Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Voorbereiding Zuid Amerika

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 augustus, 2020

Zuid-Amerika is anders dan ieder ander continent. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je op reis gaat. Natuurlijk is een reis naar pak hem beet Colombia anders dan naar de camping in Frankrijk. Je zult andere spullen nodig hebben, andere voorbereidingen moeten treffen en je misschien wat meer moeten inlezen in het land.

Waar moet je aan denken?

Maar waar moet je precies op letten als je naar Zuid-Amerika gaat? Hoe groot moet je budget zijn? Wat is de beste reistijd? Is het wel veilig? Kun je overal pinnen? Heb je een visum nodig? Er zijn nogal wat vragen waar je wellicht nog geen antwoord op hebt. Die vragen willen we graag beantwoorden zodat jij zonder problemen op reis kunt.

Plannen?

Wel of niet plannen? Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. De een houdt namelijk van vrijheid, terwijl de ander liever alles vast legt.
Wij boeken meestal alleen ons ticket, en de eerste overnachting zodat we na aankomst niet hoeven te zoeken naar accommodatie. De rest laten we op ons af komen. En dat werkt prima 🙂

rondreis Brazilië

Het budget

Hoe groot je budget Zuid-Amerika moet zijn is afhankelijk van jouw manier van reizen. Waar de een genoegen neemt met een low-budget hostel en street food slaapt de ander liever in een resort en eet alleen in de beste restaurants. Je kunt er van uit gaan dat je minimaal €30 per dag per persoon kwijt bent als je low-budget reist. En dan bedoelen we dat je slaapt in hostels, eet in budget restaurants en zo goedkoop mogelijk reist.

TIP ♥ reken op minimaal €30 per dag. €40 per persoon per dag is iets realistischer.

Realistischer is om zo’n €40 tot €50 per dag per persoon aan te houden. Dan heb je net iets meer ruimte om af en toe gekke dingen te doen. En bij reizen moet je af en toe gekke dingen doen 🙂 Landen als Brazilië en Argentinië zijn overigens het duurst.

De beste reistijd

De beste reistijd van Zuid-Amerika is natuurlijk afhankelijk van het land dat je bezoekt. De zomer en winter liggen in Zuid-Amerika iets anders dan in Europa. Zo zijn de meeste landen het beste te bezoeken rond november tot en met februari/maart. Dit geldt voor Colombia, Chili, Brazilië, Venezuela en Argentinië. Het is natuurlijk wel afhankelijk van wat jij de beste reistijd vindt. Als je liever warm weer hebt en iets meer regen zijn andere maanden misschien weer beter. Check daarom de beste reistijd pagina per land.

Angel Falls

Checken wat de beste reistijd is kan handig zijn als je de Angel Falls bezoekt. Zo weet je wanneer de watervallen op z’n grootst zijn.

Hoe zit het met de veiligheid

Zuid-Amerika wordt nog wel eens als onveilig bestempeld. Maar is dat wel terecht? Niet helemaal vinden wij. Natuurlijk hoor je verhalen van mensen die beroofd zijn tijdens hun reis, maar het zijn vaak ook de negatieve verhalen die blijven hangen. Het gaat veel vaker goed dan fout. Er zijn zeker regio’s of steden waar je moet opletten. Sterker nog, in Venezuela is het op dit moment alles behalve veilig door de economische crisis en voedseltekorten.

Het overgrote deel van Zuid-Amerika is veilig. Natuurlijk moet je niet ‘s nachts in grote steden of afgelegen gebieden met je iPhone 7 of spiegelreflex camera te koop lopen, maar dat zou je in Nederland ook niet doen. Zolang je je gezonde verstand gebruikt is Zuid-Amerika volkomen veilig.

Spaans of Engels?

Er wordt nog wel eens gezegd dat je in Zuid-Amerika een beetje Spaans moet spreken om te kunnen reizen. Dat klopt ook wel. Waar ze in Azië behoorlijk goed Engels spreken is dat in Zuid-Amerika vaak niet het geval. In grote steden, op vliegvelden of bij touroperators spreken ze over het algemeen wel Engels, maar als je in de afgelegen gebieden komt valt het soms wat tegen.

Gelukkig kom je met lichaamstaal een heel eind. Toch is het handig om een paar woorden Spaans te spreken. Overigens hebben ze overal andere accenten dus is het al vrij lastig om je verstaanbaar te maken. Ook al spreek je goed Engels.

TIP ♥ – een zogenaamd Point-It boekje kan een uitkomst zijn. Dit verkopen ze in de meeste reiswinkels of in de app stores.

Bamba Experience

Als je Spaans niet zo goed is wordt zelfstandig rondreizen misschien wat lastig. De juiste bus pakken is dan een flinke uitdaging. Als je toch graag zelf wil reizen kun je gebruik maken van Bamba Experience. Een super handige site waar je busreizen over de hele wereld kunt boeken.

Markt in Ecuador met verse groente

Vaak spreken de locals weinig tot geen Engels

Heb je een visum nodig?

Een van de eerste dingen die je doet is checken of je voor het land van bestemming een visum nodig hebt. Wat dat betreft ben je voor Zuid-Amerika snel klaar. Ongeacht welk land bezoekt, je hebt geen visum nodig. In alle landen die op deze website staat genoemd mag ja namelijk 90 dagen of langer blijven zonder visum.

Doe altijd wel even onderzoek naar wat je op orde moet hebben. Zo moet je bijvoorbeeld bij de meeste landen een paspoort hebben dat 6 maanden geldig is en een uitreisticket kunnen overhandigen.

Inentingen in Zuid Amerika

Voor zowel de backpackers als de vakantie gangers is het aan te raden om de juiste inentingen te halen voor vertrek. Omdat het per land anders is of kan zijn is het verstandig om dit per land te checken voor je vertrekt. Je kunt meer informatie lezen bij de landen informatie zelf. Gelukkig hoef je voor de meeste Zuid-Amerikaanse geen verplichte inentingen te halen, maar controleer het voor de zekerheid altijd even. Let op, inentingen dien je een aantal weken voor vertrek te regelen.

Lake Pehoe

Het schitterende Torres del Paine in Chili

Wat neem je mee?

Dat is voor iedereen anders. Wat wel zeker is, is dat je andere dingen in pakt dan een reis naar pak en beet Azië. Het kan hier, zelfs in de zomer, behoorlijk fris worden. Een extra lange broek, een dik vest of een trui zijn daarom geen overbodige luxe. Daarnaast zal een paar wandelschoenen bijna in ieders tas zitten aangezien je hier prachtige wandelingen kunt maken.

TIP ♥ – voor een compleet overzicht check je onze pagina Paklijst Zuid-Amerika

Hoe zit het met vervoer?

Het vervoer in Zuid-Amerika is over het algemeen goed geregeld. De wegen worden steeds beter. Verschillende overheden investeren in nieuwe wegen, vliegvelden en in sommige gevallen treinen. De bus is veruit de populairste optie om van A naar B te komen. In grotere landen, of degene die meerdere landen bezoeken, leggen meer routes af met het vliegtuig. Ook hier komen steeds meer betrouwbare luchtvaartmaatschappijen bij.

Houd er wel rekening mee dat de wegen in sommige landen nog steeds niet al te best zijn. Zeker in afgelegen gebieden rij je op onverharde wegen en langs ravijnen. Het is niet voor niets dat het overgrote deel van de gevaarlijkste wegen ter wereld in Zuid-Amerika liggen.

BUS

TIP – check voor je een busticket boekt altijd de bus. Sommige zijn in erbarmelijke staat en ongelukken komen hier helaas nog wel eens voor.

Backpacken in Chili

Niet alleen de bus en het vliegtuig zijn populair, ook de boot is een belangrijk vervoersmiddel in Zuid-Amerika.

Reisverzekering Zuid Amerika

Het is niet het meest populaire onderwerp, zeker niet in je voorbereiding. Want een reisverzekering afsluiten doe je eigenlijk alleen omdat er mogelijk dingen fout kunnen gaan. Toch is een reisverzekering noodzakelijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je wilt achteraf niet voor extra kosten moeten betalen. Zorg er daarom voor dat je goed verzekerd op pad gaat. Kijk op onze reisverzekering Zuid Amerika pagina voor meer informatie over goede verzekeringen.

TIP ♥ – meer info over dit onderwerp vind je op de pagina Reisverzekeringen Zuid-Amerika.

Meer lezen over Voorbereiding Zuid Amerika?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU