Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Milford Sound

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 1 september, 2023

Er zijn van die plekken die je na een bezoek de rest van je leven bijblijven. Milford Sound is zo’n plek. Na een bezoek aan deze fjord zal je alle andere plekken in Nieuw Zeeland anders bekijken. Het is een van de mooiste, zo niet de mooiste, plekken in Nieuw-Zeeland en staat bij iedereen terecht bovenaan het to-do lijstje.

De mooiste plek op het Zuidereiland

Milford Sound trekt reizigers door het betoverende landschap. Deze fjord ligt in het Fiordland National Park. Het is een van de meest beroemde natuurwonderen van Nieuw-Zeeland. Dit is de thuisbasis van enkele van de mooiste landschappen die het Zuidereiland te bieden heeft.

Rudyard Kipling (schrijver van o.a. The Jungle Book) beschreef het gebied als een van de wonderen van de wereld en ook UNESCO besloot dit schitterende gebied op de Werelderfgoedlijst te plaatsen.

De naam ‘sound’ komt voort uit het feit dat de Engelse in de tijd dat ze Nieuw-Zeeland ontdekte nog geen woord hadden voor Fjorden. Daardoor gaven ze het de naam Sound.

Milford Sound

Milford Sound

Milford Sound

Milford Cruise

4x tips voor de weg naar Milford Sound

Milford Sound is schitterend, maar de weg er naar toe is nog veel mooier. Hieronder vertellen we je over de beste hotspots onderweg waar je ‘moet’ stoppen voor een foto, maar we willen je ook graag wat tips geven voor onderweg.

Wij hebben Milford twee keer bezocht en deze weg (gelukkig) twee keer gereden. Daarom delen we graag onze tips en ervaringen.

#1 Zorg voor een goede auto

Wij reden in een campervan uit 1980. Een geweldige wagen (a.k.a The Yellow Submarine), maar hij was ook wel wat oud. Daar merkte we op de ‘normale’ wegen niet zo heel veel van, maar op de weg tussen Te Anau en Milford wel.

Je moet bergpassen oversteken om bij Milford te komen. Daarom is een auto/camper die de bergen aan kan wel zo handig. Niet eens zo zeer qua motorvermogen. Wij gingen in een slakkengangetje omhoog en dat was prima, aangezien de natuur is schitterend is.

Het gaat meer om de remmen. Onze remmen raakte overhit en je wil niet in een camper uit 1980 zonder remmen de bergen af. Controleer dit dus even voordat je vertrekt!

TIP ♥ – voordat je de weg op mag moet je voertuig een Warrant of Fitness (WOF) doorstaan. Dit is een soort APK. Leer er hier meer over.

#2 Zorg voor WC-papier en eten en drinken

Milford is een van de meest afgelegen plekken in Nieuw-Zeeland. Zodra je Te Anau bent gepasseerd zijn er niet heel veel plekken waar je nog even boodschappen kunt doen. Het is maar 1,5 uur rijden, maar dat is als je in een keer door rijdt.

Er is zo veel te zien onderweg (zie hieronder) dat de kans erg groot is dat je er langer over doet. Het is ook zonde om in één keer door te rijden. Zorg daarom voor wat eten en drinken voor onderweg.

Daarnaast is de belangrijkste regel tijdens het reizen altijd; reis nooit zonder WC-papier 🙂

Homer Tunnel Milford

Op weg naar Milford

Fiordland Nieuw-Zeeland

Fiordland

#3 Stop voor een foto bij deze plekken

Milford Sound is voor veel reizigers het hoogtepunt van hun reis door Nieuw-Zeeland. De fjord is een waar kunstwerk van Moeder Natuur, maar de weg tussen Te Anau en Milford is misschien wel net zo mooi.

Je rijdt door een adembenemend landschap met kronkelende riviertjes, besneeuwde bergtoppen, gigantische bossen en nog veel meer. Deze 6 plekken moet je zeker gezien hebben!

Eglinton Valley

Eglinton Valley is een van de eerste mooie ‘landschappen’ die je tegenkomt  als je het Fiordland National Park binnen rijdt. Het is eigenlijk een gigantisch weiland met beukenbossen met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen van de Misty Mountains.

Veel scenes van Lord of the Rings zijn hier opgenomen.

Eglinton Valley

Eglinton Valley

Eglinton Valley

Eglinton Valley

De Mirror Lakes

Deze meren liggen direct aan de weg tussen Te Anau en Milford en staan bekend om het bijzondere reflecterende effect van de Earl Mountains en het omliggende landschap. Vanaf de weg loop je in vijf minuten naar een uitkijkplatform.

Deze Mirror Lakes moet je niet verwarren met Lake Matheson die ze ook wel eens Mirror Lake noemen.

Lake Gunn

Na de Mirror Lakes is het nog een klein stukje rijden naar Lake Gunn. Het meer is niet heel groot, maar als de zin schijnt is het wat kristal helder. In combinatie met de bergen op de achtergrond is het een prachtige plek.

Mooie plek om even te stoppen om wat te eten.

"<yoastmark

Lake Fergus

Het Fergus meer ligt net binnen de grens van het Fiordland National Park. Het is een klein meer en iets minder indrukwekkend dan de Mirror Lakes, maar alsnog de moeite waard om even te stoppen.

Hollyford Valley

Bij de Hollyford Valley begint naar onze mening het echte werk. Deze vallei kan alleen kan worden bereikt door de Milford Road. Het landschap dat je hier ziet, bestaat uit besneeuwde bergtoppen, weelderige bossen.

Kronkelende rivieren en groene valleien. Het is echt adembenemend.

TIP ♥ – er zijn verschillende wandelroutes in de omgeving, variërend van meerdaagse wandelingen tot kortere dagtochten.

Hollyford Valley, Nieuw-Zeeland

Hollyford Valley, Nieuw-Zeeland

Milford Sound

Monkey Creek

Monkey Creek was een van de mooiste plekken die wij hebben gezien tijdens deze route. Het ligt in de Hollyford Valley en de rivier wordt gevoed door gletsjer water dat zo helder (en koud) is dat het lijkt op kraanwater.

Je kunt het ook makkelijk drinken. Dit is ook een populaire tussenstop voor chauffeurs en touroperators. Het is ook een goede plek om de alpine papegaai van Nieuw-Zeeland te spotten; de Kea.

Monkey Creek, Nieuw-Zeeland

Monkey Creek, Nieuw-Zeeland

Lake Marian

Vervolg je weg naar Lake Marian, dicht bij de Hollyford Valley. Dit is een goede plek om even tot rust te komen. Het meer staat bekend om het blauwe water en het feit dat het volledig wordt omringd door bergen.

TIP ♥ – er is een wandelroute van drie uur die je door het spectaculaire landschap en langs watervallen brengt.

#4 Check deze apps en websites

De rit van Te Anau naar Milford Sound is niet zo lastig. Het is immers alleen maar rechtdoor rijden. Toch betekent dat niet dat je zo maar moet gaan rijden. Zo mag je hier bijvoorbeeld niet meer gratis kamperen met je camper of auto. Daarvoor zijn speciale campings.

Daarnaast mag je hier ook niet met je drone vliegen (hiervoor moet je toestemming hebben). Volg deze tips om je goed voor te bereiden;

  • Download de App Camper Mate  hierin staan alle campings in NZ aangegeven;
  • lees je in op deze website van Fiorland  hierin staan alle highlights, routes, hikes, campsites, toiletten en nog veel meer;
  • Lees je in op deze website – hier staat alle info over deze schitterende plek

De 7 mooiste must-see’s van Milford Sound

Dat Milford Sound populair is onder toeristen blijkt wel uit de half miljoen mensen die het jaarlijks komen bezoeken. Ter vergelijking, in heel Nieuw-Zeeland wonen slechts 4,7 miljoen mensen. Al deze reizigers zijn op zoek naar de mooiste plekjes van Milford Sound.

De beste manier om Milford Sound te ontdekken is door een boottour te boeken. Je vaart dan met de boot door de fjorden en ziet het ene na de andere natuurwonder. Deze 5 dingen moet je sowieso zien!

#1 Het hoogtepunt; Mitre Peak

Dit is de beroemdste en bekendste plek van Milford Sound. De Mitre Peak is een berg van 1.692 meter hoog en het meest gefotografeerde punt van Milford Sound. De top van Mitre Peak is vrij opmerkelijk omdat je vijf afzonderlijke toppen hebt.

De beste manier om deze schilderachtige plek te bekijken is met een boot die door de wateren van Milford Sound vaart.

TIP ♥ – de naam komt van het feit dat de piek lijkt op de mijter van een bisschop (mitre)

Mitre Peak, Milford Sound

Mitre Peak

Mitre Peak, Milford

Mitre Peak, Milford

Mitre Peak, Milford

#2 De bijzondere Sinbad Gully

Sinbad Gully is een vallei, vlak achter Mitre Peak. Ook dit is weer een waar kunststukje van Moeder Natuur met scherpe toppen, groene hellingen en besneeuwde bergtoppen.

Het is ook een belangrijke plek voor wetenschappelijk onderzoek, aangezien er in de jaren zeventig een inheemse kakapovogel werd ontdekt, terwijl men dacht dat deze al uitgestorven was.

Ook deze plek kun je het beste met de boot bekijken.

#3 Bekijk alle watervallen

Er liggen heel wat watervallen in en rondom Milford Sound. Als je met een boottocht het water op gaat en de fjorden verkent bezoek je tevens de watervallen. Het leuke is dat de boot zo dicht mogelijk bij de watervallen probeert te komen dus een poncho kan geen kwaad 🙂

Zorg er daarnaast voor dat je camera niet onder de waterval komt!

Met een beetje geluk zie je ook zeehonden en dolfijnen. Dit zijn de belangrijkste watervallen.

Lady Bowen

Met 162 meter de hoogste waterval van Milford Sound. Het is ook de enige bron van elektriciteit in het gebied. De waterval is gigantisch en zeker als je er dicht in de buurt komt met de boot merk je pas wat voor kracht er vrij komt.

TIP ♥ – je kunt deze waterval vanaf het land, via een rondvaart of via kajak zien. Er is ook een looproute die vanwege veiligheidsredenen 15 jaar was afgesloten, maar sinds januari 2018 weer open is!

Lady Bowen Falls

Lady Bowen Falls

De Four Sisters

Deze groep van vier watervallen zie je alleen als het regent. De Four Sisters danken hun naam aan het feit dat ze allemaal dezelfde vorm en grote hebben. Het water van deze waterval is zoekt (en drinkbaar). Het schijnt zelfs dat je er 10 jaar jonger uit ziet als je dit water drinkt 😉

TIP ♥ – hier kom je alleen met een boottocht.

De Stirling Falls

Na Lady Bowen is de Stirling Falls de op één na hoogste van Milford Sound. Met 151 meter is deze waterval overigens niet veel kleiner. Je kunt er met een kajak onder komen, maar we raden aan om dit alleen te doen als je een goede zwemmer bent en alleen in de zomer.

In de winter is het hier erg koud.

Stirling Falls

Stirling Falls

De Fairy Falls en Bridal Veil Falls

Als je met een boottocht Milford Sound verkent zijn de Fairy Falls vaste stop onderweg. Ook hier komt de boot dicht in de buurt van de waterval dus kijk uit voor je camera en telefoon.

#4 Bekijk de olifant en de leeuw

Er leven hier natuurlijk geen échte olifanten of leeuwen, behalve in de dierentuin. De Olifant en de Leeuw zijn twee bijzondere bergtoppen in Milford Sound. Ze danken hun naam aan het feit dat ze lijken op een olifant en een leeuw.

De top van de olifant staat, is 1.517 meter hoog, terwijl de kleinere leeuw ‘slechts’ 1302 meter hoog is. Net als Mitre Peak kunnen deze het best worden bekeken via een rondvaart door het gebied.

#5 Check de zeehonden op Seal Rock

De naam verraad het al een beetje. De Seal Rock staat bekent om de vele zeehonden die hier lekker in de zon chillen. Fiordland National Park staat bekend om de vele dieren die hier in het wild leven.

Milford Sound is een van de beste plekken om een glimp op te vangen van zeedieren en de Seal Rock is waar de pelsrobben bij elkaar komen. Met de boot kom je er dicht in de buurt.

Milford Sound

Seal Rock

#6 Bekijk de indrukwekkende sterrenhemel

De eerste keer dat wij in Milford waren hebben we tot diep in de nacht op het parkeerterrein van Milford gestaan. Toen we de deuren van onze camper opende en omhoog keken zagen we een van de mooiste dingen die we ooit hebben gezien; een oogstrelend mooie sterrenhemel.

Aangezien Milford Sound zo afgezonderd ligt, heb je hier bijna geen lichtvervuiling. We raden dan ook aan om op een heldere nacht je wekker te zetten en te genieten van de vele sterren die je ziet. Het is echt ongelooflijk.

#7 Maak een wandeling door de omgeving

Een van de mooiste wandelingen in Nieuw-Zeeland is de Milford Track. Een 4-daagse hike door het schitterende landschap.  Als je niet de tijd of zin hebt om 4 dagen door de bossen de hiken kun je ook kortere wandelingen maken.

Kies tussen de Milford Sound Lookout Track en Foreshore Walk voor een hike van 30 minuten door de bosrijke gebieden. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op het dorp en de omgeving. Voor een langere, maar goed begaanbare track doe je de Key Toptrack (drie tot vijf uur).

TIP ♥ – we hebben de Milford Track hieronder apart beschreven. Lees het hier.

Monkey Creek

Monkey Creek

Een tour boeken

De beste manier om Milford Sound te zien, is om aan boord te gaan van een van Milford Sound’s (boot)cruises. Er zijn ontelbaar veel tours te boeken en zeker in het hoogseizoen kan het hier vrij druk worden, maar het is absoluut de moeite waard.

De meeste vertrekken cruises vertrekken vlak voor de middag, na 13.00 uur en 15.00 uur. Er zijn ook ochtendcruises voor degene die ‘s middags door willen reizen. De meeste cruises varen langs de bekendste plekken van Milford.

Naast deze boottochten van een aantal uur zijn er ook meerdaagse cruises te boeken. Je komt dan niet alleen in Milford Sound, maar ook in andere fjorden en de Tasmanzee

Waar boek je de tour

Alle info over tours kun je vinden de Milford Sound Information Centre, maar je kunt ook alvast online bekijken welke tour jij het mooiste of het beste vindt. Je kunt de cruises daar ook boeken.

TIP ♥ – voor de online cruises check je deze website

Wat kost het

Cruises verschillen enigszins in prijs en duur (één tot drie uur zijn de norm) en kunnen extra’s bevatten zoals on-board restaurants of andere routes. De prijs is afhankelijk van de tour die je boekt, maar prijzen variëren van NZ$30 tot NZ$600 per tour.

Helikoptervlucht

Een andere optie naast de boottocht of een wandeling door het gebied is een rondvlucht per helikopter. De kosten zijn wat hoger, maar de uitzichten zijn vele malen beter. De helikopter vluchten worden steeds populairder, vooral onder Aziatische toeristen.

Dit maakt dat de kosten ook omlaag gaan. Het is dus absoluut een ander om hier eens naar te kijken.

Milford Sound

Milford Sound

Milford Sound

Milford Sound

Tips voor de Milford Track

Het Fjordland National Park waar Milford Sound in ligt, is één van de mooiste gebieden van Nieuw-Zeeland. Het staat bekend om zijn schitterende natuur en prachtige wandelingen die je er kunt maken. De bekendste van deze wandelingen is de Milford Track.

Het wordt gezien als één van de mooiste wandelroutes ter wereld. Geen wonder dus dat het populair is bij wandelaars. De route duurt 4 dagen en is geschikt voor beginners.

Wat kun je verwachten

De track is 4 dagen lang en is prima te doen. Je hoeft geen ervaren wandelaar te zijn. Enige conditie is natuurlijk wel handig. Je wandelt langs gletsjers, door eeuwenoude regenwouden en watervallen. Het terrein bestaat meestal uit grind, rots of ‘echte’ paden.

De Milford Track is in totaal 53,5 kilometer en begint bij Glade Wharf (op 27 kilometer van Te Anau). Het eindigt bij Sandfly Point in Milford Sound.

Waar slaap je?

Je mag maar in één kant op lopen en tijdens de 4 dagen overnacht je in vaste hutten. Deze moet je vooraf reserveren. Je mag hier NIET vrij kamperen, ook niet in tenten.

Kosten en hut boeken

De kosten voor een overnachting in het hoogseizoen.

  • Volwannen (18+) NZ$140 per nacht
  • Kinderen (17 jaar en jonger) NZ$140 per nacht

Buiten het seizoen

  • Volwannen (18+) NZ$15 per nacht
  • Kinderen (17 jaar en jonger)  gratis

Overige info

Hierboven vind je de basisinformatie. Als je meer info wil over bijvoorbeeld de routes, plattegronden, locatie van hutten, seizoenen, inpaklijsten en nog veel meer. Check de info hieronder;

TIP ♥ – meer weten over de Milford Track? Bekijk dan ons blog over Milford Track met alle info over deze Great Walk

Milford SoundBron: https://www.doc.govt.nz/

Milford Track

Milford Track

Overnachten Milford Sound

Overnachten bij Milford Sound is eigenlijk een must. Het is bijna niet te doen om vanaf Te Anau naar Milford te rijden, de boottocht te doen en de trip terug naar Te Anue in één dag te maken. Het kan wel, maar ideaal is het zeker niet.

Het is een va de mooiste regio’s van het land dus neem zeker de tijd hier.

Gelukkig kun je prima overnachten in en rondom Milford. Wij zouden zelfs aanraden om er minimaal twee nachten te blijven. ‘s Nachts is de sterrenhemel namelijk net zo indrukwekkend als het uitzicht op de Fjorden overdag.

Waar overnachten?

Op de weg naar Milford zijn er meerdere DOC sites waar je voor een kleine bijdrage kunt overnachten. Verwacht echter geen luxe, een longdrop is vaak het enige wat er aanwezig is. Je kunt ook slapen in Milford Sound zelf. Check deze tips;

  • Download de app Camper Mate voor de beste campings in de buurt
  • Check de site van Milford Road voor alle highlights en campings langs de weg
  • Bekijk deze pagina met handige informatie over de Milford Road

Kosten

Reken op NZ15 tot NZ$20 per nacht voor een plek om op een camping.

Beste reistijd

De westkust van het Zuidereiland is berucht vanwege de vele regen. Milford Sound gaat een stap verder en is de natste bewoonde plaats in Nieuw-Zeeland. Sterker nog, het is een van de natste plekken ter wereld. Een poncho in je tas kan dan ook zeker geen kwaad.

Van de 365 dagen in het jaar regent het er 182 dagen regen per jaar. Dat klinkt heel vervelend, maar de indrukwekkende natuur hier komt mede tot stand door de vele regenval. Zo erg is het dus niet.

De Nieuw-Zeelandse zomer (december tot en met februari) is het piekseizoen. Als je in deze maanden komt, reserveer dan je accommodatie en eventuele tours en hikes van tevoren! In de zomer is het rond de 20 en 25 graden en op een goede dag heb je een strak blauwe lucht!
Milford Sound

Locatie

Meer lezen over Nieuw-Zeeland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU