder dan 300.000 jaar oud.

Het is een actieve vulkaan, maar gelukkig houdt men de activiteit goed in de gate. Overigens duur de langste uitbarsting van de Ruapehu (1945) bijna een jaar! In 1953 was Mt. verantwoordelijk voor één van de ergste natuurrampen in Nieuw-Zeeland. Toen de vulkaan uitbarstte kwam er een grote hoeveelheid lava naar beneden. Alles dat in aanraking kwam met het lava werd verwoest, waaronder een spoorburg. Die brug stortte in elkaar en een overvolle trein kwam in de rivier. Hierdoor kwamen 151 mensen om het leven.

Tongariro National Park

De bekende vulkaan Ruapehu

Mount Ngauruhoe

Mt Ngauruhoe is 2.287 meter hoog en de jongste vulkaan van de drie. Het is wel de bekendste vulkaan aangezien het fungeerde als Mount Doom in Lord of the Rings. Tot 1975 barste Mt. Ngauruhoe elke negen jaar. In tegenstelling tot de andere vulkaan heeft Ngauruhoe maar één opening met perfect symmetrische hellingen.

Tongariro Alpine Crossing

Een van de bekendste wandeltochten in Nieuw-Zeeland is de Tongariro Alpine Crossing. Dit is een wandeling die je in één dag kunt doen. Zo kun je veel zien van de mooie omgeving in Tongariro. De Tongariro Crossing behoort tot de 10 mooiste één-daagse wandelingen ter wereld. De wandeling is in totaal 19,4 kilometer lang en iedereen die het gelopen heeft zal zeggen dat het goed te doen is mits het weer goed is. Het weer is hier namelijk heel erg onvoorspelbaar en kan zo omslaan.

Hoe loop je de crossing

Het lopen van deze wandeling kost niks. Je hoeft geen entree te betalen en een gids is niet nodig. Je loopt van ‘A naar B’. Of andersom. Je kunt niet in één dag 19 kilometer heen en 19 kilometer terug lopen. Je kunt daarom het beste ’s ochtends vroeg je auto/camper parkeren op de plek waar je eindigt en de bus nemen naar het punt waar je de wandeling begint. Zo hoef je aan het einde van de wandeling niet op de bus te wachten.

Bereid je voor op de elementen. Dat betekent dat je vooraf goed moet kijken naar het weer. Onderweg heb je hutjes waar je eventueel kunt schuilen.  De wandeling duurt ongeveer 6 tot 8 uur. Onderweg kom je prachtige dingen tegen zoals de Red Crater, Mount Tongariro, de Emerald Lakes en Blue Lake.

Meer weten? Bekijk ons blog over het lopen van deze crossing.

Tongariro

Mt. Ngauruhoe op de achtergrond

Wat is er te doen in Tongario

Bijna iedereen die hier heen komt loopt de Alpine Crossing (zie hierboven). Een andere bekende hike is het Northern Circuit. Dit is een drie-daagse hike rondom Mt. Ngauruhoe. Dat zijn niet de enige hikes die je kunt lopen hier. Je kunt namelijk ook kiezen uit korte wandeltochtjes van een uurtje. Maar je kunt ook kiezen voor uitdagende dagwandelingen in de Whakapapa Valley en de Tama Lakes tracks.

De échte fanatiekelingen gaan voor de Round the Mountain Track. Dit is een 71 kilometer lange tocht die vier tot zes dagen duurt. Deze tocht vereist wel enige conditie.

Ga skiën en snowboarden

Het Tongariro National Park trekt meer dan 200.000 bezoekers per jaar, maar niet iedereen komt hier voor de vulkanen en mooie wandelingen. Veel mensen kom hier om te skiën. Dit is namelijk de enige regio rondom Wellington waar je mag skiën. Met de wintersporters en wandelaars kan het dus best druk worden in het park.

TIP ♥ – hou je niet van wandelen en skiën? In het noorden heb je nog de Ketetahi Hot Springs waar je kunt genieten van natuurlijke bronnen.

Tongariro National Park

Het groene Emerald Lake

Tongariro National Park in beeld

Hoe kom je er?

Sinds Tongariro een national park is geworden is d infrastructuur richting het park enorm verbeterd. Veel reizigers trekken naar dit park vanuit Taupo. De meeste wegen gaan naar Whakapapa Village via de SH48 snelweg. Vanuit Taupo is het zo’n 1,5 uur rijden. Vanuit Auckland zo’n 4 uur.

Locatie Tongariro National Park

Wat wij vinden:
  • 8.8/10
    Oceanië-Expert - 8.8/10
8.8/10

Samenvatting

Het Tongariro National Park is zonder twijfel het bekendste nationale park van Nieuw-Zeeland. Fans van The Lord of The Rings zullen het park waarschijnlijk wel herkennen. Mt. Ngauruhoe fungeerde namelijk als Mt. Doom. Dat is natuurlijk niet de enige reden dat mensen hier komen. Tongariro National Park was daarvoor al een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land.

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van handig tips en weetjes.