Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Waitangi

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 1 september, 2023

Waitangi is al lang verbonden met de geschiedenis van Nieuw Zeeland. Het was deze stad waar de Treaty of Waitangi getekend werd 1840. Het is geen grote stad maar wel zeer bekend in het hele land. Door zijn ligging is de stad ook nauw verbonden met Paihia, een andere populaire bestemming onder toeristen.

Treaty of Waitangi

De stad ligt op een landtong en wordt door een brug verbonden met Paihia. Omdat er door 43 Maori leiders op 6 februari 1840 het Verdrag van Waitangi werd getekend met de Britten is het een belangrijke historische plaats voor Nieuw Zeeland.

Waitangi

Veel Nieuw Zeelanders begrijpen het belang van dit verdrag. Voor toeristen is het soms wat moeilijker te begrijpen. Het verdrag heeft namelijk nog al wat ophef veroorzaakt in Nieuw Zeeland. De Britten namen het verdrag namelijk niet zo nauw.

Veel van de dingen die ze beloofd hadden kwamen ze niet na en ze pikte meer land in de was afgesproken in het verdrag. Het leidde tot oorlogen en protestbewegingen. Tot op de dag van vandaag lopen er nog rechtszaken vanwege het verdrag.

Waitangi

Het Treaty House

Een belangrijke bezienswaardigheid in Waitangi is het Treaty House. Het huis werd gebouwd in 1832 als huis voor de Brit James Busby. Het wordt nu gebruikt als museum en tevens gedenkteken. In het huis ligt een kopie van het originele verdrag.

Aan de overkant van het Treaty House werd het prachtige en bijzonder gedetailleerde Whare Runanga (Maori ontmoetingshuis) gebouwd. Dit ontmoetingshuis werd in 1940 voltooid om de honderdste verjaardag van het verdrag te vieren.

De fijne details vertegenwoordigen de grote Maori-stammen.In de buurt van het huis ligt nog een 35 meter lange Waka Taua. Een oorlogskano van de Maori (zie foto hierboven). Ook deze werd gebouwd ter ere van het eeuwfeest.

Locatie Waitangi

Meer lezen over Nieuw-Zeeland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU